Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

durere
Durerea este rezultatul unei gândiri greșite. Este o eroare în modul de a gândi.

definiție de în Conversații cu Dumnezeu, volumul I (1995)
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Conversations with God Book 4: Awaken the Species Hardcover" de Neale Donald Walsch este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -98.99- 87.99 lei.

 

1
Marilena [din public] a spus pe 9 octombrie 2008:
Nu-i așa, domnu' filozof...
Durerea este rezultatul unei întâmplări nefericite din viața ta și de cele mai multe ori fără nicio legătură cu gândirea ta.
Plus că durerea își trage rădăcinile din simțirea ta, nu din rațiunea ta.
2
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 9 octombrie 2008:
Un exemplu: o mușcătură dintr-un ardei iute - pentru cineva este o plăcere, pentru altcineva un chin. De fapt, prima dată, pentru toți este un chin, dar poți seta mental că e bun. Simțurile dau doar senzații, creierul le "etichetează" ca fiind "durere" sau nu. Iar dacă vorbim despre "dureri sufletești", este și mai clar că sunt doar o chestiune de interpretare mentală greșită. Timpul dovedește adesea acest lucru.
3
Emil Dogaru [din public] a spus pe 9 octombrie 2008:
Pt dl. Velea
Eu văd lucrurile așa:
Cel pentru care ardeiul iute e o plăcere, va declara asta. Ar fi absurd să-l compătimim.
Sigur că mai mulți oameni, puși în fața unei situații identice, pot trăi senzații diferite.
Vorbim însă aici de senzații declarate. Dacă prietenul meu îmi vorbește despre durerea sa, eu nu pot să fac pe nesimțitorul și să-i atrag atenția cu răceală filozofică cum că durerea lui "este rezultatul unei gândiri greșite", și că "este o eroare în modul de a gândi".
Între altele, aș fi nu numai nesimțitor, dar și redundant.
4
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 9 octombrie 2008:
Sunt de acord, pentru că o "situație de criză" nu este un moment potrivit pentru filozofări, ci pentru ajutor de moment. La astfel de lucruri se meditează când ai mintea limpede.
5
Silvia Velea [din public] a spus pe 10 octombrie 2008:
Toate întâmplările "nefericite" din viața noastră au legătură cu gândirea noastră, cel puțin așa susține filozofia orientală, iar eu o cred. Cât despre durere, când nu e durere fizică, nu cred că vine dintr-o "simțire pură", așa cum nu vine nici dintr-o "rațiune pură". Durerea e conflictul dintre ceea ce este și ceea ce am vrea să fie. Durerea este frică: frica de a nu pierde pe cineva iubit, fiindcă rămânem singuri, frica de a nu fi mutilați, pentru că ne pierdem anumite capacități, frica de a nu ni se fura lucrurile, pentru că altfel nu mai avem măsura și dovada realizărilor noastre materiale etc.
Ba eu chiar așa aș face, l-aș îndemna pe prietenul meu îndurerat, cu blândețe și căldură sufletească, să încerce să înțeleagă natura durerii lui, izvoarele ei absconse, să vadă cât din ea este egoism și cât com-pătimire. Nu eliberezi un om din închisoarea durerii lui dacă tu, ca un gardian milos, îl asculți de cealaltă parte a gratiilor, în loc să-i oferi o cheie prin care să se poată elibera singur.
Nu mă refer aici la situațiile în care trebuie să sari în ajutorul celuilalt, imediat și fără preget, ci la durerile reziduale, inutile odată ce lucrurile au luat sfârșit în alt fel decât am dorit noi.
6
MARIA JIANU [din public] a spus pe 27 martie 2015:
ptr Doamna Silvia Velea,,,, Superba interpretarea si sunt intrutotul de acord ca numai gandirea noastra numai prin cum gandim atragem orice alceva atat la nivel emotional ct si la nivel fizic >>>>

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook