Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Pot și vreau să fiu stăpânul lumii. Un singur lucru îmi lipsește: stăpânește-mă tu!

aforism de din Aproape alb (2013)
Adăugat de Marius RobuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

 

1
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 27 martie 2013:
Ce să spun ... Ce să mai poți spune, după asemenea concept, decât:
un moment de geniu!
Vă doresc fiece clipă asemenea acesteia, domnule Marius Robu -"stăpânul lumii"- și al ... admirației mele!
2
Marius Robu [autorul] a spus pe 27 martie 2013:
Cum să vă mulțumesc?
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 27 martie 2013:
Melodramatic! Idee adolescentina exprimata anapoda. O exprimare mai fidela ideii autorului e: "Chiar de-as fi stapanul intregii lumii, mi-ar lipsi totul, daca nu m-ai stapani tu."
4
M. Arin [din public] a spus pe 27 martie 2013:
Marius,
Dacă vrei să fii
stăpânul lumii,
schimbă-ți repede
numele!

Oricum,
lumea e greu de stâpânit.
Șapte miliarde de suflete,
dintre care jumătate
sunt femei.

Ele
pun repede stăpânire
pe stăpânii lumii.

Te vor strânge bine
în brațe iubitoare
și nu-ți dau drumul
decât atunci
când sunt sigure
că ai portmoneul gol...
5
Marius Robu [autorul] a spus pe 28 martie 2013:
Prieteni, dacă vă mai uitați pe unde scrieți, vă întreb ceva simplu: dacă aș fi scris ultimul cuvânt cu inițială majusculă, v-aș fi părut mai adolescentin sau mai lipsit de pragmatism? Cât despre poanta cu schimbarea numelui, prietene, nu e locul să ne înjurăm aici. Pricepi?
6
Veta M.Arin [utilizator înregistrat] a spus pe 28 martie 2013:
Înjurătura pt. dv. e o virtute?
7
daniel stanciu [din public] a spus pe 28 martie 2013:
D-le Marius, sa lasam falsele amicitii deoparte. Ce legatura are conditia specificata de matale: daca va uitati pe unde scrieti?!, cu folosirea majusculei in pronumele care desemneaza "zana". Adolescentina e in primul rand formularea de la inceput: "Pot si vreau sa fiu stapanul lumii." Serios? Cum anume, monser? Cu vrutul inteleg, mai greu e cu pututul (o chestie tipic masculina, de altfel). Numai un adolescent cu mintea tulburata de puseuri hormonale poate sa-si inchipuie ca daca a fost numit "seful" clasei (scolare), ar putea deveni maine liderul unei clase sociale si poimaine al intregii omenirii. Apoi antiteza complet aiuristica: stapan al lumii/ si singurul lucru va lipseste. Cititorul rezonabil se intreaba: ce i-o fi lipsind? Modestia, luciditatea, o "tigare" sa se calmeze? Nimic din toate astea: stapaneste-ma tu! Cum adica, dle? In loc sa spui:"nu ma stapanesti tu", zici: "stapaneste-ma tu." Cititorul asteapta o lipsa, iar tu formulezi o porunca (eventual o rugaminte, desi nu s-ar zice dupa felul darz in care iti incepi pledoaria). Stangaciile astea de constructie ( basca alea de conceptie) m-au indemnat sa va calific panseul drept adolescentin.
8
Marius Robu [autorul] a spus pe 29 martie 2013:
Domnilor, îmi plac spiritele critice, acesta fiind singurul motiv pentru care vă repet același lucru, dar în alte cuvinte: Eu sunt un creștin-ortodox.În postul mare fiind, spun zilnic rugăciunea sfântului Efrem Sirul. „Duhul...iubirii de stăpânire...nu mi-l da mie!” Așadar, deși v-am mai întrebat: dacă aș fi scris „Stăpânește-mă Tu”, în loc de „Stăpânește-mă tu”, ați fi înțeles că stăpânul vieții mele e Dumnezeu, care e Iubire? Ce-i va folosi omului de va cuceri lumea toată...? Sufletul omului nu este o lume? Dumneavoastră puteți stăpâni pe de-a-ntregul această lume? Ce este lumea fără om? Ce este lumina fără ochi? asta am citit-o prima dată la Eminescu. Apoi, se pare că nu ați sesizat paradoxul exprimării. Am prea mulți ani de logică, să-mi fi scăpat, altfel decât intenționat. De fapt, nu am mai scris aceste vorbe în altă parte; nici în cărți, nici pe blog...nicăieri. Am făcut-o aici, pt că am vrut și am crezut că există cineva care va fi pătruns de aceste cuvinte, chiar așa cum au fost scrie aci, cu nimic altfel. Mi-am dorit puțin și am obținut „totul”. Am scris cuvântul între ghilimele, pt a nu-mi mai explica dvs toate conotațiile, intensiunea, extensiunea sau definiția în cuvinte a cuvântului. Vă mulțumesc mult că m-ați băgat în seamă.
9
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 29 martie 2013:
"am vrut și am crezut"!
Așa să faceți, domnule Marius Robu! N-ați greșit cu nimic! Sunteți un om cu o sensibilitate specială, cu o finețe și gingășie poetică puțin întâlnite în ziua de azi și sunt mâhnită că, tocmai aici, unde exprimarea delicateței sufletești ar trebui să primeze, este atât de ușor călcată în picioare!
A fi "stăpânul lumii" are o semnificație simbolică, un gest grandios de îmbrățișare; nu are nimic a face cu vanitatea, infatuarea, grandomania!
Este cea mai puternică declarație de iubire pentru omenire, pe care am auzit-o vreodată! A "stăpâni" lumea, în acst context înseamnă a o cuceri, a o cunoaște în întreaga ei splendoare!
"am crezut că există cineva care va fi pătruns" ...;
Da, există cineva care a fost pătruns de resortul acestui standard și mă simt minunat că, acel cineva, sunt eu și că nu m-am ascuns în mine!
Conceptul domniei voastre e adânc, înalt și unic! E un colț de imensitate!
Să fiți mândru de el, domnule Marius Robu! Am să-l fac cunoscut prietenilor! Cunoscuților și necunoscuților! Tuturor!

Nu trebuie să-mi mulțumiți! Dimpotrivă, eu, ca potențială entitate prezumtivă a invocatului "tu", vă mulțumesc pentru acest dar!
10
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Marius, logicianule. Paradoxul e urias cat roata carulului (cum sa-i scape cuiva!). Acela exprimat in opozitia dintre dorinta de a fi stapanul lumii si nazuinta de a fi stapanit de un "tu". Matale, spui: "Pot si vreau sa fiu stapanul lumii." Desarta dorinta (spui vreau, nu zici doar pot!) pentru un ortodox. Apoi invoci un "tu" scris cu minuscula - deci nu poate fi vorba de Dumnezeu, d-le crestin-ortodox - care sa impiedice acesta potenta sa se transforme in act. Pai, din paradoxul dumitale nu prea reiese ca dezaprobi vrerea de a fi "stapanul lumii", ci doar ca stapanirea ta e incompleta cata vreme nu primesti ajutorul unei domnisoare (fiind un ortodox, nu cred ca te-ai gandit la doamne) care sa puna stapanire pe lumea ta. Deci, poti fi stapanul lumii, cata vreme ea e stapana lumii tale. Atunci lumea iti micsoreaza brusc proportiile. Se reface cuplul originar, se regenereaza o lume, bun venit in arca lui Noe pereche restauratoare!
Efrem nu zice nimic de a dori sa fii "stapanul lumii", el se refera la dorinta de putere care salasluieste in fiecare om. A dori sa subjugi fie si omulet (daramite o lume cum vrei si poti matale) e condamnabil, fiindca omuletul ce-l privesti cu aer de stapan are un suflet care se afla sub alta jurisdictie.
11
Elo_Dia [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Și Lucifer a vrut să fie Stăpânul lumii. Rezultatul? Îl cunoaște orice creștin ortodox. Că mai sunt unii, care văd în asta "un gest grandios", denotă faptul că fac parte din ceata "încornoraților".
12
M. Arin [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Marius,

Dacă ne recunoști de prieteni,
de ce vrei să ne-njuri?

Atmosfera la Citatecenaclul nostru
e una veselă,
ca la orice cenaclu.

Oamenii deștepți
savurează glumele,
cu excepția a doi trei constipați,
care cred că ei au inventat
literatura.

Schimbarea numelui unui artist
e uneori justificată.
Pe poetul Anghel Dumbrăveanu
l-a chemat, inițial, Anghel Bacșiș!
Iar în certificatul de naștere
al poetului Nicolae Dragoș
scrie Nicolae Crăcănel.

Robu e un nume acceptabil
pentru un viitor poet.
M-a frapat însă
paradoxul panseului tău:
Un Rob, Stăpânul Lumii...

Apoi,
Danilo
are și el dreptate.

Nu poți fi stăpănul lumii,
câtă vreme lumea femeilor
te stăpânește.

Decât așa, metaforic.

Un Rob de origine franceză
(Robespierre)
când avea capul încă pe umeri
a spus, foarte frumos:
Sunt un rob al libertății!

În general,
scrii frumos,
se vede că te frământă
temele majore
(nu ticluiești distihuri),
ai șanse mari să te afirmi.

De aceea noi
te-am și luat în vizor.

Nu te lua
după ce spun nepricepuții
și habotnicii care, pe unde se uită,
văd numai îngeri și draci...

Succes!
13
M. Arin [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Iulia!
Ce bine te prinde
rolul de dirigintă
la Școala Populară de Poezie!
14
Marius Robu [autorul] a spus pe 29 martie 2013:
Daniel, omule, matale vorbești serios ori ești pus pe șotii? Vezi-ți domnule de treabă!
15
Marius Robu [autorul] a spus pe 29 martie 2013:
Răspuns pentru Elo_Dia:
16
Marius Robu [autorul] a spus pe 29 martie 2013:
Când simți c㠔toată lumea e a ta”, ea nu te simte stăpânul, ci robul său.
17
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Iar pe dumneavoastră
rolul de pedagog
la internatul școlii,
domnule M. Arin!

La internatul școlii de fete!

Și, parcă vă văd,
urechind un șmecheraș de puști
(de la școala de cadeți),
descoperit tocmai sub patul
unei codane!

Seară bună, domnule M. Arin!
Mi-a făcut plăcere!
18
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 martie 2013:
Mariner, intotdeauna imi plac "interpretarile" tale. Cand am zis eu ca nu poti fi stapanul lumii daca te lasi subjugat de o cucoana? Pai, eu subscriu la acesta afirmatie. Stapanii lumii (sau sa-i numim "barbati puternici", e mai putin patetic) sunt de multe ori sclavii unor subrete. Ce nu mi-e clar e cum de domnul Robu poate si vrea sa fie stapanul lumii. Pai, daca poate si vrea atunci e o chestiune de timp sa si devina... Si cand va ajunge stapanul lumii, atunci sa te tii, fartate! Fiindca, un sef de trib nesatisfacut in amor (jupanita nu a pus stapanire pe sufletul lui) e o calamitate. Sfatul meu amical, e sa nu-l superi pe d-l Robu facand calambururi ieftine in legatura cu numele sau si cu dezideratele lui profesionale. Daca ajungi la mana dumisale? O sa imparatsesti soarta mielului de Paste...
19
Marius Robu [autorul] a spus pe 30 martie 2013:
Marinel, superb răspuns! Îmi place, tată! Ai simțul umorului, rău de tot! Eu te-am crezut inițial un înghesuit, dar ai anvergurăIntitulează-te grabnic subalternul meu, că nu e timp de pierdut
20
Alex Dospian [utilizator înregistrat] a spus pe 3 aprilie 2013:
Marius, imi pare bine ca o parte din creatiile tale, sunt apreciate.Mi-aduc-aminte cand cineva ti-a spus acum cateva luni, ca nu ti-a venit momentul.Ma bucur ca n-ai dezarmat.
Apropo, in unele creatii, zici ca esti fizician la NASA.Ai vreo legatura cu domeniul?
Ceea ce sincer, nu inteleg, e cum l-ai considerat 'un inghesuit' pe Mariner.
21
Marius Robu [autorul] a spus pe 24 aprilie 2013:
Și găurile negre sunt ”înghesuite”, până încep să le răsfire radiațiile Hawking
22
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 2 iunie 2013:
Am vrut și am crezut! Am greșit ...(?)!
23
Laurian [din public] a spus pe 23 iulie 2013:
"ma simt minunat ca acel cineva sunt eu si ca nu m-am ascuns in mine"!
Frumos, chiar prea frumos sa poata fi adevarat!
Nu mai exista pe Citatepedia comentarii cu o bonomie atit de transparenta!
Nimeni nu comenteaza atit de sincer si generos, ca dumneavoastra, prea buna mea doamna! Ati inspirat multi poeti de pe site dar lasitatea ii impiedica sa va dedice versurile!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook