Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Analfabeții sunt un adevărat balast pentru societate.

în Autograful
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Aldo Nicolaj. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Teodor Dume [utilizator înregistrat] a spus pe 4 decembrie 2014:
foarte greșită părerea!
oamenii nu pot fi niște resturi de umplutură.
2
Vedetot Ion [utilizator înregistrat] a spus pe 4 decembrie 2014:
Un citat absolut abject, o rușine nu atât autorului cât adăugătorului. Analfabeții au scris Cartea Cărților din care se infruptă de 2000 de ani încoace toți flămânzii de dreptate și adevăr. Analfabeții au creat o țară și-un popor, pe care acum mai marii peste „piciorul de plai” îl transformă în populația României. Analfabeții au creat o istorie pe care savanții plătiți din banii noștri o aruncă la gunoi, servindu-ne surogate istorice greu de digerat.
3
Agamiță [din public] a spus pe 4 decembrie 2014:
Frumoasă pledoaria
lui Vedetot
în favoarea analfabetismului.

E acolo și o perlă
de cinci stele:
"Analfabeții au scris Cartea Cărților"

Dacă SCRIAU cărți,
nu erau chiar analfabeți.

Citatul e rupt brutal
din contextul unor idei.
De aceea sună brutal.

Autorul nu s-a gândit,
Doamne ferește,
să dea aici o definiție
a analfabeților.

Am mai spus-o.
Măcelărirea unui text
conceput ca un sistem complex
de idei,
pentru a extrage din el "citate",
poate pune autorul în posturi penibile.

Autorul nu se referă
la preistorie,
când toată omenirea era analfabetă,
ci la timpurile moderne,
când beneficiem de un sistem educațional organizat.

E greu de de găsit un unghi
din care analfabeții noului mileniu
pot înnobila un manual de istorie.
4
Dan Costinaș [din public] a spus pe 5 decembrie 2014:
1. De acord că există riscul denaturării înțelesului unei replici atunci când o scoți neglijent din context;

2. Un dramaturg care-și permite să intituleze una dintre zecile de comedii "Hamlet în sos picant", fără să întineze în vreun fel numele maiestuosului personaj shakespearean, nu poate fi condamnat că scrie despre analfabeți că reprezintă un balast al societății și că aceștia ar trebui exterminați.

Totodată, trebuie cercetat și în gura cărui personaj a fost pusă de autor replica mult blamată aici: ea aparține feministei Marcella din monologul "L'Autografo", un personaj sinistru, egocentric și chiar pe alocuri grobian, în ciuda palidei spoieli de cultură ieftină pe care o afișează cu emfază.

Iată mai jos contextul original și o modestă traducere aproximativă; dacă există unele nepotriviri, mi le asum:

Salotto-studio di una casa della provincia italiana. Una finestra dà sulla piazza. Marcella, sulla trentina, pienotta e contegnosa, parlerà giocando con gli occhiali che continuerà a mettersi e a togliersi, nervosamente.

(...)

Mi sentivo felice di osservarlo e di sentire il caldo fascino della sua intelligenza.

Non per nulla sono un'intellettuale. La mia vita, l'ho passata sui libri e, oltre ad avere due lauree, ho una discreta cultura, che continuo ad approfondire. Non c'è novità editoriale di una certa importanza, che sfugga alla mia attenzione, leggo riviste culturali italiane e straniere, insomma, cerco di tenermi aggiornata come meglio posso.

(...)

Io, poi, maniaca della lettura come sono, do ai libri un'importanza decisiva. Divido l'umanità in due categorie: chi sa leggere e chi non sa leggere. Per me gli analfabeti nella società sono un peso morto. Li abolirei, tutti quanti, con qualsiasi mezzo. Invece che chi non lavora, non mangia, direi chi non legge, non mangia.

Apprezzo i bambini solo dopo che hanno imparato a leggere. Prima sono animaletti sprovveduti ed inutili, che non significano niente. Odio le bestie, di qualsiasi tipo e razza, perché analfabete.

(...)


O sufragerie-studio, într-o casă italiană de provincie. O fereastră care dă spre piață. Marcella, o femeie de vreo treizeci de ani, plinuță și cu o înfățișare studiat gravă, vorbește gesticulând larg, tot scoțându-și și punându-și ochelarii la loc pe nas.

(...)

Eram fericită doar privindu-l și lăsându-mă pradă caldei fascinații emanate de inteligența lui.

Și aceasta nu doar pentru că sunt o intelectuală. Mi-am petrecut viața printre cărți, sunt dublu licențiată, am acumulat un nivel cultural pe care îl sporesc permanent. Nu există vreo noutate editorială de valoare pe care să o ratez; citesc reviste literare italiene și străine, pe cale de consecință fac tot ce pot pentru a rămâne informată.

(...)

Astfel, obsedată de lectură cum sunt, consider cărțile de maximă importanță. Împart omenirea în două categorii: cei care știu să citească și cei care nu știu să citească. Pentru mine, analfabeții reprezintă un balast în societate. I-aș extermina pe toți, prin orice mijloace. În loc să se spună că cine nu muncește, nu mănâncă, mai bine cine nu citește, nu mănâncă!

Copiii îmi plac doar după ce au învățat să citească. Până atunci nu sunt altceva decât niște animăluțe inutile și fără vreo importanță. De altfel, urăsc și animalele, indiferent de specie sau de rasă, din același motiv, că sunt analfabete.

(...)
5
Mihai Cucereavii [utilizator înregistrat] a spus pe 5 decembrie 2014:
Agamiță are perfectă dreptate. Pentru a evita discordanța, în această frază adăugăm numai un singur cuvânt și lucrurile se limpezesc: Analfabeții MODERNI sunt un adevărat balast pentru societate.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook