Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

poezie (vezi și poem)
Poezia este o religie fără speranță.

definiție clasică de în Jurnalul unui necunoscut
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Holy Terrors:" de Jean Cocteau este disponibilă pentru comandă online la 73.99 lei.

 

1
alexandrapricob [din public] a spus pe 28 noiembrie 2012:
ce inseamna asta mai exact ?
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 28 noiembrie 2012:
Nu stiu daca ati remarcat dar cele mai multe poezii sunt de dragoste. In ele poetul, un barbat cu varsta cuprinsa intre 14 si 120 de ani se afla intr-o transa hipnotica (accentuata de abuzul de alcool si excesul de tutun) pe care o numeste, cum altfel decat metaforic, adoratie. Pe scurt: poetul isi divinizeaza iubita (cu varsta nu mai mare de 30, exceptie facand poeziile de gradinita si de Paunescu adresate mamelor, bunicilor si altor rude mai indepartate), o ridica in Olimp pe saua armasarului inaripat al imaginatiei (asta e de altfel unul din punctele lui slabe: armasarul nu e real si inchipuit). Poezia emanata din dragoste e asadar un fel de religie, un cult inchinat unei zeitati feminine. Cum ramane cu expresia: „fara speranta"? - ma veti intreba cu o legitima curiozitate. Va reamintesc ca resortul intim al unei religii este speranta in salvarea sufletului aflat intr-o situatie stanjenitoare numita viata sau, daca va plac sintagmele melodramatice, detentie trupeasca. In religie speranta sufletului e ca se va debarasa de povara trupului. In poezie lucrurile stau taman invers: poetul - adorator spera din tot sufletul sa dobandeasca un trup tanar, mladios, prevazut cu forme de relief variate si neaparat rotunjite specifice anatomiei feminine. Numai ca speranta jupanului e zadarnica. Daca ar fi avut o cat de mica sansa n-ar fi pierdut vremea inchinand zeitei poezii. I-ar fi adus alte ofrande: un apartament cochet amplasat ca un cercelush in buricul targului, o caleasca metalizata trasa de „jde” mii de cai putere, un animal de companie fioros tinut la respect de o curea despre care cuconetul trecut de patruuzeci crede ca e menita sa-i sustina nadragii detinatorului, chintale de blanuri cu schepsis, din acelea care o data imbracate produc asemenea calduri incat se cer a fi grabnic dezbracate pana la pielea purtatoarei.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook