Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Fără îndoială, între cele două limite extreme, ale literaturii tale, așa cum o înțelegi tu, și a mea, există un număr nesfârșit de trepte de mijloc și n-ar fi greu să înmulțești subîmpărțirile; dar n-ar folosi la nimic, și s-ar ivi primejdia de a da ceva îngust și fals unei concepții eminamente filozofice, care încetează de a mai fi rațională, îndată ce nu mai e înțeleasă cum a fost gândită, adică în amploare. Tu știi să unești înflăcărarea cu lăuntrica răceală, cercetător de o fire închisă; în sfârșit, cât despre mine, te socotesc desăvârșit... Și tu nu vrei să mă înțelegi! Dacă nu ești prea sănătos, urmează-mi sfatul (cel mai bun pe care ți l-am pregătit), și du-te de fă o plimbare pe câmp. Jalnică despăgubire, ce spui? După ce vei fi luat aer, vino să mă vezi: simțurile îți vor fi mai liniștite. Nu mai plânge; nu voiam să te mâhnesc. Nu-i așa prietene, că, până la un anume punct, cânturile mele ți-au câștigat încuviințarea?

în Cânturile lui Maldoror
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Adina Julea [din public] a spus pe 12 februarie 2010:
Genial...
2
Simona [din public] a spus pe 1 octombrie 2010:
Despre Isidore Ducasse, conte de Lautréamont, în "Antologia poeziei franceze de la Rimbaud până azi" (1974):

"Care e complexul în măsură să furnizeze operei lui Lautréamont, după câte mi se pare, toată energia ei? E complexul vieții animale, e energia agresiunii. De o asemenea manieră că opera lui Lautréamont ne apare ca o veritabilă fenomenologie a agresiunii. Ea este agresiune pură, în stilul însuși în care s-a vorbit de poezie pură." (Gaston Bachelard)

"Alăturându-se, incontestabil, acuzației adusă unui Dumnezeu responsabil pentru existența răului, Maldoror o aprofundează și o întruchipează în forme fără precedent. În apele adânci, el execută plonjonul cel mai aventuros. Împreună cu Sade, Lautréamont este cel care a proiectat lumina cea mai vie asupra inavuatului și inavuabilului - asupra realității răului, a cruzimii și agresivității. Și acest negru minereu, extras din galeriile subpământene, lucește de o sclipire verbală, la fel de nouă ca materia lui însuși." (Gaëtan Picon)

"Contelui Lautréamont îi incubă, poate, în cea mai mare măsură starea de lucruri poetică actuală, adică revoluția suprarealistă." (André Breton)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook