Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dă-mă uitării precum te-am mai rugat, căci numai uitarea face viața suportabilă.

în corespondență cu Veronica Micle (septembrie 1882)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Calin" de Mihai Eminescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -38.44- 15.99 lei.

 

1
C.Erber [din public] a spus pe 16 aprilie 2011:
Genialitatea
Poetului nepereche
se simte și în corespondență.
2
Madame [din public] a spus pe 12 octombrie 2011:
Eu nu simt genialitate în corespondență, ci fiorul dragostei, pasiune, neliniște, suferință. Aici se simte puternic frământarea sufletească a Veronicăi. Oare cum este posibil ca un bărbat să-i ceară femeii adorate să renunțe la iubirea pe care o nutrește pentru el? În cazul femeii care face o pasiune pentru un bărbat romantic (în speță, poetul), uitarea nu face viața suportabilă.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 13 octombrie 2011:
Poetul ii cere femeii iubite ceea ce el nu poate sa faca (uitarea). Asta se cheama fuga de raspundere si e o fermecatoare trasatura de caracter a barbatilor (indeosebi a celor insurati). Eminescu are dreptate: pentru femei, uitarea face viata suportabila. Cu o conditie: sa fie uitare spre alti barbati. Din ce spun gurile rele (in secolul stomatologia era practicata de spiteri), Veronica, "angelul radios", i-a cam urmat acest sfat melodramatic (care miroase a Schopenhauer chiar si de la un secol distantza). Uita-ma tu, preafrumoaso, fiindca eu, preapoetul nu pot sa te uit. Eu (Mihai, adica) sunt geniu si destinul meu e sa fiu nefericit.
4
Madame [din public] a spus pe 13 octombrie 2011:
Ceea ce spuneți dv. îmi confirmă impresia lăsată de corespondența lui M.E. cu iubita sa: lipsa de încredere în sine, lipsa de curaj și teama de eșec. Afirmați că poetul nu a putut să o uite, dar nici măcar nu a fost capabil să-i hrănească toată foamea de dragoste. Gelozia și bănuielile lui au condus la eșec în plan personal. Din nefericire, o poveste de dragoste cu final tragic.
5
Paul Preda Păvălache [din public] a spus pe 14 octombrie 2011:
Aici autorul se vede că este foarte îndrăgostit de iubita lui, și-i zice ironic să-l dea uitării, știind că nici el, Eminescu, nu era mai prejos de frumos, și ca atare nu va face lucrul acesta de a se îndepărta de imaginea sa, o imagine frumoasă și prin lucrul său la redacția la care lucra, și unde versuri Veronicăi îi scria, versuri care astăzi le citim, și pe care le iubim, deoarece, iată, sunt din iubirea lui sinceră către această făptură feminină deosebită, pe care noi o comentăm și nu-i știm bine gândurile pe care le-a avut atunci, deoarece Veronica Micle, ori citind poeziile iubitului său, s-a inpirat scriind și ea versuri minunate, ori întradevăr le-a scris din sufletul ei, din inima ei de îndrăgostită, etc. Atât cred eu... Păvălache.
6
Betty Marcovici [utilizator înregistrat] a spus pe 8 decembrie 2012:
Uitarea este un dar de la Dumnezeu care ajută la vindecarea rănilor sufletești.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook