Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Aldous Huxley

Desigur că nu există niciun motiv pentru ca noile regimuri totalitare să semene cu cele vechi. Guvernarea prin intermediul bâtei și al plutoanelor de execuție, al înfometării forțate, al întemnițărilor și al deportărilor în masă este nu numai inumană (dar de asta nu prea se sinchisește nimeni în ziua de azi), ci se poate demonstra că este și ineficace, iar într-o eră a tehnologiei avansate, ineficacitatea este un păcat împotriva Sfântului Duh. Un stat totalitar cu adevărat "eficient" ar fi acela în care atotputernicul comitet executiv al șefilor politici și al armatei lor de directori ar avea putere deplină asupra unei populații de sclavi pe care ar fi inutil s-o constrângă, pentru că și-ar iubi servitutea. Ai face s-o iubească: iată misiunea pe care statele totalitare de astăzi o dau ministerelor propagandei, redactorilor-șefi ai ziarelor și profesorilor de școală.

citat celebru din romanul Minunata lume nouă de (1946)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
cumpărăturiCartea "Island" de Aldous Huxley este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -69.00- 22.99 lei.

Citate similare

Vocația noastră este aceea de a fi sacramentul colectiv al unei Prezențe care este libertatea în esența ei, un sacrament de liniște în care toată umanitatea contemporană simtă atracția acestei Prezențe pe care este inutil să o numim dacă nu o trăim, pentru că nu am face decât să o coborâm, desfigurăm, limităm și s-o facem odioasă. "Misiunea" noastră se poate rezuma prin expresia: "prezență Prezenței".

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Realitate este că cele două regimuri totalitare care au dominat secolul douăzeci ne-au inoculat ideea doar prin politic se poate comunica și doar politicul cauționează relaționalul. Nazismul, în scurta, dar asasina lui zvâcnire, n-a avut timp treacă dincolo de imaginea "rasei superioare" ilustrată cu osebire în sculptură, arhitectură și film. În schimb, comunismul a avut timp suficient pentru a pune pe picioare opera de subordonare a creatorului.

în Confesiune biografică (1996)
Adăugat de Costel ZăganSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Seneca

Folosul dă măsura necesarului: dar în ce fel se poate măsura ceea ce este de prisos? Sunt totuși unii care se scufundă în plăceri și, obișnuindu-se cu ele, nu mai pot trăi altminteri și sunt cu adevărat nefericiți pentru că ajung în situația în care ceea ce este de prisos le devină necesar. Nu se bucură de plăceri, ci le sunt sclavi și ajung să-și iubească propriile lor nenorociri;se ajunge pe culmea nefericirii atunci când faptele nedemne nu numai că amuză, ci fac chiar plăcere și nu mai există nicio cale de a le îndrepta pe cele ce erau cândva defecte, iar acum au devenit obiceiuri.

în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Four Tragedies and Octavia" de Seneca este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -68.00- 26.99 lei.

În cazul unei alegeri dificile pe care trebuie s-o rezolve voința noastră, decizia finală rămâne secretă pentru noi, la fel ca decizia unui străin, atât timp cât n-am tranșat, când credem va înclina de o parte, când de cealaltă, în funcție de motivul care-i este prezentat voinței de către înțelegere, motiv care, chiar în momentul acela, își încearcă forța asupra ei. În sfârșit, motivul cel mai puternic se impune asupra voinței, iar rezultatul alegerii este adesea diferit față de cel pe care l-am fi presupus inițial. Așadar, nimeni nu poate ști cum va acționa într-o împrejurare determinată alt om, nici măcar el însuși, înainte de a se găsi în circumstanțele respective. De-abia după ce va trece prin acea situație va putea fi sigur de ceilalți și de sine.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Epictet

Există sclavi mari și mici. Cei mici sunt cei care devin sclavi pentru lucruri mărunte, pentru mese, pentru o locuință, pentru mici servicii. Cei mari sunt cei care devin sclavi pentru un consulat, pentru guvernarea unei provincii. Îi vezi pe cei care poartă securea și biciul – aceștia sunt mai sclavi decât ceilalți.

în Manualul
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manualul lui Epictet" de Epictet este disponibilă pentru comandă online la 39.00 lei.

Femeia îl refuză întotdeauna pe acela care o imploră, în credința , pentru a o avea, trebuie s-o câștigi, s-o meriți, fii demn de ea, faci totul pentru ea, afară de un singur lucru, singurul însă care trebuie făcut cu adevărat: s-o iei!

aforism clasic de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Ioan Petru Culianu

Ceea ce s-a întâmplat astăzi poate fi definit drept o criză. S-o numim Criza din Golful Smaraldelor. Criza aceasta demonstrează că există pe lume o putere mai mare decât statele care, împreună, au încercat s-o distrugă, dar fără a izbuti. Deoarece v-am demonstrat știu adevărul, numim această putere Adevăr.

în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gnozele dualiste ale Occidentului" de Ioan Petru Culianu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Ecce homo - Invictissime

Dragostea nu face rău.
Este cheia către împlinirea deplină.
Numele ei este Victoria.
Cine o cinstește va avea slavă,
cel care o disprețuiește va pieri.
Îi place fie răbdătoare și generoasă.
Nu cunoaște invidia,
și nu se laudă.
Cel ce iubește,
Nu își caută propriul interes
Și iartă greșelile celuilalt.
Este întotdeauna
Înțelegător,
Încrezător,
Rabdator.
Nu se uită la lucrurile vizibile,
Ci la cele invizibile.


Acestea sunt regulile din spatele marelui puzzle.
Urmați-le și rezultatul vă va demonstra că sunteți pe drumul cel bun
și că nu există nicio îndoială în acest sens.
Un cuvânt nou este acela care te face să iubești adevăruri vechi.
Cuvintele sunt cheia lecturii!

poezie de din volumul de versuri Între Glorie și Decadență (2019)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aldous Huxley

Dacă nu ar exista snobii intelectuali care plătesc, arta ar pieri din pricina înfometării practicanților săi. Să mulțumim cerurilor pentru ipocrizie.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Epictet

Există printre realitățile care ne stau în față, unele în puterea noastră și altele independente de voința și puterea noastră. Țin de noi părerea, impulsurile, dorința, aversiunea, într-un cuvânt, tot ceea ce reprezintă propria activitate. Sunt în afara voinței noastre trupul, faima, forța de conducător, într-un cuvânt tot ceea ce nu constituie treburi specifice nouă. Cele ce depind de noi sunt libere prin esența și natura lor și nu pot fi oprite sau frânate de vreun obstacol. Cele asupra cărora nu avem nici o putere sunt lipsite de vlagă, supuse robiei, șovăielnice în fața piedicilor și la cheremul unor voințe străine. Prin urmare, amintește-ți , dacă socotești libere pe cele care, prin natura lor, sunt roabe, dacă vei considera drept proprii pe cele străine de tine, te vei poticni în fața obstacolelor, vei fi frământat, mâhnit și vei cârti împotriva zeilor și a oamenilor. Dimpotrivă, însă, dacă socotești drept ale tale, numai cele ce-ți aparțin și străine de tine, cum de fapt și sunt, pe cele din afara ta, nimeni nu va putea vreodată te constrângă, nimeni și nimic nu-ți va sta piedică, nu vei învinovăți pe nimeni, nu vei cârti împotriva nimănui, nicicând nu vei avea dușmani, niciodată nu te vei lăsa doborât de ceea ce este dăunător.

în Manual și Fragmente
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Una dintre problemele cele mai mari pe care le avem cu lumea din ziua de azi este că avem grupuri foarte mari de oameni care vor crede orice zvon aud, doar pentru că se potrivește cu viziunea lor asupra lumii - nu pentru că este realmente adevărat sau pentru că dețin dovezi care să susțină acel zvon. Chestia foarte frapantă este că nu ar necesita mult efort pentru a stabili validitatea majorității acestor cazuri - dar oamenii preferă asigurarea verbală în locul cercetării.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Astrophysics for People in a Hurry Hardcover" de Neil deGrasse Tyson este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -84.99- 45.76 lei.

Mulți ziariști tineri mă întreabă deseori: "Merită faci ziaristică?" Eu le răspund: "Merită!" În măsura în care ceilalți oameni trec prin viață și nu lasă nicio urmă, ca peștele care trece prin apă și nu lasă nicio urmă, ziaristul este cel care lasă câte o urmă prin zilele trăite, prin intermediul articolelor pe care le scrie, prin intermediul unei imagini, prin intermediul unei atitudini. De aceea, ziaristica este poate una din cele mai frumoase meserii...

în ziarul Everyday Journalism, interviu (17 decembrie 2012)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manifest de unire" de Nicolae Dabija este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.08- 18.99 lei.
Robert Frost

Mulțumire

Fericit este omul, și numai el fericit va fi,
Care poate numi ziua de astăzi propria lui zi,
El care, mulțumit în sinea-i, poate spune
Eu mi-am trăit ziua de azi, ziua de mâine-i altă chestiune.
Fie ploaie, fie soare, fie vremurile bune sau rele,
Bucuriile pe care le-am avut, în ciuda sorții,-s ale mele.
Asupra trecutului nici cerul n-are putere, o spun tuturora,
Ceea ce-a fost, a fost, iar eu mi-am avut ora.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de Petru DimofteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Stopping by Woods on a Snowy Evening Hardcover" de Robert Frost este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.99- 42.99 lei.

În toate epocile, unii oameni au căutat în practicile magice un mijloc pentru a acționa asupra celorlalți. Este vorba de aceeași vrăjitorie, de la statuetele de lut străpunse cu ace și până la metodele moderne de propagandă. În zilele noastre, ochiul electronic al televizorului înlocuiește câteodată ochiul vrăjitorului, iar cele mai subtile metode de hipnoză colectivă sunt acceptate în numele progresului social. În cazul regimurilor totalitare, vrăjitoria prezintă și alte aspecte, cum ar fi de exemplu spălarea creierului. Pretinzând că este doar o "informație" în numele științei, al propagandei politice sau al publicității, omul își ascunde destul de stângaci nevoia sa de dominare dintotdeauna.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Indiferent de ceea ce tu percepi, fii conștient că există o, realitate mult mai vastă, care în această clipă îți scapă. Indiferent de persoana cu care tu vorbești, imaginează-ți că există o ființă invizibilă pentru cel care nu este receptiv la realitatea subtilă, care îți vorbește prin intermediul acelei ființe. Indiferent de acțiunea pe care o realizezi, urmărește percepi o altă prezentă alături de tine care te privește, te ghidează și-ți dăruiește putere. În momentul în care privești în ochii oamenilor, fii conștient primești prin intermediul privirii lor un mesaj de la Dumnezeu.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Osho

Nimeni nu a acordat o atenție prea mare individului, și aceasta este cauza fundamentală a tuturor problemelor. Însă datorită faptului individul pare atât de mic și societatea atât de mare, oamenii au impresia societatea poate fi schimbată, după care individul se va schimba la rândul lui. Dar lucrurile nu stau deloc așa, căci "societatea" nu este altceva decât un cuvânt; există numai indivizi, nu există societate. Societatea nu are suflet, în cadrul ei nu se poate produce nicio transformare. Schimbarea este posibilă numai în cazul individului, indiferent cât de mică ar fi aceasta. Și odată ce învățați cum schimbați individul, acest lucru poate fi apoi aplicat asupra tuturor indivizilor, de pretutindeni. Eu cred că într-o bună zi vom avea o societate care să fie în deplină armonie, care să fie mult mai bună decât toate ideile pe care creatorii de utopii le-au produs de mii de ani. Realitatea va fi cu mult mai frumoasă.

în Viața este aici și acum
Adăugat de Andreea TrifuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.
Mircea Albulescu

Astăzi în România nu poți te miști cu coatele mai departe de piept ca să nu dărâmi un calculator, încât copiii caligrafiază din ce în ce mai urât, dar pot cu viteză scrie la un calculator. Ei bine, într-o asemenea lume trebuie ținut cont de un asemenea factor. În România sunt convins că s-ar găsi miliarde multe care să intre într-o afacere profitabilă, dar câtă vreme nu există posibilitatea de recuperare rapidă, nimeni nu nu-și bagă banii ca să și-i recupereze peste ani. De aceea povestea filmului de azi, pentru mine este o mare durere, pentru că eu cred dintr-un pământ care poate să izvorască o asemenea forță teatrală nu se poate ca într-o artă îngemănată, să nu aibă asemenea mari talente. Din păcate, cinematograful fiind industrie nu se poate realiza decât prin intermediul mijloacelor extrem de costisitoare. Într-o asemenea sărăcie ca la noi pentru cultură este foarte greu poți oferi și valoare. Vedeți ce pondere extraordinară au în clipa de față calculatorul și creatorul de imagini sintetice care impresionează.

în ziarul Cotidianul
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Rabindranath Tagore
liber
Numai acela este liber, care iubește libertatea pentru el și e bucuros s-o extindă și asupra altora.

definiție clasică de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
cumpărăturiCartea "Gora Vol. 2" de Rabindranath Tagore este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -13.39- 5.99 lei.

Femeia aceea frumoasă

chiar mirosea a mamă
ar vrea să se ghemuiască
în brațele ei
și să nu se mai ducă de acolo
niciodată
dar nu poate face asta
pentru că nu era mama lui
și nu se face să îmbrățișeze
mamele altora
deși ar trebui să ai
voie îmbrățișezi toate mamele
care nu sunt ale tale
dintr-un motiv foarte simplu
există oameni care nu au
mame și ei n-au ce face
cu îmbrățișărilor lor
le-ar risipi inutil

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă există în lumea aceasta un om care s-o știe, eu sunt acela: pentru a iubi pe cineva, ori pentru a fi iubit, nu e nevoie de nicio rânduială socială. Mai știu dragostea adevărată este ca o lumină care dă strălucire la tot ce e in jur. Dragostea nu este un obiect, nicio podoabă de aur pe care s-o smulgi cuiva pentru a o dărui altcuiva. Și mai știu , atunci când iubești pe cineva cu sinceritate, atunci tot ce e legat de aceasta persoană îți devine drag. Ajungi până acolo încât -i iubești servitorii din casă.

în Dragostea nu moare
Adăugat de MarianneSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook