Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Și, cu toată simpatia mea pentru Isus, imposibilitatea de a-i "urma modelul" m-a îndepărtat de religie și am devenit, "ca toată lumea", indiferent.

în Jurnalul unui bătrân amant (2009)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
M.Arin [din public] a spus pe 28 decembrie 2012:
Politic vorbind, Iisus a fost un social-democrat. Vindeca orbi și leprosi (gratuit), hrănea cu pâine și pește pe cei săraci. Și, ca orice social-democrat promitea lucruri fabuloase (mântuire, înviere) într-un viitor nedeterminat.

Creștinismul, paradoxal, spre deosebire de buddhism, dar la fel ca mozaismul, nu-și recomandă mentorul ca pe un exemplu de urmat. A declara că vrei să devii Iisus, sau Dumnezeu este echivalent cu o blasfemie.
Un buddhist tinde toatră viața să devină Buddha, prin perfecționare morală.
2
Un crestin [din public] a spus pe 28 decembrie 2012:
Nene M.Arine, pentru numele lui Dumnezeu, lasa-i pe cei care sunt crestini, sa ramana crestini, nu-i mai aburii cu ineptiile matale. Indumnezeirea omului nu e o blasfemie, este o necesitate. Cititi Biblia oameni buni si nu dati ascultare unora cu mintea ratacita.
3
Abramovici [din public] a spus pe 28 decembrie 2012:
Îndumnezeirea nu înseamnă a atenta la scaunul Tatălui Ceresc! Iisus a plătit cu viața pentru că s-a declarat doar Fiul Tatălui. Dar tu n-ai de unde să știi, pentru că ești doar un creștin!
4
Cornel [din public] a spus pe 29 decembrie 2012:
Se pare că nu prea mergi la biserică, domnule Arin! Ceea ce afirmi in comentariul de mai sus:

"Creștinismul, paradoxal, spre deosebire de buddhism, dar la fel ca mozaismul, nu-și recomandă mentorul ca pe un exemplu de urmat." este greșit.

Isus Hristos spune ucenicilor Săi: "să se lepede de sine să-și ia crucea și să-L urmeze".
Apostolul Pavel spune de asemenea fraților săi întru credință din Corint: "Calcati pe urmele mele pentru ca si eu calc pe urmele lui Hristos."

De unde atunci cele spuse de matale că "mentorul" creștinilor nu-i prezentat ca un exemplu de urmat? Dimpotrivă creștinii sunt chemați la sfințire după cum a fost și Hristos Domnul și Mântuitorul lor. Dar se pare că "nu-i fânul pentru gâște". Parcă așa spune înțelepciunea omului din popor!
În multe comentarii vă apreciez domnule Arin, dar intervențiile anticreștine ale dumneavoastră, din păcate, lasă de dorit!
5
Un crestin [din public] a spus pe 29 decembrie 2012:
Domnule, de ce raspundeti in numele altuia? Si totusi... e o prostie sa spui ca a te comporta crestineste ''inseamna a atenta la scaunul Tatalui Ceresc (apropo de ce scrieti aceste cuvinte cu majuscule?). Ateii au un alt mod de gandire, eu am de unde sa stiu pentru ca am convingerea ca asa este. Matale nu ai de unde sa stii, marxism-leninismul nu v-a invatat acest mare adevar.
6
Abramovici [din public] a spus pe 29 decembrie 2012:
Cornele. Una e să te ții de sutana unui apostol, ca orbii din parabola lui Bruegel, și alta e să devii Iisus Cristos. Creștinii trebuie să calce orbește pe urmele unor popi, care, spun ei, recomandă calea lui Dumnezeu.
Budistul, prin exercițiu și meditație, se transformă în Buddha. Devine, pentru religia lui, Dumnezeu! Încearcă să pricepi deosebirea, după care ia-mă la rost!
7
Vedetot Ion [utilizator înregistrat] a spus pe 29 decembrie 2012:
Cornele, nu te lăsa intimidat de un ateu. Luptă pentru credința noastră strămoșească pentru care au primit moarte martirică mii de români.
8
Cornel [din public] a spus pe 29 decembrie 2012:
Unde ai văzut, Abramovici, ca un om căzut într-o băltoacă să se tragă pe el însuși afară, oricât s-ar strădui s-o facă, neajutat de altcineva din afară?
Așa-i și budistul de care amintești mai sus, se trage de păr în speranța că o să iasă și el odată afară, prin forțele proprii.
Puțini autodidacți răzbesc în hățișurile cunoașterii umane. Marii filozofi ai antichității și-au făcut stagiile la picioarele unor filozofi de rang superior lor. Așa e făcută lumea și trebuie să-i respectăm regulile. E adevărat că trebuie să-ți alegi singur Învățătorul, nu-i suficient să-l moștenești precum moșteneau popoarele păgâne, tot din străvechea antichitate, idolii (chipurile cioplite) familiei.
9
Abramovici [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Cornele. Majoritatea oamenilor care cad în băltoace se ridică singuri și pleacă mai departe, Nu așteaptă niciunul să vină Apostolul Pavel să-i scoată.
Budismul, pe care îl ridiculizezi, este o religie mai veche și mai echilibrată decât creștinismul. Insistă pe latura morală a omului și nu vinde locuri în tribuna oficială a Raiului.

Buddha a fost un om care s-a ridicat deasupra standardului uman, fără a se recomanda ca trimisul Cerului sau Fiul lui Dumnezeu.
10
Melania Vizireanu [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Iisus Hristos nu este doar "trimisul cerului", ci este Dumnezeu întrupat. Treimea Sfântă, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, O singură Ființă, in trei ipostasuri. Atunci când mintea noastră este întunecată de noaptea păcatului, ne este greu să înțelegem această mare Taină. Frați români, noi nu avem nimic comun cu Budha, noi suntem un popor încreștinat de Întâiul chemat la apostolie, ucenicul Domnului, Andrei. Milioane de români de două mii de ani, împărtășesc această credință. Dacă ici și colo, mai răsare câte unul care încearcă să zădărnicească credința ortodoxă, să nu ne lăsăm manipulați de mințile lor malefice. Mass-media geme de profeții mincinoase. Să nu le dăm crezare, să rămânem ceea ce suntem din antichitate, creștini- ortodocși.
11
Abramovici [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Doamnă! Îndemnul Dumneavoastră de a fi ceea ce am fost este o sfidare a legilor progresului omenirii.
Nici noi, nici romanii n-am fost creștini "în antichitate". Am avut zeii noștri. L-ați văzut pe Sfântul Zamolxes în calendarul ortodox?

Apoi romanii au adoptat (după multe ezitări) o "erezie" evreiască (așa socotesc creștinismul și azi evreii, conaționalii lui Iisus) pentru că era frumos formulată și cu priză la public (deci de mare valoare politică).

Creștinismul s-a răspândit oficial, în mare parte cu sabia (analizați "creștinarea" Americii Latine, dar și a triburilor germanice și slave, atrase și azi de simboluri păgâne).

Sigur că da! Noi suntem ortodocși! Dar merită să credem și să cercetăm în același timp, contrar unor indicații popești de a crede fără a cerceta. Pentru că, nu întâmplător Dumnezeu ne-a lăsat ceva creier la mansardă.
12
Melania Vizireanu [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Domnule, dacă judecați cu creierul la "mansardă", să mă ierte Bunul Dumnezeu, dar nu vă pot da dreptate.

Zamolixis, a fost un om învățat, cu aptitudini ieșite din comun, desăvârșit în școlile din Egipt, dar nu a fost considerat decât zeu, adică un semidumnezeu, pe când Hristos a fost "Cuvântul Lui Dumnezeu", "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat", cum mărturisim în "Simbolul de credință", (Crezul).

Evreii, nu l-au recunoscut pe Iisus ca Mesia pe care proorocii îl vestiseră cu sute de ani înainte, dar pentru acest mare păcat ei au fost pedepsiți în toate veacurile.

Nu trebuie să dăm exemple negative, de încreștinare a altor popoare, avem cel mai convingător exemplu al creștinării dacilor, strămoșii noștri, care s-a făcut de bună voie, de jos în sus. Credința dacilor era apropiată de cea ortodoxă: monoteismul, nemurirea sufletului, ș.a.

Mântuitorul a spus într-una din pericopele sale : Cercetați Scripturile". Povestea cu "credeți și nu cercetați" este o scornire, diabolică pentru a destructura credința bazată pe cunoaștere.
13
Cornel [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Exact acesta-i aspectul fundamental, doamna Vizireanu, în care creștinismul contează, cel al mântuirii.
Budismul oferă un model - Buda, iar adepții săi nu se opresc din reîncarnări succesive până nu ajung precum el, la iluminare sau nirvana. De aici încolo nimic, o liniște absolută, ai ieșit din joc, ești terminat, rămâi doar un model pentru altul.A învinge pasiunile înseamnă după budism o renunțare la pasiuni. Religia budista de fapt nu-i religie ci un set de norme filozofice și morale ale omului direcționat spre atingerea unor culmi de renunțare la cele folositoare trupului, în folosul unei iluminări mentale despre care nimenea nu știe la ce-i bună și ce se întâmplă de fapt cu iluminatul nostru după terminarea ciclului de reîncarnări!
Pe când creștinismul reprezintă o luptă cu tentațiile firii, cu poftele și răul prezent în lume, budismul e de o pasivitate extremă. Așa că nu prezenta o astfel de religie, domnule Abramovici, ca pe o alternativă a creștinismului, întrucât budismul e de sorginte exotică, fără priză la români!
14
Abramovici [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Cornele, eu nu prezint budismul ca o alternativă la creștinism, mai ales pentru români (în general, credincioși la modul declarativ). Puseurile religioase ale românilor sunt ocazionale. De regulă, coincid cu sărbătorile Crăciunului și cele pascale. În restul anului, bisericile sunt aproape goale. Noroc cu turiștii, care mai cumpără, ici, colo, câte o lumânare.

Budismul, ai remarcat, încearcă să producă în om o "iluminare mentală". Mă surprinde însă întrebarea ta. La ce-i bună o iluminare mentală? Orice iluminare este benefică, fiind o ridicare din obscurantism. Un om care se va ilumina mental nu va mai face în genunchi turul Bisericii Sfintei Parascheva, doar pentru a cerși dreptul la mântuire. După care se va întoarce liniștit la păcatele lui.

Budismul e de origine exotică, ai dreptate. S-a format în nord-estul Indiei. Nu are priză la români. Dar și creștinismul s-a născut la Nazareth, nu la Nazarcea! Iar creștinarea dacilor (?) s-a făcut târziu. Nu avem repere istorice, dar cred că a mers mai greu chiar decât colectivizarea.

Doamna Melania reia una din cele mai naiviste și primitive explicații ale antisemitismului. Că, vezi, Doamne, evreii au fost pedepsiți de Dumnezeu pentru deicid și pentru nerecunoașterea lui Iisus.
Nimic mai fals. Persecutarea evreilor, fie în Rusia, fie în Spania sau Germania, s-a făcut din interese financiare și materiale. Deicidul a fost un pretext pentru masele oarbe, îndemnate să fure munca evreului. Glazura ideologică a unor nelegiuiri! Poporul evreu a suferit multe, dar Dumnezeul lor (împrumutat și de noi, cu Biblie cu tot) nu i-a părăsit. Astăzi, așa cum au prezis cărțile lor sfinte, lumea este condusă și dominată de evrei! Cinste lor!
15
Cornel [din public] a spus pe 30 decembrie 2012:
Acolo unde ai dreptate, Abramovici, nu te pot contrazice. Din păcate, atunci când afirmi despre creștinismul nostru că-i unul festiv, doar de sărbătoare și nu permanent, adică de tóate zilele, ai dreptate. Mai este mult de lucrat în acest aspect, chiar dacă procentajul de romani recenzați ca fiind credincioși e promițător, mai e de parcurs un drum lung. E calea credinței, greu de explicat necredincioșilor asemănători ție.
Relativ la budism, ceea ce neg eu nu-i aspirația lor către iluminare mentală ci felul de obținere a acesteia: prin renunțare, prin negație sau altfel spus prin nihilism. Oare poți crede, asemenea budistului, că dând lapte șobolanilor și hrănind maimuțele atingi sau mergi pe drumul perfecționării, a iluminării mentale și a atingerii stării de perfecțiune a lui Buda sau altfel spus, a nirvanei?
Nu doar acest aspect e păgubos în budism cât direcționarea efortului, cale de câteva vieți, într-o perfecționare la nivelul minții, fără să dai șanse, așa cum o face creștinismul, salvării eterne și nemuririi personale. Budismul neagă însăși esența eului sau îi atârnă-n cârcă statutul de muritor. În creștin există un sâmbure al nemuririi pe când la urmașii lui Buda nu există varianta salvării ca individ, fiind eliminată șansa mântuirii personale.
Iată ce spunea un budist:
…
“Învățăturile lui Buda îți spun să-ți dai seama că nu există un “ego”. Nimic din ceea ce există nu-i permanent, imortal în propia ta ființă. Toate fenomenele, inclusiv tu însuți se vor termina într-o zi. “Ego”-ul e doar o iluzie.
Buda și-a animat ucenicii să abadoneze eul, nu doar călugărilor le-a spus asta ci tuturor celor care vor să atingă Nirvana, fericirea absolută.”
…
Nu ți se par absurde astfel de învățături? Nu doar să renunți la tot și la toate ci să-ți anulezi până și propriul eu, să-ți desființezi identitatea. Altfel spus să-ți atingi fericirea absolută într-un mod asemănător unuia aflat în moarte clinică. Ăla, săracul, e fericit, pentru că nu mai dorește nimic din lumea aceasta. Câtă noblețe pot avea astfel de învățături?
Niciuna, te asigur că nici budiștii nu-ți pot spune ceea ce caută, unde vor ei să ajungă sau ce-i aia Nirvana!
16
Abramovici [din public] a spus pe 31 decembrie 2012:
Cornele! Mă bucur că ai constatat și tu festivismul credinței la majoritatea conaționalilor noștri. Se simte și pe acest sait. În aceste zile n-ai loc de poezie creștină. Stai numai să treacă Bobotează, să vezi cum vor curge iar epigrame cu bulan și ciocan, semnate de respectivii poeți creștini.

Desigur, mi se pare ridicol săracul budist care e fericit pentru că nu mai dorește nimic din lumea aceasta.
Dar la fel de ridicol mi se pare și săracul creștin, care așteaptă Învierea încuiat într-o ladă de scânduri, ferm convins că după aceea se va bucura de toate drepturile omului, garantate de Constituția Europeană.

Este clar că marile religii (iudaism, creștinism, budism, hinduism, islam etc) sunt variante diferite de explicare a lumii înconjurătoare. Niciuna nu are drepturi de exclusivitate. A spune că una e adevărată, iar celelalte false, pentru că așa m-a învățat bunica sau Popa Tanda e o treabă destul de riscantă.

Doamna Melania. Când Mântuitorul a spus "Cercetați Scripturile" s-a referit la vasta bibliografie iudaică. Evangheliile și celelalte Scripturi creștine au fost redactate după moartea Sa. Iisus, asemenea a 99,9% din personajele Vechiului și Noului Testament, era evreu. El nu a negat iudaismul. N-a avut treabă cu Dumnezeu, ci cu o parte din slujitorii lui.

Toți popii ne recomandă să cercetăm, ba chiar să memorăm Scripturile.
Dar eu aștept un apostol care să ne spună: Cercetați teoria relativității! Cercetați mecanica cerească și fizica cuantică! Cercetați biochimia!

Patrimoniul civilizației umane nu încape într-o carte de rugăciuni.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook