Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Samson (aspru): Ajunge! De mâine nu mai ești secretara mea!
Lili: Poftim?
Samson: Aici nu e vorba de poftă, ci de competență, femeie! Am nevoie de o secretară mai tânără, cu mai multă experiență...

replici din piesa de teatru Samson (Valea din Deal), scenariu de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

În Biblioteca Citatepedia este disponibil pentru lectură textul integral.

 

1
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Piesele de teatru ale domnului Butulescu sunt absolut fantastice: spumoase, sarcastice și totodată actuale.
Scriitorul are un talent de exceptie, inteligență ascuțită, replici sclipitoare și spirituale și o profunzime de cugetare remarcabilă.
Nu există niciun dramaturg contemporan care să întrunească calitățile deosebite ale acestui distins scriitor.
Sincere felicitări și mii de mulțumiri!
Cea mai fidelă și devotată admiratoare, ca întotdeauna,
Katia
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Pe cea mai fidela fata parca o chema Marijuana. In rest, daca prin "contemporan" intelegem om care traieste in acelasi timp cu noi (con-temporan), exista o mare doza de probabilitate sa nu va inselati. Imi place de Lili- e pofticioasa. Insa, ii atrag atentia lui Samson, ca duduia Lili (o Dalila care si-a pierdut afirmatia, Da-ul neconditionat al sefului) foloseste pluralul. Lili zice "poftim", facand aluzie la o pofta comuna cu a sefului. Seful isi reneaga trecutul sentimental si o trateaza "rece" in termeni de competentza. Insa competentza de care vorbeste e tot de natura erotica. Un lucru e sigur: o secretara se dezbraca, apoi se imbraca pentru a face loc alteia mai tanara. In schimb, sefu-i sef indiferent de costumul pe care-l poarta (a lui Armani sau al lui Adam). In timp ce secretarele se schimba intre ele, seful isi schimba intre ele costumele. Sunt femei care-si schimba barbatii precum ciorapii. Managerii barbati ne razbuna: Isi schimba costumele precum secretarele.
3
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Totusi, un manager abil ar face bine sa-și supravegheze atent secretara și să-i monitorizeze munca pentru a obține profitul scontat, rezumându-se la un singur costum.
4
Antipa [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Managerul Samson n-a fost suficient de abil,
lăsându-se tuns de secretara sa, Dalila,
care în felul acesta "i-a luat toată puterea",
inclusiv potența masculină.
5
Condorul [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Replici banale dintr-o piesa la fel de banala . In Dealul din Vale,„buciumul ” suna cu ...jale .Poate ca SAMSON are nevoie de o secretara, mai tanara, care sa stapaneasca...TASTATURA .Succes la angajare!
6
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Condorule, lăsând la o parte gluma și ironia, îți recomand să lecturezi piesele domnului Butulescu.
Nu ești în măsura să dai sentințe atâta timp cât nu ai citit piesele (mă refer la toate piesele deoarece ți-am urmărit comentariile răutăcioase, și cu altă ocazie). Poate că o replică nu spune mare lucru, dar o piesă, cu siguranță, da.
În comentariile mele, nu sunt subiectivă, așa cum consideri tu, poate și alții. Comentariile mele sunt obiective și pertinente, întrucât am aprofundat suficient operele autorului. Unele dintre acestea le-am văzut interpretate de actori cu un palmares bogat.
7
Condorul [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
„ Poate ca o replica nu spune mare lucru...”, atunci se naste intrebarea: de ce sunt postate replici din care nu se intelege nimic ? As intelege, daca ar fi postate replici reprezentative pentru piesa si care ar putea sa trezeasca interesul pentru „lecturarea ”intregii piese .
8
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Condorule, am scris "poate" la începutul frazei. De pildă, eu înțeleg substanța replicilor de mai sus, cât și a celorlalte replici ale domnului Butulescu. Acel "poate" l-am introdus în frază pentru tine, în special.
Leonardo da Vinci are o cugetare adecvată situației de față: "Faci o nedreptate când lauzi lucrul pe care nu-l pricepi, dar faci o nedreptate mai mare când îl batjocorești."
Personal, atunci când am început lecturarea pieselor, nu cunoșteam replici din acestea. Eu nu optez pentru lectura unui volum de teatru/poezie/proză etc. în funcție de o replică, de o poezie sau de un citat reprezentativ/ă din acesta. Bunăoară, încep cu biografia și bibliografia respectivului autor, și tot astfel; sunt numeroase criteriile de selecție.
9
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Katia, l-ai citit pe Tudor Musatescu?
10
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Daniel, l-am citit pe Tudor Mușatescu - aforisme, definiții aforistice, piese de teatru (am și CD-uri cu piesele de teatru), însă optez pentru limbajul paradoxal, subtilitatea, ironiea și umorul fin din piesele de teatru și aforismele domnului Butulescu. Am lecturat piesele multor dramaturgi (autohtoni și străini), dar nu am regăsit stilul fascinant din operele lui Valeriu Butulescu, în piesele altor autori.
Bineînțeles că gusturile nu se pot compara, fiecare având preferințele sale (mai bune sau mai puțin bune).
11
Condorul [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Cand ati „lecturat ”operele lui Leonardo da Vinci, cu ce ati inceput ? Cu biografia, bibliografia, sculpturile sau picturile lui ?
12
Antipa [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Despre piesa aceasta a scris foarte interesant Valentin Tașcu ("Teatru cu ștreangul de gât"), dar și Mircea Ghițulescu (De la Dracula la Miron Cozma).
Tașcu vede în piesă o comedie pură, un fel de Țiganiadă - Mineriadă. În piesă se ciocnesc, destul de comic, două forme de ridicol: idioțenia guvernanților și cretinismul liderilor sindicali. Tema: ocuparea Bucureștiului de către Luceafărul Huilei și de legiunile lui de ortaci.
Tașcu scria " piesa se citește pe nerăsuflate, iar spectacolul se urmărește cu sufletul la gură". Cred că e departe de a fi cea mai bună piesă a autorului, dar nici banală nu e, așa cum o califică, fără să o citească, domnia sa Condorul.
13
Ioan Alexandrescu [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Domnule Condor

Faceți o mare greșeală, dintr-o răutate a cărei cauză îmi scapă. Dna Katia a dat un citat, potrivit pentru aroganța de care dați uneori dovadă. V-a răspuns cu un citat din Leonardo care, ca un adevărat spirit renascentist, avea preocupări multiple: scria, picta, desena, sculpta.

Insinuați, într-o manieră josnică, un lucru inexistent. Doamna Katia, în decentul ei comentzariu (8) nu a scris nicăieri că "a lecturat operele lui Leonardo"! Acuzația Dv. e complet nefondată, fapt care face comentariul Dv. și mai abject.

Ținând cont de modul odios și neglijent în care vă formulați punctul de vedere, cred că ar trebui să vă schimbați pseudonimul.
Condorul este o pasăre prea inteligentă, în raport cu ce scrieți Dv.
14
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Katia, am avut placerea (masochistica, bineinteles) sa citesc vreo 3 piese si vreo 300 de aforisme ticluite de domnul VB. Am scotocit in "noroiul lui aurifer" dupa metalul pretios pe care il fagaduieste. E bine ascuns, crede-ma. Am indraznit sa comentez cateva cu multa buna- credinta si respectul cuvenit unui domn mai in varsta decat mine. Aforismele lui Butulescu sunt o colectie de platitudini gonflate si de umor ieftin, de varieteu. Butulescu m-a facut sa rad doar atunci cand a adoptat o poza caraghioasa de "filosof". (Aforismul de calitate nu e doar un produs literar, ci si unul filosofic). Cel mai bun comic este intotdeauna cel involuntar. In acest tip de umor, Butulescu exceleaza in opera sa aforistica.
15
Katia [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Condorule, te rog să nu te simți ofuscat. N-am vrut să lovesc cu dalta și ciocanul. Cel mult, am trasat o dungă cu pensula, între mine și tine. Intenția mea nu este aceea de a te modela. Încă lucrez la opera mea!
Deși cugetarea aparține unui pictor-sculptor, poate fi aplicată și în cazul de față.
16
Condorul [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
Platitudini! Auzi :„piesa se citeste pe nerasuflate, iar spectacolul se urmareste cu sufletul la gura”.
17
Katia [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Daniel, totuși, nu înțeleg de ce consideri creațiile domnului Butulescu ca fiind lipsite de originalitate? La ora actuală, pe site-urile literare se perindă sute de autori mediocri, dar, în niciun caz, Valeriu Butulescu nu face parte dintre aceștia. Numai câte bazaconii și stupizenii am citit pe alte site-uri, încât mi se pare a nu fi adevărat, însă mă uimește faptul că webmasterii permit postarea unor texte literare superficiale și de o vulgaritate ieșită din comun.
18
Katia [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Condorule, hai că-ți răspund eu. Fraza reprodusă de tine nu este o platitudine. Cred că nu cunoști sensul acestui cuvânt. Este opinia/concluzia domnului Valentin Tașcu, vizavi de piesa de teatru "Samson". Eu am fost la spectacolele pieselor domnului Butulescu, și țin să fac cunoscut că atomsfera din sală este întocmai cum a descris-o criticul literar. Nu văd ce interes ar fi avut acest domn să mintă publicul iubitor de teatru.
19
Evgheni [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Katia! Lasă Condorul în pace! E doar un puști!
20
Katia [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Evgheni, nutresc dorința și speranța de ai face pe defăimătorii autorului să înțeleagă că piesele de teatru ale acestuia sunt excepționale, având toate ingredientele necesare pentru a fi savurate.
Condorule, Daniele, dacă vă doriți a fi critici, atunci demonstrați afirmațiile voastre cu argumente solide și plauzibile, și renunțați să mai împroșcați cu noroi.
21
Condorul [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Domnule Ioan Alexandrescu, consider ca nu aveti proprietatea termenilor folositi la adresa mea precum :aroganta, maniera josnica, abject, odios etc. Mai tineti minte cand ati confundat pseudonimul meu cu volumul Condor (2001 )? Si atunci ati folosit tot felul de invective la adresa mea. In raport cu ce scrieti Dvs., CONDORUL este un om inteligent.O noapte linistita!
22
daniel stanciu [din public] a spus pe 30 ianuarie 2011:
Poveste: era o data un om (deci nu era critic literar). Si omul ala avea avea un obicei prost: dormea la serviciu. Sefa sa, nemultumita de lipsa lui de randament, i-a recomandat o carte amuzanta, care sa-l tina treaz. Era un volum de teatru semnat de Butulescu. Omul somnolent a citit o piesa. A reusit s-o termine in trei zile fiindca narcolepsia lui se accentuase. S-a apucat de a doua, cu ravna sporita. I-a luat 6 zile, reprizele de luciditate fiind mai scurte. Pe a treia, o mai citeste si astazi. Tineti cont asta se intampla acum 2 ani. Acel domn poate mai doarme si acum si are acelasi vis: prima replica din ultima piesa. E asa frumoasa, ca nu vrea sa se desparta de ea. Va rog, nu-l deranjati. Noapte buna.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook