Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Pasăre și câine

Aștept autobuzul
din curtea vecină
latră un câine
latră și al doilea
latră și al treilea
acum
latră și al meu
dacă nu-l potolesc
o să îmi sfâșie inima
și o să îmi muște axisul gândului
îi arăt pe cer
pasărea altui suflet
cu ciocul înfipt în abdomen
cu gâtul prins în intestine
zboară în interior
gravitând în rătăcirea din jurul picajului
eu
mă bucur că am câine
el
se bucură că nu e pasăre
s-a liniștit
și
tace

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Yorick [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Cel mai apantomantic poem pe care l-am citit în ultimul timp.
Conține acea magie, atât de necesară unei gravitări în picaj!
Nu știu prea precis de ce mă duce cu gândul la Alfred Jarry.
Văzut, plăcut.
2
Nelu Gigănțelu [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Nu cunosc autorul. Dar această poezie este Poezie. Limba poemului este perfect acordată, omogenă, se simte ironia ultrafină, nu mai mult decât se cade într-o poezie. Fără stridențe, fără rime căutate, fără intenția de a epata. Construcții surprinzătoare, imagini inedite, fără teribilisme, fără "deja vu". Pe sait mai există câteva poeme de același autor, toate la un nivel apropiat, elevat. De acest poet vom mai auzi.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Cititorul se bucura ca poetul se bucura ca are caine care se bucura. Dar cel mai bucuros e soferul de autobuz care rasufla usurat ca poetul nu a urcat in harabaua motorizata cu sarla dumisale puricoasa. Mie imi place pasarea pe motiv ca nu se bucura fiind prea concentrata sa "graviteze in ratacirea din jurul picajului". E singurul animal serios din acesta poezie a bucuriilor terminale.
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 11 martie 2016:
D-l Nelu, d-l Relu nu scrie in rime. E un motiv suficient sa n-aiba deloc, nici cautate, nici necautate. Are totusi un cuvant cautat: "axis" care provoaca un usor nixis, o alta vocabula de cautat. Imaginea care premerge precipitiul inaripatei e "contorsionistica". Clontul pasarii e infipt in abdomen pana dincolo de gat care sufera o ocluzie intestinala. Verbul a "gravita" sugereaza miscarea circulara a unui corp neinsufletit. Pasarile nu graviteaza, chiar daca sunt ale sufletului. "A gravita in ratacirea din jurul picajului" e o excelenta ilustrare a ceea ce d-l Nelu zice despre d-l Relu ca nu poseda "stridente".
D-l Relu are talent poetic. Nadajduim ca-i va da o intrebuintare opusa picajului.
5
Teo enache [din public] a spus pe 11 martie 2016:
D-l Stanciu, nu ar strica sa treceti putin pe la biblioteca si sa deschideti dex-ul, GRAVITÁ, gravitez, vb. I. Intranz. A fi sau a se mișca în câmpul de gravitație al unui corp. ♦ Fig. A evolua, a avea loc, a trăi în jurul sau în vecinătatea (și sub influența) cuiva sau a ceva. – Din fr. graviter.
Sursa: DEX '09 (2009)
6
Agamemnon [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Danilo!

Iorga pomenea adesea
despre o pasăre a mizeriei
care se așează pe masa oamenilor,
nu ca să mânânce,
ci doar ca să o spurce.

Așa faci și tu
în comentariul 3.

Sictirul tău monumental
se revarsă iar.
Tu, marele Demiurg,
aplecat peste tastatura ta galactică,
în imensitatea bucătăriei tale universale.

Nu sunt, nici Călinesc, nici Manolescu.
Dar, paradoxal,
ce spune acest om în această poezie
cântărește mai mult
decât interminabila ta limbuție
cu care ne-ai onorat
în ultimii cinci ani.

Îl rog pe Poet
să nu pună la suflet
vorbele goale
ale unui suflet gol.
7
daniel stanciu [din public] a spus pe 11 martie 2016:
D-le Teo, sunt capabile de miscari care inving gravitatia. Chiar daca sunt situate in campul gravitational, nu graviteaza, ci leviteaza. Al doilea sens din Dex nu e relevant pt. imaginea poetica impricinata. Vietatea cu pene e in picaj, deci e atrasa de un corp. Care se intampla sa fie al ei fiindca zboara pe dinauntru. Miscarea gravitationala se produce totusi in ratacirea din jurul picajului. Acest "in jurul" sugereaza o miscare de rotatie trimitand la cel de-al treilea inteles al verbului "a gravita", pe care tu il ignori: "(despre astri)A se mișca în jurul astrului din care s-a desprins, fiind atras de acesta". De retinut ca inaripata, pica din cauza.... picajului. Fireste, bipedul inaripat ar putea fi atras de moartea cea incorporala, iar inaltarea ei a fost pana la urma o zbu(ratacire). Vorba cantecului: "Mai bine (h)am un caine care latra, decat o pasare moarta."
8
Teo enache [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Aveti o mare problema cu intelegerea conceptului de metafora :METÁFORĂ, metafore, s. f. Figură de stil rezultată dintr-o comparație subînțeleasă prin substituirea cuvântului obiect de comparație cu cuvântul-imagine; p. gener. figură de stil. – Din lat. metaphora, it. metafora, fr. métaphore.
Sursa: DEX '09 (2009), si acum din aceasta perspectiva analizati singur. 1 zbor interior- interiorizare, cap prins in intestine- captivitatea in propriile angoase interioare, graviteaza- pluteste in jurul, picaj- cadere spiritula, imi pare rau sa constat ca va lipsesc notiuni elementare de studiu al poeziei .
9
Yorick [din public] a spus pe 11 martie 2016:
Vă rog, puțină decență! Domnul Stanciu nu are sufletul gol și nu-i
lipsesc niciun fel de noțiuni elementare. Și nu mai dați cu sictirul
și cu dex-ul în dânsul, că este imun la ambii excitanți. După cum este
imun și la asaltul continuu al sensibilității artistice, care îi provoacă,
la fel ca un virus din patrimoniul antivirușilor nedetectabili, o pareză
periferică, dar cu efect secundar pe inside-ul său tăbăcit de atătea
opinii exteriorizate în manieră introvertită, supusă unor explozii
necontrolate ale căror sufluri transportă un parfum specific, împrăștiat
de jur-împrejur, de ventilatorul său visceral cu ax excentric.
10
Stan Pățitu [din public] a spus pe 12 martie 2016:
Teo bănuiesc că ești prea tânăr pentru a-i da lecții bătrânului și versatului D.N. Ai ai ieșit la atac prea devreme. Poezia nu e rea, dar e prematur să se dea verdicte asupra unui autor care a publicat doar 4-5 poezii. Dacă ești autorul, sau avocatul lui, mai stai un picuț pe margine, la încălzit nu te grăbi ca fata mare la măritat.
11
Agamemnon [din public] a spus pe 12 martie 2016:
N-a spus nimeni
că această poezie
este Luceafărul
(poate nu știți ce părere
proastă are Danilo despre Luceafăr
și despre "Mihăiță Eminovici"!)

Sunt absolut convins
că dacă nu erau primele două comentarii,
Danilo avea azi alte preocupări
(cum ar fi, aplicarea de șuturi elevlui Cioran!)

Tocmai pentru faptul
că autorul are doar cinci lucrări,
toate cu urme clare de Poezie,
poziția neconstructivă
și deloc primitoare a lui Danilo
este nepotrivită.

Există pe sait,
și adaugă la greu,
mulți autori lipsiți de har,
care nu-l deranjează deloc.

El vrea doar gâlceavă.
Când cineva scoate în evidență
niște calități,
el susține inversul,
indiferent că e vorba
de Cazacu sau Cioran.

E și acesta
un mod de a-ți umple timpul.
12
Stan Pățitu [din public] a spus pe 12 martie 2016:
Dixit Agamemnon: „El vrea doar gâlceav㔠Cred că nu sunteți cel mai în măsură să vorbiți despre gâlceavă, tocmai dumnevoastră care ani de-a rândul ați creat momente tensionate de râcă. Dacă cineva lăuda pe cineva săreați la bătaie spunând contrariu, dacă cineva critica pe cineva, dv. îl lăudați numai de dragul gâlcevii. Să-l lăsăm pe Cioran și să revenim la oile noastre, poezia de mai sus e poezie dar e prematur să vorbim despre o certitudine. Ni se propune un poet care poate claca sau confirma.
13
daniel stanciu [din public] a spus pe 12 martie 2016:
Gargamel, nici eu nu stiu ce "parere" am despre "Luceafarul". Am zis o data intr-o doara ca firul lui epic poate fi depanat in doua-trei propozitii. Luceafarul e "legendar" nu prin epos, ci prin logos (prin virtuozitatea cuvantului si puterea gandului). Te-am facut atent la acest aspect. Amagit de dimensiunea textului, catalogai poemul lui Eminovici drept "epopeic". Nu e. Dar asta nu inseamna ca nu e o capodopera. E drept ca am alte preferinte in materie de creatie eminesciana. Imi plac poeziile sale mai "melodice". Cultura filosofica a lui Eminescu ma impresioneaza, insa melosul sau poetic ma fascineaza. Eminescu e un poet colosal si un gazetar de prima mana. In proza seamana cu albatrosul lui Baudelaire. Aripile (lirele) lui imense il impiedica sa mearga.
14
daniel stanciu [din public] a spus pe 12 martie 2016:
Domnule Theo. Nici nu stiti cat ma bucur ca va pare rau ca sunt atat de inocent in oculta arta a metaforei contemporane. Mai intai, v-as ruga sa nu mai invocati definitii din Dex cand vorbiti de interpretarea unor texte poetice. Sunteti in usoara contradictie. Poezia nu se scrie si nici n-ar trebui decodificata cu un dispozitiv semantic atat de rudimentar (prozaic) precum Dex-ul. Nu prea am motive sa "analizez" poemul dupa jaloanele infipte initiatic de dvs (de pilda, echivalarea intestinelor cu angoasele are un damf ricaventurianesc). Joculete de astea cu caini care nu sunt caini, care nu latra cand latra, cu pasari care zboara inautru pana dau pe dinafara intr-un picaj care nu e picaj, ci un alt gen de prabusire contin un fel de erotism intelectual care imi induce o stare de frigiditate afectiva. Pasarea care s-a ridicat dintre autobuze (care nu sunt autobuze), caini(care sunt non-caini) si bucuresteni (cu radacini provinciale) e mult mai interesanta decat patrupezii si bipezii aferenti veseli pe dinafara ca n-au cazut pe dinauntru. Parca ar fi marinarii care il sicaneaza pe albatrosul lui Baudelaire. Si asemenea lor e poetul care asteapta autobuzul cenusiu si imbacsit al vietii comune bucurandu-se de clipa prabusirii interioare a unui alt suflet (care ar putea fi al lui daca nu si-ar tine cainele bucuriilor simple ale vietii in lesa). Bucuria lui robusta de ins nemuscat de maxilarul cainelui in axila gandului e absolut intristatoare.
15
daniel stanciu [din public] a spus pe 12 martie 2016:
metafora e inlocuire. Totusi ea trebuie sa "locuiasca" in text, nu doar sa inlocuiasca. De aceea, intr-o poezie izbutita prea multe in-locuiri nu-si au locul. Un hocus-pocus semantic cultivat in exces duce la inlocuirea sensului cu non-sensul si a mesajului cu masajul. Totul se intampla la suprafata, la epiderma ghiersului. "Axisul" ramane nefrecventat. Asta e marea hiba a poeziei recente. D-l Relu e un autor promitator. Ar fi ideal sa graviteze in jurul axis-ului. Dupa care sa-l inlocuiasca pentru ca in acest poem despre autobuze pasari, caini, prabusiri, bucurii si intarzieri reatepistice nu e la locul sau.
16
Agamemnon [din public] a spus pe 12 martie 2016:
Stane!
Ți-e dor de o nouă pățanie?

Eu am intervenit,
uneori energic
dar logic și imparțial,
când se făceau comentarii laudative
de prietenii autorului.
Comentarii slabe
la texte evident slabe.

Am avut dreptate, Stane.
Majoritatea acelor texte
au zburat de pe sait,

Dar când am întâlnit texte bune
am scris frumos și încurajator.

Dixit Pățitu:
poezia de mai sus e poezie dar e prematur să vorbim despre o certitudine. Ni se propune un poet care poate claca sau confirma.

Zău?
Dacă e o certitudine
că poezia de mai sus e poezie,
ce certitudini mai vrei?

Desigur, poetul nu are o operă.
Dar o va scrie.

Cum adică să clacheze?
Să cadă din tramvai,
ca Nicolae Labiș?

Chiar și atunci,
Doamne ferește,
lasă cinci poezii bune.

Vasile Cârlova a lăsat doar două.
17
Teo enache [din public] a spus pe 12 martie 2016:
D-le Stan Patitu cine este D.N.?
18
Agamemnon [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Bravo, Danilo!
Azi ești în toane bune!
Recunoști că "Luceafărul" e o capodoperă,
iar autorului îi spui pe nume, Eminescu,
nu "Mihăiță Eminovici, așa cum obișnuiai.

Se pare că mâncarea de post
te ajută să-ți limpezești vederile artistice.
Nu m-aș mira ca înainte de Paști să citesc
un comentariu al tău
despre capodoperele lui "Șioran", pardon,, Cioran.

"Epopeic" nu înseamnă neapărat
"de lung metraj"
Iliada se poate povesti în cinci minute.

Stan cel greu încercat
ne face un îndemn la pace,
din păcate unul zootehnic,
ridicând un ștergar alb
în vârful ciomagului:
"Să-l lăsăm pe Cioran și să revenim la oile noastre"
Așa să fie!
19
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Interventiile "energice" de ecarisaj literar ale dumitale n-au fost atat de "logice" precum pretinzi, Gargamel. Ai dovedit de mai multe ori ca nu esti capabil sa efectuezi operatii logice simple (obversiune, conversiune, contrapunere etc.). Dupa logica dumitale dintr-o popozitie cu forma "Toti A sunt B" se deduce ca Toti nonA nu sunt B" (e ultima ta performanta in materie de logicitate). Apoi, marele tau scenariu argumentativ se reduce de cele mai multe ori la doua mecanisme sofistice grosiere: atacul la persoana si apelul la autoritate. Primul sablon e de tipul "cine e pigmeul de autor/comentator in comparatie cu X-ulescu (aplaudatu' si elogiatu') si cum isi permite asa si pe dincolo?", iar al doilea: "X e bun in orice text fiindca asa spun recenziile/ criticii consacrati". Ultimul argument e dublat fireste de un ad hominem grobian, in care preopinentul e facut albie de godaci. In asta consta "energia" ta argumentativa. Nu esti in stare sa ramai in cadrele logicitatii, sa fii impersonal. Faci constant trecerea de la idee/text la persoana, ceea ce e un procedeu pe cat de murdar, pe atat de "eficient". Fiindca interjectiile si rejectiile (dejectiile) tale argumentative pot cel mult sa supere, nu sa convinga.
20
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Halucinatiile pricinuite de privatiunile culinare din postul pascal nu au cum sa fie atat de severe incat sa detectez in creatia lui Emil altceva decat un cap(at) de opera. E singurul sens in care Emil a scris capodopere. Nici macar sfanta sarbatoare a celor 40 de pahare nu m-a ajutat sa vad (in vin) adevarurile cioranesti. De unde rezulta, ca Dumnezeu (cel intelept) e pretutindeni. Chiar si in creierul imbibat de alcool.
Eposul e o povestire, nararea unor geste sau gesturi. Luceafarul nu prea are din punctul asta de vedere virtuti epopeice.
21
Agamemnon [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Te-am făcut albie
de godaci?

Să fim serioși!
Vă repet.
Nu mă pricep la zootehnie.

Dar
când cineva se poartă
ca un godac
cu monștrii sacri ai literaturii române
(Cioran, Eminescu etc)
merită o astfel de băiță.
22
Agamemnon [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Danilo!

Tu,
la înțelepciunea ta absolută
(obversiune, conversiune, contrapunere etc.),
esti imposibil de convins.

Singura mea posibilitate
este să te supărâ
nițel.

Nu prea mult,
că pe urmă iar dezertezi
și mi-e tare urât fără tine.

Te-am făcut "dolofan",
dar "godac",
niciodată!

Dacă vrei,
îmi cer scuze...
23
Yorick [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Domnilor, ce se întâmplă pe aici, ce-i cu siropismele astea dăunătoare
unității și luptei contrariilor? Și cu atitudinea asta cvasi-lipsită de
energie și elocvență amical-antagonistă. Că mie mi-au înmugurit, deja,
izvorașe sărățele pe la comisurile olfactive.
Sau e de vină perspectiva de toleranță a postului paștelui ce vă paște?

Să nu uităm, totuși, de ce suntem aici! Sau, cum zicea parafrastic și
Stanny, să revenim la câinii și păsările noastre.
Că omul nici nu mai știe ce să creadă; ba, mai mult, așteaptă un
finis coronat opus mai pe măsura așteptărilor sale.

Eu râmăn la părerea mea, adică susțin în continuare că poemul este
unul de perspectivă, impresionant prin magismul său voalat, prin
oferta generoasă de desprindere din proza cotidianului poetic, cu
instrucțiuni cât se poate de metafizice, referitor la condiția omului
predispus la o relație aproape simbiotică între el și umwelt-ul ce îi
generează semnificație, indiferent de natura spirituală sau materială
a componentelor acestuia.

Cam asta ar fi de spus. Pe scurt.
24
Agamemnon [din public] a spus pe 13 martie 2016:
Asta am spus și eu,
Lord Yorick!

Poemul e bun.

I-am cotonogit
serios
pe cei de altă părere.

Dar Danilo,
care de obicei e contra,
dă semne
că s-a cam supărat,
dolofanul.

De aceea am devenit
mai amabil.

Îți spun un secret.
Danilo mi-e tare drag.
Chiar atunci când îi trag șuturi,
o fac din dragoste.

Dar să nu-i spui cumva,
că iar și-o ia în cap.

Poetul ar trebui să fie
mulțumit.
24 de comentarii
(majoritatea pro)
la o singură poezie
arată că scriitura sa
trezește interes și reacții.

Mai departe?
Mâna pe condei!
Și burta pe carte!

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook