
Un om poate fi pentru mine și un obiect de iubire, de frică sau de admirație, care poate merge chiar până la uimire și totuși să nu fie pentru aceasta un obiect de respect. Firea lui hazlie, curajul și forța lui, puterea pe care o are prin rangul său printre semenii lui îmi pot insufla asemenea senzații, totuși lipsește încă respectul interior față de el.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Despre mobilurile rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi și următoarele:
- citate despre respect
- citate de Immanuel Kant despre respect
- citate despre iubire
- citate despre frică
- citate despre forță
- citate despre curaj
- citate de Immanuel Kant despre curaj
- citate despre admirație
- Ne poți propune o poezie de dragoste?
Citate similare

Numim frumos ceea ce este reprezentat fără concept ca obiect al unei satisfacții universale. Această definiție a frumosului poate fi dedusă din cea precedentă care-l prezintă ca pe un obiect al unei satisfacții cu totul dezinteresate. Căci cel care este conștient că un lucru i-a produs lui însuși o satisfacție dezinteresată nu poate aprecia acest lucru altfel decât că el trebuie să conțină cauza satisfacției pentru oricine.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi citate despre frumusețe sau citate de Immanuel Kant despre frumusețe
Sinele și Ego-ul
Toate care sunt limitate de formă, aparență, sunet sau culoare sunt numite obiecte.
Printre ele, doar omul este mai mult decât un obiect.
Deși, asemeni obiectelor, are formă și aparență,
el nu este limitat la formă.
El este mai mult de-atât.
El poate trece dincolo de formă.
Când el e dincolo de formă și de aparență, dincolo de "aceasta" și de "aceea,"
unde-i comparația cu alt obiect?
Unde este conflictul?
Ce poate sta în calea lui?
El se va odihni în locul lui etern care este ne-locul.
El se va fi ascuns în propriul lui mister de nepătruns.
Esența lui curge către propriile-i rădăcini în Unul.
Vitalitatea, puterea lui se ascund în secretul Tao.
poezie de Chuang Tzu, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi și poezii despre limite, poezii despre sunet, poezii despre secrete sau poezii despre odihnă

- respect
- Respectul este un tribut pe care nu-l putem refuza meritului, fie că vrem, fie că nu; dacă putem eventual să-l împiedicăm de a se exterioriza, nu putem împiedica totuși să-l resimțim interior.
definiție celebră de Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Despre mobilurile rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Când ne uităm la un arbore sau la un animal, nu vedem în aceștia pe semenii noștri, iar ipoteza potrivit căreia ceilalți ar fi semenii noștri își are originea într-o ipocrizie... Aproapele meu, aidoma tuturor celorlalte ființe, este un obiect pentru care am sau nu simpatie, un obiect care mă interesează sau nu, de care pot sau nu să mă servesc.
citat clasic din Max Stirner
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre zoologie, citate despre fățărnicie, citate despre copaci sau citate despre animale

Englezul, confruntat cu ceva anormal, va pretinde întotdeauna că așa ceva nu există. Dacă nu poate pretinde asta, se va uita prin acel obiect sau împrejurul lui, ori deasupra sau dedesubtul lui sau în oricare altă direcție decât cea către el. Dacă, cu toate astea, îl forțezi să privească înspre el, va pretinde deodată că vede acel obiect nu ca ceea ce este, ci ca ceva ce i-ar place să fie.
citat din James Agate
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre existență

Deoarece satisfacția nu se bazează pe vreo înclinație a subiectului (nici pe vreun interes asupra căruia el a reflectat), ci cel care judecă se simte pe deplin liber față de satisfacția pe care i-o provoacă obiectul, el nu poate găsi nici o condiție particulară ca temei al satisfacției de care subiectul acesteia să depindă în mod exclusiv; ca atare, satisfacția trebuie considerată ca întemeindu-se pe ceea ce el poate presupune la altul; în consecință, el trebuie să se considere îndreptățit să atribuie fiecăruia o satisfacție asemănătoare. El va vorbi deci despre frumos, ca și cum frumusețea ar fi o proprietate a obiectului, iar judecata ar fi logică (oferind prin concepte o cunoștință despre obiect), deși ea este doar estetică și conține numai o raportare a reprezentării obiectului la subiect; căci ea se aseamănă totuși cu judecata logică prin aceea că valabilitatea ei poate fi presupusă pentru fiecare.
Immanuel Kant în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre vorbire, citate despre logică, citate despre libertate, citate de Immanuel Kant despre libertate sau citate despre estetică

Instinctul de iubire către un obiect necesită dorința de a vrea, iar dacă o persoană simte că nu poate controla acel obiect sau i-e frică de el, își exprimă sentimentele invers.
citat celebru din Sigmund Freud
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Sigmund Freud despre iubire, citate despre instinct, citate de Sigmund Freud despre instinct, citate de Sigmund Freud despre frică, citate despre dorințe sau citate de Sigmund Freud despre dorințe
"Eu" nu l-a simțit și nu-l poate simți niciodată pe Dumnezeu! Tot ceea ce poate simți "eu", este separarea lui "eu și al meu." Chiar și Dumnezeu pentru "eu" trebuie să fie musai creștin. Doar așa, schilodindu-l la separe, la o apartenență, "eu" îl poate "simți" pe Dumnezeu! Dumnezeu nu poate fi simțit, pentru că nu e un al doilea, nefiind un al doilea, EL nu este un obiect al percepției ca să îl putem simți. Tot ceea ce simți este ideea ta despre "Dumnezeu" pe care o însuflețești până la emoție. Dar e Dumnezeu atât de evanescent pentru a fi prins in superficialitatea simțirii?
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre superficialitate, citate despre religie, citate despre creștinism sau citate despre Dumnezeu
Existența lui Brahman, a Sinelui sau a lui Dumnezeu Imanent, nu poate fi demonstrată, pentru că El este dincolo de capacitatea de percepție a simțurilor și de puterea de cuprindere a minții; însă aceasta poate fi dedusă prin anumite experiențe obișnuite din viața de zi cu zi.
citat din Swami Shivananda
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre viață sau citate despre simțuri

Există mai multe feluri de dragoste. Una este egoistă, rea, acaparatoare, care folosește iubirea pentru a da importanță sinelui. Aceasta este cea mai urâtă și mai schiloadă. Cealaltă este o revărsare a tot ce este mai bun în tine - bunătate, apreciere și respect - nu numai respectul manierelor sociale, ci respectul mai mare care este recunoașterea unei persoane ca unică și valoroasă. Primul tip de dragoste poate îmbolnăvi, micșora și slăbi, pe când cel de-al doilea îți poate elibera puterea, curajul și bunătatea, ba chiar și înțelepciunea pe care nu știai că o posezi.
citat clasic din John Steinbeck
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre bunătate, citate despre înțelepciune, citate despre valoare, citate despre superlative sau citate despre boală
Cât timp bărbatul nu este căsătorit interior, el are forța, chintesența, dar nu o poate condensa pentru ca ea să fie vizibilă, tangibilă, reală în planul fizic: lui îi lipsește factorul capabil de a furniza materia pentru realizarea lucrurilor, adică tocmai principiul feminin.
citat din Omraam Mikhael Aivanhov
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre timp, citate despre principii, citate despre femei, citate despre căsătorie sau citate despre bărbați
.. De asemenea, ne impunea respect figura delicată a profesorului de matematică, Bălănescu, a profesorului Lichendorf, a cărui candoare față de lejeritățile noastre copilărești depășea orice limită. La chimie, am avut un profesor foarte prestant și cât se poate de zelos în predarea acestui obiect; Tănase,... la geografie, severul profesor Cazacu apoi, după profesorul Stolniceanu, care avea un neasemuit dar de povestit, în afară de obiect profesorul Ștefan Chesim.
citat celebru din Ștefan Ciubotărașu
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi și următoarele:
- citate despre profesori
- citate despre educație
- citate despre matematică
- citate despre limite
- citate despre inocență
- citate despre hărnicie
- citate despre geografie
- citate despre delicatețe
Despre o cercetare a vieții sociale se poate vorbi numai după o prealabilă lămurire față de Kant. S-a spus cu mult înțeles că astăzi se poate filosofa cu Kant, se poate filosofa împotriva lui Kant, dar nu se poate filosofa fără Kant.
Traian Herseni în Realitatea socială. Încercare de ontologie regională (1935)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre prezent, citate despre filozofie, citate despre cercetare sau citate despre Immanuel Kant

- extraversie
- Extraversia înseamnă orientarea în afară a libidoului. Desemnez prin această noțiune o relație evidentă a subiectului cu obiectul în sensul unei deplasări pozitive a interesului subiectiv față de obiect. Cineva care se află într-o stare extravertită gândește, simte și acționează în raport de obiect, și anume într-un mod direct și limpede perceptibil, în așa fel încât nu poate exista nici o îndoială în legătură cu atitudinea sa pozitivă față de obiect.
definiție clasică de Carl Gustav Jung în Opere complete vol. 6, Tipuri psihologice
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre sex sau citate de Carl Gustav Jung despre existență

Legea morală nu exprimă deci altceva decât autonomia rațiunii pure practice, adică a libertății, și această autonomie este însăși condiția formală a tuturor maximelor, singura prin care ele pot fi de acord cu legea practică supremă. Dacă prin urmare materia volițiunii, care nu poate fi altceva decât un obiect al unei râvniri, care este legată, cu legea, intervine în legea practică ca condiție a posibilității acestei legi, de aici rezultă heteronomia liberului arbitru, anume dependența de legea naturală, de a urma vreun impuls sau vreo înclinație, și voința nu-și dă ea însăși legea, ci numai preceptul pentru supunerea rațională la legile patologice; dar maxima, care în chipul acesta nu poate conține în sine niciodată forma universal legislativă, nu numai că nu creează în acest mod nicio obligație, ci este ea însăși contrară principiului unei rațiuni pure practice, prin aceasta contrară deci și simțământului moral, chiar dacă acțiunea care provine din el ar fi conformă legii.
Immanuel Kant în Critica rațiunii practice, Legea fundamentală a rațiunii pure practice (1788)
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre legi, citate de Immanuel Kant despre legi, citate de Immanuel Kant despre principii, citate despre posibilitate sau citate de Immanuel Kant despre posibilitate
Un copil nu se educă lăsându-l la televizor sau la laptop. Acel mic om are nevoie să învețe de la cei din jurul său comportamentele și modul de raționare care mai apoi îi vor construi personalitatea. Nu cred că ar trebui să ne mai mirăm de ce copiii sunt atât de agresivi, au probleme de vorbire sau pur și simplu nu pot să socializeze - sursa acestora se poate găsi în comportamentul pasiv al părinților în primii ani ai săi de viață. Și, ca de obicei, auzim cât se poate de frecvent: "Dar cum se poate una ca asta? Eu mi-am educat copilul foarte bine"... Oare să fie așa? Ia să ne gândim puțin: cel mic e ca o sămânță care se dezvoltă, iar dacă tu ca și părinte nu ai grijă ce "plantezi" s-ar putea ca mai târziu să te trezești cu o buruiană în toată splendoarea ei pe care vrei să o transformi în trandafir. Vă rog, mai ales pe voi ce mai tineri care încă nu aveți copii, nu credeți că un aparat poate înlocui iubirea părinților și îi poate oferi educația cea mai solidă pentru viitorul lui. Nicio altă persoană sau obiect nu poate să facă acest lucru - cu atât mai puțin banii.
citat din Pera Novacovici
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre copilărie, citate despre învățătură, citate despre violență, citate despre viitor, citate despre trandafiri sau citate despre tinerețe
Proximitatea fizică prin situarea față către față nu este neapărat o întâlnire. Întâlnirea este mult mai mult; ea înseamnă găzduirea celuilalt în noi, ospătarea unuia din altul la agapa dăruirii de sine. Este purtarea celuilalt în noi, primirea lui în spațiul intim al ființei noastre, e dansul a două eu-ri care se ating în ceea ce pare intangibil, care vorbesc fără a rosti cuvinte, care se aud chiar și atunci cand tac, care sunt împreună chiar și în distanță. Ajung să mă întâlnesc cu cineva când pe umerii mei am așezat pentru totdeauna povara lui, când rănile lui le poate unge până și cel mai banal cuvânt al meu, când reușesc cu îmbrățășarea mea să curm angoasele, căderile, neîmplinirile și tristețile lui și când pentru toate acestea nu cer nimic în schimb. M-am întâlnit cu celălalt când și el dorește să-și facă loc în mine și când lumea lui începe să fie decorată de cromatica ființei mele.
citat din Viorel I. Coman (mai 2009)
Adăugat de mihai tudor
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre cuvinte, citate despre tristețe, citate despre schimbare, citate despre fizică sau citate despre dans

Să năzuim a considera multe totdeauna ca datorie. O acțiune trebuie să aibă pentru mine valoare nu pentru că e de acord cu înclinația mea, ci pentru că prin aceasta îmi îndeplinesc datoria.
Immanuel Kant în Despre pedagogie
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre îndeplinirea datoriei sau citate de Immanuel Kant despre valoare
Alege un bărbat pentru calitățile lui umane, pentru valorile lui, pentru compatibilitatea dintre voi, mai degrabă decât pentru statutul lui, pentru puterea pe care o are sau pentru cât de bine arată.
citat din Carol Botwin
Adăugat de Elena Gheorghe
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre calități
Legea lui Trei
Aceasta este "Legea lui Trei", legea celor Trei Principii sau a celor Trei Forțe. În conformitate cu această lege, orice fenomen, pe o anumită scală și într-o anumită lume în care are loc, de la planul moleculelor până la planul cosmic, este rezultatul combinării sau interacțiunii a trei forțe. Gândirea contemporană recunoaște existența a două forțe pentru producerea unui fenomen: forța și rezistența, magnetism pozitiv și negativ, celule masculine și feminine ș. a. m. d. Ea încă nu constată întotdeauna și peste tot existența acestor două forțe. Cât despre a treia forță, ea nu s-a preocupat niciodată de aceasta, sau dacă va sosi o zi în care va fi ridicată această problemă, nimeni nu a întrevăzut-o deocamdată. După cunoașterea adevărată, exactă, o forță sau două forțe nu pot niciodată să producă un fenomen. Este necesară prezența unei a treia forțe, pentru că doar cu ajutorul său primele două pot produce un fenomen pe oricare plan.
P.D. Ouspensky în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Tibi
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre magnetism, citate despre gânduri sau citate despre cunoaștere