Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

căsătorie (vezi și căsnicie)
Căsătoria este triumful imaginației asupra inteligenței.

definiție celebră de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Collected Works of Oscar Wilde" de Oscar Wilde este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -49.00- 22.99 lei.

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 23 februarie 2011:
Prima casatorie ( e din dragoste). A doua este triumful inteligentei asupra imaginatiei (e din calcul). Iar a treia este trimful obisnuitei asupra amandorura (e din frica de singuratate).
2
Madame [din public] a spus pe 23 februarie 2011:
Wilde subliniază faptul că persoanele inteligente nu se căsătoresc niciodată. Definiția autorului este inteligentă, însă acesta nu a fost inteligent!

Acum să analizăm comentariul preopinentului meu, prin două exemple concrete:
1. Cazul soților Viorel și Oana Lis:
Viorel (67 de ani, fostul primar al capitalei) se află la a doua căsătorie, cu tânăra Oana (34 de ani), aici se aplică enunțul lui Wilde, și nu cel expus de Daniel.
Oana este la prima căsătorie, dar s-o credem când ne spune că îl iubește pe Viorel? Poate doar naivii și ignoranții pot fi induși în eroare de tertipuri feminine.
Ca atare, clasificarea propusă de amicul Daniel este probabil un calcul personal, și nu o statistică generală.

2. Cazul soților Irinel și Monica Columbeanu:
Irinel (52 de ani) se află la prima căsătorie, și la acesta a triumfat imaginația asupra inteligenței.
Monica (23 de ani) se află la prima căsătorie; să fie oare această căsătorie din dragoste? Nu este, pentru că a triumfat interesul în plan material și social asupra dragostei.
Ca atare, nici în acest caz nu se confirmă spusele lui Daniel.

Eu aș face clasificarea, astfel: prima căsătorie este triumful interesului asupra dragostei, a doua este triumful imaginatiei asupra inteligenței (întocmai cum a spus Wilde), iar a treia este trimful obișnuiței asupra singurătății.
În ceea ce privește căsătoria din dragostea, aceasta fiind rarisimă, nu poate fi inclusă în statistică.
3
Condorul [din public] a spus pe 23 februarie 2011:
Madame, n-ar fi mai bine sa dati exemple din familia Dv., si sa nu bârfiti familiile altora ?In cazulDv. este aplicabila definitia lui Oscar Wilde.
4
Madame [din public] a spus pe 23 februarie 2011:
Domnule Condor, exemplele din familia mea nu au nicio relevanță pentru societate, însă cazurile expuse mai sus sunt persoane publice, și nu le-am bârfit (urăsc bârfa), așa cum credeți Dv. Sunt cazuri concrete de căsătorii eșuate din start, mediatizate excesiv de instituțiile audio-vizualului. Sunt aceștia un exemplu pozitiv pentru tinerii noștri?
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 24 februarie 2011:
Cazurile semnalate sunt departe de a fi reprezentative. De regula presa nu e interesata de tipic, ci de atipic. Cele doua exemple au format obiectul unor stiri de ziar prin ne-reprezentativitatea lor, prin abaterea lor de la o norma. Presa reflecta senzationalul patologia sociala, contraexemplele, iar cele doua cazuri nu au deloc o valoare de “date statistice”. Mai mult decat atat, in materie de dragoste in “lumea buna” (sau mondena) exemplele sunt de regula...rele. Doar daca vedem lumea prin ecranul televizorului putem considera ca interesul este mobilul cel mai raspandit al relatiei de casatorie. In lumea mondena exista intr-adevar moda casatoriei contractuale (sau comerciale), insa acesta practica nu a devenit o “moda sociala”. Oamnenii care traiesc departe de “gura presei”, adica cei multi (si din fericire pentru ei, necunoscuti) se mai iubesc si se mai casatoresc din acest motiv banal. Cazurile de casatorie din amor nu sunt atat de rare cum ni le prezinta dreptunghiul distorsionant al televizorului. Asta ar fi un aspect.
Apoi, prima casatorie este din dragoste (partenerii cred ca iubirea este conditia nesesara si suficienta pentru oficializare relatiei lor). Dragostea (si mai ales cea impinsa "la extrem"- adica la casatorie) e excelent definita de Wilde drept "triumf al imaginatiei asupra inteligentei". Daca prima casatorie esueaza, in a doua protagonistii nu vor sa greseasca, fac calcule (si nu doar calcule de natura economica, asa cum insinuati dvs.). Asa ca raportul intre imaginatie si inteligenta se schimba in favoarea celei de-a doua. In a treia traiul conjugal devine o obisnuita de care nu te poti dezbara. In plus batranetea da tarcoale si nimic nu e mai cumplit la senectute (dupa sentimentul de frustrare ca nu ti-ai realizat aspiratiile din tinerete), decat frica de singuratate.
6
Madame [din public] a spus pe 24 februarie 2011:
Da, domnule, am ales două cazuri din lumea mondenă (doar nu era să expun cazul meu pe net!), adică oameni cunoscuți în "casele" tuturor, dar înainte de a fi "VIP"-uri, aceștia sunt oameni - cu simțăminte, bucurii, suferințe și necazuri - la fel ca cei mulți care trăiesc departe de "gura presei" (sau poate că unii sunt în vizorul acesteia, dar nu știu!). Totuși, având în vedere numărul alarmant de căsătorii asemenea celor exemplificate mai sus, chiar nu le mai consider a fi atipice. Din punctul meu de vedere, cazuri atipice sunt căsătoriile între homosexuali sau lesbiene. Chiar și fără să vedem lumea prin ecranul TV-ului (nu toată lumea are televizor), suntem conștienți (din viața de zi cu zi, din experiență) de faptul că primează interesul în detrimentul dragostei. Vă spun că nu este necesar televizorul pentru a ști ce se întâmplă în lume. Spre exemplu, eu nu privesc deloc la televizor, dar în fiecare dimineață, citesc minuțios editorialele. Ceea ce trebuie să înțelegeți Dv. este faptul că, în secolul vitezei, dragostea are o valoare perimată. Nu vă cunosc vârsta (probabil înaintată) pentru a vă face profilul psihologic. Este admirabil că militați pentru căsătoriile din dragoste (posibil că nu v-ați izbit cu capul de pragul de sus), dar haideți totuși să fim spirite practice, cu simțul realității (deși m-ați etichetat ca fiind o persoană fără acest simț).
7
Condorul [din public] a spus pe 24 februarie 2011:
Madame, sustineti„...acestia sunt oameni-cu simtaminte, bucurii, suferinte si necazuri-la fel ca cei multi care...”.Daca stiti acest lucru, dece mai adaugati SUFERINTA in plus? Credeti oare cu nu este suficient cat îi „toaca”televiziunile de scandal? Din ce „editoriale” citite „MINUȚIOS” va culegeti informatiile ? Este reprobabil ca pe un site de cultura sa faceti asemenea comentarii.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook