Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Suită de haiku-uri pe motiv popular românesc

Unsă cu suflet
Pe vecie cunună
Vatră străbună.

Croncănit de corbi
Pe umeri dalbi de țară
Cruntă povară.

Ie cusută
La chindie purtată
În iureș roată.

Dungă pe hartă
Graniță pe râu la frați
Martiri blestemați.

Rapsodie-n cer
Schimnic în rugă de post
Mătănii cu rost.

Șiroi de cleștar
Dor de țară necurmat
Plâns neîncetat.

Din nou împletit
Brâu tricolor destrămat
De străbuni lăsat.

Sub floare de colț
Bătrână doină pe plai
Tânguit de nai.

Din scripcă vrajă
Cântec de ciocârlie
Tril pe moșie.

Grei nori de cocori
În toamnă prelung oftat
Dangăt peste sat.

Pusă-n icoană
Străveche nestemată
De vrăjmaș spartă.

În adânc de Prut
Perlă lung pescuită
Rază dorită.

În vârtej prinsă
De tei gingașă floare
Ruptă din soare.

Pe cui în șură
Roată cândva păstrată
De furi luată.

De strămoși sădit
Fir cu miros de smirnă
Sus pe colină.

Înfiptă-n prispă
Iarbă-n lacrimi scăldata
De hoți fărmată.

La Paști și Blajini
Pască de mama coaptă
Mult așteptată.

Piatră de hotar
Mărgioară cercată
Prea des călcată.

Mereu râvnită
Grădină verde pe plai
Haină de alai.

De vremuri roasă
Mantie peste țară
Pavăză rară.

Falnic tricolor
Sfinte trei culori de steag
Păstrate din veac.

poezie de (24 aprilie 2016)
Adăugat de Vlad ChirinciucSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Stefan Gorban [utilizator înregistrat] a spus pe 7 iunie 2017:
De asemenea, m-a impresionat foarte mult si aceasta "Suita de haiku-uri pe motiv popular romanesc". Inainte de toate, mi-a captat atentia originalitatea stilului metaforic: suita este plina de metafore originale. Este de notat idea patriotica impregnata in tot cuprinsul suitei. N-am mai citit de mult o poezie atat de frumoasa, dedicata trairii, simtirii romanesti si Marii Uniri: atata pasiune si dragoste fata de neamul romanesc si traditiile sale! Impresioneaza, de asemenea, ritmul si muzicalitatea poeziei, care se bazeaza, atat pe contrastul intre strofe, specific suitei, cat si pe versul haiku-ului. Poetul necunoscut da dovada de o excelenta cunoastere a stilurilor limbii romane si foloseste cu mare pricepere cuvintele populare: pline de incarcatura poetica.

Stefan Gorban (Tarragona, Spania)
2
Vlad Chirinciuc [autorul] a spus pe 8 iunie 2017:
Dragi prieteni ai poeziei,

În vederea facilitării discuțiilor și comentariilor, permiteți-mi să vin cu următoarele precizări, după cum urmează.

La vârsta rațiunii cumpătate, împletind poezia japonez㠖 haiku-ul, cu suita – ciclu de piese muzicale, am ajuns la suita de haiku-uri a cărei definiție, împreună cu două suite de haiku-uri (" Suită de haiku-uri pe motiv popular românesc" și "Suită de haiku-uri pe motiv de dragoste"), am onoarea și plăcerea, plasându-le pe prestigiosul site Citapedia să le supun atenției prietenilor poeziei, în speranța de a obține captátio benevoléntiae, dacă le găsiți, cu adevărat frumoase și valoroase.

După opinia mea, suita, înlănțuire de haiku-uri, este compusă dintr-un ciclu de douăzeci și unu de haiku-uri – număr obținut în urma înmulțirii unui haiku format din trei rânduri de versuri (care pot rima numai rândurile doi și trei ca în Suita de haiku-uri pe motiv popular românesc sau toate trei, cum e în Suita de haiku-uri pe motiv de dragoste) cu rândul său din mijloc de șapte silabe, ce leagă două imagini, două idei, două lumi, sau două episoade – având caracter ritmic și același motiv, dar contrastând, atât prin numărul de silabe și caracteristicile, conținute în rândurile unu și trei ale haiku-ului, față de numărul de silabe și caracteristica desprinsă din rândul al doilea, cu rol de referință comună, cât și prin semnificația haiku-ului anterior, în raport cu haiku-ul posterior.

Vlad Chirinciuc (autorul), Chișinău
3
Ioan Bolovan [din public] a spus pe 8 iunie 2017:
Din aceasta „suita” razbate nu doar o sensibilitate artistica deosebita ci si o constiinta militanta. Un poet si azi, mai ales in aceste vremuri, trebuie sa fie „suflet in sufletul neamului sau” iar Dl Chirinciuc reuseste sa surprinda admirabil spiritul identitar romanesc, oriunde ar fi localizat acesta geografic.
4
Corneliu Pădurean [din public] a spus pe 8 iunie 2017:
Mi-a plăcut îmbinarea între credința ortodoxă și patriotismul care răzbate din spatele versurilor. Nu este un patriotism declarativ ci unul firesc, normal care ar trebui să îl simțim fiecare dintre noi. Poate că poetul reușește să dea glas unor sentimente pe care unii le-au uitat, ori sunt prea "pudici" ca să și le afișeze.
5
Agamemnon [din public] a spus pe 9 iunie 2017:
Poetul
dovedește
excelente predispoziții
lirice.

Numărarea silabelor
(musai ca la Tokio!)
mi se pare pierdere de vreme.

Lăsați poezia românească
să erupă în formele ei naturale,
n-o mai împopoțonați
cu kimono-uri,
n-o puneți să țopăie pe tatami!

Cum vi s-ar părea un samurai
recitând Miorița,
înainte de a-și face harakiri?
6
Hadîrca Simion [din public] a spus pe 11 iunie 2017:
Eu nu sunt artist, nici măcar filolog, sunt un simplu jurist, dar mi-au plăcut enorm suitele dlui V. Chirinciuc, pentru ideile şi sentimentele sale exprimate atît de concentrat, într-o formă de poezie fixă, cum este haiku-ul. Nu cred că, în era globalităţii, mai contează că acest gen de poezie vine din Japonia, nu cred că ar trebui să rămînem doar la formele autohtone, cum este balada, ci să încercăm şi alte forme de exprimare, mai concise, mai elegante. Asta a făcut dl ambasador V. Chirinciuc şi cred că i-a reuzit. Într-un fel, cred că m-a exprimat şi pe mine. Felicitări! La mai mult mai mult şi la mai mare!
7
Tatiana Colțun [din public] a spus pe 11 iunie 2017:
Mi-au plăcut aceste minunate podoabe poetice, această salbă de poezie fixă, care transmite printr-un uimitor laconism imensul fior „de sfânt mister” despre tot ce-i al nostru, al ființei noastre românești.Șiragul de haiku-uri descoperă un rafinat mitozof și un elegant lirozof, căruia îi urez, printr-un vers de V.Alecsandri:„Înșiră-te, mărgărite!”
8
George Walden [din public] a spus pe 12 iunie 2017:
Este de remarcat forma poemului. Ideile, sentimentele și atitudinile autorului sunt exprimate cu ajutorul unor figuri de stil originale. Felicitări autorului!
9
Agamemnon [din public] a spus pe 12 iunie 2017:
Din păcare,
laudele concertate,
ditirambice,
aruncă în derizoriu
o încercare meritorie.
10
Radu Danu [din public] a spus pe 12 iunie 2017:
Mi se pare superba si aceasta "Suita de haiku-uri pe motiv popular romanesc" care ne captiveaza, atat prin stilul sau metaforic, cat si prin atitudinea sacra fata de spiritul autentic popular romanesc si buna cunoastere a poeziei populare. Dupa umila mea parere, combinand poezia (haiku-ul) cu muzica (suita), poetul ajunge la o noua forma literara - suita de haiku-uri. Felicitari autorului!

Radu Danu (Bologna, Italia)
11
Vlad Chirinciuc [autorul] a spus pe 12 iunie 2017:
Dragi prieteni ai poeziei, care nu mă cunoașteți sau mă cunoașteți personal, vă rog să veniți cu reacții firești și eventuale comentarii literare la emoțiile încercate de voi, citind această suită de haiku-uri.

Ditirambii și laudele voastre peste măsură ar putea distona cu „Suita mea de haiku-uri pe motiv popular românesc”. Și, de asemenea, vă rog să nu uitați de dictonul latin: Amicus Plato, sed magis amica veritas.

Dacă cei care mă cunosc au aprecieri laudative mi le pot trimite doar la adresa mea personală, pe care sper că n-au uitat-o.
Vlad Chirinciuc, autorul
12
Gheorghe B [din public] a spus pe 21 iunie 2020:
Stimate autor, haiku-urile Dvs. ating coardele sensibile ale sufletului, îndemnând la profundă reflecție la tema dragostei de țară și neam. Melodia lor vibrează frumos în inimile tuturor celor care gândesc și trăiesc în spiritul folclorului popular românesc.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook