Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

înțelepciune
Înțelepciunea este gândire care doboară lucrurile inferioare pentru a înălța sufletul către cele superioare.

definiție celebră de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Frumosul, ca și adevărul, vor rămâne etern cele două orizonturi nelimitate către care se va înălța mintea și sufletul omului.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

După cum sufletul pleacă de la virtute pentru a se înălța spre frumos și spre bine, la fel el pornește de la viciu pentru a coborî la răul absolut. Contemplarea care aparține sufletului ce contemplă viciul este a răului absolut, iar participarea la acest rău îi revine sufletului, care devine vicios, căci el se va afla în întregime pe "tărâmul neasemănării" când scufundându-se în sine, va cădea într-o mlaștină întunecată. Când sufletul se află în întregime în viciul absolut, el nu mai deține viciul, ci își transformă natura într-una rea. Sufletul care se îndreaptă spre intelect se îndepărtează de materie și nu se apropie de lipsă de măsură, rămânând pur.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă răul există, el se află printre cele non-existente, ca o formă oarecare a non-existenței și aparține unuia dintre lucrurile amestecate cu neființa. Natura corpurilor, pe cât participă la materie, ar putea fi ceva rău, însă nu răul inițial. Partea iraționala a sufletului acceptă răul, adică lipsa de măsură și excesul și defectul, din care provin ticăloșia și lașitatea și celelalte rele ale sufletului, afecțiunile involuntare care produc opiniile false, toate acestea determină sufletul să se gândească la cele pe care le evită și pe care le caută.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Platon

Socrate (către Charmides): Zamolxe, regele nostru, care este un zeu, ne spune că după cum nu trebuie a încerca să îngrijim ochii fără să ținem seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit, neținându-se seama de corp. Tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul, și iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli. Pentru că ei nu cunosc întregul pe care îl au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă căci, toate lucrurile bune și rele pentru corp și pentru om în întregul său, vinde la suflet și de acolo curg ca dintr-un izvor, ca de la cap la ochi. Trebuie deci, mai ales și în primul rând, să tămăduim izvorul răului pentru ca să se poată bucura de sănătate capul și tot restul trupului. Prietene, sufletul se vindecă prin descântece. Aceste descântece sunt vorbele frumoase care fac să se nască în suflete înțelepciunea.

replică celebră din povestirea Charmides de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Phaidros sau Despre frumos" de Platon este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -27.00- 18.99 lei.
Sigmund Freud

Parodia și travestirea obțin minimalizarea pe alte căi: ele distrug unitatea dintre caracterele persoanelor ce ne sunt cunoscute și faptele lor, înlocuind fie persoanele cu poziții înalte cu persoane cu poziții inferioare, fie vorbele și gesturile lor prin manifestări inferioare. Prin aceasta ele se deosebesc de caricatură, dar nu și în ceea ce privește mecanismul de producere al plăcerii comice. Același mecanism este pus în joc și de către demascare, care vizează doar demnitatea și autoritatea dobândite prin impostură; scopul demascării este de a repune lucrurile în ordine, de a-l deposeda pe uzurpator.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
Jorge Luis Borges

Universul (pe care alții îl numesc Bibliotecă) este format dintr-un număr indefinit, și poate infinit, de galerii hexagonale, prevăzute în mijloc cu vaste puțuri de ventilație pe care le înconjoară balustrade foarte joase. Din orice hexagon se văd etajele inferioare și superioare: la nesfârșit.

începutul de la Grădina potecilor ce se bifurcă, Biblioteca Babel de (1941), traducere de Darie Novăceanu
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil originalul în limba spaniolă.
Sunt disponibile și traduceri în engleză și esperanto.
cumpărăturiCartea "The Total Library: Non-fiction 1922-1986" de Jorge Luis Borges este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -81.00- 34.99 lei.
umanitate
Umanitatea este totalitatea valorilor culturale omenești, e cultura acumulată, iar din punct de vedere practic ea este un ideal etic, o tendință către realizarea unei forme superioare istorice și a unui alt om, cu sufletul ideal organizat, tendința către omul și societatea perfectă.

definiție de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Michel de Montaigne

Sufletul superior își arată superioritatea preferând lucrurile de mijloc celor superioare.

aforism celebru de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "On Solitude Paperback" de Michel de Montaigne este disponibilă pentru comandă online la 49.99 lei.
Sigmund Freud

Erorile de gândire, care sunt moduri de gândire ale inconștientului utilizate în tehnica sa, apar pentru critică, deși nu întotdeauna, drept comice. Tolerarea conștientă a modurilor de gândire inconșientă, repudiate ca erori de gândire, este unul din mijloacele de producere a plăcerii comice; faptul este ușor de înțeles, căci pentru producerea investirii preconștiente este nevoie cu siguranță de un consum mai mare decât pentru tolerarea investirii inconștiente.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Hermes Trismegistul

Tabla de Smarald

Este adevărat, de la sine înțeles și fără nicio îndoială.
Ce e deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt; iar ce este dedesupt e la fel cu ce este deasupra, pentru a împlini, astfel, miracolul întregului.
Și după cum toate provin din Unul, toate lucrurile au fost create de acest Unic, prin reflectare.
Soarele îi este tată, luna îi este mamă, vântul l-a purtat în pântec, pământul îi este doică.
Este părintele întregii minuni a lumii.
Puterea sa este desăvârșită dacă preschimbat în pământ.
Separă pământul de foc, subtilul de grosier, cu băgare de seamă și cu judecată.
Urcă de la pământ la cer și apoi coboară din nou pe pământ și strânge laolaltă puterile lucrurilor superioare și ale celor inferioare. Astfel dobândi-vei slavă întregii lumi, iar întunericul se va depărta de la tine.
Este puterea puterilor, căci biruie asupra tuturor lucrurilor subtile și le pătrunde pe cele solide.
Astfel a fost creată mica lume, după modelul celei mari. Din aceasta și în acest fel se fac minunate realizări.
Iată pentru ce sunt numit Hermes Tri-smegistus, având cele trei părți ale esenței lumii întregi.
Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.

poezie de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu este bine să tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute și nici nu este bine să ne dezgustăm prostește de care sunt făcute. Cel care dorește mereu ceea ce nu face și disprețuiește ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulțumește cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârși ceea ce începe și înfăptuiește înainte de vreme ceea ce trebuie început. Așadar, este bine să fii mulțumit de binele propriu și să sporești bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este ușurătate, dar practicarea lor este virtute, și căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi și ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulțumit, așa cum cine vrea să înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, și cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi unde vrea la timpul său.

în Meditații spirituale
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.

În una dintre ultimele mele conversații avute cu Darwin el s-a exprimat foarte sumbru cu privire la viitorul omenirii, pe motivul că în civilizația noastră modernă selecția naturală nu poate lucra, și cei mai bine adaptați nu au supravițuit. Cei care reușesc în cursa pentru avere nu sunt sub nici o formă cei mai buni sau cei mai inteligenți, și este notoriu faptul că populația noastră este mai mult reînoită în fiecare generație de către clasele de jos nu de cele de mijloc sau de cele superioare.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Materia nu este ființă, ci ea este un omonim al ei, deoarece adevărata expresie a materiei ar fi neființă. Răutatea din suflet și formele ei sunt determinate de materia cu care este în legătură sufletul.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vasile Ghica

Nu se poate vorbi despre popoare inferioare, ori superioare. Există doar populații bine, ori prost administrate pe termen lung.

aforism de din Rezervație gri (iunie 2011)
Adăugat de Vasile GhicaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Frumosul din corpuri este ceva ce se face simțit chiar de la prima vedere, iar sufletul ca unul ce-l cunoaște, se pronunță, și după ce l-a recunoscut îl primește la el, și, ca să zicem așa se acordă cu el. Dar dacă se apropie de ceva urât, se retrage în sine, îl respinge și se disociază de el, deoarece nu este în consonanță cu el și îi este străin. Spunem de bună seamă că sufletul fiind natural și fiind în vecinătatea esenței superioare între ființe, orice ar vedea el înrudit cu sine sau vreo urmă a înrudirii, se bucură și se cutremură de uimire și îl aduce la sine și își recapătă memoria propiei ființe și a celor ce-i aparțin. Emoțiile iscate în fața a tot ceea ce este frumos trebuie să fie: cutremurare, dulce amețeală, dor, iubire și tulburare amestecată cu plăcere.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Arthur Schopenhauer

Depărtarea, care micșorează lucrurile pentru ochi, le mărește pentru gândire.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.

Când gândește materia, sufletul resimte o afectare ca o urmă a ceea ce este inform, pentru că el gândește întregul și ambele componente la un loc. Gândirea sau percepția atributelor este limpede, pe când cea a substratului, a ceea ce este inform, este obscură, pentru că ea nu este o formă.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Focalizează-ți mintea asupra unei imagini superioare, nu asupra unei griji inferioare.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Charles Darwin

Nu există o diferență fundamentală între om și animalele superioare din punct de vedere al facultăților mentale... Animalele inferioare, ca și omul, simt plăcere și durere, fericire, suferință.

citat din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "On the Origin of Species Paperback" de Charles Darwin este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -67.99- 41.02 lei.
Epicur

Dintre toate lucrurile pe care înțelepciunea ni le pune la dispoziție pentru a ne face viața cu adevărat fericită, cel mai însemnat este prietenia.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook