Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

credință
Credința este opium pentru mase.

definiție clasică de
Adăugat de aleenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în italiană.
cumpărăturiCartea "Insemnari despre romani" de Karl Marx este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -9.63- 7.99 lei.

 

1
Bulă [din public] a spus pe 15 septembrie 2008:
Nu prea ne place nouă
de barba dumnealui,
dar cam are dreptate.

E suficient să te uiți
la cozile lungi de oameni simpli,
aproape toți cu dantura incompletă,
cu priviri inexpresive,
desfigurați de entuziasmul unei posibile minuni,
așteptând ore întregi în ploaie numai pentru a atinge
racla în care se găsește un fragment mumificat
dintr-o mână care,
spun unii,
a aparținut sfântului X...
2
Andrei [din public] a spus pe 15 octombrie 2008:
La acest citat, Valeriu Butulescu a publicat cândva o inspirată "parafrază":
"Marx are dreptate: credința este opium pentru mase. Dar necredința e heroină pură."
3
Domnica [din public] a spus pe 16 octombrie 2008:
Opiumul calmează durerea, heroina îți dă euforia de sine. Amândouă acționează temporar și cu efecte secundare grave și îndelungate. Așa, ca figură de stil, sună bine, dar eu nu aș vorbi atât de sentențios despre credință și necredință.
4
Andrei [din public] a spus pe 16 octombrie 2008:
Domnica. Totuși, nocivitatea heroinei este mai mare decât a opiumului.
Eu cred că Butulescu a vrut să scoată în evidență acest aspect. Că necredința este mai nocivă decât credința.
5
Domnica [din public] a spus pe 16 octombrie 2008:
Andrei, nu cred că are importanță gradul de nocivitate. Nocivitatea în sine nu e bună. Nu neg că oamenii se mai și droghează cu un surogat de credință, așa cum o fac și cu surogatele chimice ale fericirii; nu despre asta vorbesc, ci despre credința și necredința autentice, mult mai complexe și greu de etichetat, pentru că operează la niveluri dintre cele mai intime.
6
maxxx [din public] a spus pe 2 ianuarie 2009:
vorbim despre un veritabil narcotic al maselor?....credinta?...ea nu poate fi comparata nici cu opiumul nici cu heroina....nu e nociva din simplul fapt ca nu iti trebuie multa minte sa vezi ca lumea in care traiesti e rezultatul unei ratiuni, explicat prin echilibrul perfect al naturii, al unei forte net superioare...nu e un narcotic...problema e alta....exista tigve destepte care se folosesc de ea pentru a controla masele de oameni in scopuri de ei stiute.cum se folosesc de ea?simplu...pe langa adevaruri apar si ideologii cu trimitere directa la subconstient care actioneaza ca un veritabil drog!

multe paragrafe din biblie sunt pura psihologie strecurata printre adevaruri...dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai credinta....trebuie doar sa te folosesti de ratiunea cu care te-a inzestrat dumnezeu pentru a face deosebirea dintre adevar si minciuna
7
Patrascanu Claudiu [din public] a spus pe 25 februarie 2014:
Sunt multi care cred in Dumnezeu fiindca in aceasta divinitate se regaseste linistea, dupa parerea mea luata desigur din ratiune si in pic din Sigmund Freud, Dumnezeu este un lacas al propriei constiinte pline de ddurere in cautare de ieratare de la atotputernica divinitate " Dumnezei este un mod prin care multi scapa de durerile realitatii dure si reci " asta e de Sigmun Freud eu m-am alaturat celor ganditori liberi iare sincer nu ma impresioneaza dogma voastra de crede si nu cerceta, sunt mai degraba plin de mila fata de cei care isi sacrifica zilele crezand ca vor ajunge in rai, eu va spun ceva filosofic cu putina psihologie, Raiul sau Iadul sunt deja pe pamant depinde de tine unde vrei sa traiesti...

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook