Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Iubește și fă ce vrei.

citat celebru din
Adăugat de Petru AgaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

 

1
tiberiu [din public] a spus pe 14 septembrie 2009:
Am inteles.Voi ati inteles mesajul?
2
Gâgă [din public] a spus pe 14 septembrie 2009:
Dacă ăsta e Sfântul Augustin,
atunci eu, Gâgă, sunt Octavian August!
3
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 15 septembrie 2009:
Cugetarea este deosebit de frumoasă (și foarte cunoscută), numai că mintea omului modern a pervertit cuvântul "iubire". Când iubești curat, tot timpul, nu poți face rău, așa că a face ce vrei înseamnă a face bine.
4
Gâgă [din public] a spus pe 15 septembrie 2009:
Dl webmaster are dreptate!

Aici sunt însă două aspecte:
- ruperea de context, care îi poate conferi expresiei cvasiimperative "fă ce vrei" valențe multiple, unele foarte îndepărtate de sfințenie;
- traducerea. Românii, deși sunt iubăreți foc, au un singur verb pentru treaba aceasta: " a iubi". Așa că, în afara unui context general, e greu să spui dacă e vorba de iubire erotică sau iubire de Dumnezeu.
Spaniolii, de exemplu, iubesc cu două verbe. Querrer (care de fapt înseamnă în primul rând "a vrea") și "amar" care se traduce prin "a iubi". Spaniolul(foarte sincer) folosește preponderent primul verb, când face propuneri erotice unei femei (te vreau, te doresc) respectiv, pe al doilea, când se referă, spiritual, la aproape (el amor del proximo) sau la Dumnezeu.

Rămân, totuși, la părerea că citatul acesta, nesprijinit de context, se pretează la varii interpretări. Nici măcar faptul că e semnat de Sf. Augustin nu este pe deplin lămuritor. Lui Augustin, înainte de a avansa la rangul de sfânt i-au plăcut femeile, a iubit, a avut soție și copil. Ulterior și-a abandonat familia, ocupându-se exclusiv de "iubirea de Dumnezeu".
5
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 15 septembrie 2009:
Există și citate care deși nu sunt foarte clare în sine, au prins ca atare. De exemplu "Și tu, Brutus?". Din Shakeaspeare sunt multe, și din alți autori. În astfel de cazuri se mizează pe o anumită cultură a cititorului. Desigur, nimeni nu s-a născut cu aceste informații în cap, așa că precizări pentru cei care nu știu pot fi făcute prin comentarii.
6
Silvia Velea [utilizator înregistrat] a spus pe 15 septembrie 2009:
E adevărat că Augustin a avut o soție (cu care s-a unit în adolescență) și un copil, dar o soție căreia i-a rămas credincios timp de 14 ani, din câte știu eu, până la despărțirea care le-a fost impusă de mama lui Augustin. De asemenea, știu că s-a convertit la creștinism abia la 32 de ani (pe care, deși îl cunoștea, îl disprețuise întotdeauna), după ce l-a auzit pe Sfântul Ambrozie. El a părăsit lumea, ducând o viață monastică un timp, nu și-a părăsit soția pentru alte femei. Însă nu cred că acesta este aspectul cel mai important al personalității lui Augustin, pentru că sunt mai puțini cei care îi cunosc viața și mai mulți cei care îi cunosc opera, sau mai bine zis cei care l-au receptat dintru început ca un mare filozof creștin și un Părinte al Bisericii. Așadar, din orice context ar fi desprins, citatul de mai sus nu poate fi interpretat într-o altă lumină decât cea în care a fost scrisă toată învățătura sa.
7
Denis C. [din public] a spus pe 13 aprilie 2010:
hei... nu va indepartati
Are dreptate Sf. Augustin. Daca il iubesti pe Dumnezeu, nu poti face decat ceea ce ii place Lui... cand iti iubesti prietena, faci ceva ca s-o raneasca? nu...
8
Lazar Petre [din public] a spus pe 10 noiembrie 2011:
In situatii obisnuite este clar;iubesti, deci faci bine! Distinctia e usor de facut, vorbesc de distinctia dintre bine si rau.Depinde doar de morala (aici este evident, morala crestina)depinde si de context.Se pot imagina destule situatii in care esti pus sa alegi,, raul cel mai mic,,.Nu am puterea sa le evoc.Existenta este totusi tragica, chiar daca toata omenirea ar trai cu acest imperativ.Cosmosul este rece si nemilos.
Daca am avea capacitatea sa intelegem, am fi fericiti.Sfantul Augustin este Fericitul Augustin! Este Alesul.
9
Girel Barbu [utilizator înregistrat] a spus pe 20 noiembrie 2012:
Ceartă, dar iubește!
10
Iulia Mirancea [din public] a spus pe 21 noiembrie 2012:
"Ceartă", dacă nu poți fără să cerți! Dar ea, cearta, să fie pentru ființa dragă un alint, nu o tentativă de răzbunare; să fie percepută ca o simplă observație din cotidian fără instinctul brutalității; folosește-o, chiar ca pe prilej de amuzament ; exclude din "cearta" ta suspiciunea reproșului, sentința vinovăției și rana! Dacă poți face toate acestea, al meu ești (ca om), pentru totdeauna!
11
daniel stanciu [din public] a spus pe 21 noiembrie 2012:
Nobil indemnul sfantului Augustin. Din nefericire nu e urmat de multi (chiar si dintre cei care se autointituleaza "crestini").Libertatea lor nu izvoraste din iubirea de Dumnezeu, ci din amorul de sine. De aceea deviza lor in viata este: "Iubeste sa faci ce vrei". Cultul iubirii fraterne, sacrificiale a fost inlocuit in "eonul" democratic de cultul iubirii individuale (si individualiste). yankeii au decretat: "Fiecare om e liber sa caute fericirea". Corect! Dar unde e tentat individul emancipat (adica eliberat de sub tutela lui Dumnezeu) sa scormoneasca dupa fericire? In lada de gunoi a pornirilor sale egoiste.
12
M. Arin [din public] a spus pe 21 noiembrie 2012:
Ai dreptate,
Daniele.

Îndemnul este
nobil.

L-a urmat întocmai
Don Juan,
care, conform tradiției,
numai în Spania
a lăsat gravide
o mie de femei.

Prezervativul
din intestine de oaie
a fost testat mai târziu
de un alt adept al Sfântului Augustin,
unul ceva mai responsabil:
Casanova.
13
Ra_luka [din public] a spus pe 21 noiembrie 2012:
De la un citat serios se ajunge la fivolitate.
14
daniel stanciu [din public] a spus pe 21 noiembrie 2012:
Augustin nu recomanda acuplarea (eupareunia) seriala, Marine, ci iubirea spirituala de Dumnezeu. In loc sa invoci "experti" in amor pe banda rulanta ca fiind "adepti" devotati ai Sfantului Augustin, n-ar strica sa-ti amintesti arhicunocuta trihotomie greceasca a iubirii: eros, philia si agape. In deviza augustiniana nu se face trimitere la eros, ci la agape. Cand iubesti pe Dumnezeu poti face ce vrei, fiindca nu mai poti face decat ceea ce trebuie. Spre completa edificare vezi si teoria liberului-arbitru a marelui sfant al Bisericii Apusene. El distinge liber arbitru si libertate. Liberul arbitrul e puterea vointei de a alege intre bine si rau. Libertatea, e un liber-arbitru corect intrebuintat si consta neputinta de a alege (si de a vrea) raul. De aia zice, episcopul din Hippona: iubeste-l pe Dumnezeu si devii liber. Liber In interiorul Binelui.
15
Cheian [din public] a spus pe 22 noiembrie 2012:
Abia acum mi-am dat seama de ce noi, romanii, suntem așa de fericiți. Oamenii politici ne iubesc mult și ne fac fericiți cu sloganuri electorale și desigur că tot ei fac ce vor cu viața lor, dar și cu viața noastră...

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook