Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Numim obiceiuri acele vicii sau virtuți ale spiritului, care ne dovedesc înclinați spre făptuiri rele sau bune. Există însă vicii sau înclinații bune, nu numai ale spiritului, ci și ale trupului; astfel sunt slăbiciunea sau tăria trupului, numite trăsături esențiale, precum încetineala sau iuțeala, șchiopătatul sau mersul drept, orbirea sau vederea. Pentru a face o diferențiere de acestea, când am spus vicii, am specificat ale spiritului. Aceste vicii, adică ale spiritului, sunt contrare virtuților, precum nedreptatea - dreptății, lașitatea - fermității de caracter, nestăpânirea - cumpătării.

în Etica
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Comentarii la Porfir" de Pierre Abelard este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.22- 14.99 lei.

Citate similare

Conștient sau inconștient, oamenii fac sacrificii, de un fel sau altul. Din nefericire, cei mai mulți sacrifică sănătatea, familia, religia sau alte valori, pentru a câștiga plăcerile trecătoare ale bogăției, ale puterii sau ale renumelui.

autor necunoscut/anonim
Adăugat de Lidia ResteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ironia e una dintre cele mai distinse arme ale spiritului. Ea e o distanțare jucată, o "întoarcere pe dos" a unor enunțuri false sau pompoase sau șubrede etc.

citat din (februarie 2004)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tot ce aparține minții și spiritului, fie că este bun sau rău, infectează ca un microb, transcede visceral ritmul gândirii; prin urmare, ideile au ajuns să aibă o putere atât de mare asupra maselor. Ideile sunt contagioase, iar acelea care se nasc dintr-un individ ca observații incontestabile, sau concentrări ale spiritului, pot duce la construcții explozive, cu efect de dinamită, ce pot fi lansate ca o avalanșă pornită de pașii unei păsări pe zăpada bătătorită.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Valeriu Butulescu

Călăuze ale spiritului, sau negustori de iluzii?

aforism de din Maculator existențial (2012)
Adăugat de alejandroSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Eliphas Levi

În spatele voalului tuturor alegoriilor heraldice și mistice ale doctrinelor antice, în spatele întunericului și al încercărilor ciudate ale tuturor inițierilor, sub auspicile scrierilor sacre, la ruinele Nineveh sau Thebes, la pietrele prăvălite ale vechilor temple și la fațadele înnegrite ale Asiriei sau ale Sfinxului egiptean, la monstruoasele sau minunatele picturi asupra credințelor indiene din scrierile vedice, la emblemele criptice ale vechilor cărți de alchimie, în ceremoniile practicate la acceptarea în toate societățile secrete, sunt găsite indicații ale unei doctrine care sunt de fiecare dată bine ascunse.

în Magia Transcedentală - Doctrină și Ritual (1855)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cartea ne descoperă frumusețile creațiunii, secretele naturii; ne face să cunoaștem speculațiile înalte ale spiritului omenesc, delicioasele invenții ale fanteziei sale, acțiunile nobile ale geniului și ale sfințeniei.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Michel de Montaigne

Viciile se aseamănă prin aceea că sunt toate vicii. Și totuși, deși sunt în aceeași măsură vicii, nu sunt vicii egale între ele.

aforism celebru de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "On Solitude Paperback" de Michel de Montaigne este disponibilă pentru comandă online la 49.99 lei.

Cum să eliminăm aportul Diavolului la cele mai sublime creații ale spiritului? Nu cred că există vreun creator care să-și poată face iluzii în această privință. La sursele poemului și în călimările noastre, în această ștersătură sau în reveria cu ochii ficși în gol, care meditează asupra ei, acolo e Diavolul. El nu e singur, însă e acolo. Soluția este să-l facem să lucreze altfel decât înțelegea el s-o facă. Sau să spunem mai bine: cu alte scopuri.

în Partea Diavolului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Arthur Schopenhauer

Precum cineva poartă greutatea propriului corp, fără a o simți sau a-i fi străină, tot astfel nu ne deranjează copiii noștri, ci numai ai altora. De aceea, fiecare are în aproapele său o oglindă, în care-și vede propriile defecte, greșeli, vicii, obiceiuri rele. Reacția este aceea a câinelui care privindu-se în oglindă latră neștiind că-și atenționează propria sa imagine.

în Viața, amorul, moartea
Adăugat de DyannaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.

Nu poți fi poet...

Nu poți fi poet, până nu pândești primele sulițe ale razelor de soare, răsărind din culcușul orizontului, inundând gratuit cărările spiritului omenesc și pe cele ale pământului roditor, ca o sfântă binecuvântare matinală.

Nu poți fi poet, până nu vezi cum crește firul ierbii sub roua dimineții sau deșteptarea ciripitorilor din frunzișurile verzi și crude, purtând cu ele trilurile libertății spre marea cerului primitoare de frumos.

Nu poți fi poet, până nu întâmpini valsul capricios al vântului pe mare, printre miresmele florilor de câmp, pe alei cu trandafiri înfloriți sau lângă perdelele ferestrelor deschise, pentru a invita imunitatea naturii să-ți intre în casă sau să-ți însoțească bucuria întâlnirii, fredonând o melodie.

Nu poți fi poet, până nu asculți cascadele picăturilor de ploaie, căzând peste tăcerea amintirilor sau pe fața omului îndrăgostit, care le-ar gusta la nesfârșit jocul ud, adunat în podul palmelor calde de melancolie sau fericire.

Nu poți fi poet, până nu înțelegi plânsul iedului flămând urcând crestele munților după țâța caprei, până nu rămâi uimit cum îngenunchează stânca sub copitele sprintene ale țapilor furioși sau până nu surprinzi bucuria din privirile drăgăstoase ale copiilor, față de tot ce le este lor drag.

Nu poți fi poet, până nu săruți cu privirea iscoditoare clarul lunii pline, enigmatică în nopțile liniștite de iubire, până nu culegi buchete de stele din simfonia zodiacului ceresc sau până nu guști amprentele sării de pe buzele iubitului, iubitei, ieșit din valurile mării.

Nu poți fi poet, până nu-ți lași amprenta îngerească a trupului tău pe o plapumă de mărgăritare înzăpezite, în joc ca de copii, până nu dai mâna cu cerul de pe crestele munților inhalând aerul rece și curat, plăcut spiritului înălțător și până nu sfidezi ecourile munților lor cu cele ale fericirii tale.

Nu poți fi poet, până nu înfrunți gerul despărțirii de cineva drag și până nu înveți, că toate frământările vieții, bune sau rele sunt daruri necesare șlefuirii tale spirituale, spre liniștirea sufletului împovărat de păcate, cu voie sau fără voie.

Nu poți fi poet, până nu ești cinstit față de semenii tăi, așa cum ai vrea să fie ei față de tine și până nu îi ajuți să își corecteze defectele sau până nu le binecuvântezi altruismul voluntar, în funcție de necesitate și împrejurări.

Nu poți fi poet, până nu iubești, dăruiești sau ești om, în adevăratul sens al cuvântului!

poezie de (30 mai 2015)
Adăugat de Valeria MahokSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sun Tzu

Ordinea sau dezordinea depind de organizare, curajul sau lașitatea de împrejurări, tăria sau slăbiciunea de dispunere.

în Arta războiului
Adăugat de AurasSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Arta razboiului" de Sun Tzu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 10.99 lei.

Nu de moartea trupului mă cutremur, ci de cea a spiritului. Iar moartea spiritului poate surveni chiar cu mult înainte de cea a trupului. Sunt atâția morți vii!...

aforism de din Viața și Moartea în aforisme și epigrame (2014)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Poem (Spiritului îi place să se-îmbrace)

Spiritului
îi place să se-îmbrace-astfel:
zece degete la mâini,
zece degete la picioare,

umeri și toate celelalte;
noaptea
în tufe negre,
dimineața

în tufele-albastre
ale lumii.
El poate pluti, desigur,
dar mai degrabă

sondează materia brută.
Aerian și fără formă
are nevoie
de metafora unui corp,

de lăută și de dorință,
de fluidele oceanului;
are nevoie de lumea trupului,
de instinct

și de imaginație
și de îmbrățișarea-întunecată a timpului,
de dezmierdare
și de atingere

pentru a fi înțeles,
pentru a fi mai mult decât lumina pură
care arde
acolo unde nu se află nimeni - -

așa că intră în noi - -
dimineața
strălucește sub mângâierea animalului
ca o scăpăre-a fulgerului,

iar noaptea
iluminează adâncile și fantasticile
imersiuni ale trupului nostru
asemeni unei stele.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Red Bird Paperback" de Mary Oliver este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 41.39 lei.

Ce este Această Sfântă Tăcere care abolește întreaga gândire, toată mintea? Poate ea fi definită? Îi pasă ei de definițiile sterpe și limitatoare ale gândului? Se simte "bucuroasă" când o definești "Dumnezeul creștin"? Se simte completă când o definești Sine sau non-dualitate? Jubilează când îi spui Shiva-Shakti sau Krishna? Poartă ea cu sine sclavia vreunei etichete sau forme de cunoaștere? Este ea văzătorul, lucru văzut sau vederea? Are în ea dualitate, trinitate sau unitate? Sau absolut toate acestea ca infinit mai multe altele se sting complet în EA? Contemplă Asta!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
drept
Dreptul unei țări este ansamblul regulilor judecate ca bune sau rele, faste sau nefaste, care la un moment dat sunt aplicate efectiv de către practicieni sau tribunale.

definiție clasică de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Nu vom întâlni atunci nici unul dintre elementele conținutului său ale cărui fire să nu pornească, în două sau trei direcții, nici o situație ale cărei elemente să nu fie împrumutate din două sau mai multe reminiscențe ale vieții reale.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
a face teatru
A face teatru înseamnă a trăi o vrajă, a crea arhipelaguri de insule magice, tragice sau grotești, oglinzi ale lumii, așa cum o cunoaștem, sau ale unor lumi diferite de real, ca un delir fantastic.

definiție de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Teatru: singuratate mestesug revolta" de Eugenio Barba este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -35.55- 19.99 lei.
Sigmund Freud

Nu exsită printre contopiri nici una care să fi produs un sens nou din condensarea elementelor sale; acestea sunt puse în evidență de cea mai simplă analiză. Modificările și înlocuirile trimit, asemenea cuvântului de spirit, la o formulă curentă și familiară, însă ele nu exprimă prin ele însele nimic altceva, de regulă nimic valabil sau interesant. Prin urmare, pentru aceste "cuvinte de spirit" este valabilă dar prima concepere: ele sunt nonsensuri. Astfel de producții, care s-au îndepărtat de una din caracteristicele esențiale ale cuvântului de spirit, pot fi numite spirite nereușite, sau pur și simplu li se poate refuza calitatea de cuvânt de spirit.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Corina Dașoveanu

Poem țintuit

doar pentru că nu acceptăm
mistica intervenție a lingurii
în zgomotul nostru,
începem să ne descompunem
în particule intime și inevitabile,
un fel de derbedei de microni
cu buzunarele sparte
din care cade memoria involuntar.

știm care e psihoza mesei din bucătărie
fără viață personală,
de aceea, terapeutic,
uneori împrumutăm neuroni cu camătă
pentru isteriile anticipate
ale lătratului de meduză.

și tot mai des facem dragoste
dezordonat de mișto,
cu relativitatea
pe post de cearșaf sau de neîmblânzire.

spune TU...
cum apologia ei de răvășire
nu fim vicii ale mai mult ca perfectului,
când ținem în mâini
bisturie pentru disecții reciproce
de puls...

în definitiv,
în cutiile ermetice ale frigiderelor,
ceilalți rămân doar vieți de trotuar aglomerat,
noi -
ardem spre aur
în athanor.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sper că voi nu sunteți născuți pentru a forma, până la sfârșitul timpului, o turmă neputincioasă cu un păstor care ne dirijează după bunul său plac, când sângeros, când liberal, spre pășunile mecanizate ale uzinelor sau spre abatoarele geostrategice ale câmpurilor de luptă.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook