Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Modul în care un om își acceptă destinul este mai important decât însuși destinul său.

citat clasic din
Adăugat de AnamariaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
Betty Marcovici [utilizator înregistrat] a spus pe 13 septembrie 2012:
Așa este, însă eu cred că destinul nostru, este acela de a crea alte destine.
2
M. Arin [din public] a spus pe 13 septembrie 2012:
Comentariul acesta
al doamnei Betty
este excepțional.

Cu mult peste
ce a spus
marele Humboldt.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 14 septembrie 2012:
Putem cel mult schimba destine. Cel mai adesea nu in sensul dorit de noi. Crearea destinelor (mai ales ale celor care nu sunt ale noastre) e o misiune existentiala "cu mult peste" puterile noastre. Cred ca "marele Humboldt" a lansat o (surprinzator sau nu) idee mai justa decat cea formulata de d-na Betty.
4
M. Arin [din public] a spus pe 14 septembrie 2012:
Domnule Stanciu,

Principala sarcină
a fiecărui individ
este să se înmulțească
pentru a-și perpetua specia.

Omul nu se poate sustrage
acestei porunci.

Destinul său
este acela de a crea
alte destine.

Scopul existenței
este înmulțirea.

În niciun caz
comentariile.

Numai înmulțindu-se
speciile pot asigura
eternitatea lumii vii.
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 14 septembrie 2012:
Simplul fapt al nasterii nu e o creatie. Ultima presupune modelarea unui lucru (sau a unei fiinte) dupa un "design" inteligent. Atunci cand oamenii isi indeplinesc ceea ce dvs. numiti "principala lor sarcina", ei nu creeaza, ci procreeaza. Dostoievski a creat personaje memorabile si a procreat (in regim de coaturorat) niste anonimi, lipsiti de "destin" – proprii copii. Scriitorul rus si-a achitat datoria fundamentala fata de omenire creandu-i bunaoara pe Raskolnikov si Stavroghin. “Destinul” lui Dostoievki era acela de a fi un creator spiritual, nu un banal multiplicator al speciei, un posesor de glande anexe functionale.
Mai mult decat atat, uneori indivizii umani luandu-si prea in serios rolul de „creatori de destine” (in acceptiunea dvs.) si-au depasi i intr-atat norma biologica incat la nivelul speciei a devenit necesar un reglaj demografic prin metoda inversa a inmultirii – razboiul.
Dar sa revenim la fondul problemei.
Cuvantul destin are doua sensuri fundamentale: religios si non-religios.
In acceptiune religioasa destinul se refera la un curs prestabilit al evenimentelor din viata unui om trasat de o instanta supranaturala. Individul se poate impotrivi destinului sau, dar nu-l poate schimba.
Sunt posibile mai multe atitudini fata de „destin”: acceptarea activa, acceptarea pasiva, impotrivirea si indiferenta.
Acceptarea activa presupune efortul individului de a fi in acord cu ratiunea divina care i-a imprimat un anumit sens existentei sale (un destin). Crestinii numesc aceasta colaborare cu zeul teandrie.
Acceptarea pasiva sau resemnarea consta in faptul de a te lasa purtat de evenimente, asa cum e plimbata de valuri o sticla aruncata in mare de un naufragiat.
Indiferenta implica orientarea individului spre lucruri mai „palpabile”, spre o existenta investita exclusiv in „aici si acum”. Bucura-te de clipa, ca si cum totul se termina dupa ce vei muri. Zeii nu exista sau daca exista sunt nepasatori fata de tentativele noastre de a ne depasi conditia de muritori.
Impotrivirea rezida refuzul de a fi un manipulat de providenta, de a fi un pion mutat de "Spiritul timpului" pe tabla de sah a Istoriei. Libertatea, sau mai bine zis eliberarea de zeu, de ceea ce el i-a rezervat in acesta viata, devine preocuparea de capatai a individului.
Ultima atitudine a condus la cristalizarea unui alt inteles, de factura non-religioasa, al termenului destin. Pornindu-se de la premisele ca omul e o fiinta rationala si libera si ca Dumnezeu e o „ipoteza de lucru” ar putea renunta s-a conchis ca e posibila o planificare fara o interventie transcendenta a rutei noastre existentiale, altfel spus ca individul uman e capabil sa-si faureasca propriul „destin”. Destinul ar fi un mers apasat al individului spre idealul de viata pe care si l-a autoimpus. Insa, aceeasta noua ipostaza a destinului e mult mai restrictiva decat prima. Nu toti oamenii au destin, ci numai aceia care lasa urme vizibile in Istorie. Majoritatea covarstitoare a indivizilor n-au destin, sunt entitati statistice cum le zice Noica. Viata multora dintre oameni poate fi rezumata in trei verbe : „s-a nascut, a trait, a murit” fara ca prin aceasta, ceva esential, „destinal” sa fie lasat deoparte.
6
Homo Novus [din public] a spus pe 14 septembrie 2012:
Scopul existenței umane este acela de a plămădi un scop pentru existența umană. Înmulțirea/perpetuarea speciei este doar mijlocul (mecanismul) principal prin intermediul căruia existența în cauză capătă un sens via prelungirea sinelui adânc în hăul viitorului. Căci acolo unde este un sfârșit pentru entitatea generatoare de sens, acesta dispare și el odată cu cea dintâi. De aceea, scopul individului este de a-i da speciei un sens, o direcție. Dar individul se poate sustrage cu succes mecansimului principal prin crearea unei opere nemuritoare, reproducând astfel, la o altă scară, umanitatea care i se înfățișează în toată plenitudinea ei.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.

Știați că...? O secvență audio, denumită "Wilhelm scream", este inclusă în peste 200 de filme. Mai multe»

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Direcționează
2%
către Asociația Culturală Citatepedia!

Citește detalii »

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook

 
Poți promova cultura română în lume: Intră pe www.intercogito.ro și distribuie o cugetare românească într-o altă limbă!