Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

La scăldat (poezie pentru copii)

La scăldat, cine nu știe
Că e mare veselie,
Găsești rațe, și căței
Și ce vrei, și ce nu vrei!

Unii înoată câinește;
Alții știe brotăcește;
Voinicește sau pe spate
Să tot fie, să înoate!

La scăldat, și un fricos:
Câinele... lăudăros!
La scăldat, și o pisică:
Ce avea de apă frică.

***

Toată lumea-i la scăldat,
Toată lumea-i la spălat,
Doar cățelul și-o pisică:
Miorlăiau, că le e frică!

poezie pentru copii de din Cartea mea de poezie, volumul I (2008)
Adăugat de Paul Preda PăvălacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 21 februarie 2012:
Este grav în general, dar mai ales la o poezie pentru copii, să apară un dezacord precum "alții știe".
2
Betty Marcovici. [din public] a spus pe 22 februarie 2012:
Poezia este geniala, superba si inegalabila.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 22 februarie 2012:
Maret, un Tudor Arghezi pentru copiii din ziua de zi. Aia care fumeaza de la 4 ani, se mozolesc de la 5 si isi defuleaza frustrarile de la scoala primara jucnand counter-strike toata ziulica (cu noapte cu tot). PPP asta nu-i poezie pentru copii, ci pentru minori. Aia care abia asteapta majoratul ca sa se urce in masini si sa joace counter-strike cu pietonii. Multumesc!
4
Michele [din public] a spus pe 22 februarie 2012:
Pentru corectarea ritmului, la strofa a doua propun: "Se înoată și cîinește, / Unii știu doar brotăcește, / Alții știu numai pe spate... / Mulți să fie, să înoate!"
5
Julia Costinaș [din public] a spus pe 23 februarie 2012:
Să spui despre o jucărioară literară, că este genială, este mai mult decât prostie omenească. Că este inegalabilă, da, pentru că nici un puști de la grădiniță nu s-ar exprima atât de primitiv. Betty, cu asemenea comentarii te faci de râs, la pretenția ta de cugetătoare.
6
Julia Costinaș [din public] a spus pe 23 februarie 2012:
Michele, încurajezi o poezioară minoră, propunându-i autorului o corectare de
parcă i-ai da lecții de rigipsar.
7
Paul Preda Păvălache [autorul] a spus pe 23 februarie 2012:
Mulțam dle Lucian Velea.

La scăldat, cine nu "știu"
Că e mare "veseliu".

Nu pricep, unde ați găsit domnia voastră... "alții".

Vă consider om inteligent.
Totuși, ați dat "tonul" altora.
Deznodământul, este tragic:
Votată, îndoielnică.

Probabil va fi ștearsă
Sau probabil nu va apare
Acest comentariu.
Mi-am făcut o părere
Greșită despre dvs.

Dacă dați dovadă de eroism
Comentați atitudinea dvs.
Și postând acest comentariu
Apărați-vă identitatea știrbită.

Ps
Se înnoată și câinește
Se vorbește brotăcește
Și pe burtă și pe spate
Cum, fiecare, mai poate.

Eu unul, atâta pot
Am dat din mine cam tot
Dați și voi să obosiți
Poezie, dacă știți.

(Dacă nu, sunteți... iubiți)
8
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 23 februarie 2012:
Strofa doi, versul doi:
Alții știe brotăcește

Corect este
Alții știu brotăcește
9
Paul Preda Păvălache [autorul] a spus pe 24 februarie 2012:
"Alții cunosc brotăcește", ar fi fost o reparație imediată. În ziua de azi, făță de cum eram acum 4 ani când am scris în grabă aceste poezii(mă grăbeam să apară - prima ediție, de sărbătorile Crăciunului și să le pun colegilor de serviciu în punga Moșului, ceea ce am și făcut: 80 de bucăți numai), sunt mult mai atent, spuneam. Totuși, la a doua ediție, editura, care a spus că își asumă obligația de a verifica fără cost 4-6 ore, a greșelilor gramaticale și ortografice, nu prea a făcut lucrul acesta, deși le-am tot explicat un lucru... anume că, imaginea mea, este și imaginea lor, ca Editură aleasă de mine, și la care voi mai tipări, multe, foarte multe volume. Totuși, tac, sunt mulțumit de această Editură fără de care eram... mort, necunoscut, la finanțele puține de care dispun ca om, nu poet, și cel mai împortant este faptul că, volumele mele se găsesc la Biblioteca Națională... sper acest lucru, și că se va găsi cineva interesat de scrierile mele pe viitor, iar din acel moment, este floare la ureche, în ale verifica, modifica, și ale distribui prin librării, lucru finit. Și ca fapt divers, parcă m-a auzit Dumnezeu când am adăugat eu poezia cu "Pisica bătrână și șoarecii jucăuși", și am zis că nu sunt ajutat și trăim într-o lume fără suflet pentru aceste poezii ale celor mici, și am avut surpriza să primesc un mesaj al unui prieten... Ion Untariu - fost coleg la Poezii Biz; și care să-mi spună că... un anume scriitor, care a ajutat pe mulți precum Paul Preda Păvălache, îmi citește toate volumele... 11 am dat eu cadou acestui prieten; și dorește să scrie despre mine în revista domniei sale "Amurg Sentimental(Ion Machidon), are și o tipografie... etc. Și răspunsul meu a fost unul puțin mai deosebit, căci nu fac pe milogul, și am zis prietenului meu, să zică acestui domn onorific, faptul că... Domnul Hristos a fost cel care S-a aplecat și a spălat picioarele ucenicilor Lui, și da, când voi ajunge și eu la valoarea domniei sale, mă voi apleca și eu edificând dradostea umană a zilelor noastre. Și prietenul acesta, s-a supărat, nu a înțeles cuvântul meu glumeț... cu mai multe înțelesuri, și a zis... "Treaba ta, eu am vrut să te ajut... ce te face să-l suni, și să vorbești două minute cu el"? Și tocmai, că în două minute, și cum se mai spune în mesajul respectiv că ar fi foarte ocupat, în graba aceasta, nu faci mare brânză. Esențialul este că, vreme de mulți ani, nimeni nu s-a înteresat de persoana mea, și deodată, da, cineva, peste noapte, vine, și găsește în mine, o posibilitate de a scrie... ceva, de bun augur zic eu; căci fără imformație, fără o personalitate cunoscută care să te ajute pe calea aceasta a Literaturii, nu poți... mai 100 de ani de acum înainte. Mulțumesc. Și sper să nu vă fi supărat, dacă v-am mai scris ironic, sau nu.
10
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 24 februarie 2012:
"cunosc să înot"? E o exprmare tare nefericită.

O corectare ar fi
Alții-noată brotăcește
11
Paul Preda Păvălache [autorul] a spus pe 24 februarie 2012:
"Alții știu și brotăcește".
Eu zic(virgul')că se potrivește
Bine-ar fi să nu greșim
Și gramatica s-o știm.

Vela prietene, eu mă trag dintr-o familie de țărani, și precum știți, sau nu știți, la țară, în vremurile de demult când 90% din populația la sate iscăleau punând degetul ca amprentă(era o semnătura care aș întroduce-o obligatoriu în zilele noastre), vorbeau din moși strămoși așa cum au auzit și ei din tată în fiu. Acum, când s-a dezvoltat vorbirea scrisă, și când copilăria ta a lăsat o amprentă adâncă în exprimarea incorectă cunoscută de tine, este nu greu, extrem de greu să scrii conform cu exigențele cerute de Limba și Literatura Română, căci străină nu: n-au atât de multă bătaie de cap precum avem noi, românașii. Păcat că nu mai apar cârcotașii, cârcotași care găseau în mas media, nu pe... maidan, greșeli de exprimare grosolane, nu așa... un cuvânt acolo nesesizabil în vorbire. Scăparea acestora este că, vorbesc, nu scriu să rămână scris sute de ani într-o carte, iar dacă se întâmplă chiar și prin reviste sau ziare asemenea greșeli gramaticale, nu reprezintă mare lucru, deoarece ziarul sau revista se arungă la gunoi, nu se păstrează în biblioteca personală precum o carte. De aici și necesitatea studierii exacte în școli de nivel înalt, etc. Ce face totuși un... "Păvălache", ce nu a avut la viața lui posibilitatea aceasta? Geme, asta face. Face pe el. Așa se pierd volorile cele mai de seamă. Suntem egoiști. Suntem îngâmfați când ne vedem cu... "Almanahe", și nu ne pasă de cel prăbușit la podea. Ridicăm mâna celui rămas în picioare, și spunem... "Învingător la puncte... puncte, puncte". Este rușinos. Avem peste 4000 de edituri în România. Care este interesul real al multora? Vă spun eu. Nu acela de a îmbogăți patrimoniu cultural al României, ci, a-l distruge, îmbogățindu-se ei considerabil. Dacă ați citi prima ediție a celor două volume tipărite în 2008 la Editura Dalami din Caransebeș, v-ați convinge: nici nu au citit poeziile mele scrise; m-au taxat enorm de mult obligatoriu cel puțin 200 de bucăți, iar când a fost vorba de o verficare din partea lor, m-au refuzat spunând că lucrul acesta se mai taxează... nu se negociază cum vreau eu, și au scris mare de tot, că... NU SUNT RESPONSABILI DE GREȘELILE GRAMATICALE, RĂSPUNDEREA ÎI APARȚINE AUTORULUI. Și așa am pierdut eu 70 de milioane lei vechi(o dacie, nu?)și doi ani de zile am zăcut și mâncat pâine uscată... să le mai pot tipări încă odată... și nici de această dată cu succesul scontat. A treia oară... ce surprize mai am? Iată de ce... mă ajută Dumnezeu de această dată, dar tot prin oameni lucrează și Dumnezeu. Mulțumesc mult. Cu respect.
12
Betty Marcovici. [din public] a spus pe 25 februarie 2012:
Ceea ce scrieti dvs.ma intereseaza in mod deosebit pentru ca aveti un stil aparte in abordarea literaturii de calitate.
13
Julia Costinaș [din public] a spus pe 25 februarie 2012:
Dacă asta considerați calitate doamnă, vă înșelați amarnic. Ori habar nu aveți de literatură, ori încurajați nejustificat un versificator agramat care nu știe cine a furat pupăza. PPP nu are nimic din ceea ce se cheamă talent, decât o ambiție de a se face cunoscut.
14
M. Arin [din public] a spus pe 25 februarie 2012:
D-le Preda Păvălache!

Sunteți cu siguranță
un om talentat.

Aveți vervă, aveți verb,
aveți răbdare să scrieți,
aveți idei.

Din păcate,
ca poet,
stăpâniți slab limba română.

Mai grav,
nu vă puteți stăpâni deloc
"limbarița" rimată,
care la Dv. transformă orice subiect
în logoree obositoare, interminabilă.

Azi, un scriitor
trebuie să-și măsoare atent cuvintele.
Bibliotecile gem de capodopere,
adunate în câteva milenii de literatură.
Oferta în ce privește lectura
este uriașă și de calitate.
Ca să citești o pagină din PPP
trebuie să lași deoparte
pe Arghezi, Proust, Ionesco etc.

Eu vă simpatizez, sincer.
Scrieți incredibil de bine
pentru un șofer.

Sunt absolut sigur
că dacă vă educați corespunzător talentul
(prin școli, și prin mai multă lectură)
ați fi scris foarte bine.

Acum
sunteți ca un Mozart care,
la bătrânețe,
vrea să compună simfonii,
dar constată că nu știe notele.

Cum spuneam,
vă simpatizez și uneori vă citesc,
fragmentar, desigur.

Spre deosebire de alți creatori
de pe site,
care scriu din plictiseală și blazare,
punându-și măști ridicole de mari filosofi,
la Dv. simt bucuria sinceră de a scrie.

Talentul Dv. erupe constant, dar,
v-am mai spus,
creația este erupție controlată.

Editurile scot cărți pe bani.
Corectura și-o face autorul.
Se descalifică scriitorul
care cere editurii
să-i îndrepte greșelile de ortografie,
de gramatică, sau de exprimare.

Ați dat 70 de milioane
și v-au pus cărțile în brațe.
Trebuia să mai dați 20 lui Dârțu la Iași
și vă punea în Dicționarul Marilor Scriitori Români,
între Mircea Eliade și Eminescu.
Grafomania costă multe parale.

Dna Marcovici.
O literatură cu atâtea greșeli
și dezacorduri nu poate fi "de calitate".
Îl puteți ajuta altfel pe PPP,
nu lăudând exact ce nu are.
Mă gândeam să-l ajutați la corectură.
Din păcate, la capitolul ortografie
nici Dv. nu excelați.
Dar, spre deosebire de PPP,
scrieți concis.
Cam aiurea, dar concis.
15
Betty Marcovici. [din public] a spus pe 25 februarie 2012:
Recititi cu mare atentie ceea ce doresc sa exprim.Din pacate dvs. nu stapaniti destul de bine " arta cititului printre randuri."
16
M. Arin [din public] a spus pe 25 februarie 2012:
Doamna Marcovici.

V-ați gândit vreiodată
că poate Dv. nu stăpâniți
"arta de a scrie printre rânduri"?

Una vreți să scrieți
și altceva rămâne pe hârtie.
Este boala tuturor amatorilor.
Mereu cineva trebuie să vă completeze,
să vă traducă din română în română.
17
Paul Preda Păvălache [autorul] a spus pe 25 februarie 2012:
Da, sunteți cu adevărat critic literar, dle M.Arin. Tocmai, că nu am timp, să stau, să gândesc ore întregi la o poezie de câteva strofe acolo. Volumul acesta, dar paralel și un alt volum numit... "Carte de poezie religioasă și rugăciuni", au fost scrise pe gunoiera despre care tot mă luați domnia voastră în bâză, și nu am avut nici calculator în 2008, să corectez, ba mai mult, am plătit pe un lăudăros(editura Dalami nu avea tehnoredactor, sau avea dar era ocupat cu alte lucruri), care și-a bătut joc de mine, și a trebuit să corectez eu prin alte persoane plătite și acestea, care văzând greșelile gramaticale(total greșite cu originalul manuscrisului meu), a zis... nu, mai bine vă rescriu eu tot: îmi citești, și eu scriu cu diacritice(tipul nu mi-a scris cu diacritice nimic, ba, nici literă mare la început de vers - vă dați seama ce dezastru era acolo). Și așa am făcut. Tipul scria cu o viteză fantastică pentru mine care nu văzusem așa ceva. Apoi, când au fost trase la imprimantă și am mai descoperit din graba lui greșeli gramaticale, am rugat editura să mă ajute a le corecta. Editura, a citit, ba... tehnoredactorul ce îl avea totuși, un anume "Florin", mi-a scris el poezia "Alba ca Zăpada", zicând că de când este el nu a văzut o așa lungă poezie; ba, a mai avut ghinionul să se oprească energia electrică în magazinul Mol din Caransebeș și să i se șteargă această poezie. Ziceau că așa ceva nici că i s-a mai intâmplat și că l-a mijloc era ceva necurat(aveam și volumul religios scris), și vă dați seama... nervi, supărare mare le-am făcut; alt tras la imprimantă pentru a mai verifica eu odată acasă costa 0,50 de bani pagina. Eram falit. Disperat. Și am zis... "dați-i drumul așa cum o fi... că nu mai rezist". Aceasta este povestea celor două volume, dragilor, căci în 2009, l-a sfatul unui prieten(cel ce i-am citit, plătit, și el mi-a rescris ambele volume), mi-am cumpărat o unitate(aveam un Pentum 1), și... "Internet"; m-am învățat să scriu... direct, cu diacritice; am navigat și dat peste saitul "Poezii biz", de pe urma căruia am 6 volume(peste 3000 de pagini), intitulate "Trăiri intense la Poezii Biz", și din invidia acestora pe care-i comentam în versuri... m-au dezactivat, și atunci, eu, am căutat, și am ajuns la... (și la), Citatepedia, căci acum nu, că sunt dezactivat și de pe saitul "Resurse Creștine", dar atunci da... activam și scriam și pe acolo. Cui am dat gratuit să citească cele 12-14 volume deja tipărite, au zis că sunt fantastic, și că dobor orișice record în materie de scris în viteză... cărți, volume, și nu orișice volume, ci... poezie, care... știm că se scrie greu. Mulțumesc de apreciere celor ce mă... iubesc, deoarece, iubire este aceasta, și ură, invidie, când zici... votezi... "Îndoielnică", ești... ciuri-buri, etc. Da sunt ciuri-buri, dar tu cum ești? Ceau!
18
Paul Preda Păvălache [autorul] a spus pe 26 februarie 2012:
Vă mulțumesc încă odată dle critic M.Arin. Mulțumesc nespus de mult și administratorilor(dacă sunt mai mulți... cred), acestui sait minunat de care m-am îndrăgostit foarte tare prin faptul că îmi dă pe "post" toate scrierile... lucru ce alții pe alte saituri nu l-ar face de îngâmfați ce sunt... și pierd, bineînțeles; și mulțumesc nu în ultimul rând, și dinstinsei doamne(sau domnișoare), "Betty", care întorcând armele, a citit mult mai atent decât alții unele... repet, "unele", lucrări ale mele... cele mai recente... bineînțeles, și a descoperit lucrul acesta, adică, eu, adeseori, mai scriu și printre rânduri. Posibil să, nu fie mare lucru pentru cineva grăbit care mă citește doar parțial, dar pentru cine mă citește... "total", însemnând acest lucru și... vertical... anagramat, cum îmi zicea un prieten(vă voi oferi un poem în acest sens a-l descifra... "Urare de Crăciun", se numește), este o mare descoperire în materie de a scrie poezie și orizontal, dar și vertical, etc... pentru că mai am și alt stil greu de descoperit(ultimua literă a versului... și nu numai) Poate caut și așa ceva... pe la un alt volum cred că am așa ceva unde vorbesc de Eminescu), deci am mult de lucru astăzi cu domnia voastră, și nici vorbă să mă supăr dacă mă criticați cum vă vine... mai bine, dimpotrivă, sunt fericit, și mă simt iubit. Pe cai... ăi, și sunați din zurgălăi!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook