Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

om de geniu
Oamenii de geniu sunt meteori care trebuie să ardă pentru a ilumina epoca lor.

definiție celebră de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Este disponibilă și traducerea în italiană.

 

1
Jewel of four souls [din public] a spus pe 24 august 2009:
Si citatul din Napoleon este destul de dragut, dar marele conducator nu prea avea habar de astronomie.
Meteorii sau meteoritii ard foarte repede si nu ilumineaza timp indelungat cerul, iar daca oamenii de geniu ar fi aidoma meteorilor, ar fi ars mult prea repede si in nici un caz n-ar fi iluminat o intreaga epoca, ci o perioada mult mai scurta.
Poate doar nebunii pot fi comparati cu meteorii, avand rareori, sclipiri de geniu, pentru un timp scurt, asemenea meteorilor.
2
Atena [din public] a spus pe 25 august 2009:
Jewel,

Înainte de a-i da lecții
lui Bonaparte,
ar fi bine să răsfoiești măcar
un manual de astronomie.

Vei avea surpiza
să constați
că între meteori și meteoriți
e o mare deosebire.

Meteoriți
devin doar meteorii în cădere.
Ei se aprind
și ard scurt,
în contact cu atmosfera terestră.

Meteorii
colindă universul milioane de ani,
întunecați și tăcuți,
nevăzuți de nimeni.

Marile genii
s-au caracterizat
prin sclipiri geniale,
de scurtă durată,
care au iluminat gândirea umană.

Lui Columb,
într-o bună zi
i-a venit ideea să ajungă în India,
pornind spre Vest.

După ce scrisese o groază de cărți slăbuțe,
ajuns la bătrânețe,
Cervantes împinge în față un personaj genial:
Don Quijote.

Spre deosebire de mulțimea de pietre mărunte
și terne
ce rătăcesc prin univers,
meteoriții au clipa lor astrală,
asemănătoare cu viața omului de geniu.

Înainte de a muri
lasă pe cer o dâră de lumină.
3
Jewel of four souls [din public] a spus pe 25 august 2009:
Atena, ti-am mai spus ca nu-ti sunt nici dusman, nici aliat.
In primul rand, sa-i dau lectii marelui Napoleon Bonaparte nici n-as putea, oricat as vrea acest lucru; niciodata n-ar putea deveni elevul meu... Nici macar daca as fi trait pe vremea lui, n-as fi putut ajunge sa-i dau lectii, desi poate ca a primit totusi lectii de la invatatii vremii, daca nu cumva a fost un autodidact.
In al doilea rand, cunosteam foarte bine diferentele dintre meteori si meteoriti, pentru ca, intamplator, am rasfoit nu doar un singur manual de astronomie, ci chiar mai multe, dat fiind ca astronomia se numara printre marile mele pasiuni, fiind chiar cea mai "arzatoare", ca sa ma exprim astfel. Si cu riscul de a repeta exprimarea pleonastica, un manual de astronomie il savurez oricand, nu doar cu placere, ci cu o deosebita placere...
Dar poate ar fi fost mai interesant daca ar fi asemanat oamenii de geniu nu cu meteorii care prin ardere in contact cu atmosfera devin meteoriti, ci mai degraba cu o supernova, a carei stralucire este mult mai puternica si de durata indelungata.

Pentru ca da, oamenii de geniu lumineaza cu ideile lor geniale nu doar epoca lor, in care traiesc ei, ci si pe cele viitoare, ale urmasilor lor.
Si atunci poate ca mult mai potrivita ar fi o comparatie nici cu meteorii, deveniti pentru scurt timp stralucitori in contact cu atmosfera terestra, cand se transforma in meteoriti si nici macar cu o supernova, chiar daca stralucirea acesteia din urma este mult mai puternica si de durata mai indelungata. De ce sa-i comparam pe acesti oameni geniali (printre care se numara, evident, insusi maretul Napoleon Bonaparte) cu niste corpuri ceresti muribunde?! Oamenii de geniu ar putea fi asemuiti cu insusi maretul soare, a carui stralucire dainuie peste veacuri, fara a se stinge atat de repede.
Dar cine sunt eu ca sa-l contrazic pe maretul Napoleon?!
Nu, nu-i dadeam o lectie, nici nu-l contraziceam; imi expuneam doar parerea pe acest site, referitor la citatul respectiv, pantru ca tot nu-i interzis nimanui sa-si expuna parerile proprii...
4
Daniele [din public] a spus pe 24 martie 2010:
Un meteor este un corp deprins dintr-un asteroid sau o cometa care a ajuns la stagiul de supernova si a exlodat (sa nu uitam ca si soarele la sfarsirul existentei sale va ajunge o supernova isi va marii dimensiunile de cateva mii de ori si va exploda devenind o gaura neagra care nu mai are sarcina electrica, nu poate fi detectat dar asta peste 4,5 miliarde de ani deoarece acum este la jumatatea vieti. Pe vremea lui Napoleon, astrologia nu era dezvoltata, nu existau telescoape, el probabil s-a referit la un corp ceresc (luna, soarele, stele). Nu fiti atat de modesti ca de prosti nu sunteti (se vede in comentarii) eu cred ca ati putea sa-i dati lectii oricand lui Napoleon (ganditi-va ca el a trait in sec. 18 iar voi in sec 21, el nu stie ce e aia masina, mai a trecut mult timp pana la masina construita de Tom Ford, nu stie ce e ala bec, tv, radio poate doar motor cu aburi inventat de James Watt in 1768 parca care a dus si la revolutia industriala din Anglia). Bine pa!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook