Clic în câmp, apoi CTRL+C pentru a copia codul HTML
Bame cu pui
din Egipt originară,
astă plantă milenară,
bamya, okra sau gombo,
Cuba-i spune quimbombó,
peste tot ai s-o găsești,
din Calcutta la Ploiești,
Venezuela, Camerun,
toți cunosc un lucru bun;
preparată-n feluri zeci,
curry, supă sau ghiveci,
foarte mică sau normală,
plantă chiar medicinală,
bamea place orișicui,
mie mai ales cu pui.
Cu codițele scurtate,
bamele sunt înmuiate
în oțet cu apă rece,
jumătate ceas când trece,
speli, strecori și pregătești
bamele să le gătești.
Puiul crud tăiat frumos,
chiar și în bucăți cu os,
îl prăjești într-un ceaun,
eu și ceapa o mai pun,
aurite, rumenite,
și de sare potrivite,
sting cu supă sau cu apă
și să fiarbă las să-nceapă;
bamele ce-am rezervat
pun, apoi și sos tomat,
mărar proaspăt și piper,
acum pot pe mesager
să mă lafăi cam un ceas
sau cu mâța la taifas,
să punem țara la cale,
când mirosul de prin oale
negreșit ne-a biruit,
roșii cherry-am pregătit
și le pun să dea culoare
bamelor, dar și savoare.
Circa încă-un sfert de ceas,
sosul să scadă îl las.
cât prepar în salatieră,
castraveți de pepinieră,
cu mărar și vinegretă
și-apoi fac o pirueta,
când la masă te poftesc
la acest fel românesc.
poezie
de
Elena Malec
din
Bucate Rimate
cadru cu linie simplă
cadru cu linie întreruptă
cadru cu linie punctată
cadru cu linie dublă
cadru cu linie canelată
cadru cu linie reliefată
cadru coborât
cadru ridicat
fără cadru
albastru
verde
roșu
purpuriu
azuriu
auriu
argintiu
negru
|
Module dinamice