Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Carl Gustav Jung

Îmi imaginez pentru psihanaliză o sarcină mult mai frumoasă și mai vastă decât să fie redusă la un ordin etic. Gândesc că mai trebuie să-i lăsăm timp psihanalizei să înfiltreze popoarele pornind de la multe centre, să reînvie la intelectual sensul simbolicului și miticului, să-l retransforme frumușel pe Hristos în acel zeu-mag al viei care a fost, și să canalizeze astfel vechile forțe pulsionale extatice ale creștinismului, și totul cu unicul scop de a face din cultul și din mitul sfânt ceea ce erau ele: o sărbătoare a bucuriei îmbătate, în care omul are dreptul să fie animal în eros și în sfințenie. Tocmai aceasta era marea frumusețe și funcție a religiei antice, care, pentru Dumnezeu știe ce nevoi biologice temporare, a devenit instituție de lamentare. Ce infinitate de delicii și de voluptate este aici în religia noastră, gata să fie readusă la autentica sa destinație! Creștinismul nu poate lăsa de-o parte dezvoltarea etică autentică și corectă, dar trebuie să dezvolte în el, să-și desăvârșească imnul de durere și extaz către zeul muribund și înviind, la forța mistică a vinului și ororile antropofage ale Cinei - forțele vieții și ale religiei se pun în serviciul numai al acestei dezvoltări etice.

în scrisoare către Sigmund Freud, Despre funcția religiei (11 februarie 1910)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Opere complete. Vol. 16: Practica psihoterapiei" de Carl Gustav Jung este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.00- 35.99 lei.

Citate similare

Nimic nu pică din cer pentru ca poporul nostru să fie mai bogat, iar scumpa noastră patrie să fie mai demnă și mai apreciată în lume.
Fiecare cetățean din patria noastră trebuie să se canalizeze pe conștiința sa morală, că numai muncind în mod conștiincios, țara noastră va căpăta măreția care i se cuvine între marile națiuni ale lumii.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Gustav Jung

Cu siguranță că omul nu ar atinge vârsta de 70 sau 80 de ani, dacă această longevitate n-ar avea un sens pentru speța sa. De aceea și apusul vieții sale trebuie să-și aibă rostul, nu poate să fie doar o jalnică prelungire a ceea ce a fost înainte de amiază.

în Puterea sufletului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În afara religiei pe care ai învățat-o de mic de unde mai știi ești desprins de Dumnezeu? Dacă Dumnezeu este propria ta Inimă, cum si unde te-ai desprins de ea? Dumnezeu este veșnic Aici, iar acest Aici e la fel, fie că ești în cea mai pioasă mănăstire, fie că ești în cea mai desfrânat bordel sau crâșmă. Cum de nu poți vedea asta și la ce bun cauți un Dumnezeu căruia îi e frică sau scârbă de lume și se ascunde în răceala unei biserici? Unde și cum Iisus a predicat într-o biserică? Oare nu cumva când a spus: "Eu și Tatăl Una suntem!" a făcut-o sub cerul liber? Asta este adevărata biserică! Biserica a devenit o afacere și nu o cale spre mântuire! Dacă trebuie să mergi la biserică pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, nu o să-l cunoști niciodată! Tot ceea ce vei cunoaște vor fi veșnicele dogme ale separării, veșnica lor pomenire! Dumnezeu este mai aproape decât următoarea respirație și infinit mai aproape decât primul/următorul gând. Ai fi în stare bați mătănii la toate bisericile acestei lumi, simple clădiri din lemn sau din piatră care găzduiesc separarea. Dar Adevărata biserică este propria ta inimă, este chiar faptul tău de A FI, a ființa fără gânduri, Aici oare când ai mergi?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Jean-Jacques Rousseau

Pentru ca un popor care abia se naște poată gusta maximele sănătoase ale politicii și să urmeze regulile fundamentale ale rațiunii de stat, ar trebui ca efectul poată deveni cauză, ca spiritul social care trebuie să fie opera instituției, prezideze la crearea însăși a acestei instituții; și ca oamenii să fie, înainte de a exista legi, ceea ce trebuie să fie datorită legilor.

în Despre contractul social (1762)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Despre contractul social sau principiile dreptului politic" de Jean-Jacques Rousseau este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 13.99 lei.
Petre Ispirescu

Când era la adăpatul vacilor, fetele care de care se întrecea să-i dea pricină de vorbă; dară el nu băga pe nimeni în seamă; se făcea ca nu pricepe ce vor ele. Pentru aceasta ele ca arate că nu le pasă de nebăgarea lui de seamă, între ele, îl porocleau cu numele de Făt-Frumos al satului. Și de unde să nu fie așa! El nu se uita nici în dreapta, nici în stânga, mergea cu vitele la pășune și treaba ieșea din mâna lui mai cu asupra decât din ale celorlalți argați. Nu știu ce făcea el, ce dregea, vacile pe cari le păștea el erau mai frumoase decât ale celorlalți argați. Ele dădeau mai mult lapte decât cele ale altor argați, fiindcă pe unde le ducea el pășunea era mai cu gust și mai îndestulătoare. Pe unde călca piciorul lui se cunoștea, fiindcă și ierburile se înveseleau. Pasămite se născuse în ceas bun și era ursit ajungă ceva. Dară el nici habar n-avea de asta și nici gând n-avea să se mândrească, fiindă nu știa ce-i este ascuns în cursul vremilor. Ci smerit, precum îl lăsase pe el Dumnezeu, își vedea de ale sale, fără să se atingă cu cuvântul sau în oricareva fel, de alții sau de al altora. Și tocmai pentru aceasta flăcăii și ceilalți argați îl ponosluia.

în Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Greuceanu" de Petre Ispirescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.44- 28.99 lei.

Concepția despre existența celor trei forțe stă la rădăcina tuturor sistemelor străvechi. Prima forță poate fi numită activă sau pozitivă; a doua, pasivă sau negativă; a treia, neutră. Dar acestea sunt simple nume. În realitate, aceste trei forțe sunt la fel de active; ele apar ca activă, pasivă și neutralizantă doar în punctele lor de întâlnire, adică în momentul în care ele intră în relație unele cu altele. Primele două forțe se lasă mai mult sau mai puțin înțelese, și a treia poate fi descoperită uneori fie în punctul de aplicare a forțelor, fie în "mijlocul" lor, fie în "rezultatul" lor. Dar este dificil în general de a observa și înțelege a treia forță. Motivul acestei dificultăți trebuie căutat în limitările funcționale ale activității noastre psihologice obișnuite și în categoriile fundamentale ale percepției noastre despre lumea fenomenelor, adică în senzațiile noastre despre spațiu și timp, care rezultă din aceste limitări. Omul nu poate nici perceapă, nici observe direct a treia forță, la fel cum nu poate percepe spațial "a patra dimensiune".

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Prietenia dintre un bărbat și o femeie care nu duce la o căsătorie sau către dorința unei căsătorii, poate fi experiența de o viața a celor mai înalte valori ale celor doi, dar și ale cercului lor de prieteni și cunoștințe, însă, într-o astfel de relație, sunt necesari un bărbat și o femeie extrem de deosebiți. Poate ar trebui adăugat că fie bărbatul, fie femeia dintr-un astfel de cuplu de o viață trebuie să-și găsească un partener foarte deosebit cu care să se căsătorească, pentru realizarea unei caramaderii în trei, plină de succes.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Scrie în scripturile hinduse că omul nu trebuie să facă apel la Yama (zeul morții) să-l ia mai repede, atunci când suferă foarte mult. Nu trebuie să fie atașat de viață și să se roage lui Dumnezeu pentru prelungirea vieții sale. El ar trebui să fie la fel ca băiatul care trage clopotul și stă în turnul de alertă al palatului regelui. El este pregătit în orice moment pentru apel, dar nu este deranjat dacă nu este chemat întreaga zi.

în Ashtavakra Gita - Sutrele realizării sinelui
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Energiile subtile ale vieții acționează într-o manieră diferită la nivelul regnului animal, al celui vegetal sau al celui mineral, în funcție de puterea instinctului fiecărei ființe și de credința ei. Omul, care cunoaște aceste energii, poate să le dirijeze la voință pentru a-și redobândi sănătatea și pentru a se afla mereu într-o stare minunată. Desigur, există mai multe metode și tehnici pentru controlul acestei forțe infinite, dar toate au la bază legea credinței, căci "totuleste dat după credință".

în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Miracle Power of Your Mind: The Joseph Murphy Treasury Paperback" de Joseph Murphy este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -121.99- 63.99 lei.
Sigmund Freud

Găsesc, din ce în ce mai mult, deformările la care se recurg de obicei sunt ineficiente și condamnabile. Dacă deformările sunt mici, ele nu-și ating scopul, care este de a apăra pacientul de o curiozitate indiscretă, iar dacă sunt considerabile, cer prea mari sacrificii, făcând de neînțeles contextele legate de micile realități ale vieții. Rezultă de aici o stare de lucuri paradoxală: ce pot dezvălui mai ușor, în mod public, secretele cele mai intime ale unui pacient pentru că acestea nu permit să fie recunoscut decât să se descrie caracteristicile cele mai banale și inofensive ale persoanei pe care toată lumea le știe și care îi dezvăluie identitatea.

în Omul cu șobolani
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.

Trebuie simți în tine excedentele de vis ale propriei tale epoci și teroarea ei pentru a avea ceva de spus ca intelectual contemporan. Vorbim, într-o oarecare măsură, fiind încărcați de uimire și de groază sau, mai general, de potențialele extatice ale propriei noastre epoci. Nu avem alte mandate. Ca scriitori de astăzi, noi nu suntem investiți de un zeu sau de un rege. Nu suntem curierii absolutului, ci niște indivizi care auzim exploziile din vremea noastră. Cu acest mandat se prezintă astăzi scriitorul în fața publicului său și, ca regulă generală, nu e vorba decât de "propria sa experiență". Aceasta poate să fie și ea un puternic expeditor atunci când își aduce mărturia asupra monstruosului.

în Ni le soleil ni la mort. Jeu de piste sous forme de dialogue avec Hans-Jürgens Heinrichs (2003)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Zelul fata de Dumnezeu. Despre lupta celor trei monoteisme" de Peter Sloterdijk este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -23.12- 13.99 lei.
Carl Gustav Jung

Spiritul critic sau scepticismul nu trebuie considerate neapărat expresii ale inteligenței, ci mai curând ale contrariului ei.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Luther Burbank

Când ne apucăm studiem oricare din legile universale și eterne ale naturii, fie că este vorba de viața, de creșterea, de mișcarea plantelor, fie că este vorba despre activitatea creierului omenesc, mai întâi trebuie aruncate la gunoi toate noțiunile, dogmele și prejudecățile. Ascultați cu răbdare, în liniște și cu respect, lecțiile pe care ni le dă Mama Natură, și din care învățăm alte lucruri care ne luminează ceea ce altădată părea un mister de nepătruns. Ea nu-și dezvăluie misterele decât acelora care sunt capabili să fie cuminți și să asculte. Dacă acceptăm aceste adevăruri, atunci întregul Univers ne va accepta. Omul trebuie să înțeleagă că face parte dintr-un univers mereu în mișcare ca formă, dar neschimbat ca substanță.

în Cum se pot produce noi fructe și flori
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mintea este o instituție care ne face să percepem farmecul acestei lumi, iar gândurile noastre sunt precum o floare în grădina vieții și nu o posesie a oricui; fie ca gândurile noastre să fie frumoase, și nu urâte sau rău mirositoare, astfel ca amintirea pe care o lăsăm pe pământ să fie simțită ca o binecuvântare.

în Paramahansa Yogananda
Adăugat de Hans HedrichSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Frank Herbert

Mărirea e o experiență trecătoare, lipsită de consistență. Mărirea depinde în parte de imaginația creatoare de mituri a omului. Cel ce cunoaște mărirea trebuie să înțeleagă mitul din care face parte. Trebuie să știe să reflecte lumina care se proiectează asupra sa. Și trebuie să fie sarcastic. Numai așa se poate împiedica să se creadă ceea ce îl cred alții. Numai sarcasmul îi poate îngădui să se miște liber înlăuntrul ființei sale. Fără această înșiruire, chiar și o mărire ocazională îl poate distruge pe om.

în Dune
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Dune Paperback" de Frank Herbert este disponibilă pentru comandă online la 73.99 lei.
Stela Popescu

România e blestemată de Dumnezeu să fie veșnic nefericită pentru că are speranțe mai mari decât ar trebui. E ca o femeie frumoasă care vrea să fie cea mai frumoasă din lume și nu poate, pentru că în jurul ei sunt multe femei și mai frumoase și nu poate să accepte.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Democrit

Toate marile binecuvântări ale vieții sunt o sursă de neliniște și nicicând nuomul dovadă de mai puțină înțelepciune încrezându-se în soartă decât atunci când aceasta este foarte bună;pentru păstrarea prosperității este nevoie de altă prosperitate, și în locul rugăciunilor care s-au împlinit trebuie să facem alte rugăciuni. Căci tot ceea ce vine adus de întâmplare este instabil, și cu cât mai sus se va înălța, cu atât este mai predispus la cădere. Mai mult decât atât, ceea ce stă cadă nu aduce nimănui plăcere;prin urmare, foarte tristă, nu doar foarte scurtă, trebuie să fie viața celor care caută câștige cu multă trudă ceea ce trebuie să păstreze și cu mai multă trudă. Muncind din greu dobândesc ceea ce vor și plini de neliniște stăpânesc ceea ce au dobândit;în vremea aceasta nu țin nici o socoteală a timpului, care niciodată nu se va mai întoarce. Ocupații noi vin le ia locul celor vechi, speranța incită la o nouă speranță, ambiția-la o nouă ambiție.

în Euthymia
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Gustav Jung

Acesta este secretul efectului artei. Procesul creator, atât cât suntem în stare să-l urmărim, constă în stimularea inconștientă a arhetipului și în dezvoltarea și amplificarea lui până la opera desăvârșită. Plăsmuirea imaginii primordiale este oarecum o transpunere în limbajul prezentului, prin care i s-a permis oricui regăsească accesul la sursele cele mai profunde ale vieții... în aceasta constă importanța socială a artei: ea lucrează continuu la educarea spiritului epocii, căci ea aduce acele aspecte care îi lipseau cel mai mult acestuia.

în Despre fenomenul spiritului în artă și știință
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Criza energiei și petrolului nu este, de fapt, ceva nou. Ea a preocupat și înainte cele mai multe țări, între care și Statele Unite ale Americii. Ea a izbucnit acum cu putere datorită situației din Orientul Mijlociu, dar poate că aceasta a fost un bine, deoarece a atras atenția și a pus în fața guvernelor probleme deosebit de presante pentru viitor, indepedent de conjunctura din momentul de față. În ce privește România – și ea are asemenea preocupări. Avem un program de dezvoltare a diferitelor surse de energie, inclusiv de prospecțiuni în Marea Neagră pentru unele surse de petrol – și sîntem gata să acceptăm o colaborare cu firme din Statele Unite pentru a căuta petrol. În ce privește livrarea, în momentul de față, de petrol din frumoasele sonde ale României, cu regret trebuie să vă spun , timp de o sută de ani, ele au livrat petrol și Statelor Unite, încît acum nu mai pot da atîta petrol care că satisfacă necesitățile României și ale altora. Dacă, prin colaborarea în prospecțiuni, vom găsi petrol, fără nici o îndoială , pe baza rezultatelor acestei colaborări, vom putea livra petrol și Statelor Unite."

în Conferința de presă a Clubului Național al Presei din Washington, Dialog româno-american (5 decembrie 1973)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Cercetări, cercetări, multe cercetări, cu multe rezultate importante pentru știință, în general... Iar cercetările lor erau binevenite, pentru că-i țineau ocupați, iar a fi ocupați însemna a evita devină melancolici, gândindu-se fie la Terra, spre care se îndreptau (dar mai aveau foarte mult până a ajunge acolo), fie la Proxima, de care de abia se îndepărtaseră, dar chiar se îndepărtaseră. Și era bine să nu se gândească nici la una, nici la alta, deși era dificil evite totuși; prin urmare, din când în când își aduceau aminte, dar încercau să nu se lase pradă în ghearele nemiloase ale melancoliei, ale tristeții. Și fiind împreună, reușeau să nu devină morocănoși.

citat din romanul Proxima, Partea a-V-a: "Pe drumul de întoarcere" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook