Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

jurisprudență
Jurisprudența este cunoașterea lucrurilor divine și umane, știința a ceea ce este drept și nedrept.

definiție clasică de
Adăugat de MarionSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiSunt disponibile și textele în latină și italiană.

 

1
lilliana [din public] a spus pe 15 octombrie 2008:
JURIS PRUDENTIA EST DEVINARUL ATQUE HUMANARUM RERUM NOTITIA, IUSTI ATQUE INIUSTI SCIENTIA.Jurisprudența este cunoașterea lucrurilor divine și umane, știința a ceea ce este drept și nedrept.

Este definitie data de imparatul Justinian.
2
Madame [din public] a spus pe 26 octombrie 2011:
Întocmai, este definiția științei dreptului preluată dintr-un text din opera legislativă a împăratului Justinian. Cine este licențiat în Științe Juridice a învățat la Drept privat roman că în această definiție dreptul se confundă cu morala și cu religia. Grecii au avut vocația teoretizării, considerând că dreptul este o componentă a moralei, iar romanii au avut vocația practicii, fiind un popor pragmatic. Astfel, romanii au împrumutat definițiile grecilor și s-a creat o confuzie între drept, religie și morală.
3
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 27 octombrie 2011:
Nu sunt sigur că este o atribuire eronată. Am găsit informații conform căror scrierile lui Domitus Ulpian reprezintă o foarte mare parte din dreptul roman. Meritul împăratului este că a selectat mai multe idei și le-a impus aplicarea.
4
Madame [din public] a spus pe 27 octombrie 2011:
Într-adevăr, fragmentele extrase din opera jurisconsultului clasic reprezintă o treime din corpul Digestelor lui Justinian. Ulpian (discipolul lui Papinian) a scris foarte mult, într-un stil concis și ușor de înțeles, în comparație cu contemporanul său, Paul (și acesta elevul lui Papinian), care a scris într-un stil prolix. Totodată lucrările lui Ulpian sunt considerate un izvor important al dreptului și utilizate în practica instanțelor judecătorești (spre pildă, meritul său este incontestabil de a fi sesizat diferența între dreptul public și dreptul privat pentru prima dată).
5
Valentin [din public] a spus pe 10 aprilie 2012:
just

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook