Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Profesorul II (dezinvolt): Scoate limba, elev Siempre! Sunt profesor de limbi clasice. Vreau să-ți pun pe limbă câteva expresii celebre... Dă bine la imagine. (Don Siempre scoate limba.) Așa! Foarte bine! Sacra populi lingua est. Auri sacra fames...

replică din piesa de teatru Don Siempre, scenariu de (2005)
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

În Biblioteca Citatepedia este disponibil pentru lectură textul integral.

 

1
Condorul [din public] a spus pe 2 februarie 2011:
In sfarsit gasesc in piesa doua aforisme, pe care le pricepe tot publicul: „Sacra populi lingua est” si „Auri sacra fames ”.Acum pot intelege stupefactia celor care „cu sufletul la gura ”urmareau citirea piesei/scenariului .Adevarat...„DĂ BINE LA IMAGINE ”!(„Blestemata foame de aur ”.)
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 2 februarie 2011:
Condorule, exagerezi! Intr-o piesa comica nu trebuie sa gasesti "aforisme", ci replici spirituale. Un autor dramatic trebuie sa dea viata unui aforism, sa-l "prinda" (desi nu asta trebuie sa fie obiectivul lui principal) intr-o discutie care sa lase impresia unei comunicari naturale. Comedia nu e o lectie arida de latina, de lb. romana romana sau de filosofie in care niste pupeze (sau pupazoi) erudite debiteaza vorbe mari rostite de altii (sau scornite de inexistentul lor creier). Comedia e o "felie de viatza" bine condimentata, nu o antipatica tabla de scoala. Personajele trebuie sa traiasca, sa se ciocneasca unele de altele si eventual sa invete din aceste procese de mecanica sociala. Daca nu ele, atunci neaparat publicul spectator.
Cand Caragiale isi pune personajele sa se fandoseaza cu eruditia pe care nu o au: declamand de ex. adagii latine: Box populi..., intentia lui nenea Iancu este de a prea o lectie de viata- de a denunta un tip uman (prostul cu diploma si cu pretentii) si nu de a ne servi o banala lectie de latina. Lectiile unei comedii difera de cele de la scoala prin simplul fapt ca te pun in contact cu viatza, nu cu ce ramane din ea atunci cand o o privesti cu severitatea si "ingustimea" umana (obiectivitatea) a unui om de stiinta: formule matematice, scheme functionale si flexionari gramaticale.

Comedia (cea reusita) este o lectie de dirigintie mai buna decat una predata de la catedra. Ea se adreseaza tuturor elevilor (a oamenilor care vor sa invete), indiferent de varsta, dar care au un simt ce ne diferentiaza categoric de animale: simtul umorului. Un om care nu are acest simt, se ia prea in serios si devine dictator (chiar daca la scara mica, un tiran domestic) sau... personaj de comedie.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook