Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Democrațiile de stânga ignoră faptul că noi nu ne naștem egali de la natură. Considerând inegalitatea noastră inițială drept o eroare a naturii, democrația de stânga încearcă să o corecteze impunând principiul egalității cu ajutorul instituțiilor statului, apelând în planul adevărului la concepte demne de tot respectul precum conștiința socială, sentimentul colectiv, marea familie socială. Dar această procedură s-a dovedit a fi o formă de anus contra naturii. Constrângerea ființei umane, în special constrângerea de natură psihică, are ca efect suprimarea libertății, libertatea este subordonată egalității forțate. Pentru că egalitatea în felul gândit de democrația de stânga se opune, în fapt, libertății, egalitate și libertate sunt două concepte care se opun până la anularea reciprocă. De aceea, în condițiile democrației de stânga, libertatea devine doar un instrument de propagandă demagogică, folosit pentru manipularea maselor. În absența libertății, egalitatea este și ea un concept artificial, iar împreuna nasc o democrație iluzorie. Ajunsă în acest punct, democrația de stânga eșuează în mod tragic, salvându-se doar prin dictatură.

în Sensuri, Democrația Quo Vadis?
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Democrația de dreapta proclamă ca adevăr libertatea devenirii ființei umane. Egalitatea este subordonată libertății - democrațiile de dreapta gândesc instituții care să garanteze egalitatea de șanse a fiecărui individ privind libertatea devenirii sale. Dar responsabilitatea gestionării acestei libertăți revine în exclusivitate individului. Democrația de dreapta investește a priori individul cu o înaltă conștiința de sine pusă în slujba societății, libertatea individuală are un singur sens – cel social. Egalitatea este în condițiile democrației de dreapta un concept implicit, explicit este conceptul de libertate.

în Sensuri, Democrația Quo Vadis?
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Democrația de dreapta este democrația cuvintelor frumoase, a cuvintelor care înnobileaza spiritul, spre deosebire de democrația de stânga care este democrația cifrelor.

în Sensuri, Democrația Quo Vadis?
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lenin

Democrație înseamnă egalitate. Se înțelege deci ce uriașă însemnătate are lupta proletariatului pentru egalitate și lozinca egalității dacă aceasta este just înțeleasă în sensul desființării claselor. Dar democrația înseamnă numai o egalitate formală. Și, de îndată ce a fost înfăptuită egalitatea tuturor membrilor societății în ceea ce privește stăpânirea mijloacelor de producție, adică egalitatea muncii, egalitatea salariului, se va pune în mod inevitabil în fața omenirii problema de a păși mai departe, de la egalitatea formală la cea de fapt, adică la înfăptuirea principiului: "de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi".

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Practica social-politică a democrației, adică trecerea de la adevăr la real, a pus în evidență două tipuri (forme) mari de democrație: democrația de dreaptă și democrația de stânga, fiecare dintre ele revendicându-și cu aroganță pretenția de a deține adevărul absolut întru binele și fericirea speciei umane. În realitate, în loc fie complementare și într-o funcționalitate unitară, așa cum sunt emisfera dreaptă și emisfera stângă, menite parcă lupte împotriva sensului de evoluție al speciei umane, ele se situează pe baricade opuse, într-un război sângeros și orb al cărui scop, privit dinspre interesul comun, e greu de înțeles cui servește.

în Sensuri, Democrația la Judecata de Apoi
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Thomas Mann

Este ceva ciudat că libertatea și egalitatea, cele două idei de bază ale democrației, sunt cumva contradictorii. Considerate din punct de vedere logic, libertatea și egalitatea se exclud reciproc, așa cum societatea și individul au o relație de excludere reciprocă.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Muntele vrajit" de Thomas Mann este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -75.00- 37.99 lei.

La pian, mâna stângă are acompaniamenutul, basul, tonul, iar mâna dreaptă are melodia principală, jocul și principiul. Dacă vorbim în termeni de emisfere, viața e ca o melodie la pian: stânga acompaniază, dreapta dă tonul. Dreapta face muzica, strigă, stânga susține, ajută. Stânga dă putere și voluptate, dreapta dă tonus și gingășie. Dreapta se urcă pe pereți, face ravagii, distruge, stânga bate toba și oprește delirul. Dar când dreapta tace, stânga murmură... ispitind-o cu noate joase, mai cânte ceva.

în Rupte din Seu, Muzica (2016)
Adăugat de TchobanskySemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Milton Friedman

O societate care va pune egalitatea înaintea libertății nu va obține nici una dintre ele. Societatea care pune libertatea înaintea egalității va avea mai mult din ambele.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Milton Friedman on Freedom: Selections from the Collected Works of Milton Friedman Hardcover" de Milton Friedman este disponibilă pentru comandă online la 108.99 lei.
Buckminster Fuller

Ființelor umane le-a fost dat un picior stâng și un picior drept pentru a face o greșeală prima oară către stânga, apoi către dreapta, stânga din nou, pașii se repetă.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În democrație, majoritatea hotărăște, iar minoritatea se supune. Aceasta este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a fi democrație, este doar unul dintre principiile democrației, dar nu singurul. Mai trebuie și ca majoritatea respecte regulile "jocului", altfel ea devine o "majoritate dictatorială", iar democrația o "dictatură a majorității". Iar o "majoritate dictatorială" aduce la putere un Hitler...

în Politică și politicieni (2012)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Puterea e întotdeauna de dreapta. Stânga rămâne stânga numai atâta timp cât visează sau luptă pentru putere; de îndată ce a cucerit această putere(și în cazul ei nu poate fi vorba decât de putere Totală), încet-încet, prin firea lucrurilor (și a oamenilor), ea trece, lent, dar sigur, spre dreapta (naționalism, șovinism, autohtoism, protocronism, xenofobie). Din acest moment, la stânga nu mai ramân decât văduvele, orfanii, cărturari singuratici, câțiva foști dascăli, majoritatea comuniștilor naivi, prea sentimentali sau prea citiți.

în Jurnalul unui jurnalist fără jurnal
Adăugat de sorinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

DOAR ÎN TIMP CE OBSERVI OBSERVATORUL, OBSERVĂ LUMEA! Mihaela: Azi nu e marți? Maharaj: Mai întâi realizează Adevărul urmând indicațiile binecuvântate ale Libertății. Când și tu te vei topi în ea atunci și doar atunci o să vezi că pentru Libertate, pentru libertatea față de gând, oare gândul "marți" mai există? Ce gând există pentru Libertatea față de orice gând? Aparentele acțiuni ale Maestrului, ale libertății chiar dacă persoana le vede într-un mod fixist-extremist, pentru Libertate sunt doar grația prin care tu vezi poți păstra măcar o zi de tăcere, poți rămâne ca simplă prezență, etc, etc,. OARE NU PE TINE VREI SĂ TE AFLI?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Jack Kemp
democrație
Democrația nu este o deducție matematică dovedită o dată pentru totdeauna. Democrația este doar o credință susținută fervent, un angajament care este testat iar și iar în furnalul arzător al istoriei.

definiție de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pe Nicholai nu-l deranja atât de mult enervanta lor asumare a egalității cât confuziile lor culturale. Se părea americanii confundau standardul de viață cu calitatea vieții, egalitatea de șanse cu mediocritatea instituționalizată, vitejia cu curajul, machismo cu bărbăția, libertatea cu independența, vorbitul mult cu exprimarea, distracția cu plăcerea - pe scurt, toate confuziile pe care le fac cei ce cred dreptatea implică egalitate pentru toți, în loc de egalitate pentru cei egali.

în Shibumi
Adăugat de Mircea FilimonSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "Shibumi Paperback" de Trevanian este disponibilă pentru comandă online la 65.99 lei.
Anna Grig

Mâinile

mâna
mea
dreaptă
diferă de stânga
și
scrie nimic despre ceva

despre ceva! nu scrie
stânga
nu o imită pe dreapta
în ambiția de a scrie

eu
mama - tata
ambii
și
discordia care există între
între! stânga - dreapta
pe mine mă enervează

poezie de , traducere de Florica Bican
Adăugat de Adela IonescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Stalin

Nu este bine numești literatura de stânga sau de dreapta. Acestea sunt cuvinte de partid. În literatură, folosește "clasă", "antisovietic", "revoluționar" sau "antirevoluționar", dar nu "dreapta" sau "stânga".

în Stalin. Curtea Țarului Roșu, scrisoare către directorul teatrului (2014)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dan Puric

Comunismul a distrus libertatea, dar nici viitorul nu asigură progresul libertății. Jocul libertății individuale este un haos. Libertatea unui popor trebuie respectată.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 4 comentarii până acum.
Participă la discuție!
cumpărăturiCartea "Despre omul frumos" de Dan Puric este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 15.99 lei.

Mă uit în spate văd căldura venind cu noi pe aceeași potecă, dar nu e nimic în urmă și doar în stânga e din nou un cer imens pe care va răsări soarele, un soare la fel de mare ca și cerul... Apoi simt picătura de sudoare care-mi pornește de la tâmplă... În stânga, soarele a năvălit ca o altă planetă peste noi, rostogolindu-ne o clipă la pământ cu lumina lui fără margine și dându-ne primul sărut, această picătură de transpirație...

în Lista cu nume
Adăugat de Diana Cristina CulincuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Dictionar de termeni concepte si idei literare" de Adrian Costache este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.27- 13.99 lei.
Valentin David

Nu știe stânga ce face dreapta

Se zbat fundații, euforic,
Să reînvie-al dreptei mit.
De ce? - mă-ntreb și eu retoric.
stânga încă n-a murit.

epigramă de
Adăugat de VărsătorulSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Să vă spun, oameni buni, ce-l frământă pe Gheorghe... Că tot auzi el pe la tilivizor unii-s de stânga, alții-s de dreapta... Și se plângea el nu știe cum să-și zică: ie de stânga ori ie de dreapta. Da într-o seară, îl lămuri, oameni buni, dacălu de istorie.... care-i pretin de pahar cu Gheorghe... biau amândoi la crâșmă până târziu. Da biau, oameni buni, atunci când se satură de beutură și-i dă crâșmaru afară ca să-nchiză, nu mai știi care-i dascălu și care-i Gheorghe, arată la fel, zici că-s fraț de-o seamă și de-o mamă!... Ce-i zâse dascălu.... Mă, Gheorghe,.... când un om care are două pâini, una o vinde și își cumpără pe iea o carte... ăsta ie om de dreapta. Dacă are două cărț și le vinde pe amândouă ca să-ș cumpere pe iele de-o țuică.... ăsta știi ie de stânga..... Mă, oameni buni, înțălese Gheorghe, da știți cum? Pe loc înțelase! Că veni acas și din poartă îmi țîpă -l auz, că se temea că nu-l auz: Varvarooooo, gata, mă luminai, Varvaro! Io sunt de stânga!

citat din filmul serial Varvara, Gheorghe și politica de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
George Ceaușu

Binecuvântat cu stânga

Că l-a binecuvântat
Cu stânga pe Tudorel
Cred c-avem de câștigat...
Vom lua păr după el!

epigramă de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook