Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

O babă murdară pe picioare, care stă în fața icoanei Maicii Domnului în biserică, față de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare așa, dihor.

citat clasic din
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
donjoe [din public] a spus pe 1 iunie 2008:
Mulțumim, Lucian, pentru adăugarea acestui citat! Flegmele fanatice ale lui Țuțea sunt exact ce avem nevoie să găsim în orice mare colecție de citate sau enciclopedie, de altfel ele trebuie reproduse peste tot, cu orice ocazie.
2
Mariana Fulger [din public] a spus pe 1 iunie 2008:
Obsesia religioasă a gândirii omului în față cu pragmatismul gândirii celuilalt sau praxiologia de buzunar.
3
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 2 iunie 2008:
Ei, Petre Țuțea era un "pasional" Însă, fără îndoială, a fost o personalitate (mai mare s-au mai mică, după gustul celui care apreciază). Pe Citatepedia îi cunoaștem pe acești oameni sau ni-i amintim prin ceea ce au spus. Întâmplător, sunt parțial de acord cu acest citat (în sensul că este mai important să fii spiritual decât inteligent), dar la fel de bine am adăugat și citate pro-ateism. Este important să căutăm tot timpul, să nu ne cantonăm într-o idee fixă. Eu văd fiecare citat ca pe un punct de plecare pentru o discuție, fie în forul interior al cititorului, fie public, prin comentarii. ("donjoe", un punct de vedere are mai multă greutate când îți spui numele, nu-ți face nimeni nimic )
4
Mariana Fulger [din public] a spus pe 2 iunie 2008:
Eu nu. Ateu sau nu savantul (laureat Nobel sau nu) e un om care-și petrece viața căutând să înțeleagă spațiul-timp, existența dincolo de copilăriile religioase.
5
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 2 iunie 2008:
Cred că rolul vieții este de a ne da ocazia să învățăm a fi Oameni. Un om cu adevărat spiritual, inteligent sau nu, tinde măcar a fi moral. Oamenii care sunt inteligenți, dar nu și morali, au o problemă și sunt o problemă pentru ceilalți. De exemplu, cei care construiesc arme de dstrugere în masă sunt sigur inteligenți, dacă nu chiar foarte inteligenți, dar la ce bun?

Petre Țuțea se referă la ateu ca la cineva fără nicio credință în Divinitate. Aici lucrurile sunt discutabile, în opinia mea. Și foarte greu de generalizat, deoarece ateii au convingeri foarte diverse. De exemplu, sunt persoane care neagă existența lui Dumnezeu, dar se supun Naturii sau unei civilizații extraterestre. Desigur, și aceștia au o credință, dar nu în Dumnezeu ("credință" vine de la "a crede", nu este un cuvânt strict legat de Dumnezeu). Important este să ne căutăm spiritualitatea. Inteligența este doar un instrument, care nu întotdeauna este folosit bine.
6
Mariana Fulger [din public] a spus pe 2 iunie 2008:
Nu am nimic împotriva babelor murdare pe picioare sau curate, nici împotriva lui Petre Țuțea sau a oricui. Faptul că 99% dintre noi ar fi credincioși într-un fel sau altul, nu ar face din maimuța antropoidă om. Căutarea pas cu pas, munca de o viață a savanților, din antichitate și până azi, cărțile, știința, cunoașterea, în mică parte, biblia și scriptura - pe care vor unii să bazeze viața și preceptele - prin latura morală, ne-au adus la stadiul acesta de inteligență și viață. Faptul că unii savanți au folosit ideile lor ca să creeze arme (Ex. Nobel sau Einstein) a făcut și va face parte din teama unui stat sau altul de a fi nepregătit în fața atacurilor militare întreprinse de alte state, dar și pentru atac, ex. cum au fost folosite ideile oamenilor de știință în primul și al doilea război mondial, total inuman, sau atacul asupra Hiroshimei și a Nagasaki-ului ca să pună capăt războiului. În toate regimurile, din antichitate și până azi, oamenii deștepți, matematicienii, inginerii au fost folosiți, când au acceptat, la crearea armelor și a sistemelor de apărare. În felul acesta a progresat în mare parte tehnica. Nu trebuie acuzați toți. Doar rugându-te la cer, nu te apără. Faptul că unele state se înarmează, folosind savanții, pentru a ataca alte state trebuie acuzat, înfierat. Revenind la citat, savantul, ateu sau nu, pentru tot ceea ce face pentru umanitate și nu e împotriva ei, e om și merită măcar să moară ca un om, nu ca un dihor.
7
Laura Soare [din public] a spus pe 8 noiembrie 2008:
Stiu ca discutia pe marginea acestui citat s-a terminat acum vreo cinci luni, iar eu nu prea am mai intrat pe site, dar acum m-a impresionat acest citat foarte mult. Nu cred ca Petre Tutea si-a exprimat dezaprobarea fata de stiinta. Nu poti fii impotriva culturii, cand esti un mare intelectual. Sunt de acord cu Petre Tutea, caci fara Dumnezeu nu avem niciun sens. Pentru ce am trai, daca am sta cu ideia ca, la un moment dat, vom inceta sa mai existam? M-am intrebat cum pot sa traiasca cei care nu cred in viata de dupa moarte... Cum nu se gandesc numai la momentul in care nu vor mai exista... Mi-este greu sa inteleg. Cine nu are incredere ca Dumnezeu il iubeste se nelinisteste din orice si da o deosebita importanta unor lucruri pe care le poate pierde oricand. Cei credinciosi stiu ca pe Dumnezeu nu-l vor pierde niciodata, orice schimbare ar interveni in viata lor. De ce ateii nu pot fi oameni? Nu pentru ca crestinii sunt intoleranti, ci pentru ca ateii isi neaga demnitatea si superioritatea fata de celelalte fiinte de pe planeta. Credinciosii spun ca toti oamenii, indiferent de convingerile lor, sunt fiinte create dupa chipul lui Dumnezeu, fiinte pentru care Fiul lui Dumnezeu Si-a dat viata, iar ceilalti spun ca omul a evoluat din maimuta... Deci, crestinii vad in oricare om cea mai frumoasa creatie a lui Dumnezeu, dar cei care nu cred se considera mai putin importanti decat sunt in realitate.
8
Tyranus [din public] a spus pe 9 noiembrie 2008:
Am trai pt generatiile viitoare; vezi natura...si unele fiinte ce traiesc cateva luni, timp suficient pt reproducere.Traim bine linistiti incercand sa ne facem viata cat mai frumoasa si sa ne bucuram de ea, ca e al naibii de scurta..si sa cautam raspunsuri pt a descoperi adevarul.Nu ne gandim pt ca nu ne este frica de moarte.Toate religiile au radacina in frica de moarte.De ce as nega?Omul este o fiinta superioara desi se trage dintr-un stramos comun cu cel al maimutelor actuale.Nu se spune..se dovedeste..lucru ce oamenii credinciosi ar trebui sa invete.Un om care cauta cunoasterea in toate formele ei nu va niciodata un om al Dumnezeu.Fara oameni asemenea acelui savant, acum ti-as fi desenat in nisip cu un bat.Dar ma rog...irelevant, as fi fost fericit in Rai.Proud to be related to a monkey.
9
Bulă [din public] a spus pe 9 noiembrie 2008:
"Flegmele" lui Țuțea
în maniera în care sunt formulate,
cu stridența precupețului pierdut
în jungla ideilor,
pot enerva, deopotrivă,
pe ateu și pe credincios.

E desigur exagerat
și de total prost gust
să numești "dihor" un laureat al Premiului Nobel
pe simplu motiv că acesta nu pupă icoana
cu patima și îndârjirea babei habotnice
care crede că astfel
își plătește biletul de intrare în Rai.

Laureatul Premiului Nobel
e un om de uriașă valoare
pentru că e recunoscut de oameni de valoare
din lumea întreagă.

În 11 decenii, românii au reușit o singură dată
această performanță,
prin regretatul Palade,
în echipă, și sub drapel american.

Desigur,
România e mult mai bogată la capitolul
"babe habotnice".

Dar Țuțea
trebuie iertat și înțeles.
A fost un om talentat,
un Creangă modern,
care în loc să scrie snoave și povestiri
s-a rătăcit în filosofie și teologie.

Adăugați la aceasta 13 ani de pușcărie comunistă,
cu toate traumele psihice și fizice adiecente,
și veți înțelege mai bine "flegmele" lui.

Cu teologi ca Țuțea
poți foarte ușor deveni ateu.

De aceea e bine să fie citit cu detașare,
cu rezervă și înțelegere.
El reprezintă, totuși,
o pagină tragică a culturii noastre.
10
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 10 noiembrie 2008:
Eu, citindu-l pe Țuțea, devin mai credincios, nu mai ateu.
11
Domnica [din public] a spus pe 10 noiembrie 2008:
Evident, Țuțea are un limbaj pitoresc, poate tocmai de aceea are un asemenea impact. Dar cred că se scapă din vedere altceva. Laureatul Premiului Nobel este un om de valoare pentru oameni. Subliniez, pentru oameni. Dar tot credinciosul știe că "slava oamenilor" și "slava lui Dumnezeu" sunt două lucruri diferite. Poți fi considerat un om valoros de către semenii tăi, dar să fii o cauză pierdută pentru Dumnezeu.
Țuțea a fost credincios și a vorbit ca un om credincios. Dincolo de presupusul lui "dispreț religios", el a transmis ideea că omul nu e om din naștere, nu devine om prin cultură și inteligență, ci accede la acestă condiție prin înduhovnicire. În rest, suntem asemenea animalelor. Dihorul e un animal inteligent, sociabil, curios, cu personalitate unică (și blană prețioasă), dar animal.
12
Bulă [din public] a spus pe 11 noiembrie 2008:
Dragă Domnica,

Văd că de dragul lui Țuțea
ești pe punctul să reabilitezi dihorul.

Dihorul e cunoscut pentru două "calități":
e laș și pute!

A face pe cineva "dihor"
e fără îndoială o jignire.

Prin liberul arbitru,
Dumnezeu a dat omului libertatea
să creadă sau să nu creadă.

Deci dacă Dumnezeu tolerează ateii,
n-ar trebui ca tocmai Țuțea să-i facă dihori.

Dihorul cu Premiul Nobel - iată o sintagmă
numai bună pentru un Torquemada întârziat al ortodoxiei.
Intoleranța depășește orice limită creștină.

Eu am o simpatie pentru acest personaj tragic
al culturii noastre.
Vinovați pentru această ieșire vulgară sunt,
desigur,
cei "douăzeci de ani"
(cei treisprezece de la pușcărie, plus cei șapte de-acasă)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook