Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Cine face aprecieri asupra unui om mare trebuie să fie cu mare băgare de seamă, întrucât prin acest act el își dă sieși un certificat.

citat clasic din
Adăugat de your problemSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Trilogia cunoasterii" de Lucian Blaga este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -66.47- 46.99 lei.

 

1
C.Erber [din public] a spus pe 15 martie 2011:
Frumos și adevărat.

Unii din zeloșii comentatori ai acestui site
ar trebui să tragă anumite învățăminte.

Dar pentru român nu există "om mare",
în afara eului său, augmentat
de un narcisism patologic
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 15 martie 2011:
Lucian Blaga are dreptate. D-l Sigmund exagereaza, ca de obicei. Nu observa faptul ca remarcile elogioase pot intra si ele in sfera "aprecierilor". Cele mai ofensatoare aprecieri la adresa unui "om mare" sunt laudele zgomotoase ale domnilor cu plamani puternici si cu creierul debil.
Teoria referitoare la "narcisismul patologic" al romanului e inexacta. Romananasul (romanul adanc insurubat in meandrele concretului istoric) este superficial in orice, inclusiv in materie de maladii psihice. Egocentrismul romanasului porneste de la o semnificatie aparte a "centrului" si anume aceea de "buric". Romanasului ii place sa se creada un buric al targului, nu un "centru" al culturii (sau umanitatii). Frivolitatea mioritica e patologica. Daca ar excela in "narcisim" romansasul ar fi disparut ca specie de jivine sociale in timpul comunismului de pilda. Un "narcisist patologic" nu poate rezista intr-un lagar colectivist (egalitarist).
Oamenii mari pot sa apara peste tot, chiar si pe plaiurile astea minunate si blestemate (populate de oameni mari la stat si marunti la sfat). Blaga e un bun exemplu. Daca intri in "conul luminos" al unui om mare prin aprecierile (negative sau pozitive) pe care le faci la adresa lui, risti sa-ti faci vizibila (si rizibila) mediocritatea. Judecatile de valoare care ii vizeaza pe oamenii mari sunt atestate ale "dimensiunii" noastre intelectuale. Nu trebuie sa uitam insa faptul ca si piticii sunt simpatici. Mai ales cand canta atunci cand se intorc acasa de munca.
3
Diana de la sibiu [din public] a spus pe 17 martie 2011:
Orice lucru bun dureaza putin. Pomul tacerii s-a uscat. Oamenii mari sunt talentati si demni. Piticii sunt demagogi.
Simple propozitii...
4
Madame [din public] a spus pe 17 martie 2011:
Comentariul dv. este, de asemenea, un lătrat bombastic. Sunteți un simplu pitic, care nu a fost niciodată la înălțime (nici nu aveați cum), adică în pomul tăcerii.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook