Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dumnezeu
Dumnezeu, sustras cunoașterii teoretice, rămâne un postulat al rațiunii practice.

definiție celebră de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

distincțieAceastă definiție a fost selectată Definiția zilei pe 22 decembrie 2018.
Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Critique of Pure Reason" de Immanuel Kant este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 56.36 lei.

 

1
Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina [din public] a spus pe 16 august 2009:
Dumnezeu nu este postulat sau ipoteza: prin necesitatea sa ca existenta este conjectura. Aceasta deoarece demonstrarea existentei sale nu poate fi facuta chiar si din simplul motiv ca matematica si filosofia admit demonstrarea existentei numai prin metoda logic-constructiva: ori o "constructie" a divinitatii de catre una din creaturile sale, este un nonsens. Ideea ca Dumnezeu este o conjectura, adica o ipoteza care nu are nevoie de demonstratie si in acelasi timp fiind un "model" ce oricand poate fi inlocuit cu altul care presupune mai putine paradoxuri, este logic-admisibila.
2
Jewel of four souls [din public] a spus pe 19 august 2009:
Suntem prea marunti si neinsemnati pentru a putea cunoaste cu adevarat ce anume este Dumnezeu
3
Piu [din public] a spus pe 2 septembrie 2009:
poate pentru tien profesore nu e, noi in filozofie facem incercam a il intelegem si inevitabil il face pana si pe Dumnezeu postulat sau ipoteza. Daca este insa sa consideram, asa cum spui, ca nu exista o modalitate de a il vedea pe Creator prin "constructia" sa atunci ori acesta ne-a uitat ori nu exista deloc. In orice caz fie ca ar exista sau nu nu ar avea prea mutla improtanta.
4
rina [din public] a spus pe 1 mai 2010:
nu poti spune ca nu are importanta daca exista sau nu Dumnezeu ..gandestete prin absurd...daca Dumnezeu nu ar exista si tu ai crede in el atunci, tu, nu ai avea nimic de pierdut dar, daca Dumnezeu exista si tu nu crezi in el ai pierde totul
5
Ion Antonescu [din public] a spus pe 21 iunie 2010:
Bravo rina! Bravo
6
Bulă [din public] a spus pe 21 iunie 2010:
Antonescule!
Fii mai prudent
cu felicitările.
Rina reproduce
din memorie,
fără să pună ghilimele,
o mai veche aserțiune
a lui Newton
7
gabi [din public] a spus pe 8 septembrie 2010:
V-ati grabit amandoi...Rina citeaza din Blaise Pascal.
8
Bulă [din public] a spus pe 8 septembrie 2010:
Mea culpa!
Gabi are dreptate.
E vorba de Pascal, nu de Newton!
Amândoi fiind foarte deștepți,
lumea îi mai confundă...

Mai greșesc și eu...

De aceea mă cheamă
Bulă!
9
ing.Ioan Valcan [din public] a spus pe 16 mai 2011:
Blaise Pascal a fost doar unul dintre cei cae si-l imagineau pe Ddumnezeu altfel decat il defineau prelatii si Biserica acelor timpuri.Propunerea sa de " pariu cu Divinitatea " a fost mai degraba o atitudine oportunista, de impacare a credintei cu conceptia acelor oameni care, prin cunoastere, au dobadit noi motive de a-l concepe pe Dumnezeu.
10
poraimos [din public] a spus pe 27 iunie 2011:
Pana la urma poti sa-l dai dracului si pe Dumenzeu!! Prea multa atentie i se acorda!
11
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 27 iunie 2011:
Dacă ești suflet ateu
Nu huli pe Dumnezeu!
Hulește-L fără să știu
De față și eu să-ți fiu.
Mulțumesc.
12
Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina [din public] a spus pe 22 iulie 2011:
Draga Paraimos,
Vezi, asa am putea ajunge la concluzia ca Dumnezeu a facut si rebuturi. Nu este adevarat, tu nu esti facut, tu nu existi.
13
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 22 iulie 2011:
Dragii mei, Dumnezeu nu a făcut și nu va face niciodată rebuturi... fie ele umane sau nu. Dumnezeu este perfecțiune. Dumnezeu conform Sfintelor Scripturi ține totul, TOTUL, ține în ființă, și fără existența lui totul ar deveni haos, după care viața ar dispare pentru totdeauna aleluia. Ori Dumnezau Însuși este viață, și dă viață viețuitoarelor toate, indiferent dacă sunt curate(vezi lista lui Dumnezeu cu viețuitoarele necurate care sunt lăsate să trăiască), sau necurate. Și vedem acest lucru în viața de zi cu zi, căci Dumnezeu nu-l ucide pe cel ce-i rău cu semenul său, ci dorește să-l curățească de răutatea(energia negativă), care a intrat în ființa lui. Iar la fauna și flora de pe pământ(că nu au o gândire propie să se curățească de energia nefastă), la animalele și plantele existente pe pământ, vedem clar cum Dumnezeu face în așa fel încât să nu dispară nici animalul carnivor care aleargă după căprioare, de exemplu, dar nici căprioara... ca să nu mai amintim de alte și alte animale ce și-au dezvoltat anumite arme de apărare, arme pe care omul a început să le studieze și să se minuneze de capacitatea dobândită în timp de acestea de a se apăra. Și vedem până și la plante, arbori, care le-au crescut din senin țepi și alte arme de apărare și... atenție... îmulțire, în așa fel încât animalul erbivor să nu distrugă flora, fauna, adică vietățile acestea ale lui Dumnezeu pe pământ. Ce ar fi dacă lupul spre exemplu, ar avea o viteză mult superioară căprioarei, sau dacă o coprioară, antilopă, etc, ar avea ea, o viteză mult mai mare decât lupul, leul, leopardul, etc, ce? Vă spun eu, căci ar pieri specia respectivă, și s-ar produce un dezechilibru ecologic major, pentrucă, Dumnezeu când a făcut lumea aceasta, a făcut-o perfectă, în deplină armonie cu tot ceea ce se numește viață, și numai omul prin neștiința și neghiobia lui, taie fauna, vânează excesiv regnul animal, adică distruge echilibrul acestei planete, și se distruge și el însuși la sfârșit.
Și de aici va apare firesc întrebarea cum au apărut animalele, ființele mai bine spus; necurate numite de Dumnezeu. Vă răspund tot eu, căci Dumnezeu a făcut tot ce vedem noi până în zilele noastre, dar le-a făcut nu unele carnivore și altele ierbivore, ci le-a făcut în perfectă armonie de conviețuire cu omul, adică să mănânce iarbă toate, iar omul să trăiască nu cu iarbă, ci cu fructe din Grădina Edenului. Poate vă mirați cum un lup sau leu poate trăi mâncând iarbă nu carne. Ei bine, la om nu poate așa ceva, dar la Dumnezeu totul este cu putință. Faptul că Lucifer nu a ascultat și s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu lovind în ființa om, indirect prin ființele curate care au devenit necurate, carnivore, ect, denotă căci Dumnezeu încă există și se luptă pe toate planurile cu acest Satana numit de Dumnezeu, și că până când Dumnezeu nu va distruge tot ce a creeat și va face El iarăși al cer și al pământ nou, nu va putea câștiga în fața lui Lucifer. Așadar, salvați-vă nu trupul acesta muritor care se va întoarce în mediul său: țărâna, ci salvați-vă sufletul, suflet care odată salvat și bine păzit de Dumnezeu în ceruri unde nu îl fură hoții, nu ruginește și nu este ros de molie, sufletul acesta va fi folosit de Dumnezeu în lumea ce va să vină, o lume descrisă în Sfânta Scriptură ca fiind fără vreo necurățenie ceva; o lume la care mintea noastră nu o poate gândi cum va fi(la mintea omului nu s-a suit), și în care omul va trăi veșnic, pentru că veșnic a dorit Dumnezeu de la început, de la Adam și Eva, să trăim, și veșnic vom trăi, avem gena veșniciei în noi care doar trebuie activată de către Dumnezeu, și atunci probabil nu vom mai îmbătrâni, vom fi imuni la orice boală posibilă, vom avea puteri paranormale, etc.
Vă mulțumesc pentru atenție, și vă rog să credeți din voință propie în Făcătorul nostru numit de noi Dumnezeu, fără de care eu nu aș putea să vă scriu acum, iar voi nu ați putea să mă citiți... atunci, care atunci este tot acum, dacă mă înțelegeți.
14
daniel stanciu [din public] a spus pe 22 iulie 2011:
Domnule profesor, indemnul nietzschean lui Paraimos e just. Dumnezeu nu e un subiect serios de discutie. Cine vorbeste cu pasiune despre divinitate (asa cum faceti dvs. punand o persoana necunoscuta sa aleaga intre doua variante pierzatoare: fie e rebut, fie e inexistent) pierde timp pretios. In loc sa-l caute pe Dumnezeu cu toata fiinta sa, il alunga din sine, expectorandu-l in cuvinte. Cei care l-au intalnit pe Dumnezeu au incetat sa mai palavrageasca despre El. Au amutit sub imperiul unui cutremur si al unei fascinatii (cum numeste Otto experientele revelatorii ale altului absolut). Paraimos e deranjat de publicitatea desantzata care se face in jurul unui cuvant lipsit de referential. Dumnezeu nu exista, fiindca Paraimos care nu crede in el exista. Asta e o afirmatie mai pioasa decat zgomotoasele declaratii de dragoste ale miliardelor de ipocriti care se inchina umbrei lui Dumnezeu (sunt convins ca Satan asculta cu mefistofelica placere poliloghiile sacerdotale). Uitati-va in jurul dvs (nu va indemn sa va priviti in adancul sufletului). Cati dintre trecatori va lasa impresia ca cred cu adevarat in Dumnezeu? Pentru toti acesti oameni conversatia despre Dumnezeu e o regretabila pierdere de timp. Acum, ca si pe vremea cand Iisus cutreiera prin lume aruncand margaritare unor mistreti (conationalii sai erau barbosi), timpul e bani si cu banii poti cumpara orice: de la amulete, la icoane si de jilturi episcopale la locuri ultracentrale in sala de concert in care ingerii il proslavesc pe Dumnezeu.
15
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 25 iulie 2011:
Domnul profesor este ocupat cu probleme mai importante se pare, dar asta nu-l inpiedică să-ți răspundă prin elevii săi de suflet. Am spuns aceste cuvinte să înțelegeți cum este în realitate Dumnezeu, căci elevul care a cunoscut și a stat cândva de vorbă cu profesorul său, a învățat lecția Acestuia, și poate răspunde la orice oră în locul Său, dacă mă înțelegeți, iar ce nu știe nici el pentru că este scris cum că Ziua Judecății finale o știe numai Tatăl, de exemplu, ei bine, lucrurile acestea nu le vorbește, în chimb le vorbesc alții făcând teorii, supoziții a ceea ce poate fi Dumnezeu, etc. Ori cine L-a cunoscut pe Dumnezeu ca profesor de necontestat în ceea de face și ce spune, nu se va lăsa să nu-și laude profesorul drag, și să povestească despre Acesta. Cum îl poți cunoaște tu ca om pe Dumnezeu? Păi foarte simplu: cunoscându-te pe tine care ești făcut după chipul și asemănarea Lui; apoi dacă nu te recunosti ca fiind după chipul și asemănarea Acestuia și înseamnă că nu ești din Turma Sa, sau ești dar te-ai rătăcit, ei bine, atunci asculți îndemnul Elevilor Profesorului Doctor Docent Emerit, de a citi Biblia, căci în Biblie, și prin Biblie îl vei cunoaște și tu, alcumva degeaba, că nu ai ochi de văzut și urechi de auzit, și rămâi tot rătăcit, ba mai mult, treci în tabăra adversă, și acolo crezi ce ți se spune de profesorul căzut la examenul de titularizare, devenind elevul acestui intrus. Ori în Biblie se spune că... ceea ce nu poate fi cu putință la om, este cu puțință la Dumnezeu... un Dumnezeu de care nu trebuie să te îndoiești niciodată în ceea ce îți vorbește, și pe care trebuie să-l respecți Literalmente, nu să-L hulești zicând că nu există, etc.
Merci.
16
Alina Laura [din public] a spus pe 16 aprilie 2012:
Draga Paraimos toata atentia trbuie acordata Domnului deoarece EL reprezinta viata...daca El nu ar exista nici tu nu ai exista EL a facut din imposibil, posibil ...tu poti face la fel?
Dupa comportamentul tau nu sunt prea sigura de asta... daca te deranjeaza Dumnezeu sa sti ca dupa tot ce zici si faci EL te iubeste si are speranta ca tu sa te intorci la EL si sai fi alaturi cum iti este EL tie...La bine si la rau ... aproape totul depinde de tn altfel odata si odata vei avea de suferit
Nu te supara ca am zis asta sau daca te jignesc cu ceva eu ma iau dupa ce cred si dupa ce sunt sigura eu...dupa asta ma sprijin si am incredere deplina in EL....asa ca va zik la toata lumea daca nu ar fi existat Dumnezeu noi cum mai existam? Cine a facut universul si tot ce exista? Ganditiva oameni buni ca sunteti intelepti si puteti sa faceti ce nimeni nu a facut ceva vreodata ... Deoarece suntem fiii Domnului...Amin
17
apriori [din public] a spus pe 3 septembrie 2015:
Daca nu vi se vorbea inca de mici de Dumnezeu si religii mai mult ca sigur nu ati fi stiut nu aveati nicio revelatie. Si oricum totul e desertaciune, caci morti sunt cei muriti.
18
apriori [din public] a spus pe 3 septembrie 2015:
Alina Draga, nu cred ca Dumnezeu exista pentru ca daca ar exista ar trebui sa ia masuri in privinta multora, dar nu, ii asteapta in viata de apoi.(joke). sunt de parere ca ar fi trebuit scoasa din mental brutalitatea fiind facuti dintr un Dumnezeu sfant, dar nu, a lasat si macelul cica sa discerni.
19
gabyloori [din public] a spus pe 3 septembrie 2015:
Draga Domnule Daniel Stanciu,

Ati citit prea multa filizofie, care v-a indepartat de la Dumnezeu.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.

Cineva are nevoie de răspunsul tău: Care este marea cunoaștere a omului? Fii primul care răspunde!

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook

 
Poți promova cultura română în lume: Intră pe www.intercogito.ro și distribuie o cugetare românească într-o altă limbă!