Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Sfânta Treime este suprema taină a existenței, care explică toate, sau fără de care nu se poate explica nimic.

citat celebru din
Adăugat de Loredana FocaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.
cumpărăturiCartea "Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii - vol. 7" de Dumitru Stăniloae este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 29.99 lei.

 

1
ioan peia [utilizator înregistrat] a spus pe 6 ianuarie 2011:
Extraordinar! Ce inteligent, ce subtil, ce epocal!
Haideți să vă spun eu cîte "sfinte treimi" au existat înainte de cea creștină:

1. Odin- Hener - Lodur (epopeea scandinavă)
2. Anu - Bel - Ea (Babilonul de nord)
3. Sin - Șamaș - Iștar ( Babilonul de mijloc)
4. Ea - Damkina - Tamuz (Babilonul de sud)
5. Brhma - Șiva - Vișnu (India)
6. Amobn-Ra - Mut - Honsu ( orașul Teba)
7. Ptah - Somset - Nefertem (orașul Memfis)
8. Osiris - Isis - Horus ( orașul Abydos)
9. Sobek - Hathor - Honsu (orașul Ombos)

Poftim că nu fu deloc o taină "treimea" asta, ci cunoscută de o grămadă de lume, cu mult înainte de creștinism, care a copiat modelul și l-a reprodus după propriile tipare.
2
Ioan Alexandrescu [din public] a spus pe 6 ianuarie 2011:
Domnule Peia! Vă rog frumos să-l scuzați pe părintele Stăniloae. Intelectual vorbind, el este un pigmeu, în comparație cu dv. Treimi există mai multe, desigur. L-am răsfoit și noi pe Mircea Eliade. Părintele Stăniloaie se referă aici la existență, în sensul ei creștinesc. Fiți mai îngăduitor, măcar cu cei morți! Terfeliți-i pe cei vii, dacă acesta e impulsul pe care vi-l dă impresionanta dv. erudiție.
3
ioan peia [utilizator înregistrat] a spus pe 6 ianuarie 2011:
Stimate domn,
De cînd moartea validează orice afrimație, oricît ar fi ea de subiectivă?
De cînd se aplică cenzura notorietății funebrei oratorii?
De cînd trebuie să am rețineri ideatice, numai pentru că cineva a trecut în țara nimănui?
Păi dacă e așa, atunci va trebui să nu crîcnim în fața nici unui defunct, numai pentru că trebuie să-l vorbim numai de bine, indiferent de ceea ce suține!... Atunci dați-mi voie să nu vă permit am mai face nici un fel de referire la texte care aparțin celor ce nu mai sunt. Fie și dacă au viețuit acum cinci milenii!
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 7 ianuarie 2011:
Indiscutabil, au existat treimi sacre inaintea (indicatia temporala este intr-o istorie profana) Treimii crestine, insa aceasta constatare nu probeaza mare lucru. E ca si cum ai afirma ca au existat inaintea (si dupa!) lui Shakespeare dramaturgi. O astfel de asertiune nu-l cheleste (nu-i diminueaza valoarea) deloc pe Will sub aspect strict literar. Mintile "riguroase" si obligatoriu subtile, pasionate de aritmetica (fie si in varianta "oculta", numerologia) nu vor detecta in treimea crestina o gaselnitza apta sa le provoace transe intelectuale. Insa dogma crestina a Sfintei treimi este "originala" (iar crestinismul este, as spune, milenar, chiar daca reuseste sa fie epocal!), prin modul in care gandeste relatia dintre substanta (unica) si persoanele (3 la numar) divine. Inventarul contabil realizat de d-l Peia rateaza adevarul elementar ca triadele precrestine au fost postate pe blog-ul ceresc in cadrul unor religii politeiste. Solutia propusa de crestinism la problema metafizica raportului unu-multiplu este net superioara celor avansate de mitologiile anterioare. Teogoniile precrestine nu reusesc sa recupereze unitatea primordiala a lumii. Chiar daca exista un zeu originar, o data ce a savarsit eroarea multiplicarii, nu mai reuseste sa se adune intr-un tot.
Daca mutam analiza in domeniul aparent desacralizat al politicii, constatam ca exista o distinctie interesanta intre triadele orientale precrestine si Treimea crestina (Nu trebuie sa ignoram faptul ca religiile se refera nu numai la fiinta noasta individuala, ci si la existenta noastra colectiva, "politica"). In timp ce triadele divine precrestine recomanda triumviratul ca forma de guvernare, crestinismul preconizeaza monarhia constitutionala (bazata pe separarea in 3 puteri).
5
Ioan Alexandrescu [din public] a spus pe 7 ianuarie 2011:
Părintele Stăniloae s-a referit clar la Sfânta Treime, deci la trinitatea creștină. A spus că e taina supremă, nu unică. Trinități sacre sunt mai multe. Părintele, fiind ortodox, s-a referit la trinitatea lui.
Dar ateul, excitat nervos, a sărit la el cu parul.
6
Tibi Bancotan [din public] a spus pe 20 septembrie 2011:
Foarte multe cuvinte alese de oameni cititi. Adevarul e numai unul. Crestinismul e foarte bun daca-l asculti pe Hristos fara sa pui pret pe cunostintele tale "lasati copii sa vina la mine"(si acum nu ma voi scuza ca nu am scris versetul; stiti voi!). Pentru ca tot El zice "sa nu va framatati mintile" si sa "traiti precum pasarile cerului"... si uite nah, cum nu se mai fac cezarii si trebuie sa dam numai lui Dumnezeu. Dar si asa, cred ca suntem multitoti (iertare pentru greseli)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook