Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Reflectăm mai mult când ascultăm decât când citim.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Critique of Pure Reason" de Immanuel Kant este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 56.36 lei.

 

1
Madame [din public] a spus pe 27 februarie 2011:
Un elev/student înțelege și aprofundează mai bine materia dacă este atent la explicațiile profesorului (și face o sinteză), decât dacă citește cuvânt cu cuvânt din carte.
2
Condorul [din public] a spus pe 27 februarie 2011:
Oare elevii/studentii nu mai trebuie sa citeasca carti? Este suficient oare sa „asiste” la prelegerile profesorului ? Cred ca nu! Presupun ca Immanuel Kant a citit „tomuri”intregi si abia apoi a inceput sa REFLECTEZE.
3
Madame [din public] a spus pe 28 februarie 2011:
Nicidecum nu am afirmat că elevul/studentul nu mai trebuie să citească cărți. Însă, nu pledez pentru învățarea mecanică (din propria experiență). Sper că ai înțeles mesajul meu.
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 28 februarie 2011:
Invatarea mecanica nu e din experienta proprie. Dimpotriva, invatarea veritabila presupune intotdeauna racordarea unor cunostinte noi la experienta proprie. Nu putem invata (daca tot vorbim despre Kant) decat prin experienta. Iar aceasta poate fi directa sau indirecta (prin intermediul relatarilor altora). Ceilalti ne impartasesc (profii, bunaoara) din experienta lor, dar invatam numai daca incadram aceste cunostinte in experienta personala. Un profesor bun poate procesa informatia mai bine decat un manual (o esentializeaza, o organizeaza didactic- pentru invatarea ei, nu doar logic- pentru intelegerea ei, ne face atenti la aspectele mai dificile sau mai insemnate). Mai mult decat atat, ne poate insufla interes pentru un domeniu de cunoastere. Si cartile au acesta putere, numai ca trebuie sa fii deja initiat ca sa le poti percepe puterea de seductie. Un profesor cu adevarat bun iti starneste apetit pentru o lectura mai buna decat prestatia lui stiintifica. Tot ce e stiinta e stocat in carti. Profesorii doar ne initiaza, ne indruma spre ele. Cei mai multi dintre profi Chiar si dintre cei capabili) n-au scris vreo carte, sau daca au scris-o e fiindca au facut sublinieri si insemnari pe ea.
5
Madame [din public] a spus pe 28 februarie 2011:
Stimate domnule! Bag seama că nu ați înțeles esențialul din comentariul meu. Bine, poate este vina mea că nu m-am făcut suficient înțeleasă. Reformulez. Spre exemplu, eu nu am fost o tocilară, nu devoram cărțile (în anii de studenție; m-am scrântit acum, la "bâtrânețe"!), însă eram extrem de atentă la explicațiile profesorilor, fără a mai fi necesar să citesc cărțile acestora (avantajul meu a fost că profesorii aveau tratate publicate) cu minuțiozitate (cum procedez mai nou, dacă mă pasionează un subiect). Adică, doar le frunzăream. Nu am susținut niciodată texte grilă (cum se practică în prezent, și unde mai pui că se vând mai ceva ca pâinea caldă), ci numai examene de sinteză. Întotdeauna am mers pe premisa că procesele de ascultare, analiză și sinteză sunt factori decisivi în dezvoltarea inteligenței. În încheiere, vă recomand să studiați logica și retorica (cu cele mai alese gânduri).
P.s. Totodată, vă rog să țineți seama de faptul că răspunsul meu nu a fost unul spontan; m-am gândit ceva la el...
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 martie 2011:
Comentariul meu a speculat o exprimare nefericita a dvs. - "învățarea mecanică (din propria experiență)" asta a propos de retorica. In rest, am incercat sa arat ce rol au cartile si profii in informarea si formarea noastra (asta a propos de logica). Acesta era subiectul discutiei lansate de Condor, asta a propos de comprehensiune. In rest, comentariul dvs. nu se raporteaza sub aspect logic in nici un fel (e paralel) la al meu. Raspunsul meu e in continuare spontan. Va rog sa luati act de aceasta mentiune.
7
C.Erber [din public] a spus pe 1 martie 2011:
Domnule Satnciu,

Cu tot respectul,
"învățarea mecanică"
nu este o expresie "nefericită",
ci una cât se poate de uzuală.

Ea ilustrează aprofundarea,
bazată pe memorarea forțată,
a unui volum cât mai mare de informații,
oarecum în contradicție cu pedagogia intuitivă.

Apreciez
spontaneitatea răspunsurilor Dv.
După modesta mea părere,
un plus de eleganță,
o atenție mai mare acordată opiniei interlocutorilor
ar da mai multă strălucire acestor răspunsuri.

Sunteți,
fără îndoială,
un om cult.
Iar cultura
ar trebui să ne facă mai buni,
mai puțin acaparați de ego-ul propriu.

Măcar de 1 Martie.
8
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 martie 2011:
Cerber, exprimarea nefericita era alta: "invatare mecanica (din propria experienta)". Paranteza m-a deranjat (explicatia ce o contine), nu sintagma invatare mecanica. Stiu ca memoria (si invatarea) poate fi mecanica sau logica in functie de modul in care procedam atunci cand intiparim informatia. Nu am nicio problema cu aceasta expresie, cat se poate de pertinenta. Fiindca e 1 martie, urez tuturor femeilor (si barbatilor lor actuali sau viitori) sa aiba primavara-n suflet (mai ales, astazi cand starea meteo ne interzice sa experimentam alt gen de primavara). Inclusiv, doamnei care a deschis o interesanta discutie in jurul unei afirmatii pedagogice a batranului si al stimatului de femei (chiar daca a fost un celibatar incurabil), Immanuel Kant.
9
C.Erber [din public] a spus pe 1 martie 2011:
Căteva cuvinte despre riscurile
spontaneității.

În limbaj popular,
a fi "paralel" cu ceva
înseamnă a nu avea puncte comune.
E o interpretare "mecanică"
a unei definiții din geometrie.

Într-un spațiu vectorial,
sau un spațiu logic, dacă vă place,
paralelismul garantează aceeași direcție de orientare,
ceea ce este enorm.

Paralelismul
exprimă o raportare logică
extrem de precisă.

Viețile "paralele"
împerecheate de Plutarch
pun în lumină, pregnant,
acest adevăr.
10
C.Erber [din public] a spus pe 1 martie 2011:
Câteva cuvinte despre
"învățarea mecanică(din propria experiență)"
Paranteza nu conține o definiție a "învățării mecanice".
Autoarea își argumentează neîncrederea în această formă de învățare,
prin propria experiență. Nu i-a plăcut să "tocească".
Sunt convins că îi împărtășim punctul de vedere.
O zi bună tuturor!
11
Madame [din public] a spus pe 2 martie 2011:
Voi încerca să punctez câteva idei vizavi de persoana dv., domnule comentator “atotștiutor”:

În primul rând, urarea dv. nu mă convinge sub nicio formă. A propos de retorică: ați spus “urez tuturor femeilor... Inclusiv, doamnei...”. De ce inclusiv mie, atâta timp cât sunt femeie, și nu bărbat sau, mai rău, hermafrodit? Exprimarea corectă este“urez tuturor femeilor... În special, doamnei...”, dar, dacă ne vrem a fi spontani... În altă ordine de idei, numai marionetele acționează la îndemnul altora (cum ați procedat dv., făcând respectiva urare), pentru că oamenii acționează la îndemnul simțurilor (cum a procedat distinsul domn “C.Erber”).

Domnule Stanciu, cunoașterea este o sinteză între capacitatea de a simți și cea de a gândi. Dar pentru că vă lipsește facultatea de a simți (sensibilitatea), ca atare cunoașterea dv. este lacunară. Adică, intelectul vă cam joacă feste, în pofida superiorității pe care o etalați cu atâta fervoare.

Omul credincios se îndoiește, numai omul mândru crede că le știe pe toate și că are răspuns la orice, prin urmare, am mari semne de întrebare vizavi de sfaturile dv., ținând cont că nu aveți credință nici cât un grăunte de muștar.

Și, nu în ultimul rând, experiența cu care vă făliți (dv. nu sunteți în vâstă de aproximativ 40 de ani, ci, cifra indicată este diferența care lispește pentru a vă completa veacul de singurătate) nu suplinește cunoașterea (preopinentul care a susținut ideea că sunteți cult, v-a mințit în speranța de a dezamorsa bomba).

Acestea fiind spuse, vă informez că lecturez și analizez cu mare plăcere un roman rusesc (psihologic, complex și captivant), decât o ediție revăzută din Cioran, care, dincolo de aparențe, poate fi citit ușor (am constatat că-l idolatrizați pe filosof).
12
daniel stanciu [din public] a spus pe 2 martie 2011:
1) "Inclusiv", era o remarca ironica, deci e adecvata scopului cu care a fost utilizata. Daca spun: "Iubesc femeile, inclusiv pe soacra-mea", imi exprim destul de limpede sentimentele (contrare) fata de ea. Nu numai marionetele actioneaza la indemnul altora. Daca accept afirmatia asta ar trebui sa admit de pilda, ca toti crestinii sunt marionete.
2) Cunoasterea e o sinteza intre sensibilitate si intelect (asa o defineste Kant). Insa sensibilitatea kantiana nu coincide cu afectivitatea, ci consta in "afectarea" noastra de stimulii externi (asadar e vorba mai curand de de perceptibilitate sau senzorialitate). N-oi fi eu sensibil (in sensul de "emotiv", "emotionabil"), dar sunt sensibil in sens kantian- adica analizatorii mei senzoriali sunt inca functionali.

3) In materie de credinta puteti crede orice. mai ales in privinta credintei altora, pe care "credeti" ca ii cunoasteti. Intrucat aveti credinte despre mine, pot spune despre dvs. ca sunteti mult mai "credincioasa" decat mine, care n-am credinte despre alte persoane.
4)Doamna, va inselati in estimarea varstei mele. N-am inca de ani 40 si mai am mai mult de 60 pana la primul meu centenar. In privinta manevrei preopinentului as putea sa va dau dreptate, stiindu-ma un tip cu mari lacune de cultura si civilizatie.

5)Romanele rusesti imi plac si mie (cu exceptia celor semnate de Tolstoi dintre autorii rusi ultracunoscuti). Prefer si eu un roman bun (ar putea de scris si de un autor turc- Pamuk, albanez- Kadare, australian- Coetzee, portughez- Saramago sau indian- Rushdie) textelor lui Cioran. Dintre rusi pe Dostoievki il idolatrizez. Nu idolatrizez, in schimb, nici un autor roman. Evident din lipsa de patriotism si din insensibilitate crasa fatza de miracolul mioritic.
13
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 martie 2011:
Cred ca J.M. Coetzee e sud-african. Deci fie sunt credincios, fie nu sunt "atotstiutor". Prin urmare, sunt "salvat".
14
Madame [din public] a spus pe 3 martie 2011:
1) Și care este scopul dv., domnule Stanciu? Ce anume vă împinge să faceți ironii gratuite la adresa mea, și, mai ales, de ce nutriți sentimente contrare față de mine? Oricum, aș putea spune că este nefericită ideea dv. (mai precis, exemplul dv.) de a mă compara cu o soacră (eu fiind o ființă angelică, deci blajină). Nu am făcut decât să vă răspund cu aceeași monedă, adică v-am tratat cum m-ați tratat. Și nu doar dv. aveți stări explozive, pe care le expuneți public! Să înțeleg că îmi purtați ranchiună datorită faptului că, uneori, v-am înțepat ceva mai mult decât era cazul. Remarc totuși că ați îndulcit tonul față de mine, ceea ce este de bun augur, și, ca atare mă conformez și eu. Referitor la "marionetă", nu cred că am greșit când v-am etichet astfel (și nu am spus-o din răutate), doar v-am atras atenția că acțiunile întreprinse sub imboldul altora (mecanic), nu au sorți de izbândă (vorbind la modul general). Dar pentru că s-a vrut a fi o ironie la adresa mea, n-ați avut încotro și v-ați simțit silit să urați gânduri bune tuturor femeilor. Inteligent salt, în fața sexului frumos (deși știu că nu vă interesează, și nu din misoginism).

2) Un lucru îmbucurător este acela că aveți cunoștințe vaste și aprofundate despre Kant - cel mai de seamă gânditor din toate timpurile (în opinia mea). Bineînțeles, fiecare cu gusturile sale. În comentariul anterior, am încercat o analogie, deviind puțin de la semnificația afirmației lui Kant. Nu mai reiau explicația, întrucât o persoană cu calități "parapsihice" este un bun receptor.

3) Din ceea ce susțineți la acest punct, reiese faptul că sunteți la fel de credincios ca și mine (nici mai mult nici mai puțin), adică ne situăm pe același traptă (oare?).

4) Ați putea, dar nu-mi dați dreptate. Studiind, lacunele de cultură se vor umple, dar ce ne facem cu cele de civilizație (mai putem corecta ceva la o certă vârstă, fie ea chiar și de aproximativ 40 de ani?)

5) Sincer, nici mie nu-mi place Tolstoi (prea mult monolog în operele sale; anul trecut m-a chinuit teribil "Învierea" lui, și tot n-am izbutit s-o termin), cât despre Dostoievski, nu pot decât să fac o reverență în fața a ceea ce este inteligent, pătrunzător, subtil și chiar demonic. Dar de Cioran nu mă pot lipsi, oricâtă lipsă de patriotism aș simți. În ceea ce privește autorii semnalați de dv., toți au în comun faptul că sunt profesori (ceea ce nu este cazul dv., bineînțeles) și laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură. Nu știu dacă este o coincidență, dar știu că aprofundând continuu, poți vedea luminița de la capătul tunelului, adică adevărul.
15
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 martie 2011:
Doamna, eu am ambitii mici. Nu vreau sa ma ridic pe "cele mai inalte culmi de cultura si civilizatie". Privita de jos (de la subsolul culturii si civilizatiei) lumea pare mai mare si mai interesanta decat este in realitate. Exemplul meu cu soacra nu s-a vrut o analogie. Asa ca nu ar trebui sa va comparati cu o soacra, decat daca simtiti ca asta v-ar avantaja in vreo privinta. Cat priveste ranchiuna mea fata de dvs., nu pot decat sa va reamintesc ca sunt un om lipsit de "sensibilitate". Iar ranchiuna e o traire afectiva, daca nu ma insel.
16
Madame [din public] a spus pe 3 martie 2011:
Domnule Stanciu, nutriți o ură ascunsă datorită faptului că sunteți privat de afectivitate, motiv pentru care priviți lumea - de jos, din spatele perdelei, în alb-negru, mai precis, din subsolul conștiinței dv. Aici greșesc unii etichetându-vă cu apelativul "misogin", și, de fapt, dv. simțiți doar o acută scârbă (lehamite) față de oameni (de femei, în special). Nu vreți să vă "ridicați", deaoarece vă complaceți în starea de suferință impusă de dv. (ne degeaba am spus "un veac de singurătate") - ăsta e masochism în toată regula. Sunt de acord să vă canalizați energia în muncă, de pe urma căreia obțineți satisfacții, dar ar fi bine (pentru psihicul dv.) să alocați o parte din timpul dv. și trăirilor afective. Dacă nu, urmați-l pe Nietzsche! (asta pentru că vă place să filozofați).
P.S. Sper ca sfaturile mele să vină în întâmpinarea nevoilor dv., aidoma ședințelor de psihoterapie.
17
daniel stanciu [din public] a spus pe 3 martie 2011:
Ieri eram misogin, azi sunt mizantrop. Iata ce numesc eu evolutie. Ca orice maimuta darwiniana ma dau in vant dupa evolutie. Felul in care imi descrieti framantarile launtrice ma emotioneaza. Apoape ma umanizez. Acest lucru nu trebuie sa se intample. Orice mizantrop care se respecta, trebuie sa-si reprime cu fermitate orice pornire de umanitate. In fond daca uraste oamenii, nu inseamna ca nu se iubeste pe sine. Si cum sa se iubeasca daca e om?
18
Madame [din public] a spus pe 4 martie 2011:
Vă ofer trei variante, să aveți de unde alege:

1) Dacă vă simțiți cuprins de emoții, înseamnă că viața dv. va lua o turnură (ne)așteptată. Se va întâmpla întocmai ceea ce nu trebuia să se întâmple: vă veți îmbogăți propria viață. Iată ce numesc eu evoluție. Eu nu pot să admit ideea că sunteți împăcat și fericit cu propria dv. ființă. Pentru că omul, prin natura sa, simte nevoia de iubire și atașament. Viața este o continuă căutare a sufletului pereche.

2) Dacă urăște oamenii, om fiind și el, înseamnă că nu este egoist, ci sado-masochist.

3) Și o completare la spusele dv., într-un comentariu anterior: dacă un om se iubește pe sine și un înger îl iubește pe om, iar îngerul este o oglindă a omului și omul este o oglindă a îngerului, înseamnă că omul capturează o parte din iubirea îngerului și se definește pe sine prin raportare la acesta, deci, și omul va fi înclinat să iubească. Adică, oricât de rău și egoist este un om, se va transforma dacă stă în preajma unuia bun și iubitor.
19
Olga Popescu [utilizator înregistrat] a spus pe 5 mai 2012:
Ar trebuii sa fim mult mai atenti cu proprietatea cuvantului.
20
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 5 mai 2012:
Ar TREBUI să fiți mult mai atentă cu "proprietatea cuvântului" care se numește ortografie.
21
Olga Popescu [utilizator înregistrat] a spus pe 5 mai 2012:
Trebuii se scrie corect cu doi de i, depinde de contextul in care este folosit, sa nu exageram in a ne corecta reciproc. Eu va respect pentru tot ceea ce faceti, dar se pare ca dvs. nu ma respectati.
22
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 5 mai 2012:
Nu se scrie "trebuii" decât dacă nu știi să scrii corect. Puteți verifica în DEX, DOOM sau o carte de gramatică a limbii române.
23
Olga Popescu [utilizator înregistrat] a spus pe 5 mai 2012:
Stapanesc de multa vreme scrierea corecta a Limbii Romane, asa incat nu trebuie sa urmez un curs de alfabetizare daca asta doriti sa scoateti in evidenta.Cand scriam articole in Revistele Viata Romaneasca, Contemporanul, Romania Literara s.a.chiar si la Le Figaro, dvs.nu erati nascut. Este normal sa aveti asemenea reactii cand nu aveti in fata nulitati.
24
M. Arin [din public] a spus pe 5 mai 2012:
Doamnă Olga,
vă respect,
deși vă declar
pe deplin responsabil,
fiind specializat în domeniu,
că nu există context
pentru a scrie vreodată
"trebuii"
25
Olga Popescu [utilizator înregistrat] a spus pe 5 mai 2012:
Domnule M.Arin, ce sa inteleg, tineti cu Limba Romana sau cu Domnul Velea? Resursele mele pentru dialog sunt nelimitate.Va respect si va admir.
26
M. Arin [din public] a spus pe 5 mai 2012:
Doamnă!

Țin
cu limba română
(și nu cu Limba Romana),
a cărei ortografie
o cunosc
până la detaliu
(după zeci de ani
de studiu).

Cu riscul
de a vă pierde definitiv
admirația
afirm cu tărie:
nu există forma "trebuii"
27
Olga Popescu [utilizator înregistrat] a spus pe 5 mai 2012:
Si eu cred cu tarie in convingerile mele, nu exista niciun risc va asigur ca nu pierdeti admiratia mea pentru ca iubiti Limba Romana.
28
iulia Mirancea [din public] a spus pe 6 mai 2012:
Ia-uite, zadarnic viețuisem pe 'ăst Pământ și, gata-gata să mă prăvăl
(irecuperabil), în eternul neant, fără să știu, fără să bănui măcar, că, iubind Limba română, riști să-ți pierzi dramul de admirație al semenilor ... Eee, da', uite că aflai la timp, norocoasa de mine! Acum, "altă Stancă, leică vorbă"

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook