Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Noi, românii, nu am progresat decât împinși de la spate, dar și atunci - doar în două cazuri: când am avut parte de niște conducători geniali sau când am fost conduși de străini. Faptul că prima universitate din spațiul românesc a apărut (1860, Iași) la mai mult de o jumătate de mileniu după Universitatea din Praga (1348), este, probabli, primul argument care susține această tristă constatare.

(iulie 2015)
Adăugat de Marian PătrașcuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Mircea Monu [din public] a spus pe 11 septembrie 2015:
În epoca fanariotă nu am fost conduși (în Moldova, de la 1711 și în Muntenia, din 1715) de către domnitori străini (până în 1821) - cât de mult am progresat atunci (cu mici excepții. numite Constantin Mavrocordat și Alaxandru Ipsilanti)?
În altă ordine de idei, ce situație geopolitică aveau Parisul în anul 1150, când s-a-nființat acolo prima universitate din Lume, și Praga în anul 1348, spre deosebire de cea a principatelor Muntenia și Moldova (nu-i o scuză, ci o realitate de care ar trebui să ținem seama dacă vrem să înțelegem de ce nu am fost sincroni sau protosincroni)?!...
2
Agamemnon [din public] a spus pe 20 septembrie 2015:
Ultimul conducător genial
care ne-a împins cu doctrina lui
de la spate, către Uniunea lui Pește
a fost Traian Băsescu
3
Marian Pătrașcu [autorul] a spus pe 22 septembrie 2015:
Mircea, epoca fanariotă nu a fost atât de neagră pe cât am fost noi învățați să credem! Apoi, putem găsi oricând o explicație pentru ceea ce nu suntem în stare să facem, orice, numai adevărata explicație nu! Ne batem cu pumnu' în piept că noi am fost aici de când lumea și pământul, dar ungurii la mai puțin de 150 de ani de la sedentarizarea lor și după ce au venit în Europa cu carnea de cal sub șei, au avut un rege și un regat, noi ce dracu' am păzit? Sigur, o să găsești iară și o explicație... geopolitică!
Agamemnon, îți reamnintesc ce spuneau mulți românași get-beget despre Băsescu înaintea turului II al alegerilor din 2009: "Ne place, e de-al nostru!" - iată "idealul" celor mai mulți conaționali!
4
Agamemnon [din public] a spus pe 23 septembrie 2015:
Anul înființării universităților
nu e cel mai bun indiciu
când se compară niște țări..

Universitatea din Fez (Maroc)
e cu peste o mie de ani
mai veche
decât cea din New York.

Și unde e azi Marocul,
și unde e America...

Domnule Pătrașcu,
Văd că faceți parte din
detractorii convinși ai neamului
din care vă trageți:
vă recomand cărțile lui Patapievici
și Gălățanu (colegi de suferință)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook