Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Lupi și oi...

ah, de-ar merge moldovenii
precum lupii când fac raită
am rămâne în milenii
drept popor... Popor nu haită

însă soarta-parodie
hărăzită pentru noi
e mereu melancolie
și norocul de a fi oi...

poezie de (1 august 2019)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Iurie Osoianu [autorul] a spus pe 2 august 2019:
https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/01/05/568ba76f37115986c627b1bd/646x404.jpg

Reprezentanții Parcului Natural Vânători Neamț (PNVN) au postat recent pe Facebook o fotografie preluată de pe pagina electronică a ziarului The Guardian. Imaginea în care se văd 25 de lupi care se deplasează în șir indian prin zăpadă este însoțită de explicații despre rolul pe care îl îndeplinesc carnivorele din haită. Cei de la PNVN au făcut și traducerea descrierii găsite în limba rusă, pe contul Andrey Matveev. Din comentarii rezultă că instantaneul este surprins în Parcul Național Buffalo din nordul Canadei, autorul fiind Chadden Hunter pentru documentarul Frozen Planet (Planeta Înghețată) difuzat de BBC. „Primii trei lupi sunt cei mai slabi și bolnavi. Ei imprimă ritmul de mers întregii haite. Dacă ar fi invers, ei ar rămâne în urmă și vor pieri. În caz de ambuscadă, ei sunt primii sacrificați. Mergând în față, aceștia bătătoresc poteca prin zăpadă, pentru a economisi puterile celor din urma lor“, se arată în comentariul tradus din rusă. Mai departe, se spune că cei trei lupi sunt urmați de cinci exemplare puternice, care formează avangarda. „În mijloc se afla averea haitei - 11 lupoaice, apoi, alți cinci lupi care formează ariergarda. Și ultimul, aproape izolate de haită, este conducătorul. El trebuie să-și vadă toată haita, pentru a o controla, dirija, coordona și a da comenzile necesare“, se mai spune în descrierea fotografiei.

Citeste mai mult: adev.ro/pbc20b

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook