Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dumitru Popescu

Există în lumea noastră socialistă un om nou? Dar mai întâi ce înseamnă om nou? Și prin ce se deosebește de cel vechi? Iar cel vechi de ce nu era bun, de ce trebuia înlocuit? Toți oamenii vechi au fost răi, toți trebuiau schimbați? Fiecare epocă a avut oamenii ei noi și oamenii ei vechi. Cei noi aduceau lumină atunci când aceasta se împuțina în lume. Ceea ce apropie, de pildă, pe Prometeu și pe Danco este gestul oferirii propriei inimi pentru salvarea semenilor din mari și dramatice impasuri. Primul a dat seminției focul, fără de care ar fi pierit, celălalt lumina, fără de care s-ar fi rătăcit în labirintul existenței. Epocile vechi au eroii lor mitologici. Ei întruchipează virtuțile majore ale umanității care, dacă nu sunt prezente în fiecare individ, se reconstituie în masă și dacă într-unul sau altul din cazurile particulare nu se manifestă la intensitatea maximă, exprimate în eroi, ele indică diapazonul posibil al spiritului.

în Ieșirea din labirint (1973)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Artemis sau Uzurparea sentimentului" de Dumitru Popescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -45.00- 24.99 lei.

Citate similare

Lemnul vechi arde cel mai bine, prietenii vechi sunt cei mai de încredere, autorii vechi sunt cei mai buni de citit, iar vinul vechi este cel mai bun de băut.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mihail Kogălniceanu

Nou? Da ce-i astăzi nou sub soare? Nu sunt toate trecute? Nu sunt toate vechi? Nu-i cinstea veche, încât n-o mai găsești pe pământ? Nu-i patriotismul vechi, încât de-abia îi mai afli numele în gura procleților? Nu sunt, în sfârșit, vechi, paragine de vechi, toate virtuțile și toate vițiurile, pân' și moda? Ș-apoi mai ai încă pretenție să ne arăți ceva nou, și încă ce? Un nou chip de a face curte!

în Nou chip de a face curte
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

A planta noi adevăruri nu este o sarcină atât de dificilă cum este aceea de a combate erorile vechi, pentru că există un paradox în oameni: aleargă după ceea ce este nou, dar prejudecătile lor sunt în favoarea lucrurilor vechi.

citat clasic din
Adăugat de Elena GheorgheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Vine o vreme în viață când, după ce ai făcut toate călătoriile, după ce ai isprăvit toate experiențele, n-ai altă plăcere mai mare decât să studiezi și să adâncești lucrurile pe care le știi, să guști ceea ce simți, precum să vezi și să revezi pe oamenii pe care îi iubești; limpezi delicii ale gustului și ale inimii la vârsta maturității! Atunci gustul e copt, format și definitiv; bunul simț, dacă e de vină, s-a desăvârșit. Nu mai ai nici timp să încerci, nici poftă să pornești în căutare. Te mulțumești cu prietenii pe care îi ai, cu cei pe care i-ai pus la încercare, viețuind multă vreme cu ei împreună. Vin vechi, cărți vechi și prieteni vechi...

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Oliver Goldsmith

Iubesc tot ceea ce este vechi: prieteniile vechi, timpurile de demult, vechile maniere, cărțile vechi, vinul vechi.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vicarul din Wakefield" de Oliver Goldsmith este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.90- 11.99 lei.
H.P. Lovecraft

Cultul nu va muri până când stelele nu vor fi iarăși la locul lor și până când preoții ascunși nu îl vor fi sculat pe Cthulhu din mormântul său pentru a își reînvia adepții și a își relua domnia pe Pământ. Timpul va fi ușor de știut, pentruatunci omenirea va fi devenit ca "Cei vechi și mari": liberi și sălbatici, dincolo de bine și rău, legile și moralitatea fiind lăsate în urmă, toți oamenii țipând și omorând și extaziindu-se de fericire. Apoi "Cei vechi" eliberați îi vor învăța noi metode de a urla și a omorî și a se bucura de faptele lor, și tot pământul va arde cu un holocaust de euforie, libertate și extaziere.

în Chemarea lui Cthulhu (1926)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Haunter of the Dark: Collected Short Stories Volume 3" de H.P. Lovecraft este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.00- 8.99 lei.
Adina-Cristinela Ghinescu

Din dragoste pentru Cristos

E nedefinit, e necuprins, e atotputernic, drept și bun,
Acuma roadele s-adun!
E mare și e preamărit, e sfânt și pur, atotsfințit...
Și zbor cu El spre răsărit!
E vrednic și e răbdător, este Cristos ce ne-a salvat...
Prin El am sufletul curat!
E Regele dintotdeauna, e călăuza noastră care,
Ne dă cununi de sărbătoare!
El este Dumnezeu cel vechi... cel nou și care o să vină...
Și are milă de noi toți, căci dragostea-i este divină!

poezie de din Șoptit de Dumnezeu
Adăugat de Adina-Cristinela GhinescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Anul pe care îl numim "nou" este vechi chiar de la început, fiindcă oamenii care îl întâmpină sunt vechi în modul de gândire, simțire și în toate obiceiurile lor. Ei nu s-au gândit niciodată să-și spele vasele, oalele sau cratițele înainte de a le umple cu apa pură a Anului Nou. Și totuși nu este acesta primul lucru pe care îl învățăm în bucătăriile noastre: înainte să turnam apă curată într-un vas, trebuie să-l curățăm și chiar să îl frecăm cu spălătorul de sârmă, în caz contrar apa curată fiind murdărită de vas - chiar și un copil știe asta!

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Omul spre victoria destinului sau" de Omraam Mikhael Aivanhov este disponibilă pentru comandă online la numai 18.90 lei.

Omul despre care vorbești, nu mi-e dușman. În această viața, fiecare își face lucrul său. Deocamdată sunt puțini aceia care, făcându-și lucrul lor, apar tuturor folositori. Iar de cei care făcându-și treaba lor, dăunează tuturor, e pământul plin. Și atunci, cum să socotim pe toți oamenii răi dușmanii noștri? 
A fi om de omenie și adevărat abrag, nu înseamnă deloc că ești alungat și tu fugi. Dimpotrivă, omul bun trebuie să fie el însuși urmăritor. El urmărește răul făcut de oamenii răi și schimbă acest rău în bine. Dacă nu e așa, ce rost mai au fugile și alergările noastre în arta ascunderii și a dispariției. 
Dacă tu ți-ai propus ca din bezna celor răi, cel puțin pe unul să-l schimbi în bine, atunci pe oamenii răi nu-i mai poți socoti dușmanii tăi, și am să-ți spun de ce. Oamenii răi sunt aproape toți cei ce alcătuiesc lumea. Dacă pe toți îi socotești dușmanii tăi, atunci de cealaltă parte ești singur cuc, iar împotriva ta sunt toți. Și ei te vor copleși. Asta-i una. Și acum ascult-o și pe a doua. Începi lupta cu omul rău și să zicem că le vii de hac la o duzină, viața însă se înmulțește ca iarba și în locul duzinii apar hoarde întregi, toți viermii se înmulțesc de colcăie. Se vădește că ai sporit și nu ai mărginit răul.

în Data Tutashkhia (1975)
Adăugat de drcirsteaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Miturile vechi, zeii vechi, eroii vechi, nu au murit niciodată. Ei doar dorm în profunzimea minții noastre, așteptând să-i chemăm. Noi avem nevoie de ei. Ei reprezintă înțelepciunea speciei noastre.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Wild Braid: A Poet Reflects on a Century in the Garden Paperback" de Stanley Kunitz este disponibilă pentru comandă online la 77.99 lei.

Valoarea supremă este ajutorarea noastră și a celor din jur. Banii sunt doar una din multele forme secundare prin care valoarea se manifestă, ca o consecință și dacă ratăm esența misiunii și ne focusăm prima oară pe bani sau orice altceva, ratăm înțelegerea legilor fundamentale ale vieții. Demonstrația: ce înseamnă banii fără oamenii din jur? Dacă ești singur pe insulă, ce rol au banii? Ce sens are orice, fără oamenii din jur? Cum ne mai putem descoperi pe noi fără cei din jur ca oglinzi și parteneri? Ce suntem noi când nu avem cui să dăruim?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Wundt denumește tabu-ul ca fiind cel mai vechi cod de legi nescrise al umanității. Este îndeoșbe admis că tabu-ul este mai vechi decât zeii și că datează dintr-o epocă anterioară oricărei religii.

în Totem și Tabu
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.

În cele mai cuprinzătoare modalități ale poeziei, modalități ale gândirii și imaginației, modalități ale dicțiunii și ornamentului - nu numai modalități ale versului - rareori se produce vreo schimbare importantă fără vreo influență străină: uneori Franța, alteori Italia, în vreme ce în adâncuri se află întotdeauna cei vechi, poeții Greciei și Romei. Și în orice epocă a poeziei engleze există posibilitatea realizării unor noi studii ale celor vechi și ale influențelor ce ne vin de la ei.

în Form and Style in Poetry (1929)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Georg Christoph Lichtenberg

Toate belele din lume pot fi legate într-un mod foarte plauzibil de legi vechi, obiceiuri vechi, religii vechi.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Sagan

În știință se întâmplă de multe ori ca oamenii de știință să spună: "Tu știi că e un argument foarte bun; poziția mea este greșită."; apoi își schimbă părerea și niciodată nu mai auzi acest punct de vedere vechi de la ei, din nou. Ei într-adevăr fac acest lucru, deși nu se întâmplă atât de des cum ar trebui, pentruoamenii de știință sunt ființe umane, iar schimbarea este uneori dureroasă. Dar se întâmplă în fiecare zi. Nu-mi amintesc ultima dată când s-a întâmplat așa ceva în politică sau religie.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.

Amestecarea vinului vechi cu cel nou este o prostie, dar amestecarea înțelepciunii vechi cu cea nouă este maturitate.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Petre Țuțea

Dacă sistemele vechi s-au golit de conținut, nu înseamnănu mai pot fi create altele noi. Dar, dacă sistemele și stilurile sunt greu de înlocuit, fiind dificilă construcția altora noi, dacă nu chiar imposibilă, jocul nesfârșit al nuanțelor oferă spiritului creator al popoarelor și oamenilor posibilități nelimitate.

în Filozofia nuanțelor (1969)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

De vorbă cu Anul nou

ca de fiecare dată mă prinde schimbarea la față fără întrebări pregătite
și anul nou nou vine, începe chiar și fără interviul de rigoare
el face ceea ce știe mai bine, își oferă zilele ofrandă
tuturor, fără discernământ

și câte nufi avut să-l întreb (chiar dacă știu că nu răspunde tuturor)
dar încercarea tot încercare rămâne, și nu întotdeauna costă
de pildă l-aș fi întrebat unde se duc toți cei ce fac mârșăvii
și când își vor plimi plata și răsplata

apoi mă gândeam să-l întreb dacă prostia o să înceapă să doară
chiar dacă uneori sunt rău, dar... mi-ar place să-i văd tăvălindu-se de durere
pe toți cei care se cred buricul pământului
dintre degete

cândva îmi plăcea să-i ascult: atât pe vechiul an cu ale lui cât și pe cel nou
acum știu că poveștile lor sunt de fapt poveștile noastre
de aceea iau din când în când pauză la ascultare.
și mă retrag mut și surd. printre alte cuvinte.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Etapele școlare și academice ale vinului: must: vin preșcolar; tulburel: vin în clasele primare; vin tânăr, de 1 an: vin la gimnaziu; vin vechi de 2-10 ani: vin la liceu; vin vechi de 11-25 de ani: vin la colegiu; vin vechi de 26-50 de ani: vin la facltate; vin vechi de 51-75 de ani: vin cu doctorat; vin vechi de 76-100 de ani: profesor universitar; vin vechi de peste 100 de ani: academician.

aforism de din Elogii vinului și viei (14 ianuarie 2020)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

De fapt

Se întâmplă ca oamenii să știe
Să vorbească în peste șase mii de limbi
Din peste o sută nouăzeci de țări și astfel
Se întâmplă ca oamenii să știe să scrie
Poeme despre lumea din jurul lor
Și despre lumile din ei
Și din alții
Despre iubirile lor pierdute
Regăsite
Și iar pierdute
Oamenii știu să scrie despre orice
Despre prietenia legată cu ață subțire
Care se rupe când dintr-o parte atârnă prea greu
Ori despre acea prietenie legată cu nod marinăresc
Ce ține și când se răstoarnă
Ei
Oamenii știu să scrie chiar și despre
Ceea ce nu este
Nu a fost
Și nu va fi
Pentru că lor le place să caute
Ceva nou
Ceva ce nu s-a mai întâlnit și nu se va mai întâlni
De fapt oamenii vor să fie unici cu ceva
Orice
Cât de mic
Doar
Să fie
Numai și numai
Al lor
Iar dacă nu e să fie
Ei știu să își inventeze propriile lumi
Oamenii știu să contruiască
Munți
Și mări
Și orașe
Cu munți înguști
Cu sute de etaje
Străzi
Cu valuri și valuri
De mașini
Țări
Delimitate
Pentru că de fapt
Oamenilor
Le place să pună bariere
Între ei
Să fie
Ceva
Numai și numai al lor
Iar cine vrea să intre
S-o facă numai cu permisiunea lor
Se întâmplă
Ca științele exacte
Să fie pietre de temelie
Ale omenirii
Ei
Oamenii
Știu că E=MC ^2
Ei știu că lumile lor
Și ale altora
Sunt alcătuite din atomi
Protoni
Și electroni
Neutroni
Și spațiu
Energie
Frecvențe
Și vibrații
Pentru că
De fapt
Oamenii iubesc
Să despartă
Să disece
Să caute
Să găsească
Ceva nemaigăsit
Numai al lor
Unic
Astfel oamenii
Și-au dat seama cum să călătorească
Prin univers
Să părăsească lumea lor
Lumile celorlalți
În căutare de ceva
Nou
Se întâmplă ca oamenii
mai știe și să numere
De la 0
La infinit
Pentru că ei au nevoie
Să țină socoteala
Zilelor
Cât mai au de trăit
Și de murit
De fapt
Oamenii știu
Că le este teamă
nu se găsească
Ceva ca nimic altceva
Și de-asta ei
Oamenii au învățat cum să-și făurească
Lame
Cuțite
Și pistoale
Tunuri
Și rachete
Și Bombe
De fapt oamenii se pricep cel mai bine
Să dărâme
Să sufoce
Munți
Și case
Orașe
Și țări
Lumi
Și mări
Și oceane
Iubire
Și încredere
Virtute
Și credință
Și vechi
Și nou
Pentru că de fapt
Se întâmplă ca oamenii
nu știe nimic

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook