Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Câinele

Când ai un câine sincer, care-ți păzește vatra,
Și un vecin aruncă cu piatra în cățel,
Dulăul se repede să muște-ndată piatra
Și nu pe nătărăul ce-a dat cu piatra-n el.

epigramă de din Râsul lumii la români (2010), traducere de Gabriel Teodorescu
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
calendarNu este introdusă data nașterii pentru M. Pacuvius. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 3 aprilie 2012:
Minunate exprimări are acest autor adevărat, de epigrame. Sunt constatări din realitatea cotidiană. Am văzut cu ochii mei, câine... rău, și care... a mușcat purșisimplu... din piatră nene. Era și înfometat bietul de el, și omul... rău, mai rău decât câinele, că nu pot să-i spun alcumva, a dat tare cu piatra să-l lovească. De regulă, fug... în situații de acest fel, dar acesta... nu: mai să-l mânânce pe respectivul, cu piatră cu tot. Și a fugit... până la urmă, iar câinele, a pus ochii acum... pe mine(scăpase cu lanț cu tot de la o firmă din apropiere), să mă facă praf. Și știți bre... ce am făcut? Am fluierat... zicând că-i dau ceva de mâncare, săracu, și bietul de el. Și el, deodată... a dat din coadă(semnul lor de iubire), după care... m-am aplecat ușor jos, am luat foarte ușor(că se uita atent la mine ce-i dau), o piatră, apoi... am aruncat-o cât am putut, nu în el, ci... lateral... departe. Câinele, văzând că am scos din sacoșă... acel... "os", s-a bucurat tare, și a rupt-o la fură să prindă repede piatra. Așa am rupt-o și eu la fugă, m-am uitat apoi să văd ce face câinele acesta rău, și săracul... pe cuvântul meu dacă nu... ședea cu piatra în gură, și se bucura, apoi, lăsând-o ușor jos, s-a retras cu lanț cu tot, de unde scăpase. Era noapte, după miezul nopții, și ce făceam eu căci, trebuia să trec podul acela spre casă? Zilele următoare, păstram o bucată de pâine, în eventualitatea, că mai scapă acel câine. Chiar am stat de vorbă cu paznicul de acolo, și zicea că, a sărit chiar și la el, și-i tare rău... să ne ferim de el. Și... i-am dat zile la rând, câte o bucată de pâine, pe care știa... căci o prindea săracul... din aer, din zbor. Cine-i om, și cine-i câine? (Din bucata mea de pâine, am crescut un om și-un câine; câinele îl dau afară, sare gardul, intră iară... știți cântecul nu?). Mulțumesc pentru atenție.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook