Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Același sentiment de neapartenență, de joc inutil, oriunde aș merge: mă prefac că mă interesez de ceva de care nu-mi pasă deloc, mă agit din automatism sau milă, fără să particip vreodată, fără să fiu vreodată prezență undeva. Ceea ce mă atrage se găsește altundeva, și acest altundeva nu știu ce înseamnă.

în Despre neajunsul de a te fi născut
Adăugat de LorenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caiete 1957-1972" de Emil Cioran este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -99.00- 74.99 lei.

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 25 ianuarie 2011:
As dori sa meditez putin asupra ultimei afirmatii din acest panseu. Cioran este in situatia unei blonde care a citit intr-o noapte (din acelea lipsite de gimnastica in doi) pe un filosof profund, sa-i zicem Cioran. si i-a "intrevazut" (fara sa aiba totusi o imagine clara si completa, adica fara sa vada) inteligenta. Pentru ea exista "ceva" in textele lui Cioran insa nu-si mai aminteste unde ("altundeva" decat cele pe care le reciteste cu febrilitate ca sa-si aminteasca), care o atrage, dar care e imposibil de localizat. Cioran o "seduce" prin ceea ce ramane inaccesibil vederii sale: creierul. Hachitele lingvistice a lui Cioran o contrariaza. Daca ar avea in arsenalul sau de seductie acest gen de arma, niciun barbat (mai misogin chiar si decat marele Emil) nu i-ar rezista. Revenind la Emil, care este "altundeva"-ul lui, pe care nu poate sa-l inteleaga? Ce loc geometric se subintinde atractiei lui Cioran? Sa fie o anumita zona anatomica a blondei mentionate? Ar fi prea freudian, deci prea banal. Sa fie cerul care il suge precum aspiratorul (cadem spre cer, adica spre un abis privit de jos-zice el) ca pe o scama neinsemnata? Ar fi prea crestin, deci prea banal. Sa fie pamantul care il cheama la el, ca o mama suparata pe un baietel obraznic? Ar fi prea pedagogic, deci prea banal. Cioran nu reuseste sa-si gaseaca locul in aceasta lume a bipezilor cu pretentii de ratiune. Nu ii apartine pur si simplu. Cititndu-l incepi sa crezi in metempsihoza. O fi o piatra aruncata de "demiurgul cel rau" spre inima omului actual. Si Demiurgul nu degeaba e rau, a ratat tinta. In loc sa loveasca omenirea in inima ei pacatoasa a lovit-o in alta parte ("altundeva"). De aici si sentimentul cioranian al neincluziunii. Este o piatra proiectata metepsihotic spre alt regn. Pe de alta parte, nu e o piatra care sa-i provoace suficiente daune (fizice si morale). Cele doua ratari (a inadecvarii la regn si a ineficientei distructive) sunt sursele de ispiratie predilecte ale gandirii ciorainene.
2
..... [din public] a spus pe 14 mai 2011:
ma simt ca un actor care vrea sa iasa din rol si din film...
uneori ma gandesc ca am prea mult timp pentru gandit...

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook