Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

creștinism
Creștinismul este una dintre multele erezii iudaice.

definiție de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.
cumpărăturiCartea "Adeptii fanatici. Reflectii asupra naturii miscarilor de masa" de Eric Hoffer este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -22.11- 16.99 lei.

 

1
Laura Soare [din public] a spus pe 11 august 2008:
Crestinismul a fost considerat o erezie iudaica in primii ani, deoarece a aparut in Palestina, dar s-a inteles destul de repede ca adeptii lui Iisus au format o noua religie. Crestinismul nu poate fi comparat cu ereziile iudaice, si nici cu alte religii, pentru ca invatatura lui Hristos este mult superioara celorlalte invataturi religioase. In nicio alta religie si in nicio alta filozofie nu se intalneste o astfel de ideie: Iubiti pe vrasmasii vostrii. crestinismul, religia iubirii, este astazi cea mai raspandita religie de pe glob, are cei mai multi adepti, iar ereziile iudaice au foarte putini adepti in comparatie cu religia crestina. crestinismul s-a raspandit in conditii extrem de dificile, crestinii fiind persecutati de catre imparatii romani de la Nero pana la Constantin cel Mare. daca aceasta credinta ar fi o simpla erezie niciun imparat roman nu ar fi pierdut vremea incercand sa o desfiinteze si, daca un imparat al Romei ar fi fost atat de naiv si s-ar fi implicat intr-o problema care privea doar un singur popor si nu intreg imperiul, cu siguranta, ar fi reusit sa ii determine pe crestini sa renunte la credinta lor dupa primele cateva amenintari. In cazul crestinismului s-a intamplat exact invers. In timpul persecutiilor, numarul adeptilor noii religii crestea cu repeziciune. Oricine este crestin poate descoperii o interventie a lui Dumnezeu in istoria omenirii pentru credinciosii Sai.
2
Tyranus [din public] a spus pe 12 august 2008:
Complet de acord cu citatul.Crestinismul s-a raspandit datorita ideii ca sclavii, oamenii simplii (patura inferioara) sunt egali cu nobilii in ochii lui Dumnezeu.De la Nero pana la Constantin sunt maxim 5 imparati care au persecutat crestinismul .Nu sunt conditii extrem de dificile...romanii nu au impus religia lor si erau toleranti din acest punct de vedere.Daca un imparat roman ar fi vrut toti crestinii eliminati, acestia ar fi fost eliminati.Numai ca imperiul era prea mare pt a fi guvernat si crestinii nu erau o prioritate.
3
Paul de Caracal [din public] a spus pe 12 august 2008:
Creștinismul A FOST una din numeroasele erezii iudaice.

Ciudat mi se pare acel "este", dacă nu cumva reprezintă un prezent istoric, extras din context.

În prezent creștinismul este cea mai răspândită religie a planetei, atât ca suprafață geografică, dar și ca pondere a adepților.

Pentru autorul citatului,
în cazul în care este de altă credință,
creștinismul poate fi în continuare o erezie.
Dar una de dimensiuni planetare.

Oricum, definiția este limitativă, răutăcioasă.
Și foarte îndepărtată de adevăr.
4
Sorin Cerin [din public] a spus pe 12 august 2008:
De acord cu citatul.Creștimismul este o religie "planetară" doar pentru planetarii care au avut și au interesele respective.Cred că adevărata religie planetară ar trebui să fie credința unică a tuturor popoarelor ceea ce este imposibil deocamdată fără un guvern mondial.Important este că fiecare credință are o dezvoltare a sa în funcție de factorul istoric și social.Cel care va învinge social și istoric va învinge și metodologic din punct de vedere al procedurilor în credință.
5
Laura Soare [din public] a spus pe 12 august 2008:
Crestinismul nu s-a raspandit doar pentru ca, in ochii lui Dumnezeu toti oamenii sunt egali. Stim bine ca multi dintre cei mai pasionati crestini era membru al clasei intelectoale din Palestina si acest crestin este Sfantul apostol Pavel. el era intelectual, fiind educat de catre Gamaliel. Apostolul Pavel a fost la inceput fariseu si mare persecutor al crestinilor, chiar fanatic. Nu v-ati intrebat niciodata ce anume l-a determinat pe acest adversar al crestinismului care era si invatat sa devina brusc cel mai mare propovaduitor al Invataturii lui Hristos? Sfantul apostol Pavel nu a fost singurul intelectual crestin. Sfantul evanghelist Luca era medic si, de asemenea, avea o cultura bogata. Conditiile au fost extrem de dificile pentru primii crestini, mai dificile decat ne putem imagina noi care suntem obisnuiti sa ne putem exprima orice ideie. Pana in vremea lui Nero, autoritatile romane i-au ignorat pe crestini tocmai pentru ca ii considerau pe acestia membrii unei erezii iudaice, dar cand s-au dat seama ca noua religie se raspandea si inafara granitelor provinciei in care a luat nastere, au inceput sa ia masuri impotriva celor care voiau numai ca oamenii sa Il iubeasca pe Dumnezeu si sa se iubeasca unii pe altii. Daca veti citi vietile sfintilor martiri din vremea persecutiilor, veti intelege mai bine ce insemna sa fi crestin in perioada despre care vorbim. Cine alegea sa fie crestin in acea perioada stia ca are de ales intre doua variante: sa stea o viata ascunsi in catacombe, sau sa fie torturati si ucisi. Sincer, nu stiu exact cati imparati romani i-au persecutat pe crestini. Stiu ca printre acesti imparati se numara: Nero, Domitian, Traian, Decius, Diocletian. Chiar daca au fost numai cativa imparati, asa cum sustineti dumneavoastra, sa ne gandim cat ani a durat domnia acestora. Nero a domnit intre 54 si 68 d. Hr, Domitian intre 81-97, Traian intre 98-117, Diocletian intre anii 284-305. Ce ar fi insemnat pentru o erezie ai carei adepti erau oameni simplii care voiau sa fie egali cu cei mai mari decat ei si atata tot? Cu siguranta ca acei sclavi visatori ar fi renuntat la ideia lor dupa primele cateva arestari si, mai ales dupa acel edict: Non licit esse vos(nu este permis sa existati). Crestinii s-au comportat insa cu totul altfel. Ei se botezau, desi stiau sigur ca vor fi supusi torturilor si nu vor fi crutati, indiferent de starea lor sociala. Au existat chiar cazuri in care unii dintre cei care asistau la executarea crestinilor au recunoscut ca si ei sunt crestini si erau omorati. Si daca recunoasteti si dumneavoastra ca religia crestina este cea mai raspandita de pe glob, atunci de ce nu s-au raspandit lafel si ereziile iudaice? Si cum se face ca cele mai civilizate tari din lume sunt cele crestine?
6
Sorin Cerin [din public] a spus pe 12 august 2008:
Am sa va raspund stimata Laura Soare la comentariu, citez din dumneavoastra:"Si cum se face ca cele mai civilizate tari din lume sunt cele crestine?" raspunsul meu este cat se poate de simplu! Fiindca au reusit sa fure, sa cucereasca, sa ucida si sa ocupe si sa spolieze cam tot ceea ce era de jecmanit.Puterea natiunilor invingatoare in istorie a stat mereu pe crima si chinuri.Azi s-a diversificat, stand pe ocupatia economica.Pentru aceasta multi dintre oamenii ocupati astfel sunt chinuitit si pusi sa munceasca ca si sclavii pe salarii de mizerie.Un exemplu graitor a fost si minunata noastra tarisoara.
7
Tyranus [din public] a spus pe 12 august 2008:
Studiati Istoria Lumii, de la "Semiluna Fertila" la Civilizatiile Antice si lumea moderna.Observa ca baza civilizatiilor a fost preluata de crestinism in sec 3 si dusa pana in sec 21.Europenii domina lumea, astfel...religia lor domina lumea.De ce domina europenii lumea..cauta "semiluna fertila".Cat despre crestinism...se cunoaste necesitatea credintei intr-o divinitate, avantajele monoteismului etc.In plus ideile crestine despre viata de apoi si despre viata in general au dus la raspandirea acestuia(ideea de iertare, iubirea de aproape, Rai etc, nu sunt teolog, stii mai bine decat mine)Cat despre persecutii...majoritatea sunt de 1 an, datorita nesupuneriii fata de cultul imperial.Daca ai Biblia ca material de informatii, te asigur ca este un material foarte subiectiv.Cand ma gandesc la cei care mureau "voluntar" pt crestinism, imi amintesc de musulmanii sinucigasi care ajung in Imparatia lui Allah cu alte mii dupa ei.E cam aceasi gandire +conceptul de jihad.Pt Paul de Caracal...din punct de vedere ideologic Crestinismul de astazi nu difera mult de cel din sec 1-3(adaugiri gen purgatoriu).In concluzie, din punct de vedere ideologic, crestinismul este o secta/erezie a iudaismului.Nu ma intereseaza ca este cea mai raspandita si altele.Asta e adevarul.....
8
Laura Soare [din public] a spus pe 12 august 2008:
Stimate domn Sorin Cerin, Aveti dreptate ca unii dintre crestini, chiar unii dintre preoti, au facut si fac fapte cat se poate de nedrepte, dar acestia sunt numai pretinsi crestini si nici de cum crestini autentici. Stiti ca religia crestina recomanda iubirea pana la sacrificiul vietii, daca este nevoie si iertarea. Iisus Hristos a spus: Iubiti pe vrasmasii vostrii. Daca unii dintre cei nascuti in tarile crestine si educati in spiritul crestinismului fac astfel de fapte, sunt strict responsabili, dar nu se poate acuza invatatura crestina deoarece, repet, aceste fapte sunt contrare credintei crestine. Astfel de persoane nu pot reprezenta crestinismul. Este adevarat ca gradul de civilizatie la care a ajuns occidentul se datoreaza in mare parte razboaielor de cucerire si faptelor celor care au uitat ca sunt crestini, dar religia are un rol principal in progresul spiritoal al omenirii fiindca a eliberat lumea de superstitiile antice care erau total inutile. De exemplu, apostolul Pavel le-a scris scrisori comunitatilor crestine din vremea sa in care condamna cu strictete anumite practici iudaice care nu aveau nicio importanta, dar afectau libertatea crestina. El le amintea celor de o credinta cu el ca sunt fiii libertatii si ca nu trebuie sa suporte porunci care le ingradeau libertatea si nu le erau de niciun folos.(in epistoa catre romani, in epistola catre galateni si in celelalte epistole din noul testament) Toate drepturile omului din societatea contemporana sunt, de fapt, principii crestine, dar pentru ca putini le respectau, a fost nevoie sa fie impuse prin legi. Dreptul la viata, dreptul la libertate si celelalte drepturi fundamentale ale omului sunt mentionate in Biblie, dar se folosesc alti termeni si, daca progresul material se datoreaza si comportamentului violent al unor conducatori de imperii si de natiuni, progresul spiritual se datoreaza aproape exclusiv crestinismului. Sa ne gandim numai la faptul ca, daca nu ar fi existat libertatea de exprimare, noi acum nu am mai fi putut sa discutam despre acest subiect, sau am fi fost nevoiti sa ne declaram cu totii de acord cu opinia conducatorilor nostrii. Stiind ca liberul arbitru este unul dintre principiile fundamentale ale crestinismului, putem constata ce mare rol a avut mentalitatea pe care aceasta religie le-a impus-o oamenilor de doua mii de ani in acceptarea principiilor democratiei. Va pun o alta intrebare: de ce democratia a fost adoptata in principal in tarile crestine? Va multumesc ca sunteti dispus sa discutam.
9
Bulă [din public] a spus pe 12 august 2008:
Stimate Tyranus

Sunt un om botezat, și încă la biserică.

Am dreptul să mă socotesc creștin,
sau sunt un sectant,
un mozaic eretic?

Până una alta,
permiteți-mi să vă salut.
10
Sorin Cerin [din public] a spus pe 12 august 2008:
Stimata doamna Laura.Nu va cunosc dar sunteti una dintre putinele persoane la care am observat capacitatea de analiza filozofica serioasa axata cu adevarat pe cunoastere si nu doar pe negarea fara continut a unei forme sau alta de gandire.Pentru aceasta ma consider mai mult decat de acord cu o conversatie asupra acestui domeniu.Sa nu ii spunem polemica de si prevad ca o parte din topic va avea aceasta soarta pe care o consider spre binele cititorilor.Trebuie sa recunosc ca ceea ce mi-ati scris dumneavoastra este unul din putinele texte serioase din comentarii care mi-au fost date sa le citesc pe acest site.Am citit cu mare atentie si va rog sa-mi lasati un timp de meditatie.Acestui comentariu care se ridica la un nivel mai mult decat respectabil nu ii pot raspunde pe loc sau in doi peri ca la altele unde se critica ceva despre care nici criticii nu aveau ideea ce anume critica.Curand am sa va raspund.Ati intercalat niste idei care pur si simplu imi dau mult de gandit.Cu respect.
11
Bulă [din public] a spus pe 12 august 2008:
Citiți Coranul și veți vedea că Mohammed a preluat din Vechiul Testament mai mult decât creștinismul!

Încercați apoi să-l convingeți pe Osama Bin Laden că face parte dintr-o sectă sionistă eretică!

Există desigur un sincretism, o întrepătrundere a tuturor religiilor. Există numeroase locuri comune, mai ales în câmpul moral și etic.

Se știe că Iudaismul, Creștinismul și Mahomedanismul sunt guvernate de către același Dumnezeu, localizat și identificat pentru prima dată de Moise.
Eu, fără a fi un mare teolog, consider totuși că cele trei mari religii sunt astăzi entități distincte, în ciuda unor locuri comune.

Salom!
Salam alekum!
Salut
12
Sorin Cerin [din public] a spus pe 12 august 2008:
In primul rand stimate Bula, sincretismul a aparut dupa cum sustin unii specialisti Levystrauss, chiar si Mircea Eliade al "nostru" prin notiunea de Dumnezeu acceptata din perioada neolitica, prin pluriteism.Istoriceste vorbind, monotesimul ar fi aparut in cadrul Zoroastrismului timpuriu in actualul teritoriu al Iranului, vezi Ahra Mazda si Ingra Mainyu.In schimb accente monoteiste ar fi existat si la civilizatiile precolumbiene prin Qutezalcoatl si Viracocha.Sa nu mai vorbim de civilizatia indoneziana unde acest atribut revenea zeitei Maui si zeului Oannes.In nordul continentului american vorbim de Manitu.In mare parte sunt eroi civilizatori dar care au lasat amprenta ideologiei monoteiste in formare.Dumneata ai afirmat, citez:"Se știe că Iudaismul, Creștinismul și Mahomedanismul sunt guvernate de către același Dumnezeu, localizat și identificat pentru prima dată de Moise." Personal aceasta afirmatie mi se pare mai mult decat hilara intrucat Moise nu a identificat monoteismul ci acesta era dinainte rezultat de catre multe alte religii.O structuralizare mai amanuntita am sa o trimit in curand.Sa ne amintim doar civilizatiile precolumbiene olmeca, tolteca si quiche unde in pofida nenumaratilor zei echivalenti sfintilor nostri, unii dintre ei eroi civilizatori, apare mereu acelasi unic stapan al cerului.Trecand intr-un alt registru si anume cel asiatic, brahmanismul prin oul primordial considera acelasi Dumnezeu unic, precum o face la nivel sugestiv ideatic shintoismul japonez.Prin urmare, parerea mea este departe de a crede ca Moise a fost acel pater al monotesismului timpuriu.
13
Tyranus [din public] a spus pe 12 august 2008:
Puteti sa fiti ce doriti dvs. domnule Bula, fiecare are convingerile sale religioase.Si eu sunt botezat crestin, dar recunosc ca religia mea are radacinile in alta religie..Cuvantul "sectant" prin definitie nu are o atribuire asa de negativa.Nu am spus ca secta este ceva inferior sau ceva ce ar trebui interzis.Privind din punctul de vedere al unui iudaic, crestinismul este o erezie, dar nu se poate decide de partea carei religii este adevarul.
14
Sorin Cerin [din public] a spus pe 12 august 2008:
Ati spus un lucru mare domule Tyranus:"nu se poate decide de partea carei religii este adevarul."Asa si este!
15
Bulă [din public] a spus pe 12 august 2008:
Mulțumesc, domnule Cerin
Eu am mărturisit de la bun început:
nu înțeleg religia în profunzimea ei.
Iar după explicațiile Dv.
nu mai înțeleg absolut nimic.

Eu nu am spus că Moise a "identificat monoteismul".
O asemenea nerozie nu voi spune niciodată.
Eu am spus, ceva mai metaforic, un lucru cunoscut: Moise a priceput că în spatele norului gros de pe Muntele Sinai, printre tunete și fulgere, se află El, adică Dumnezeu. Prin urmare "L-a localizat și L-a identificat", după care s-a urcat la El și I-a consemnat poruncile. Ce vi se pare hilar în această afirmație?

Eu vorbeam despre Dumnezeul unic al celor trei mari religii, care, ne place sau nu, luat fie și numai cronologic, este Dumnezeul evreilor, cel din Vechiul Testament - lucrare a cărei primă esență o constituie Cărțile lui Moise. N-are rost să ne vorbiți despre ouă primordiale, shintoism și precolumbieni. Am cumpărat și noi cărțile lui Eliade.

Cu deosebit respect
16
elena denisa [din public] a spus pe 12 august 2008:
daca iudaismul este luat ca erezie la fel de bine am putea lua si crestinismul... sau oricare alta religie...
17
Laura Soare [din public] a spus pe 13 august 2008:
Stimate Domn Sorin Cerin, va multumesc foarte mult pentru ceea ce mi-ati scris. Ma bucur ca v-am facut o impresie placuta. Cuvintele dumneavoastra m-au impresionat profund si ma bucur ca avem ocazia sa discutam despre un subiect care constat ca ne preocupa pe amandoi, desi avem convingeri diferite. Am citit si citate compuse de dumneavoastra despre acest domeniu. Cunostintele mele teologice cred ca le-ati supraestimat, dar nu as putea sa crede in Dumnezeu fara sa stiu in ce cred. Este adevarat, credinta in Dumnezeu se bazeaza mai mult pe sentimente decat pe ratiune, dar, trebuie sa fim bine informati cand alegem sa ne formam o anumita convingere. Va multumesc inca o data si sper ca imi veti mai scrie.
18
Tudorache Ioana [din public] a spus pe 22 ianuarie 2009:
Nu sunt de acord cu ideea.Daca nu crezi in ceva asta nu inseamna ca nu exista acel lucru.
19
Stoican Cristian [din public] a spus pe 17 ianuarie 2011:
Din punct de vedere istoric, crestinismul s-a nascut ca o erezie iudaica.
Iisus(Jeshua) a fost evreu, discipolii sai au fost evrei, prima comunitate de
nazarineni (si nu nazariteni) s-a nascut la Ierusalim, si primul ei conducator a fost Iacov fratele lui Isus (dupa maoartea de martir a lui Iacov, a urmat Simon, un alt frate a lui Isus).Crestinismul a depasit granitele Israelului in principan datorita lui Pavel (cu care Iacov s-a certat la primul 'consiliu' de la Ierusalim).De ce a cistigat teren crestinismul lui Pavel si nu varianta ebraica a lui Iacov (care frecventa in cotinuare templul de la Ierusalim)? In mare masura datorita caderii Ierusalimului din anul 70 si distrugerii templului.

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook