Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Este evident: societatea nu a găsit încă modul de organizare care să satisfacă cu adevărat raportul dintre individ și societate. Dacă la nivelul adevărului suntem în situația de a alege mai binele dintre două forme de bine, la nivelul realului suntem aproape totdeauna puși în situația de a alege pe cel mai puțin rău dintre două rele. Dar starea de confuzie ca și incertitudinea sunt atât de mari, încât în momentul în care trebuie efectiv să alegem... dăm cu banul. Binele există cu certitudine numai în adevar. Dar dacă în real individul se îndepărtează de propriul adevăr, binele rămâne doar o iluzie. Iar existența devine un joc al incertitudinilor: din iluzii se nasc idealuri, iar idealurile nasc iluzii.

în Sensuri, Democrația la Judecata de Apoi
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Baruch Spinoza

A acționa din rațiune nu este altceva decât a săvârși acele acțiuni care rezultă din necesitatea naturii noastre. Dacă suntem conduși de rațiune, din două bunuri îl vom alege pe cel mai mare, iar din două rele pe cel mai mic. Dacă suntem conduși de rațiune, vom dori un bine mai mare viitor mai mult decât pe unul mai mic prezent și un rău mai mic prezent decât pe unul mai mare în viitor.

în Etica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dintre bine și rău, doar răul este o opțiune. Binele suntem noi.

aforism de din Începuturi
Adăugat de Andrei Ș.L. EvelinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

În om există două lucruri: binele și răul, natura și viciul. Binele, fiindcă este natură, fiindcă a fost corupt, fiindcă a fost diminuat, trebuie restabilit prin exercițiu. Răul, fiindcă este viciu, fiindcă este corupere, fiindcă nu este natură, trebuie înlăturat. Iar dacă nu poate fi exterminat din rădăcină, trebuie cel puțin temperat, aplicându-se un remediu.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Canon of Medicine Hardcover" de Avicenna este disponibilă pentru comandă online la 451.99 lei.

I: Sunt voci care mai afirmă că Vladimir Pustan ar juca puțin teatru, eu zic că trebuie să luăm de la fiecare ființă ceea ce are nobil. Fiecare are câte ceva bun în el, nu este nimeni prea rău ca să nu se poată salva! Păcate, greșeli avem toți, să nu căutăm musai aruncăm cu piatra în fratele nostru dacă nu rezonăm cu unii dintre semenii noștri din diverse motive. Atunci alegem conștient spre binele nostru plecam din acel anturaj dar să nu-i judecăm, Atmaji! A. M: Bună D., Nu se pune problema să dăm cu piatra în oamenii, îi judecăm, asta nici pe departe. Singurul lucru care-l face Maharaj este îți arate falsul, iar ceea ce este Real va înflori natural. Grădinarul, Dragă D., nu urăște buruienile, dar știe că dacă le lasă sa crească, vor umbri și veșteji florile, înțelegi?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Emily Thorne: Așa cum sunt câte două părți ale fiecărei povești, așa sunt și două fețe pentru fiecare persoană. Una pe care ne-o arătăm lumii, iar cealaltă o ținem ascunsă în noi. O dualitate guvernată de către balanța dintre lumina și întuneric. În fiecare dintre noi sălășluiește atât binele, cât și răul. Doar cei care sunt capabili țină estompată linia de demarcație morală, dețin adevărata putere.

replică din filmul serial Revenge
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"Fiecare dintre noi are nevoie de asta. De fapt, ne dăm seama că nu suntem capabili păstrăm unitatea nici măcar în noi înșine. Și Apostolul Paul simțea înlăuntrul său un conflict sfâșietor: a voi binele și a fi înclinat spre rău (cf. Rom 7,19). Astfel a perceput că rădăcina atâtor diviziuni care există în jurul nostru – între persoane, în familie, în societate, între popoare și chiar între credincioși – este înlăuntrul nostru. Conciliul al II-lea din Vatican afirmă că "dezechilibrele de care suferă lumea de astăzi sunt, de fapt, legate de un dezechilibru mai fundamental, înrădăcinat în inima omului. Într-adevăr, în însuși interiorul ființei omului, mai multe elemente se luptă între ele. [...] De aceea este divizat înlăuntrul său și de aici se nasc atât de multe și de mari dezbinări în societate" (Gaudium et spes, 10). Așadar, soluția la diviziuni nu este opoziția față de cineva, pentru că discordia generează altă discordie. Adevăratul remediu începe de la a cere lui Dumnezeu pacea, reconcilierea, unitatea."

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli" de Papa Francisc este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -39.00- 23.99 lei.
Aristotel

Trebuie ca, dacă nu altfel, să alegem cel mai mic dintre două rele.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Sunteți tineri. Nu vă gândiți că sunteți slabi. Puterea voastră stă în curățenie. Sunteți curați, n-auapucat vă mânjească, dar dacă dintre voi nu se vor ridica luptătorii, o să vă împroaște cu noroiul străzilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picătură de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie schimbați asta. Care e calea? Să citiți. Literatura universală o să vă învețe deosebiți Binele de Rău. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toți deosebesc Binele de Rău.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Exercitii de echilibru" de Tudor Chirilă este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -34.95- 24.99 lei.

Iubirea se manifestă în timp. Ea nu pleacă când dă de greu. Ea nu fuge când cel de alături este îngenuncheat. Ea nu se eschivează de probleme. Ea, dintre toate, alege să rămână, ajute, dăinuiască. Ea, dintre toate, alege să mângâie, sărute, aline. Ea, dintre toate, alege să lupte, spere, creadă. Ea, dintre toate, alege să fie!

aforism de
Adăugat de Marinela LunguSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ca să fii rege

Ca fii rege peste animale, nu-i cine știe cât.
Trebuie doar să fii mai puternic decât ele. Și-atât.

Ca fii rege peste păsări este puțin mai greu. Dar frumos.
Trebuie zbori mereu mai înalt decât ele, niciodată mai jos.

Ca fii rege peste flori, trebuie să scoți la hotare mărăcinii și spinii,
Și, mai ales, trebuie să înmiresmezi către lume mai mult decât crinii.

Ca fii rege peste stele, trebuie să te așezi printre luceferi-călător spre Orion,
Și, reprivindu-te de jos, fii mai luminos decât oricare. Și fără tron.

Ca fii rege peste ape și vânt, trebuie să înveți osanale, ca îngerii,
Și le-aduci pe pământ, alinare pentru lacrima orbilor din Valea Plângerii.

Ca fii rege peste oameni, este mai greu decât toate altceva.
Trebuie trăiești și să mori pentru ei, învățându-i ce-nseamnă a iubi, a ierta...

Dar, cel mai minunat este poți fi rege peste tine însuți,
Atunci când alegi binele, fie din bucuria altuia, fie din plânsu-ți.

Și încheiem înțelept și frumos. Și, mai ales, cum se cuvine.
Încoronarea ta o face Hristos, când mergi pe drumul dintre rău și bine.

În clipa aceea, Veșnicia te cumpănește.
Dacă vrei fii rege, alege binele!
Hai, grăbește!

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Abecedand prorociile. Predica de pe cruce" de Benone Burtescu este disponibilă pentru comandă online la numai 19.95 lei.

I-a vrut binele

Atât de tare i–a vrut binele,
Încât până la urmă–a reușit,
Lăsându–l numai cu belelele,
Iar pe deasupra și sărac lipit.

epigramă de (1 iunie 2008)
Adăugat de Paul ConstantinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ce anume este de veacuri Aici? Frumusețea întrebării: "Cine sunt eu?" este că nu există niciun răspuns. Mintea va încerca te ajute, dar însăși cuvintele "eu sunt" apar în ceea ce deja "Eu-Sunt". Liniștea este aceeași. Acest "Eu-Sunt" este cel care este la granița dintre "cu formă" și "fără formă", percepția pură, fără niciun perceptor. Dacă acum, în această clipă, există doar cuvintele și doar auzul, dacă ele nu caută să se asocieze unui individ - "eu", care încearcă înțeleagă ceva - ce mai rămâne? Pe Cel ce moare înainte de moarte, moartea nu-l mai poate atinge, pentru că este el însuși moartea morții. Îmi place spun, și chiar așa este, că El a îngropat moartea în Inima Vieții Veșnice. Noi nu realizăm că acest concept de naștere este o farsă la fel de mare ca și conceptul de moarte, chiar le credem reale. Noi credem că suntem o formă înlănțuită în lumea formelor. Când eu scriam Biblia, tu jucai table cu Dumnezeu. Pe mine mă interesează, ce anume este de veacuri Aici? Sinele nu este un concept, toate conceptele vin și pleacă din Prezență, dar Prezența rămâne. Ceea ce suntem noi este atât de evident, încât este inevitabil. Sinele este inevitabil!

în Când capul "eu-lui" este tăiat, ce mai rămâne?
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Există oameni care nu reușesc fie răi, nici dacă și-o propun cu tot dinadinsul; și care, aflându-se în dilema dintre bine și rău, preferă binele chiar când alegerea este în dezavantajul lor.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Robin Sharma

Majoritatea oamenilor nu descoperă ceea ce este mai important în viață până ce nu îmbătrânesc prea mult ca să mai poată schimba ceva. Își petrec mulți dintre cei mai buni ani de viață urmărind lucruri care, în fond, valorează prea puțin. Deși societatea ne îndeamnă ne umplem viețile cu obiecte materiale, în adâncul sufletului, partea cea mai bună din noi știe că bucuriile cele mai simple sunt cele care ne îmbogățesc și ne susțin. Oricât de grea sau de ușoară ar fi situația noastră din prezent, cu toții avem la îndemână o mulțime de bucurii simple care nu așteaptă decât observăm că există și să le apreciem. Și pe măsură ce facem acest lucru, suntem tot mai fericiți. Suntem tot mai recunoscători. Și fiecare zi devine un dar uimitor.

în Scrisorile secrete ale călugărului care și-a vândut Ferrari-ul, din scrisoarea “Bucuriile cele mai simple ale vieții sunt și cele mai mari”
Adăugat de IustinaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Leader Who Had No Title: A Modern Fable on Real Success in Business and in Life Paperback" de Robin Sharma este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 34.99 lei.

Practica social-politică a democrației, adică trecerea de la adevăr la real, a pus în evidență două tipuri (forme) mari de democrație: democrația de dreaptă și democrația de stânga, fiecare dintre ele revendicându-și cu aroganță pretenția de a deține adevărul absolut întru binele și fericirea speciei umane. În realitate, în loc fie complementare și într-o funcționalitate unitară, așa cum sunt emisfera dreaptă și emisfera stângă, menite parcă lupte împotriva sensului de evoluție al speciei umane, ele se situează pe baricade opuse, într-un război sângeros și orb al cărui scop, privit dinspre interesul comun, e greu de înțeles cui servește.

în Sensuri, Democrația la Judecata de Apoi
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
David Boia

Dureri

Ne doare ura dintre frați,
Dar și când suntem agresați
Și dacă suntem amendați
De niște pungași birocrați

Ne doare dorul de sorginte,
Dar și aleanul de părinte
Mai doare patima fierbinte
Pentru cele ce sunt sfinte

În fiecare zi mai speri
Să scapi de doruri și dureri
Să uiți șicanele de ieri
Să scapi de răni și poveri

Ne doare că am fost seduși
Și că ne cotropesc intruși,
Când ne atacă trepăduși
Sau ne lovesc fără mănuși

Ne doare pizma dinte fii
Și că se nasc puțini copii
Și când ne tulbură stihii
Dar și câmpiile pustii

Ne doare ura dintre frați
Și dacă suntem rău famați
Peste măsură faultați,
Aici în țara din Carpați.

poezie de (15 februarie 2014)
Adăugat de Anca PetruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Adevărul își are originea în naștere, realul în moarte. Lumea adevărului este lumea nașterii continue, lumea realului - a morții repetate. Vina aparține realului și este accidentală, întâmplătoare, păcatul aparține adevărului și el există ca necesitate. În lumea adevărului sălașluiește păcatul. Păcatul poate fi iertat doar de Dumnezeu, pentru că păcatul este cerul. Iar Dumnezeu este Ultimul Observator și întruchiparea Adevărului Absolut. Dumnezeu este Adevăr, iar nu Realitate.

în Sensuri, Gândindu-l pe Nichita
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Așadar, la nivelul de bază al oricărei forme, există unda. Vibrația. Sunetul. Toate formele create, sunt sunete așezate într-o anumită formă. Însă, de unde provin aceste sunete? Din Oceanul Esenței Fără De Formă. Orice sunet provine din Liniște. Înainte de undă, este Liniște. Din Oceanul Esenței, se nasc vibrațiile, care sunt un rezultat al unui semnal intangibil al Esenței. Vom numi acest semnal, Punctul Zero, care poate fi perceput ca fiind Forța Vitală prin care Esența se manifestă. Prin Punctul Zero - prin Forța Creatoare - Conștiința Fără De Formă devine creație manifestată. Acum am ajuns la un grafic foarte evident: în adâncime există Conștiința Fără De Formă, la suprafață există creația manifestată, iar cele două sunt divizate chiar de hotarul dintre Absolut și relativ: Punctul Zero. Între Absolut (Liniștea Intrinsecă) și relativ (melodia creației) există Punctul Zero (Forța prin care Liniștea devine melodie). Foarte mulți călători spirituali confundă Punctul Zero cu Conștiința Intrinsecă și tocmai de aceea nu ajung simtă niciodată Uniunea Completă cu Tot Ceea Ce Este.

în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.
Montesquieu

Cărțile alcătuiesc un fel de societate, ce ne-o formăm singuri. Fiecare le alegem după firea noastră. Cei care citesc cărți bune sunt în situația celor care trăiesc în societatea aleasă. Cei care citesc cărți rele sunt întocmai ca cei care umblă în societatea rea și care – în cel mai bun caz – pierd timpul fără folos.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Eugenio d'Ors

Dintre două explicații, alege-o pe cea mai clară; dintre două forme, pe cea mai simplă; iar dintre două expresii, pe cea mai scurtă.

citat clasic din
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în spaniolă.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook