Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Izolarea în care ne-am vrea cuprinși ne bucură. Renunțăm de la început la interesul ce-ar trebui să ni-l confere publicul, confrații și academia, ca o balegă pentru încălzirea postumă a degetelor trandafirii; ne-am determinat o independență și ne tragem un circuit ca un nimb împrejurul frunții noastre. Paradoxul, promiscuitatea, virtuțile false pe care ei ni le impută, nu ne dă decât liniștea și dinamismul nostru personal de exaltare. Ignorăm, ca pe o forță ce se depășește, puterea noastră, sau o descalificăm din consecința ei activă, de a face extazul publicului, și abdicăm de la elogiul lui imediat fără candidă modestie. Ne place să avem cea mai flagrantă lipsă de conversie servită în dumicați moi pentru gingiile știrbe. Lipsa unui discernământ literar la aritmetica primului vers și a întâiei rime și mai ales lipsa unui nivel cu streașina la buric. Încălțați cu pantofi de antilopă, ne vom feri să călcăm domni pe bocanci. Ne îndepărtăm și refuzăm să sfârșim în marele rântaș literar; iar ignorarea și neexasperarea noastră împotriva reporterilor rândași face parte din distincția și clemența seniorului pentru lacheu.

în Lampa lui Aladin (1929)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Ospatul de aur" de Stephan Roll este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.90- 23.99 lei.

Citate similare

Unui poet care a devenit membru al Fondului Literar

Am devenit și membru la Fondul Literar,
Un gest târziu și totuși... destul de necesar!
Nu pentru setea mea de glorie postumă,
Cât pentru legătura dintre poet și... sumă!

epigramă de din Epigramiști români de ieri și de azi (1975)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu voi tolera niciodată nici măcar apariția și stabilirea unui mic putregai. Ci, acolo unde va apărea, vom cauteriza împreună locul contaminat. Dar putem spune: ne-am achitat de această cea mai grea sarcină din dragoste pentru poporul nostru. Și nu ne-am ales din aceasta cu nicio daună interioară, în sufletul, în caracterul nostru.

în discurs (4 octombrie 1943)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Înainte de a deveni indivizi cu o personalitate bine definită, alfa, suntem sclavi ai tribului din care provenim. Familia, anturajul, școala, națiunea, toate aceste grupuri de care aparținem ne dictează cine suntem, ce e bine să ne dorim, care este definiția fericirii, iar noi la rândul nostru vom investi tot ce avem în urmărirea acestor himere. Mai devreme sau mai târziu sfârșim dezamăgiți și atunci avem de făcut o mare alegere. Ne asumăm responsabilitatea din punctul acela pentru viața noastră și calitatea ei sau devenim victime neajutorate. Tu ce ai ales?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Deși Nevăzutul a creat văzutul, Nevăzutul nu îi impune nimic văzutului. Liniștea reușește în tot ceea ce face, pentruface fără să înfăptuiască. Liniștea face prin Fiire, fără să facă nimic. Reușește în tot ceea ce face, fără a se mândri pentru faptul că face fără să înfăptuiască. Tot ceea ce provine din Liniște, este deja perfect, pentru că Liniștea este Perfecțiunea în Sine, care susține totul, fără a înfăptui susținerea. Facerea fără de a face. Căci atunci când Fiirea devine perfect conștientizată, facerea vine de la Sine și se manifestă prin Sine - prin Unicul Sine. Și tocmai lipsa de efort face ca Liniștea fie veșnic odihnită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de mândrie, face ca Liniștea fie veșnic împlinită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de sine, face ca Liniștea fie veșnic eternă, în Împărăția Absolută. Căci Liniștea nu trăiește pentru sine, tocmai de aceea este lipsită de griji și zgomote. Liniștea îngrijește de bunăstarea sunetului și, cu smerenie absolută, există pentru a scoate sunetul în evidență. Ajută, fără ca nimeni știe că a ajutat. Aceasta este invitație la Liniște, pe care Liniștea o oferă sunetelor. Aceasta este chemarea Liniștii.

în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.

Cel mai bun poem e acela care-l știi doar tu, celelalte nu-s decât unele cu asemănare, și de aceea le iubești. Așezați în rând, nu ne putem niciodată tăia craca de sub picioare. În poezie găsim un pahar plin pentru setea noastră, și o pantă pentru fuga noastră în care demarăm preferându-ne în aburi pentru locomotiva eterului. Din poezie, ca dintr-un buzunar de prestidigitație, scoatem pentru farmecul nostru ascuns păsări împăiate cu raze, ceasul deșteptător al luceafărului, cocoși ca prezidenții de la casație și lămpi gata aprinse. Nu vom isprăvi niciodată, neîncepând niciodată. Într-un turn răsfrânt în apă, noi urcăm în el logic scoborându-ne.

în Lampa lui Aladin (1929)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când ieșim la sfârșitul unui spectacol de la Operă sau din Teatru misiunea noastră ar trebui să se schimbe. Nu mai este aceeași cu care am intrat sau în viața de zi cu zi. Accesul pe care îl avem intâlnindu-l pe Mozart e la un alt nivel de existență. La capătul zilei, faptul că asta ne ridică puțin și că putem pluti pentru o secundă sau două, asta e mai important ca orice.

citat din (20 iunie 2017)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Toți avem o busolă interioară, în sufletul nostru, care știe clar ce experiență avem nevoie trăim, ce oameni întâlnim și ce decizii luăm. Vocea aceasta este poluată și acoperită de multe ori de vocea minții noastre, galăgioasă dar foarte ineficientă pentru evoluția și fericirea noastră. Pentru a discerne între cele două, trebuie știi că varianta curajoasă a deciziei vine din inimă iar cea cu frică vine din minte. Deci pentru a face alegerea corectă, de cele mai multe ori cea curajoasă e cea care te va duce pe calea cea bună și sănătoasă.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Diluvii

s-a stârnit vântul de toamnă aducând cu el
vuietul dinspre oraș. forțele noastre au slăbit.

// tăcerea continuă într-o formă imuabilă, imposibil de detectat
atunci când creștem speranțele la loc//

e un drum părăsit pe care am apucat
spre o mare pe care o visăm uneori.

marinarii continuă pescuiască ton/ pentru conservele noastre necesare supraviețuirii.

aici în dreapta e căsuța noastră în care tot ce mai există e dragostea.
plasturii pentru neliniști i-am pus pe gură.

aparatele pentru suportul vieții le vom deconecta cândva,
dar nu azi.

azi stăm cu capetele noastre vii în bătaia vântului rece
și privim peste dealuri. drumul se face din ce în ce mai abstract.
căsuța noastră din ce în ce mai mică,
iar eu,

aș dormi toată ziua gândindu-mă la tine
aș visa o ploaie de parașutiști acostând pe un țărm
în timpul unui război
luptând ca să ne salveze dragostea.

doar soarele mai poate face asta. o extincție din care să
nu mai putem ieși decât goi / arși
dar cu inimile curate & blânde.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Adina-Cristinela Ghinescu

Adevărul e, că niciodată nu putem opri conjuncturile vieții care ne sunt scrise dinainte de-a ne naște și în care suntem atrași, de multe ori împotriva voii noastre, spre a ni se corecta, îmbogăți și desăvârși comportamentul, care e determinat de gândire, care nu e a noastră, dar pe care ne-am asociat-o și ne-am însușit-o de-a lungul timpului...

aforism de din Pentru suflet - Colecție de citate și aforisme
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Liviu Rebreanu

Barbu Dolinescu: Sloganurile sunt pentru cei ce umblă înșele mulțimile. Noi nici nu ne-am apropiat încă de ele, iar când vom merge în mijlocul poporului, nu-i vom făgădui nimic, ci îl vom învăța muncească și să lupte. Politicienii pot discute, critice și să-și schimbe programele și doctrinele și sloganurile după cum bate vântul. Ei nu cred cu adevărat în nimic. Credința noastră nu admite critică și nici discuție. Unde începe discuția, încetează credința și mai ales puterea ei. Credința discutată nu mai poate muta munții din loc. Iar noi vrem și mai mult: înnoim sufletul neamului, să-l smulgem din mlaștina în care l-au scufundat politicienii cu programe și doctrine, netezim calea unui viitor demn de originea lui!

replici celebre din romanul Gorila de (1938)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Ion" de Liviu Rebreanu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.17- 7.99 lei.

Mai multe lacrimi au fost vărsate pentru lipsa manierelor unui om decât pentru lipsa moralei.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Marchizul de Sade

Acele legi, fiind alcătuite pentru aplicare universală, sunt într-un conflict perpetuu cu interesul personal, la fel cum interesul personal este mereu în conflict cu interesul general. Bune pentru societate, legile noastre sunt foarte rele pentru indivizii din care e compusă societatea, fiindcă dacă ele chiar ajung protejeze odată individul, în schimb îl vor stânjeni, necăji, încătușa pentru trei sferturi din viața lui.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Unui cenaclu literar frecventat doar de băieți

Și dacă n-au atâta har
Băieți-n cercul literar,
Motivul vi-l destăinuiesc:
Pentru că muzele lipsesc...

epigramă de din Colocviu umoristico-medical. Epigrame (2005)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"Mâine" este minciuna pe care ne-o spunem pentru a acoperi lipsa noastră de curaj din prezent. Îndrăznește faci chiar AZI ceea ce-ți bucură inima... măcar pentru un moment.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Albulescu

Nimic nu e mai periculos, în special pentru cine face comedie, decât succesul. Dacă joacă toate rolurile la fel, pentru că așa îi place publicului, e păcat, în primul rând, pentru el. Se mecanizează și poate fie robul unui șablon.

citat clasic din (2014)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Poate că cel mai mare compliment ca femeie este ți se spună că ești o babă țeapănă, atât. Noi nu avem voie îmbătrânim, cu atât mai puțin cele aflate sub ochiul de vultur al publicului, cele care au săvârșit greșeala de neiertat afirmându-se într-un domeniu dau altul. Pentru ce atâta înverșunare împotriva noastră? Este pentru noi prea târziu încă de când ne-am născut? Iar dacă este prea târziu, de ce sosește mereu prea devreme?

citat din romanul Visele nu dorm niciodată, Legămintele macilor de (9 septembrie 2017)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Lupii trecutului Sofia" de Natașa Alina Culea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -39.00- 31.20 lei.
Constantin Anton

COPIII, aceste sfinte primăveri sunt mai presus de truda fiecărui părinte, sunt darurile Ființei noastre, sunt îndumnezeirile noastre – pentru dînșii trudim zi de zi, pentru dînșii refuzăm privilegii și onoruri, ei fiindu-ne mîndria noastră, și a satului nostru. Ei sunt Ființa noastră, Ființa satului nostru...

aforism de din Mogoșești, Ființa mea - vol II
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Epictet

Din lucrurile lumii, zeul a pus o parte în puterea noastră, iar alta nu. În puterea noastră, el a dat ce a avut mai înalt și mai sublim, ca un etern fericit ce este, ideea. Și unde ea are locul întâi, acolo este libertatea, fericirea, seninătatea și stabilitatea urmate apoi de dreptate, legalitate, cumpătare și toate virtuțile. Restul nu mai este în puterea noastră. Și de aceea, supunându-ne zeului și având în vedere această linie despărțitoare, să ne îndreptăm sforțările spre acele care stau în puterea, în sfera putinței noastre, lăsând pe cele de dincolo de dânsa în voia mersului universal: și orice ar cere el de la noi, i le dăm bucuroși.

în Manual și Fragmente
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manualul lui Epictet" de Epictet este disponibilă pentru comandă online la 39.00 lei.
Descartes

Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastrăun lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță că ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența că sunt bune. Iar dacă am fi siguri că ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face să cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi să nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Nu de puține ori suntem acuzați că ne-am schimbat... și e normal! Dinamismul este o caracteristică a psihicului nostru. Problema reală în aceste cazuri stă în percepția celor din jur. Adesea ei fac apel la vinovăție pentru a te readuce la starea inițială pentru simplul fapt că ei sunt obișnuiți cu tine așa. Noua ta atitudine le este necunoscută, deci poate creea o imagine contradictorie deranjantă pentru ei. E de la sine înțeles că e mai la îndemână facă presiuni asupra ta pentru a te încadra în imaginea tipizată pe care și-au format-o Ei despre tine decât să lucreze la propria percepție. Nu ai de ce să te simți vinovat. Schimbarea face parte din noi. Îmbrățișeaz-o. Accept-o. Primește-o în viața ta. E despre evoluția ta, nu despre ceea ce cred ceilalți.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook