Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Bardul este caracterizat, de obicei, printr-o dorință de a-și ucide tatăl, complexul lui Oedip manifestându-se în plăcerea de a tăia, a rearanja altfel ceea ce au compus înaintașii.

în Hiper-prefață la Cezeisme (1 mai 2008)
Adăugat de Costel ZăganSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Noemi Bomher. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Bulă [din public] a spus pe 5 septembrie 2008:
Plăcerea de a tăia?

Vorbiți despre un bard,
sau despre o bardă?
2
George Aldescu [din public] a spus pe 5 septembrie 2008:
În primul rând, citatul este greșit delimitat. Începe abrupt, cu "bardul este caracterizat, de obicei, printr-o dorință de a-și ucide tatăl" și nu realizezi cine este bardul. Te gândești la Adrian Păunescu, poreclit astfel de o parte răutăcioasă a presei, Pe vremuri, mai era un bard și la Mircești.
Doar cei inițiați înțeleg că în România, prin "bardul" se înțelege în exclusivitate dl.Costel Zăgan.

Autoarea hiper-prefeței ne hiper-lămurește. "Bardul" este caracterizat de complexul lui Oedip, adică "printr-o dorință de a-și ucide tatăl..."
Deci ar trebui să urmeze repriza a doua a lui Oedip, "dorința" cu mama...

Surprinzătoare este maniera în care autoarea înțelege complexul "lui Oedip", ca pe o "dorință" de a-ți ucide părintele. Când este arhicunoscut faptul că Oedip a comis acele păcate grele, inconștient, fără premeditare, împins doar de implacabilul său fatum. Complexul Oedip se manifestă abia în faza finală, când Oedip conștientizează dimensiunea răului săvârșit. Atunci, "complexat" de magnitudinea răului se judecă singur și se autopedepsește., cu maximă severitate. Pentru că în tragedia greacă Oedip este un personaj pozitiv, caracterizat printr-o mare conștiință și un pronunțat simț al dreptății. Păcatele sale, săvârșite inconștient, vor să arate că destinul omului este mereu în mâna zeilor.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook