Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Viața e tare greu de suportat: dar să n-aveți chipul așa de gingaș. Suntem cu toții măgari și măgărițe de poveri.

citat celebru din romanul Așa grăit-a Zarathustra de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Basic Writings of Nietzsche Paperback" de Friedrich Nietzsche este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -78.99- 47.99 lei.

 

1
Măgarus [din public] a spus pe 21 octombrie 2010:
Adevărat! Dar măgarul balcanic, cu cât e mai mare, cu atât mai mică-i este povara!
2
tiika [din public] a spus pe 20 martie 2011:
S-a referit poate la hamali? Sau a vrut sa insulte rasa umana? Doar omul e mai maimuta decat maimuta, nu?
Hmmm ...e bine ca omul se adapteaza mai bine decat gandacul de bucatarie.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 18 noiembrie 2011:
Omul rezista la orice mai putin la povara de a fi om. Nietzsche a inventat chiar un tertip prin care sa eludeze impedimentul de a fi "om": supra-omul. Omul e maimuta lui Dumnezeu - e "chip si asemanare". Supra-omul e maimutza omului. E o maimuta care refuza sa-l mai maimutareasca pe Dumnezeu si se ia pe sine drept subiect de imitatie. In fond mamutoiul suprem nu merita atata risipa de talent histrionic. Dumnezeu a murit, traiasca supra-omul! Omul crestin se uita spre cer ca sa se vada pe sine. Supra-omul nietzchean se uita in oglinda. Insa ceea ce vede, nu e deloc ceea ce este. Omul devine om, doar atunci cand e in stare sa se vada dincolo de infatisarea lui de maimuta.
4
Madame [din public] a spus pe 19 noiembrie 2011:
Supra-omul (concept apărut în filosofia lui Nietzsche) are semnificația unui om superior oamenilor normali. Nu sunt de acord că supra-omul e maimuța omului. Fiecare om e liber să privească spre ceva sau cineva cu venerație; spre pildă, dacă dumneata te uiți spre cer, iar eu mă uit în oglindă, nu înseamnă că eu sunt maimuță. Cine ești dumneata să-ți permiți să judeci și să ironizezi oamenii care nu privesc spre cer? Filosoful spune: "Eu vă învăț ce e supra-omul. Omul este ceva ce trebuie depășit."
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 19 noiembrie 2011:
Doamna, Nietzsche zice ca supraomul e un om eliberat de Dumnezeu, situat "dincolo de binele si de raul" intre care este "obligat" (asa spun preotii, debilii resentimentari) sa aleaga. In definitia Supra-omului Dumnezeu (cerul) n-are voie sa lipseasca. Supraomul e omul care ocupa locul vacant lasat de "Dumnezeu". "Dumnezeu a murit" ne anunta un nebun din "Stiintza voioasa" (nebunul asta e un alter-ego al lui Nietzsche, care a sfarsit exact cum trebuia: dement. Nu spune el: "devii ceea ce esti"? Pai ce-a fost el altceva decat a devenit?). Sa nu ma intelegeti gresit. Intre nebunie si genialitate distanta e extrem de mica. De multe ori germanul alienat a sarit parleazul spre luciditatea extrema.
6
Madame [din public] a spus pe 20 noiembrie 2011:
Aveți dreptul să credeți că sunt o persoană alienată mintal. Însă eu n-am să vă cred că Dumnezeu domiciliază în cer și că Sfântul Ilie trece cu căruța pe cer și o să mă trăsnească pe mine, necredincioasa!
7
Mirabela [din public] a spus pe 14 octombrie 2012:
Cred ca se refera la faptul ca toti oameni au greutati in viata, de aceea nu trebuie sa ne imaginam ca noi suntem mai presus, doar pentru ca avem o situatie dificila, pentru ca probabil, multi oameni au probleme mult mai mari decat noi, iar daca intrebi 10 persoane diferite ce problema au, este putin probabil sa gasesti 3 persoane care sa spuna ca nu au nici o problema.
8
SSebi [din public] a spus pe 20 aprilie 2014:
In filosofia lui Nietzsche magarul e omul care poarta povara valorilor, fie ele morale, religiase etc.Nu se refera la greutatile de zi cu zi.Pentru omul care isi considera destinul impovarator are alta denumire:sclavul.Iar supraomul e omul care nu adopta valorile altora ci le creeaza.Nu se refera la superioritate fizica sau intelectuala ci la independenta.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook