Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

E mai mântuitoare o rugăciune într-o biserică din Găiești decât Platon.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
dolion [utilizator înregistrat] a spus pe 2 noiembrie 2017:
Localitatea poartă numele de Găești... când nu ești sigur, se poate foarte ușor verifica pe NET.
2
Agamemnon [din public] a spus pe 5 noiembrie 2017:
Platon era filozof!
Chipul său este pictat
pe bisericile mănăstirilor moldave.

Dar de capitolul Mântuire
responsabilă este popimea.

Am obosit
să înghit orice aberație,
doar pentru că e spusă de Țuțea!
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 6 noiembrie 2017:
Domnul Tutea nu abereaza, exagereaza. Iar exagerarile domniei sale sunt simpatice (uneori, chiar nostime), cata vreme intelegi intentia (buna) care sta in spatele gonflatiei ideatice. Domnul Tutea nu ne sfatuieste sa il abandodam pe Platon, ci sa nu ne inchinam lui. Ceea ce e un lucru de bun simt. Inchinarea la Dumnezeu chiar si in lacasul aghezmuit (cu tot cu popa) de la Gaesti e mai mantuitoare decat un dialog platonic. Asta nu inseamna ca textele lui Platon te indeparteaza de Dumnezeu. Si el te imbie sa-l venerezi pe Creator. Numai ca Dumnezeul lui Platon (Binele suprem) nu te mantuie, ci te cazeaza intr-un paradis intelectual (lumea ideilor). Unde, nefiind obisnuit sa gandesti, o sa te simti destul de abatut....
4
Simona Enache [din public] a spus pe 6 noiembrie 2017:
Dolion, mai documentează-te, mai ales că se poate foarte ușor verifica pe NET! Deci, Găiești este un sat în comuna Acățari din jud. Mureș, Transilvania, iar Găești este un oraș în jud. Dâmbovița, Muntenia, România.
„Religia creștină are o virtute pe care n-a avut-o niciun sistem filosofic în istorie: egalitatea absolută, nedemagogică, a oamenilor în fața lui Dumnezeu. Toți sunt oameni. Creștinismul nu e depășit în istorie de nimic... E mai mântuitoare o rugăciune într-o biserică din Găiești decât Platon...„ (Jurnal cu Petre Țuțea, de Radu Preda, 1992)
5
Agamemnon [din public] a spus pe 7 noiembrie 2017:
Aici exagerează Țuțea.
Care nu mai e filosof,
ci misionar al creștinimului.

Egalitatea "absolută" a oamenilor
în fața lui Dumnezeu!
(De parcă ar fi și egalități relative!).

Egalitate? Așa e!
Toți oamenii sunt niște musculițe
egale în fața Creatorului!
Această trufie demiurgică te deprimă.

Și mai e și falsă.
Oamenii sunt tratați selectiv,
în funcție de faptele lor.
Despre ce egalitate vorbim,
când eu (care mă îndoiesc)
voi merge în Iad,
iar prietenul Danilo
va fi cazat în Rai,
pentru că e mai evlavios ca un evanghelist...

În paranteză fie spus,
nici celelalte religii
nu tratează oamenii preferențial.

Dar domnului Țuțea
trebuie să-i iertăm orice exagerare
pentru că a făcut 13 ani de pușcărie
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 9 noiembrie 2017:
E tot isonomie (egalitate in fata legii), musiu. Toti oamenii ar putea fi salvati din cusca somatica (a materialitatii). Legea divina nu e preferentiala in acest punct. Pe de alta parte, faptele (si mai ales intentiile, fiindca Dumnezeu poate judeca dupa cauze, nu dupa efecte) diferite trebuie judecate diferit. E o dreptate distributiva, intemeiata pe o egalitate "geometrica" (a proportiilor, intre fapte si sanctiuni) - cum bine zicea abilul ucenic al vrajitorului Platon, Aristotel. Aparent, sansele de mantuire ale unui om depind de:
constiinta pacatului (si a carcerei corporale), intentia eliberarii (inspre Dumnezeu, nu catre alte paradisuri artificiale) si faptele conforme cu aceste intentii (caritabile, sacrificiale, altruiste, adica acele afirmari ale iubirii nemercantile de aproape, care-l aproprie pe Cel aflat atat de departe de orice calcule financiare). Pastorul comunal (fost taur de parohie)
7
Agamemnon [din public] a spus pe 13 noiembrie 2017:
Isonomie?

Bravo,
Danilo!

Tu și Țiriac
sunteți egali
în fața legii.

Numai că Țiriac
e ceva mai egal
decât tine...
8
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 noiembrie 2017:
Fireste, subtilule fabulist. In curte (de judecata) dulaul e mai egal decat catelul. La tribunalul ceresc insa, mustata lui Tiriac si banii sai cu o convertibilitate limitata, de vreme ce nu pott fi virati in pusculita lui Dumnezeu (ci doar in pantahuzele lumesti), s-ar putea sa fie egale cu zero, adica cu subsemnatul...
9
Dan Nedelcu [din public] a spus pe 23 aprilie 2020:
Atit il ducea mintea pe Tutea...Asa se intimpla cind auzi de un mare filozof fara a-i citi operele, ba te crezi mai destept decit Platon.
Platon a scris despre multe subiecte, Tutea despre unul singur. Dar daca lui Tutea ii iei din vocabular expresia divinitatii, "opera" sa se reduce la zero. Tutea nu este filozof, ci propagandist de serviciu. Asa ca mai bine te rogi intr-un frigider de Gaesti decit intr-o biserica din Gaiesti. Macar asa poti gindi "la rece" la propriu, daca la figurat nu esti in stare!

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook