Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Iisus Hristos: Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia. Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul. Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura. Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui. Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este împărăția cerurilor. Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea. Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri, că așa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi.

replică din Sfânta Evanghelie după Matei, Predica de pe munte. Fericirile. Adevărata împlinire a Legii. - 5:3-12 de
Adăugat de Girel BarbuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Sfântul Matei. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 29 martie 2012:
Nea Girele, sunteți catastrofă, "salamandră", la capitolul religie. Și nu am greșit eu când am spus că sunteți majoritatea atei... pe aici. Și cum să deveniți domniile voastre credincioși și buni cunoscători ai Sfintelor Scripturi, când... nu înțelegeți nimic, din "Cuvântul" Domnului, cum? Posibil din memorie să fi așezat domnia voastră "Fericirile", sau și mai grav: așa să le fi găsit scrise pe undeva, chiar și într-o Biblie... alta decât cea tradusă de Cornilescu. Ia vedeți, așa scrie și la dumneata, sau scrie cam așa:
1)Ferice(nu fericiți...), de cei săraci ÎN duhul(trebuie explicat cum adică... săraci în duhul), căci a lor este Împărăția Cerurilor.
2)Ferice(toate încep cu... "Ferice", după denumirea lor de "Fericiri", nu?), de cei care plâng, căci ei vor fi... "Mângâiați". Ce-nseamnă bre, a fi "Mângâiați"? Greu de răspuns din partea cuiva ce nu cunoaște termenul de... "Mângâietor". Mângâietor, este Duhul Sfânt bădie, și care mi te... "Mângâie", da, adică îți dă Duh Sfânt, precum S-a exprimat Domnul când a zis... "Luați Duh Sfânt". Cine este bre... Duhul Sfânt? Da, este parte integrantă din Dumnezeu. Domnul a zis ucenicilor, că se va duce la Tatăl, de unde S-a pogorât, și că... este bine să se ducă la Tatăl(Cel mai mare din Treime, din Dumnezeu adică), deoarece dacă nu Se duce, Duhul Sfânt, "Mângâietorul" adică, nu va veni, dar dacă SE, duce, Duhul Sfânt, "Mângâietorul", va veni la voi, pentrucă... Eu, zice Domnul: mă voi ruga Tatălui, și Tatăl vostru(Creatorul adică), care vă iubește precum și Eu v-am iubit, nu vă va lăsa singuri, ci vă va trimite Unul ca Mine; aproximativ așa, S-a exprimat Domnul, și omul, modifică, scrie, traduce, cum vrea el, nu cum a rostit Domnul și ucenicii, prin puterea dată de la Dumnezeu, au memorat imediat.
3)Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul. Aici nu este vorba de avere, de moștenire... case, bani, palate, ci o mostenire spirituală, de Duh și credință în Dumnezeu, căci înainte de a mosteni partea ta(vezi Daniel... "Du-te Daniel, căci tu vei dormi, nimic nu vei ști, și te vei trezi, la sfârșit... când vei fi primit: partea ta, de Împărăție), de Împărăție ce ți se cuvine de la Dumnezeu, moștenești ce ai lăsat semenilor tăi pe acest pământ, fără de care moștenire, alții nu vor putea și ei ajunge la ceruri mântuiți(de la Mântuitor), și Mângâiați(de la Mângâietor), să fie fericiți în veci de veci.
4)Ferice de cei flămânzi(ca mine așa), și însetați DUPĂ neprihănire(curățenie sufletească, adică), căci ei vor fi SĂTURAȚI. Da, săturați, frate, căci hrana spiritului tău nu este o hrană materială cu... mici și bere să te simți bine câteva ore, ci, hrana spiritului, a sufletului tău adevărat pe care-l ai de la Dumnezeu nu de la diavol, este HRANA DUHOVNICEASCĂ, adică ce fac eu acum, când explic unuia care s-a gândit el așa... că tot vine Paștele, să o dea și cu religia, să vadă mulți... "mama ce știe nea Girel acesta, și ce credincios trebuie să fie". Nu, a fi credincios înseamnă, a te ruga, a posti, a face voia Domnului, și mai apoi a te da tu mare că știi Sfintele Scripturi ce spun.
5)Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă. Ce-nseamnă, a fi milostiv? A ierta, înseamnă, și nu orice, a ierta pe cel care... precum în pilda Domnului Hristos, are o datorie la tine: nu a avut de unde să plătească întreținerea la bloc din pensia de nimic ce o are; s-a repezit de foame și a furat o pâine de pe tijgea, etc. Și omul ce face... Păi se duce și îi pune sechestru pe casă, pe mobilă, pe tot, și îl aruncă în stradă ca pe un câine, aia face. Domnul explică prin această pildă, cum El, te iartă, îți șterge datoria toată, păcatul tot, dar va trebui și tu la rândul tău să dai dovadă de clemență, și să ierți pe slujnicul tău care are o datorie mititică să îți dea. Și, dacă nu vei face precum îți explică Domnul, ce-ți va face, știți? Păi zice Domnul că... Eu, te-am iertat de o datorie mult mai mare pe care nu mi-ai dat-o, și pentrucă, tu, la rândul tău, NU, ai iertat și șters datoria mult mai mică a slujnicului tău, te voi arunca în beci, căci nu vei putea să-Mi plătești niciodată și să scapi de datoria avută. Mai pe înțelesul nostru, tu, ca păcătos și iertat de Dumnezeu, dacă tu, la rândul tău, nu vei ierta și tu pe cel oropsit de soartă, Dumnezeu, își va aduce aminte(Dumnezeu nu uită niciodată... ești scris în ceruri tot ce ai făcut), de tine și păcatele ce le-ai săvârșit, și... NU vei mai fi iertat niciodată, căci Dumnezeu unde scuipă, nu-ți linge ție scuipatul și mizeria, că ești tu... "Gheorghe" dracu, înțelegi bre? Bine. Hai să mai vedem:
6)Ferice de cei cu inima curată, căci ei... ce vor face bre?... VOR VEDEA PE DUMNEZEU, aia vor face. Și dacă v-aș spune că eu L-am văzut... nu odată, de mai multe ori, pe Dumnezeu, nu m-ați crede. Unde L-am văzut? Păi... e complicat să vă spun... în vise, vedenii, etc. Să-ți spun o vedenie să mă crezi? Păi... aș zice... "Noapte Misterioasă 1. O știu din memorie scrisă prin... 2002-2003, cred, și pe care nu o mai am. Iată cum arată:

Era o noapte-ntunecoasă
Ploaua, și era frig;
O noapte cam misterioasă...
Așa pot să îi zic.

Această noapte a venit
După o supărare
(M-a părăsit soția)
În toiul nopții m-am trezit
Cu o durere mare.

Am vrut să chem în ajutor
Copila ce dormea
(avea 15 ani fica mea atunci)
Dar mi-am dat seama c-am să mor
Și-afară-i vremea rea.

Ce să mă fac? am gândit eu
Ca să mă văd scăpat;
Am să mă rog la Dumnezeu
Să mă dau jos din pat...

Să mă dau jos, s-aprind un bec
Apoi o lumânare;
Ultima clipă să-mi petrec
Aici, între hotare.

Și deodată am văzut
O rază de lumină;
Ea, prin rulouri a trecut
La mine ca să vină.

Acum, s-a așezat frumos
La căpătâiul meu;
Privesc, la Crucea lui Hristos
Fiul lui Dumnezeu.

Mă-ntreb, oare de ce nu pot
Să mișc un ochi măcar?
Să fi sosit al meu soroc
Cu o lumină-n dar?

Văd Crucea sfântă încețat
Și-mi este somn;
Durerea din piept a-ncetat
Și-acum, eu, dorm.

Visez, o pasăre cu cioc
(Cioc întors, alb strălucitor)
Ce stă cu mine
Ea-mi spune, că-mi poartă noroc
Și e de bine.

O-ntreb... ce vrea să-mi spună
Dar ea se-ncruntă;
Mi-arată, că afară-i lună
Apoi... o nuntă.

Abia acum am priceput
Cam ce vrea ea:
După nuntașii ce-am văzut
E nunta mea(24-25 mai 1986).

O-ntreb, de pot și eu să... "joc"
Dar iar se-ncruntă;
Mi-arată, o lumină-n cioc
Cum o frământă.

Apoi mi-arată că e soare
Cu cer senin;
Se scaldă păsările-n mare
(Păsări mai albe și mai strălucitoare decât soarele pe cer)
Și beau venin.

Și deodată mă trezesc...
E... dimineață?...
Mă spăl pe ochi, mă tot privesc
(Îmi străluceau ochii și fața)
Beau multă apă(răță).

Aceasta este prima parte a poeziei, iar a doua parte nu o mai rețin, dar este o lungă rugăciune de iertare exprimată de mine către Dumnezeu.
Și să revenim, la Fericirile acestea, foarte împortante, și dacă nu le înțelegem, e bai.
6)Ferice de făcătorii de Pace, căci ei vor fi numiți... Fiii, lui Dumnezeu.
Aici este vorba de pacea sufletească, adică lucru pe care încerc eu al vi-l dărui acum, și care vă va prinde bine acum, în preajma Sfintelor sărbători Pascale.
7)Ferice de cei prigoniți, din cauza neprihănirii(neprifănire înseamnă înfrânarea ta de a mai săvârși păcate și deci, a rămâne curat sufletește, lucru foarte important, căci altcumva nu ești mai presus de... Daniel Stanciu, sau... "Bulă", de exemplu), căci a lor este Împărăția cerurilor.
Și aici, este bun exemplul meu, căci în afară de saitul acesta(Dumnezeu să-l binecuvânteze), unde am găsit bunăvoință și mi se postează 90% din comentarii, alte saituri au dat cu mine de mi-a sărit și... "basca" din cap. Și i-am iertat, conform cu fericirea privitoare la... a ierta, nu dușmăni, să determini pe Dumnezeu să nu te mai... "Iiubească".
8)Ferice va fi de voi când(foarte importantă), din cauza Mea(a credinței în Domnul Hristos, adică), oamenii vă va... defăima(atcumva scrie cred), vă vor prigoni, și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate, împotriva voastră!
Da, nu așa o știam eu, căci am la îndemână Noul Testament scis de... Liga Bibliei, cărora știu că le-am scris multe scrisori prin 2002-2004, sau chiar la începutul lui 2005, cred, și... precis m-au crezut dus cu pluta, așa cum încă mă mai cred mulți, și în ziua de azi. Dar ce să faci, înghiți, și taci.
8)Bururați-vă și veseliți-vă, căci răsplata voastră este mare în ceruri, deoarece, tot așa i-au prigonit pe proorocii care au fost înainte de voi.
Aici, trebuie explicat... căci este vorba despre cei de mai sus, și care prin credința și loialitatea lor față de Dumnezeu, înlocuiesc pe proorocii din Vechiul Testament, lucru foarte important căci, ne întrebăm de ce, de ce astăzi nu mai avem prooroci, adică persoane care să ne zică... de la Dumnezeu vă vorbesc ăi, dar voi ce... nu auziți ăi? Poate prin acest comentariu mai de excepție așa, vor auzi măcar în al treisprezecelea ceas, și se vor pocăi de faptele lor rece.
Mulțumesc.
La cererea voastră, pot reveni, dacă mă iubiți, căci nu pe mine ca om mă iubiți, ci pe Cel ce sălăsluiește în mine când vă scriu, adică... Domnului Hristos îi cereți voi prin mine, a vă explica multe lucruri nedorite de satana a le cunoaște noi, oamenii, creaturile cele mai dragi ale Creatorului nostru drag.
29 Martie 2012.
2
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 29 martie 2012:
Citatul este din traducerea oficială a Bisericii Ortodoxe Române. Dacă faceți referire la altă traducere, e bine să o precizați.
3
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 29 martie 2012:
Domnule Pavel,
"Ferice" de cel ce are răbdare să citească Predica dumneata de pe "Munte"(le) de gunoaie de la Glina. Eu nu am reușit să citesc decât o frază la început și data de la sfârșit. Puteam să nu intervin, era suprasuficient răspunsul distinsului domn Lucian Velea, dar ce m-a determinat să o fac este afirmația cu privire la "vederea " lui Dumnezeu. Aici cred e vorba de ceva patologic.
4
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 29 martie 2012:
Dragii mei, cu atât este mai grav, dacă Biserica Ortodoxă Română, a publicat pe undeva "Fericirile" în felul acesta. Eu am mai multe Biblii, și am folosit-o pe cea la îndemână lângă calculator: ISBN 978-973-7821-04-1 ediția a 5-a revizuită(așa scrie aici)-București-România 2007. Și mai jos scrie... un "C" încercuit și... Liga Bibliei-România. Cărticica aceasta chiar nu știu cum a apărut aici... probabil fica mea a adus-o mai demult, și v-aș spune dar... fica mea a plecat chiar ieri în Germania la muncă, la agricultură, deși are o facultate făcută. Și "Fericirile" acestea, le cunosc enunțul exact, pentrucă, în 2008, am făcut poezii din acestea... "Fericirea leului", "Fericirea săracilor", și alte denumiri am pus eu acelor poezii, din volumul intitulat... "Carte de poezie religioasă și rugăciuni". Dacă va apare și acest comentariu, sper să apară; voi căuta aceste poezii să le postez, și vă rog să le citiți... "Fericirile", nu orizontal, ci vertical, apoi mai discutăm când veți descoperi diferența dintre "Fericirile" scrise mai sus... și acestea dintr-o Biblie mai veche și prăfuită. La revedere.
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 martie 2012:
Cand predica PPP "Fericirile", inteleg ca singura sansa de a ramane un biped rezonabil e sa fiu nefericit.
6
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 29 martie 2012:
Dacă nu greșesc, Liga Bibliei este o organizație evanghelistă. Sigur, putem discuta comparativ pe diferite traduceri ale Bibliei, dar de referință o luăm pe cea mai des întâlnită în România. Ar fi potrivită și mai multă smerenie față de părerile altora, în acest context.
7
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 29 martie 2012:
Domnule Paul,
Dumneavoastră, vă susțineți religiozitatea pe ce vă cade la îndemână? Dacă aveți mai multe Biblii, de ce nu le comparați, pentru a vedea care răspunde exigențelor actuale? De ce credeți că doar această lucrare este cea mai relevantă? Ați avut norocul să citiți o Biblie în original? Nu știu cine ar fi interesat să citească niște poezii al cărui autor până acum nu a demonstrat că este în stare să scrie o poezie adevărată. Felul cum te exprimi,(vezi începutul comentariului nr. 1) lasă de dorit. Kilometri de comentarii nu spun nimic, sunt o înșiruire fără noimă de cuvinte și atât. Mai mult respect pentru cel care nu-ți împărtășește opiniile este necesară.
8
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 martie 2012:
Predica despre "fericiri" e unul din cele mai eficace texte ideologice scrise vreodata. Virtutea suprema a oitei oprimate, preasupusul ("smeritul") crestin, e rabdarea. Ferice de cel care-si amana cautarea fericirii in acesta lume, ne povatuiesc asupritorii. Le dam in schimbul posesiunilor pamantesti, minunata imparatia cerurilor (oare cate-or fi cerurile: 7, 9, 100, o infinitate? Ce mai conteaza? Le dam pe toate, cate vreme pamantul e al nostru!).
9
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 29 martie 2012:
Dragul meu Lucian Vela, eu le scriam la o căsuță poștală, țin minte, și Liga Bibliei chiar mi-a răspuns, colaboram, cred, ca mai apoi... după 2005, să uit de ei. Posibil să existe ceva despre ei pe internet. După 2008 îmediat, am intenționat, toate scrisorile acestea să le scriu într-un volum să le vedeți și citi cândva, dar... satana, zic eu, iarăși a intervenit, respectivul de la Editura Dalami din Caransebeș unde am tipărit eu prima ediție la volumul intitulat "Carte de poezie religioasă și rugăciuni", și căruia i-am dat înainte 5oo(cinci milioane lei vechi), să fiu sigur că-mi tehnoredactează 150 de pagini A4, din acele scrisori și Psalmuri(că aveam și Psalmuri scrise în versuri), individul acesta a zis după mai bine de un an, că s-a despărțit de soția lui, că au rămas scrisorile mele pe la fosta soția aceasta a lui, că mă sună el(nu m-a mai sunat niciodată), să-mi spună dacă le mai găsește(mă interesa scrisorile, nu banii), și acum, zic cei de la Dalami, că n-ar mai lucra pe acolo, că ar fi plecat prin străinătate... minciuni, pentru bani, de parcă eu le-aș fi cerut socoteală, sau le-aș fi cerut acei cinci milioane înapoi. Nu, vroiam scrisorile, căci unele erau originale, altele erau singura copie de pe originalele trimise pe la Liga Bibliei(pocăiți cred), pe la Păstorul Cel Bun Sibiu(tot pocăiți), pe la Tele 7 ABC, și chiar pe la Patriarhia Română am scris, am dorit acest volum să se găsească prin librăriile ce le au peste tot și nu găsești o carte de poezie religioasă de Doamne-ajută, adică să-i critic, să le arăt necredința, să le arăt nepăsarea, să le arăt că zic... Doamne-Doamne, și jărmănesc, sunt lupi îmbrăcați în costum de oaie, etc. Probabil, peste ani și ani, unul ca Dărvășan din Voluntari căruia i-am scris zeci de scrisori, sau altul și altul, să scotocească și să găsească aceste scrisori... scrisori, nu jucărie, că am avut și 100 de pagini caiet studențesc; și să le publice ei pe undeva... cândva. Mulțumesc.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook