Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

rațiune
Rațiunea este cea mai mare târfă a Diavolului; din fire și prin felul de a fi, este o târfă dăunătoare; este o prostituată, târfa desemnată a Diavolului; târfă mâncată de râie și lepră, care ar trebui călcată în picioare și distrusă, ea și înțelepciunea ei.

definiție de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.
cumpărăturiCartea "Faith Alone: A Daily Devotional Hardcover" de Martin Luther este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.

 

1
Roman Valevschi [din public] a spus pe 22 mai 2008:
Luther, ca orice întemeietor de religie, are și el paranoia lui irevocabilă.
Un amănunt biografic cât se poate de real: când era copil, Luther a fost lovit de trăsnet. A supraviețuit, dar se pare că Dumnezeu i-a dat cam tare peste Rațiune. Acest accident se resimte clar în definiția de mai sus.
2
Laura Soare [din public] a spus pe 18 august 2008:
Si mie mi se pare aceasta definitie exagerata. Este adevarat ca unii considera ratiunea mai importanta decat credinta, desi aceasta din urma este incomparabil mai importanta, pentru ca ne ajuta sa intram in comuniune cu Dumnezeu. Ratiunea este tot un dar de la Dumnezeu si cred ca nu ar trebui s-o dispretuim, dar credinta este suprarationala. Nu cred ca toti intemeietorii de religii au fost paranoici, in niciun caz.
3
sorin [din public] a spus pe 19 august 2008:
Sa fi crezut Luther ca ratiunea ar putea demola credinta Sa nu uitam "obiceiul"ratiunii de a diseca tot, sau sa nu fi avut incredere in "ultima ratio"?
4
anca112 [din public] a spus pe 30 august 2009:
Oricat de inaintat si progresist a fost Luther in reformarea viziunii despre Dumnezeu si credinta (si a fost), prin cuvintele acestea dovedeste oarecum ca totusi are tarele din gandire ale epocii sale, ale unei lumi abia iesite din epoca medievala; si totusi, pare normal, nu se putea ridica cu totul deasupra acesteia, era si el influentat de acea societate. Faptul ca Dumnezeu ne'a dat si o ratiune, care despica mereu lucrurile in patru, si de multe ori se crede atotputernica si exagereaza, nu poate totusi fi redus la ideea ca nu poate exista un echilibru intre ratiune si suflet/credinta in noi si ca ratiunea trebuie suprimata...
5
Eu cred ce zice el [din public] a spus pe 7 decembrie 2009:
Nu stiu cat de nebun e el...dar daca asta considerati nebunie si eu sunt nebun.Prin ratiune eu cred ca se refera la gandirea umana...si credeti-ma un om cu experienta ca Luther stie ce spune...adik Dumnezeu ne-a creat pt El, ca sa ne incredem in El(maj mesajelor lui Luther se refera la credinta), sa fim total dependenti de El.Cand Adam si Eva au fost rationali au mancat din marul cunostintei binelui si al raului.De ce?pt a se proteja...asta face ratiunea avem de asemenea si ex lui darwin s-a protejat"cine isi va pierde viata o va castiga"
6
adrian8282 [din public] a spus pe 24 martie 2015:
Dumnezeu este Primordial si creatia Lui ( adica tot ce ne incojuara, impreuna cu noi), sta la baza ratiuni Sale. Daca intelegem asta, spunem ca; Dumnezeu este Ratiune, are puterea discernamtului si nu are nevoie de constiinta. Moralitatea Lui sta in puterea Ratiuni Sale si nu trateaza puterea discernamntului in alegerea dintre bine si rau, pentru ca El, este insusi Ratiunea Primordiala si El, Ratiunea, nu greseste niciodata, este binele din Principiu. Binele este doar Dumnezeu. Uitandu.ne la cruce putem incepe sa intelegem acest lucru.

Ratiunea este acea forma launtrica care iti spune ca tu trebuiesti reprogramat, atunci cand cele doua (ratiunea si constiinta) intra in conflict.
7
adrian8282 [din public] a spus pe 24 martie 2015:
Asta sa fiu cat mai clar .Constiinta este acumularea de idei, implementate in mintea ta de parinti, societate si biserica.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook