Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

filozofie
Filozofia este efortul permanent și oarecum disperat de a spune ceva ce de fapt nu se poate spune.

definiție de
Adăugat de Bozga LiviuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Thomas Adorna. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
yodeyma_yodeyma [din public] a spus pe 26 august 2008:
Adevarul....adevarul...ce este adevarul??? soarta..ce esoarta????
ce e un zbor cu avionul???? ce sunt ...cinci ore in hotel??? ce sunt sentimentele????ezitarile???... si totusi... ce e filozofia???????
2
elena denisa [din public] a spus pe 26 august 2008:
"Filozofia este efortul" unora "oarecum disperat de a spune" si ei "ceva" si intelepciunea altora de a edifica lucrurile si pt muritori de rind
3
yodeyma_yodeyma [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
"Filozofia este stiinta care are in vedere ADEVARUL"...ARISTOTEL
adevarul meu am sa-l caut in MARE...poetul OVIDIU...nu l-a gasit...insa poate am eu NOROC.
4
sorin [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
A pune intrebari, pentru a te lamuri, este un lucru obligatoriu, altfel cunoasterea ta ar ramine limitata A raspunde la intrebari este insa prezentarea punctului tau de vedere, care se poate intimpla sa nu fie acelasi cu al majoritatii, si pentru care esti taxat Raspunsurile care nu pot fi spuse ramine sa fie spuse de catre autorul citatului
5
yodeyma_yodeyma [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
Raspunsurile RAMAN sa fie.....EU o muritoare de rand..rog autorul citatului cu intelepciunea lui sa edifice lucrurile....
6
muzicanta [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
Mie mi se pare ca acest autor are perfecta dreptate. A filoza inseamna a reflecta asupra unor lucruri din viata. Adevarul trebuie sa fie simplu si diferenta dintre adevar si neadevar se vede fara dificultate. Atunci insa, cand nu ne place adevarul acela simplu, incepem sa cautam alte lucruri pe placul nostru si apoi incercam sa le demonstram si altora cu cuvinte grele si sofisticate ca avem dreptate. Aceasta este filozofia.

Insa despre cei numiti mari filozofi, cred ca ar fi mai bine numiti mari ganditori. De ex. Confucius vorbea in cuvinte foarte simple si totusi atat de profund, la fel si Seneca, etc...
7
yodeyma_yodeyma [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
IUBESC adevarul simplu...IUBESC lucrurile simple...IUBESC cuvantul...si cred in oameni....am un mare DEFECT...sunt NAIVA.
8
sorin [din public] a spus pe 2 septembrie 2008:
Iubiti adevarul simplu? lucrurile simple?Credeti in oameni?Atunci incercati sa treceti peste greselile lor de ortografie!
9
Bogdan AlexANDRU [din public] a spus pe 15 octombrie 2008:
Filosofia este o componentă a culturii, a vieții spirituale, alături de știința literaturii, artă, religie, acestea formează cultura și viața societății.Ea se află în interelații cu celelalte componente dar nu se confundă cu niciuna dintre ele.Încă din sec. V î.h. Platon spunea că filosofia este cel mai frumos dar pe care l-au dat zeii oamenilor.Hegel spunea că filosofia este floarea cea mai înaltă a culturii. Alți filosofi au spus că ea este Kiutesența unei culturi. Dacă vrei să cunoști cultura unui popor te duci la filosofia acestuia.L. Blaga spunea că filosofia este unul din modurile umane fundamentale pentru a rezolva “ceea ce este”.C-tin R. Matru – ea este o concepție în care adevărurile vechi sunt îmbrăcate într-o formă nouă.Filosofia a apărut ca răspuns la întrebările oamenilor, întrebări cum ar fi :Ce este existența ?Care este raportul dintre existența subiectivă și obiectivă ?Cum se constituie valoarea de adevăr bine, frumos, dreptate ?Care sunt cauzele nefericirii omului pe pământ ?Ce este fericirea ?

În jurul acestor probleme s-a constituit filosofia încercând să dea răspunsuri încât filosofia vizează raportul omului cu lumea cu existența. Filosofia încearcă să explice în ce constă condiția umană, conceptul de condiție umană, deasemenea situațiile obișnuite și limita. În același timp filosofia se preocupă de locul și rolul omului îl ajută pe acesta să ierarhizeze lumea. Filosofia îl ajută pe om să opteze în cunoștință de cauză de ce oamenii optează pentru anumite realieri.

Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine să-și formeze o cunoștință de sine care sunt propriile sale realări dar raportată la realitatea socială, să-și formeze conștiința alterității care este conștiința respectului pentru ceilalți alături de care trăiești.Filosofia s-a format în antichitate la început în obiectul filosofiei erau puse cunoștințe din toate domeniile treptat s-a produs o departajare între discursul filosofic și cel științific. Tot pe parcursul istoriei s-au constituit domeniile meditației filosofice.
10
yoyo [din public] a spus pe 26 mai 2009:
filosofie=adevarul in cuvinte simple...si v-as intreba:care este cea mai mare filozofie a lumii?stiti?
11
Criste Maria-Bianca [din public] a spus pe 29 octombrie 2010:
daca nu am putea vorbi?
12
daniel stanciu [din public] a spus pe 31 octombrie 2010:
thomas adorna? Nu cred ca aste e numele cugetatorului (poate Adorno). filosofii se incapataneaza sa transpuna in limbaj "realitati" care depasesc limbajul. si cu "spun" mai mult, cu atat "transpun" mai putin. Bogdan ne tine o lectie de metafilosofie. Laudabil, dar in afara textului. Adorno incerca (face un "efort disperat") sa defineasca filosofia. curata pierdere de timp. Dar ce este timpul? E numarul miscarii. Par sau impar? Par, ca te loveste in moalele capului (timpul este un ucigas in serie) etc. si s.a.m.d.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook