Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Primăvara sufletului II

Urlet în somn; prin aleile negre se prăbușește vântul,
Albastrul primăverii flutură prin ruptele ramuri,
Violete nopții rouă sting stelele din jur.
Adânc răsare râul, argintate vechile alei
Și ale orașului turnuri. O blândă beție
În plutinda barcă și în întunecatele strigăte ale mierlei
În a copiilor grădină. Deja țesutul violet.

Festiv curg apele. O ale luminișului umede umbre,
Animalul în trecere; înverzite, ramuri de flori
Ating cristalina frunte; străvezie legănătoare barcă.
Încet soarele sună în nori trandafirii pe deal.
Marea e tăcerea pădurii de brazi, serioasele umbre pe râu.

Puritate! Puritate! Unde sunt teribilele căi ale morții,
Groaznica tăcere a pietrei, stâncile nopții
Și neliniștitele umbre? Strălucitor abis de soare.

Soră, te-am găsit într-un singuratic luminiș
A pădurii de amiază și mare era animalului tăcere;
Albul sub stejari sălbatici, și de argint spinii au înflorit.
Moarte violentă și flacăra cântândei inimi.

Mai întunecate înconjoară apele frumoasele jocuri ale peștilor.
Oră de doliu, privire tăcută a soarelui;
Sufletul e un străin pe acest pământ. Spiritual apune
Albastrul peste pădurea tăiată și sună
Prelung întunecat un clopot în sat; escortă pașnică.
Tăcut înflorește mirtul peste albele pleoape ale morților.

Încet susură apele în apusul după-amiezii
Și înverzește-ntunecată sălbăticia pe țărm, bucurie în vântul violet;

Blând cânt al fratelui de pe-ale serii dealuri.


Comentarii

Primăvara începe cu un "Urlet în somn", în somnul de iarnă, în hibernare? Un prim zefir trece pe străzi și dezgheață zăpada, imagine care ar putea fi luată din realitate. Și "ruptele ramuri" se adaugă imaginii, zăpadă devine umedă și grea, prea grea pentru ramuri. Apoi, imaginea se schimbă, de la zăpada dezghețată, pe care ne-am imaginat-o noi, trecem la imaginea "violete nopții rouă", schițată cu o culoare care se repetă adesea la Trakl și conectată la zonele imaginii degradării și distrugerii.
"Violetă" este roua nopții, care poate fi doar cu greu legată de "Albastrul primăverii". Dacă totuși vom continua interpretarea în acest sens și vom lua-o ca realitate concretă, zefirul este asociat cu schimbarea rapidă a norilor spre lumină și atunci imaginea rămâne consistentă. Dispariția stelelor poate fi legată de zori. Trakl însuși dă o indicație clară că nu trebuie să ne ferim a citi aici o imagine reală, căci descrie mai întâi o realitate din Salzburg, râul Salzach, dar mai ales "ale orașului turnuri". Salzburg ca oraș a turnurilor? Desigur, au existat și există numeroase turnuri de biserică în Salzburg. Dar pentru silueta orașului caracteristică este masiva catedrală, cupolele și bolțile arcuite, mai puțin turnurile.
O privire asupra genezei textului ne informează că Trakl probabil a scris-o la Innsbruck la începutul anului 1914. În acest caz, zefirul este mult mai plauzibil decât în Salzburg. Acolo zefirul este tipic zonei. La urma urmelor acest lucru nu este de importanță majoră. Important este doar faptul găsirii realității concrete prezentată de Trakl - indiferent de orașul în care este prezentat "cu adevărat". Deoarece, desigur, în acest text este vorba de cu totul altceva, textul nu este "Innsbruck" sau "Salzburg", ci "primăvara sufletului".
"Sufletul" se pronunță decisiv în cea de-a doua strofă, cu adjective evaluative, cum ar fi "festiv", cu exclamații care continuă în următoarea strofă ("O, ale luminișului umede umbre", cu imagini care nu mai pot fi legate în mod rezonabil de realități concrete, cum ar fi "Animalul în trecere" sau "cristalina frunte". Cu toate acestea, imaginea concretă a unei dimineți de primăvară rămâne în continuare prezentă, "norii trandafirii pe deal" pot prinde culoare de la răsăritul soarelui. Nici "străvezia legănătoare barcă" nu trebuie interpretată simbolic, poate fi una dintre bărcile obișnuite de atunci.
"Cristalina frunte" o cunoaștem deja din poemul "Elis", o formație similară este "fruntea înzăpezită", pe care Trakl o folosește în textul prozei "Apocalipsă și căderea".
În "De Profundis" găsim "îngeri cristalini", iar în "Lui Novalis" expresia "odihnindu-se în pământ de cristal". În ceea ce privește istoria literară sau intertextuală, aceste imagini pot fi atribuite lui Rimbaud, care vorbește despre "disques de crystal" și "un joli rire de cristal". De asemenea lui Baudelaire, care a scris "bleu cristal du matin" și în a cărui operă, de altfel, imaginea "cristal" este adesea folosită.
"Unde sunt teribilele căi ale morții" pare a fi un protest împotriva imaginilor conciliatoare ale realității cu care începe poemul, ca și cum idila unei dimineți de primăvară, de lângă râu, ar ascunde adevărurile teribile pe care poezia le adresează acum, fără totuși a afla cine se ascunde în spatele "neliniștitelor umbre" sau ce ascunde "tăcerea pietrei".
"Strălucitor abis de soare" poate părea o "invenție deosebită" care susține un alt adevăr împotriva idilelor cărților poștale ale răsăriturilor și apusurilor de soare, adevărul războaielor și al crimelor. Cu toate acestea, rămâne și neajutorarea în fața acestei formulări luminoase. Este doar o orbire?

poezie de din Versuri - traducere, prefață și comentarii de Christian W. Schenk, traducere de Christian W. Schenk
Adăugat de HyperionSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gedichte / Poezii" de Georg Trakl este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 10.99 lei.

 

Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook