Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Friedrich Nietzsche

Omul sensibil la artă se află față de realitatea visului în același raport în care se află filosoful față de realitatea vieții; el se complace în a privi totul cu un interes acut, căci își tălmăcește viața tocmai prin aceste imagini; astfel își face ucenicia vieții. "Atotînțelegerea" lui nu prinde numai imagini plăcute și surâzătoare; tot ce este grav, tulbure, trist, întunecat, piedicile neașteptate, capriciile hazardului, așteptările anxioase, pe scurt toată "comedia divină" a vieții cu "infernul" ei îi trece prin fața ochilor, nu numai ca un joc de umbre – căci și el participă cu toată firea și durerea sa la aceste scene – dar păstrând totuși acea impresie fugară că totul e aparență; poate că mulți își amintesc, ca și mine, cum au reușit să se îmbărbăteze, în spaimele și primejdiile visului, spunându-și: "Este un vis! Să visăm înainte!".

în Nașterea tragediei din spiritul muzicii (1872)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Basic Writings of Nietzsche Paperback" de Friedrich Nietzsche este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -78.99- 47.99 lei.

Citate similare

Sigmund Freud

Remarcăm atunci când am ajuns prin analiză la cunoașterea ideilor latente, ele ne apar de cu totul altă natură decât conținutul manifest al visului. Dar aceasta nu este decât o primă impresie, care se va risipi după examinare, căci constatăm în cele din urmă întreg conținutul visului se explică prin ideile latente, precum și că majoritatea ideilor latente își au reprezentarea în conținutul manifest.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
Platon

Majoritatea oamenilor își trăiesc viața ca și cum ar fi legați cu fața la un perete. Un foc arde în spatele lor, iar cei care-i țin captivi(propria lor ignoranță)mișcă niște obiecte în fața focului, care aruncă umbre neclare pe perete. Asta e tot ce pot ei să vadă. Așa speculează în legătură cu aceste umbre, care nu sunt decât aparențe ale obiectelor reale, dar pe care ei le confundă cu realitatea. Trebuie să se elibereze, să se întoarcă și să vadă focul și obiectele care cauzează umbrele. Dar încă nu au descoperit realitatea, căci lumina este artificială și obiectele nu s-au născut în peșteră. Prin urmare, locuitorii peșterii trebuie iasă afară, exploreze lumea luminată de soare și să descopere adevăratele origini ale obiectelor.

în Alegoria Peșterii
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Phaidros sau Despre frumos" de Platon este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -27.00- 18.99 lei.
Ernst Cassirer

Omul nu mai înfruntă realitatea în mod nemijlocit, el nu o poate vedea, cum se spune, fața în față. Realitatea fizică pare să se retragă în măsura în care avansează activitatea simbolică a omului. În loc aibă de a face cu lucrurile înseși, omul conversează, într-un sens, în mod constant cu sine însuși. El s-a închis în așa fel în forme limgvistice, imagini artistice, simboluri mitice sau rituri religioase încât el nu mai poate vedea sau cunoaște nimic decât prin intermediul acestui mediu artificial. Situația lui este aceeași în sfera teoretică și în cea practică.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Filosofia formelor simbolice" de Ernst Cassirer este disponibilă pentru comandă online la numai 20.62 lei.
Lev Tolstoi

Activitatea vieții se manifestă prin iubire. Omul nu poate spori iubirea din sine, pentru iubirea este esența vieții înseși. Omul poate numai să distrugă piedicile din calea manifestării iubirii. În asta constă viața omului, iar eforturile lui trebuie îndreptate în această direcție.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.
Grigore Rotaru

Dincolo de aparență nu-i realitatea, ci niște forme gingașe ale aparenței; realitatea se află mai în față.

aforism de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Baruch Spinoza

Dacă cineva își imaginează că un altul își apropie lucrul iubit prin aceeași legătură de amiciție sau printr-una mai strânsă decât aceea prin care și-l câștigase numai pentru el, va fi afectat de ură față de însuși lucrul iubit, și va fi invidios pe celălalt. Această ură față de lucrul iubit, legată de invidie se numește gelozie, care, de aceea, nu este decât o șovăială a sufletului născută dintr-o iubire și, în același timp, dintr-o ură, însoțită de ideea altuia pe care îl invidiem. Apoi, această ură față de lucrul iubit va fi mai mare, în raport cu bucuria de care gelosul obișnuia fie afectat de iubirea pe care i-o dădea la rândul său lucrul iubit, și de asemenea în raport cu afectul de care era mișcat față de acel cu care își imaginează lucrul iubit era asociat. Căci, dacă îl ura, prin chiar aceasta va urî lucrul iubit, fiindcă își imaginează lucrul iubit afectează cu bucurie ceea ce el însuși urăște;și de asemenea pentru că este silit asocieze imaginea lucrului iubit cu imaginea aceluia pe care-l urăște.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Viața nu este

altceva decât un vis
eu sunt un artist
un făuritor de vise
totul este iubire
toltecul e un artist al dragostei
așa m-am făcut
toltec în toată regula
spiritul meu iubește
eu sunt un spirit
un artist al visului
care își creează zborul
și plutește dus de curenți
chem puterile naturii
mă ajute visez iubesc
viața e un dans
și dansul și viața își schimbă ritmul

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Regulă unică și procedeele multiple de compoziție se aplică tuturor imaginilor compozite de care abundă visul și din care ar fi superfluu să se dea exemple. Ele ne apar mai puțin stranii din momentul în care renunțăm le asimilăm obiectelor percepției noastre în stare de veghe și ne amintim ele rezultă din acțiunea de condensare a visului și servesc la punerea în valoare, într-o manieră concisă și frapantă, a caracterului comun diferitelor motive care intră în combinare. Analiza este aceea care ne permite descoperim acest caracter comun, căci tot ceea ce putem conchide cel mai adesea din conținutul visului este că există o necunoscută, o valoare x, comună tuturor acestor imagini eteroclite. Disociind aceste imagini, analiza ne va conduce direct la interpretarea visului.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cel care își folosește doar vederea ochilor este condiționat de starea ochilor săi și de realitatea din fața sa. Cea care percepe realitatea este însă intuiția spiritului.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Lucian: Atunci, cum e posibil ca aceste plante existe fără ADN? ADN-ul, lanțul, spirala sau helixul vieții, cum este denumit pe Terra, acea miraculoasă macromoleculă bicatenară, stă chiar și la baza existenței proteinelor și a altor substanțe primordiale. Nu greșesc când afirm că este însăși esența vieții. Fără ea, nu poate exista viață.
Dick: Ah, de ce oare voi, oamenii, sunteți dispuși credeți așa cum este pe Pământ, așa ar trebui fie peste tot, în întreg Universul? De ce raportați totul la ceea ce se află pe Terra? Și de ce oare nu puteți accepta o altă formă de existență a vieții, de manifestare a materiei, cu totul altfel decât cum e pe Terra voastră? Uite că nu e chiar așa peste tot! Legile de acolo nu sunt universal valabile. Repet, nu e la fel ca pe Terra voastră și am vă dovedesc acest lucru de îndată!

replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de (2009)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ce trist!

Ce trist să-l vezi în lumea ta,
-ți zâmbească,
te primească așa cum ești,
-ți fie alături la bine și la rău,
te înțeleagă,
te ajute,
-ți arate lumea lui,
te primească în ea ca pe o regină,
Apoi plece.

Ce trist când viața ta are lumină,
Când lumea ta și a lui se contopesc,
Totul este zâmbet și căldură,
Toate frumos se împletesc
Și dintr-o dată totul se destramă,
Lumea din basm devine coșmar
Și sufletul plin de iubire
Se îneacă în amar
Căci într-o zi el pleacă.

Ce trist că tu rămâi tăcută,
Plângi cu amar în urma lui
Și nimeni nu te mai ajută,
Nu are cine ți-l dea înapoi.

Ce trist când lumea visului se pierde
Și realitatea este amară!
Ce trist când pleacă fără urmă
Și îl privești ultima oară!

poezie de (2008)
Adăugat de Andreea IonSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Conținutul manifest al visului comportă și altceva în afară de situații. Aici se adaugă imagini vizuale fragmentate și incoerente, conversații, uneori un capăt de frază stereotipă. Ar fi, fără îndoială, avantajos dacă am trece rapid în revistă toate aceste forme de expresie care constituie mijloacele folosite de lucrarea visului pentru a reduce grupul ideilor latente la singura formă adecvată visului.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vissarion Belinski

Pentru a fi poet e necesară nu dorința meschină de a-ți spune cuvântul, sunt necesare nu visurile unei fantezii trândave, nu sentimente livrești și nici o tristețe de paradă, ci un puternic interes față de problemele realității contemporane. Poezia care își are rădăcinile în capriciile, tristețile sau bucuriile unei individualități egocentrice, poezia al cărei autor își exprimă sentimentele frumoase așa cum se ouă găina, deoarece ele interesează prea puțin pe ceilalți, o asemenea poezie merită nu atenția, ci disprețul nostru. Orice poezie care nu-și află rădăcinile în realitatea contemporană, orice poezie care nu aruncă lumină asupra realității, explicând-o, reprezintă distracția unui pierde-vară, o distracție nevinovată, dar deșartă, un joc de păpuși, îndeletnicirea unor oameni de nimic.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Refularea ne conduce dincolo de domeniul visului, în cel al imaginilor populare. Aici vom vedea simbolul se află la originea poveștilor, miturilor și legendelor, în spiritul comic și în folclor. Prin el vom descoperi raporturi intime între vis și aceste producții diverse. Dar noi știm că el nu este creat de lucrarea visului, că el nu este altceva decât forma de expresie a gândirii noastre inconștiente și că el este acela care furnizează acestei lucrări materialele pentru a condensa, a deplasa și a dramatiza.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Sentimentul popular, influențat mediocru de către aceste aprecieri ale științei și puțin riguros cu privire la originile profunde ale visului, se încăpățânează în antica sa credință. Pentru el, visul are un sens și acest sens ascunde o previziune. Pentru a o elibera din conținutul visului, care este adeseori mult prea confuz și misterios, este necesar să se aplice anumite procedee de interpretare, iar aceste procedee constau, în general, în înlocuirea conținutului visului, așa cum a rămas el în memorie, printr-un alt conținut. Transpunerea se poate face în amănunt, cu ajutorul unei "chei" care nu trebuie varieze. Se poate, de asemenea, înlocui dintr-o dată obiectul esențial al visului printr-un alt obiect față de care primul n-ar fi decât simbolul.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Immanuel Kant

Arta se deosebește și de meșteșug. Prima este numită artă liberă, al doilea poate fi numit artă plătită. Se consideră prima își poate atinge scopul (reuși) doar ca joc, cu alte cuvinte, ca îndeletnicire care este plăcută prin sine însăși; și că a doua poate fi impusă doar prin constrângere, întrucât ea este muncă, adică o îndeletnicire care prin sine însăși este neplăcută (apăsătoare), atrăgând doar prin efectul ei (de exemplu, plata). (...) Totuși este bine amintim orice artă liberă presupune o anumită constrângere, sau, cum se spune, un mecanism fără de care spiritul, ce trebuie fie liber în artă și care singur însuflețește opera, nu ar avea trup și ar dispărea în întregime (de exemplu, poezia cere exactitatea și bogăția limbii, precum și cunoașterea prozodiei și a metricii). Căci mulți educatori de azi își închipuie servesc mai bine arta liberă, dacă o separă de orice constrângere și o transformă din muncă în simplu joc.

în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Critique of Pure Reason" de Immanuel Kant este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 56.36 lei.
Rodica Nicoleta Ion

Acolo, dincolo de galaxia vieții

Acolo, dincolo de galaxia
În care ani de-a rândul am trăit,
Vom fi un univers în noaptea de tăcere,
Particulă de vis în infinit.

Prin pulbere de artă, între spațiul
De ani-lumină dintre două stele,
Ne vom continua viața și visul
Trăirii noastre simple și eterne.

Vom fi o dulce rază de lumină,
Mângâietoare-n suflete și-n gând,
Acoperiți de mantie divină,
În adâncimea nopții luminând.

Căci lumea-ntreagă este guvernată
De-același soare și trăind prin vers
Un ochi deschis vom fi... Azi, lumea toată
Îi dă vieții, parcă, un alt sens...

Suntem aici doar pentru-a ne cunoaște
Și de-a-ndrepta greșala celor mulți,
Însă egali vom fi în fața morții,
Singuri și triști, neîmpăcați, desculți...

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Prietenia bazată pe plăcere prezintă o oarecare similitudine cu prietenia perfectă (căci și oamenii de virtute se agreează unul pe altul); la fel și cea bazată pe utilitate (căci și oamenii de virtute sunt utili unii altora). Și între prietenii din aceste două categorii, prietenia își atinge maximum de durată când ea își oferă unul altuia același lucru (de pildă, plăcerea), și nu numai același, ci și provenind din aceeași sursă (cum este cazul prieteniei dintre oamenii de spirit), ceea ce nu se poate spune și despre relațiile dintre un îndrăgostit și iubitul său. Aceștia din urmă nu-și află plăcerea în aceeași sursă, ci unul o găsește în a-și vedea iubitul, celălalt în atenția cu care este înconjurat de primul. Dar când floarea tinereții se stinge, se stinge adesea și prietenia lor (căci pe de-o parte vederea celui iubit nu mai inspiră plăcere, pe de alta el nu mai este obiectul acelorași atenții). Și totuși, în multe cazuri prietenia lor își păstrează durata, dacă intimitatea i-a făcut să-și iubească unuia altuia caracterul, grație asemănării la care i-a adus.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Omul este singur cu problematica nu numai a dansului, ci și a vieții. Dansul este pe undeva și o artă care esențializează viața însăși prin faptul că toată ființa este implicată în actul dansat, nu numai o parte din corp sau corpul ori mintea. Mi se pare toți parametrii umanului sunt prezenți acolo. Nu poți atinge tot. E imposibil, dar când dansezi îl iei pe Dumnezeu de un picior. Pentru acele momente privilegiate trebuie trăit.

în AGERPRES, interviu (13 februarie 2015)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vant Volume Vectori" de Gigi Căciuleanu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.90- 17.99 lei.
Ioan Petru Culianu

Omul se cățărase pe faleză așa încât bareze singura potecă practicabilă, altminteri Al-Kindi l-ar fi putut ocoli. Dar astfel se pomeniră față în față sau aproape, căci omul nu părea -l vadă pe filosoful cățărător. Privirile-i drăgăstoase erau cu totul absorbite de o pasăre albă care gungurea încetișor.

în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gnozele dualiste ale Occidentului" de Ioan Petru Culianu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook