Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Omul e guvernat pe pământ de două morale: de morala dogmelor, care e creștină și eternă, adică absolută, și de morala normelor, care, ca morală laică, e construită pe puținătatea și imperfecțiunea omului. Morala laică nu poate fi desprinsă de morala absolută și ea arată că omul se mișcă asimptotic la perfecțiune, pe care n-o poate atinge niciodată.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
Octav [din public] a spus pe 10 iulie 2013:
Morala, este una singură! Faptul că ia aspecte diferite, ține de nivelul de evoluție al umanității. Codul lui Hamurabi (circa 1700 îdH) de exemplu, se adresa omului stăpânit doar de senzație, lipsit de ceea ce astăzi numim rațiune. Vestita lege a talionului, care a fost evidențiată pentru prima dată în acest cod, făcea dreptate apelând la durere și la teamă și asta pentru că doar la ele reacționa omul acelor timpuri. Omul lipsit de rațiune nu putea face diferența între bine și rău decât simțind-o pe propria-i piele. El nu putea fi judecat după legi morale. Abia rațiuea naște liberul-arbitru. Pentru omul rațional vor fi valabile legile din Vechiul Testament. Le putem numi oare dogme? Nu cred! Pe de altă parte, morala (dogmelor) nu este nici creștină și nici eternă. Sursa moralei creștine vine din Vechiul Testament, morală care s-a aplicat și iudeilor cu mult înaintea apariției creștinismului și se mai face încă. Orice religie are un cod moral propriu recomandat celor care o îmbrățișază. În ceea ce privește caracterul etern al moralei... Cred că neînțelegerea vine de la falsa înțelegere a noțiunii de eternitate. Noțiunea, în sine, nu se definește ca un timp infinit, ci chiar ca lipsa timpului. În eternitate morala nu mai are ce căuta, ca de altfel multe altele. Nici religiile nu sunt eterne. O religie își are ca scop crearea condițiilor în vederea realizării legăturii sau a refacerii legăturii dintre lumea fizică și cea spirituală. Semantica cuvântului te trimite spre acest înțeles. Din momentul când această legătură se va realiza, religia, ca atare, va dispărea de la sine, nemaiavând obiect al „muncii”.
Legat de perfecțiunea pe care nu o va atinge omul... Altă eroare! Evoluție asimptotică!? Ne lovim iarăși de timpul care este dar nu va mai fi.
Pe scurt, nu mi se pare nimic memorabil în citatul în cauză.

Cu scuzele de rigoare, în cazul în care am deranjat.
2
M. Arin [din public] a spus pe 11 iulie 2013:
După Țuțea,
dogmele sunt creștin-ortodoxe
și eterne.

Așa credea el.

Omul acesta a avut un caracter
extraordinar de puternic.
Și a suferit enorm.

Însă concepțiile lui
legionar-extremiste
sunt extrem de discutabile.

Dar despre morți
(mai ales despre cei greu încercați
de viață)
numai de bine!
3
M. Arin [din public] a spus pe 11 iulie 2013:
Când spui:
"omul se mișcă asimptotic la perfecțiune"
precizarea "pe care n-o poate atinge niciodată"
este superfluă, tautologică, pleonastică.

Termenul "asimptotic" este suficient.
Bineînțeles că "n-o poate atinge".
Acesta este sensul cuvântului "asimptotic".

Limbajul filosofic
nu suportă abuzul de cuvinte.

La fel ca în matematici,
e loc doar pentru cuvintele
necesare și suficiente.
4
mihail lixandra pavlenco [din public] a spus pe 5 noiembrie 2013:
Doua fraze, ale regretatului Petre Tutea, geniale dupa parerea mea. Ca morala ia aspecte diferite, in functzie de nivelul de evolutzie al umanitatzii? Am atins, cred, un nivel maxim de evolutzie in prezent, fara a reactziona, din puct de vedere al moralei, in fatza durerii si a temii. Atunci suntem lipsitzi de ratziune?
Crea ce ne confera aceasta miscare asimptotica la perfectziune,
(si aici nu este nici un pleonasm, ci o confirmare magnifica, a marelui Tutzea), pe care nu o puntem atinge, este nimicnicimea omului.
Comentariul care se refera la simpatia filozofului cu Miscarea Legionara, mi se pare putzin deplasat, subiect care s ar putea trata in alt for.
Petre Tzutzea, filosof, teolog, geniu.

Morala dogmelor, este crestina si de aici absoluta si eterna. Si este eterna, fara sa
5
Mihai Arin [din public] a spus pe 5 noiembrie 2013:
Stimate Pavlenco

Ultima frază,
asemenea Simfoniei a 8-a
a lui Schubert
ți-a rămas neterminată.

"absolută și eternă"
e o construcție
pleonastică.

Ce este absolut
nu are moarte.

De aceea
nu poate fi creștinismul
absolut.

Într-o zi se va stinge,
așa cum s-au stins mii de religii
înaintea lui.

Îți pare etern
pentru că a trecut
de două milenii.

Mozaismul are cinci.

Lumea se va sătura
să-l tot aștepte
pe Mesia.

Nu vei putea ține
în viață această doctrină
numai prin dogme
"absolute și eterne"
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 5 noiembrie 2013:
Mariner, de ce vorbisi fara sa cujeti? Absolut inseamna neconditionat. In logica se distinge intre "termeni absoluti" si cei relativi (care exprima relatii). Un termen absolut este, de pilda, cel de "mamifer comentator". Termenul cu pricina are calitatea de a fi absolut dar, din fericire pentru contemporaneitate, nu e si etern. Absolutul cu majuscula o fi si etern. Ala cu litera mica (exemplu: domnisoara are niste buze superba, dar le foloseste in conversatie absolut jenant) poate fi efemer, ca nurii domnisoarei bagata intre paranteze.
7
Costache Ariton [din public] a spus pe 5 aprilie 2014:
Pentru M.Arin
Este clar că nu ați trecut prin temnițele comuniste...Dacă treceați știați că legionarii au fost sfinții acestor închisori..Ei au avut grijă în temniță de magistrații care i-au judecat, ajunși și ei în temniță. Și le-au închis ochii acestora...Cei ce vorbesc despre extremismul legionarilor sunt francmasoni sau apropiați acestora..Înțelegerea lui Țuțea reclamă un pic de efort pe care Octav nu simte nevoia să-l facă...
Costache Ariton

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info
Cineva are nevoie de răspunsul tău: Este considerată contracepția un păcat în creștinism? Dacă da, de ce? Răspunde acum!

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook

 
Poți promova cultura română în lume: Intră pe www.intercogito.ro și distribuie o cugetare românească într-o altă limbă!