Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

filozofie
Filozofia este știința care are în vedere adevărul.

definiție celebră de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

 

1
Felix [din public] a spus pe 8 iulie 2008:
Care Adevar, si al cui?
2
Pol [din public] a spus pe 25 ianuarie 2010:
tu chiar esti un filosof felix nu-i asa?
3
michelle [din public] a spus pe 21 octombrie 2010:
nu cred ca a inteles bine citatul spune destul de clar "are in vedere adevarul"dar asta nu inseamna ca e si adevarul suprem..sau pur
4
Condorul [din public] a spus pe 22 octombrie 2010:
Aristotel, dupa parerea mea, a fost unul din marii GANDITORI ai timpului sau, ca drept dovada a abordat si problema „ADEVARULUI”.Eu cred ca adevarul PUR este numai la DUMNEZEU, creatorul tuturor „lucrurilor” care au fost, care sunt si a celor care vor veni. Nu exista alte „categorii”de adevar, precum adevarul suprem, adevarul juridic, adevarul meu sau sau al tau, toate aceste categorii fiind inventii ale noastre ca sa avem de unde alege, evident ce ne convine.
5
Oriana [din public] a spus pe 8 februarie 2011:
E de apreciat ca intrebarea lui Felix a generat multe ipoteze
6
Madre Mia [din public] a spus pe 8 februarie 2011:
Condorule! Dacă ADEVĂRUL e doar la Dumnezeu, înseamnă că ce spui tu în comentarii sunt neadevăruri. Sau simple BAZACONII! Spor la comentat!
7
Condorul [din public] a spus pe 8 februarie 2011:
Madre Mia, v-am recomandat sa invatati COMPLIMENTUL, nu v-am cerut sa ma COMPLIMENTATI. Oricum, va multumesc.
8
daniel stanciu [din public] a spus pe 8 februarie 2011:
Aristotel e initiatorul teoriei adevarului- corespondenta. Un enunt e adevarat in cazul in care "corespunde" realitatii si fals daca e in dezacord cu aceasta. Pentru Aristotel adevarul e o adecvare a intelectului la lucruri. Relatia dintre gandire si lucruri e intermediata de limbaj. Adevarul trebuie cautat la nivelul acestui instrument (mediu) de conoastere si de comunicare- limbajul. Desigur, poti spune ca Dumnezeu e sursa si garantul Adevarului. Insa in joc e alt tip de adevar (absolut). In viata cotidiana noi nu ne prevalam de aceasta acceptiune a adevarului. Cand o intreb pe Lulutza: "E adevarat ca m-ai tradus?"- in interogatia mea adevarul nu are nicio conexiune cu Dumnezeu. Ar fi urat din partea mea sa cred ca adevarul Lulutei este o forma de manifestare a Providentei. In mod obisnuit, noi decupam fragmente ale realitatii si le depozitam in limbaj. Daca le stocam corect obtinem enunturi adevarate, daca le inmagazinam gresit- enunturi false. Adevarurile partiale (realizate prin raportari limitate la real) sunt avute in vedere de Aristotel. Stiinta s-a construit pe aceasta notiune a adevarului. Dumnezeu e pt. stiinta o ipoteza neverificabila (ca atare, lipsita de valoare cognitiva). Din cate tin eu minte Dumnezeu nu e o axioma a matematicii sau un principiu al fizicii. Cu toate acestea aceste stiinte sunt cat se poate de respectabile si ne livreaza tot felul de adevaruri.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook