Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Părerea mea e că un țăran chiar dacă ajunge doctor în filozofie, tot țăran rămâne.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Morometii" de Marin Preda este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -48.00- 35.99 lei.

 

1
Madame [din public] a spus pe 12 martie 2011:
Și eu sunt de aceeași părere. Țăranul nu se va cizela niciodată; țăran s-a născut, țărănoi va muri!
2
Condorul [din public] a spus pe 12 martie 2011:
Marin Preda are dreptate, doar ca se referea la trasaturile frumoase ale taranului roman, precum:bunatate, ospitalitate, inteligenta, apropiere de natura si de DUMNEZEU. Odata cu „emanciparea”lui, taranul s-a indepartat de toate acestea. Taranul nu trebuie „cizelat”, fiind cizelat din nastere.Sa multumim lui DUMNEZEU, ca taranul mai exista inca in Romania!
3
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 12 martie 2011:
"Veșnicia s-a născut la sat" (L.Blaga), la oraș se sinucide.
O țară fără țărani, ar fi ca o casă fără ușă.
4
C.Erber [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Madame,
Dacă vorbiți de "țărănoi"
înseamnă că trebuie să recitiți
citatul în discuție.
Marin Preda
(copil de țărani)
a avut o percepție pozitivă a țăranului român.
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Taranul veritabil, traitor in matricea vesniciei care este satul, este un personaj demn de toata stima. Taranoiul este un personaj hibrid, un taran urbanizat fortat. Exista tarani care s-au trezit peste noapte oraseni si vor sa-si dovedeasca "fibra" citatdina. Manelizarea, opulentzele ultraetalate, microfermele improvizate din "curtile" blocurilor si multe alte tarasenii de acest fel il demasca pe "tzaranoi" (pe taranul dezradacinat si deghizat in orasean).
D-l Barbu face o comparatie buna doar pana la jumatate. O tara fara tarani este o casa fara temelie. Taranul e "talpa tarii", nu un orificiu de acces sau de evacuare.
6
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 13 martie 2011:
DAȚI-NE ȚĂRANII ÎNAPOI
Undea-au apus țăranii
În ce decret ia-ți îngropat
De nu se mai văd sărmanii
Pe câmpuri, primăvara, la arat?

Doar ei își mai păstrau vârsta-ntr-o icoană
Și mai stăteau la cină cu Iisus
Și mai plângeau de dor la vreo pomană
Acum unde ni i-ați dus?

Doar ei mai cărau crucea unui cântec
Flămânzi desculți și goi.
Noi vă rugăm frumos din suflet,
DAȚI-NE ȚĂRANII ÎNAPOI
7
Madame [din public] a spus pe 13 martie 2011:
C.Eerber, se vede că nu mănânci lapte, că nu te-ai prins. Ești băiat fin, de oraș. În schimb, dl. Stanciu s-a prins imediat.
8
C.Erber [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Fals, domnule Stanciu.

Fără temei puneți
"manelizarea, opulențele ultraetalate"
în cârca țăranului dezrădăcinat,
venit de cele mai multe ori la oraș
pentru un loc de muncă,
adică pentru o bucată de pâine.

Orașul a avut din toate timpurile
"lumpen"-ul său,
scursurile sale eminamente urbane.

Mârlanul citadin
este specia cea mai frecventă
a faunei noastre naționale.

Satul a dat nume grele culturii române:
Brâncuși, Eminescu, Enescu, Coșbuc, Porumbescu,
Creangă, Blaga, Cioran, Sorescu etc.
9
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 13 martie 2011:
Morală:
Ai băgat limba (română),
În borcanul cu smântână.
10
C.Erber [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Stimată Madame,

Nu sunt un "băiat fin",
ci un hexagenar
(unul din cei care,
așa cum ați scris,
datorită mirosului,
vă împiedică să frecventați
bisericile ortodoxe).

Deci sunt departe de a fi
un papă-lapte.

Faptul că mă tutuiți,
și-mi spuneți "C.Erber"
mă surprinde.
11
Madame [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Cerber, te-ai supărat, dar nu înțeleg care este motivul. Dacă ai fi citit minuțios comentariul meu, ți-ai fi dat seama că nu există nicio urmă de ironie sau ofensă la adresa ta. Din contră, prin contrast, te-am ridicat în slăvi. Deci, lovitura de grație am dat-o altcuiva, nu ție, dragule. Îmi mențin părerea că ești un bărbat fin și culant. Mult bine! P.s. Nu mai da din casă, că stau marțafoii la pândă mai ceva ca securiștii.
12
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 martie 2011:
N-am pretins ca oamenii proveniti din mediul rural nu se pot "urbaniza" in sensul cel mai bun al cuvantului. Fauna de mahala a existat dintotdeauna. Periferia urbana a fost intotdeauna o liziera a celor doua medii de viata: urban si rural. Din pacate, mobilitatea sociala browniana din ultimul secol a distrus insulele rezidentiale din orase si a transformat mediul urban intr-o imensa periferie. ("tzara mea e ca la tzara."- spunea un orasean deziluzionat). Eu am descris un tip uman: taranul mutant (careia nu i-a priit schimbarea de mediu)- taranoiul. Dvs. aduceti in lumina reflectorului spart un alt personaj: mitocanul. Acest tip este oraseanul (nascut adesea in buricul targului) care are nostalgia periferiei. Si el contribuie alaturi de taranoi la manelizare si la ostentatiile stradale (mai putin la injghebarea minicombinatelor zootehnice din fatza blocului si la activitatile filantropice de hranire a haitelor de maidanezi).
Tzaranul roman a trecut prin cumplita experientza a colectivizarii. In urma acesteia si-a pierdut datele sale identitare si a devenit "ceapist". Chiar daca a ramas in mediul sau de bastina, tzaranul a fost contaminat de boala statului degeaba (sau a statului comunist). Reimpropietarirea taranilor de dupa revolutie l-a adus pe ceapist in urbe, fiindca munca pamantului e degradanta (pentru unghiile de la picioare si intelect). "Ceapistul" a venit la oras nu sa munceasca ci sa schimbe aerul si, mai ales, sa-si dea aere. Taranul care a venit sa munceasca e un om cumsecade, care isi da seama de diferentele dintre cele doua medii de viatza si incearca sa se adapteze in jungla urbana. Taranoiul a venit cu satul la oras, si fiindca nu poate sa se schimbe, vrea sa transforme orasul in sat. Si fiindca "e multi" reuseste.
13
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 13 martie 2011:
Domnule C.Erber, morala nu era adresată dvs.
14
Condorul [din public] a spus pe 13 martie 2011:
Atat la tara cat si la oras, sunt oameni CULTI si oameni DESCULTI.Asa a fost si in trecut, la fel este si astazi, important este sa ai facultatea de...A GANDI!
15
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 14 martie 2011:
Domnule Condor,
Vă salut! Fără umor-
Destule ironii s-au spus;
Condorul e tot condor,
Altfel se vede-acolo sus.
16
Anca15 [din public] a spus pe 24 august 2011:
Ce frumos! ce cuvinte! ce adevar!"chiar daca ajunge doctor in filozofie tot taran ramane"-cu alte cuvinte un taran se poate maniera, dar dintre pizza si mamaliga taiata cu ata prefera varianta a doua.Ii place sa ramana ce a fost nu sa se schimbe de dragul societatii acesteia(aceleia caci intre timp a devenit si mai idioata, dar care a dat nastere unor valori pe care nu stim sa le mai pretuim si pe care nu vrem sa incercam sa le intelegem)...cum spuneam ii place sa fie ceea ce este:ii place cartea isi dezvolta mintea, insa tot aerul proaspat, nepoluat si muntele sau campia ii place, nu cimentul pe care nu ramane urma pasului, urma fiintei umane, ii place bautura, lenea(si nimic bun pe langa acestea) ramane un ORASEAN MITOCAN, dar se mandreste pentru ca e de la oras asta este...asta a vrut sa spuna Marin Preda:te poti maniera, dar fiinta ta ramane aceeasi nu uiti de unde ai plecat, nu foloseste cuvantul taran ca o jignire(lumea s-a dezvoltat cu ajutorul taranilor adevarati si se va termina datorita orasenilor inculti)astept pareri(si pro si contra si adaugiri)multumesc anticipat!
17
Altcineva [din public] a spus pe 27 august 2011:
Anca15, nu generaliza, că greșești! Nu toți orășenii sunt mitocani sau inculți și se mândresc cu simplul fapt că ar fi de la oraș. Nu se poate afirma așa ceva.
18
danulet [din public] a spus pe 28 noiembrie 2013:
Madame, n-ai înțeles nimic din acest citat. E mult mai profund citatul decât puterea ta de înțelegere ? Sau crezi că putea Marin Preda fi atât de,, franc'' cu privire la țărani ? Eu mai zic doar atât:,, Înțelepciunea este un drum pe care tu nu vei călca niciodată''- acum spune-mi cui atribui acest citat ?

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook