Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Alb

Un vers alb,
o îmbrățișare albă,
o floare albă,
catarg alb,
răsturnat în mare albă,
răscruce de privire albă,
curcubeu alb,
un zâmbet alb
dintr-o inimă roșie,
doar ea culoare
mai roșie ca albul,
mai albă ca roșul...
și din nou alb...
mână albă,
flacără albă azi,
flacără albă mâine,
zi albă,
alb azi,
zile albe,
mâine alb,
obsedant alb,
alb...
alb...
alb...
și din nou,
îmbrățișări albe,
amurg alb
într-o privire albastră
și apoi
răsărit albastru
într-o privire albă...

poezie de (2008)
Adăugat de Mirela Nicoleta TonițăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie

 

1
Olga [din public] a spus pe 26 mai 2008:
ce bine ar fi fost si-o foaie alba...
2
mirela nicoleta hincianu [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
poate ca oamenii ca tine prefera sa "citeasca" foi albe... de asta n-ai nevoie sa "rasfoiesti" site-ul... poti merge la librarie... e mai simplu... acolo sunt multe caiete daca doresti... iti formezi o cultura generala solida! Succes la citit!
3
roman valevschi [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Dragă Mirela

Răspunsul tău la observația (spirituală!) a Olgăi este prea arțăgos pentru o posibilă viitoare poetă. Spun viitoare, pentru că deocamdată nu esti. Am citit cu mare atenție poemul "Alb" în care abuzezi de repetiții "colorate", încercînd să zugrăvești o viziune "mai roșie ca albul" și "mai albă ca roșul".
Stil greoi, obositor și confuz, în măsură să albească un cititor matur.
Este poemul unui pictor, obligat să scrie, pentru că nu mai are vopsele.

În mod clar, ai talent, dar trebuie să înveți să-l folosești.

Ai timp suficient, pentru că după scris ți-am dedus vârsta: una frumoasă și însorită, prin preajma majoratului.

Învață să primești cu demnitate observațiile critice, chiar și mai acide, indiferent din partea cui vin, pentru că ele au darul să te ajute. Invitația făcută Olgăi de a citi caiete albe pentru a-și forma o cultură generală este răutăcioasă și impertinentă. Evident, cultura generală a unui om nu crește, "citind" caiete albe. Dar nici citind poemele tale actuale nu devii extraordinar de cult.

Încearcă să-ți cultivi un gust și un caracter de poetă.
E nevoie de generozitate, iubire, toleranță, noblețe.
Apucăturile de țață sunt păguboase și contraindicate.

Succes!
4
APEX [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Unii vântură timpurile fără sens și rost. Nu există pentru ei nici măcar respectarea minimului de decență și politețe, a faptului că ei există alături de alte entități pe care le cataloghează în sens distructiv, ei inșiși fiind o parte a distructivului. Sensul în acest spațiu 3D, plus timp, respectivii nu îl înțeleg, respectiv nici relativitatea aprecierilor lor și a vocabularului folosit. Calitatea îndoielnică și cuvintele folosite de a critica, îi caracterizează. De asemenea "noblețea" de care dau dovadă, așa ziși critici, au din start caracter distructiv, dezbinator, în situația când ei nu sânt capabili să pună două cuvinte elegante pe o foaie albă cu politețea și subtilitatea necesară. Dacă cineva se regăsește între aceste rănduri, să nu se supere. Ne cerem scuze anticipat. Critică la critică în sens constructiv și cu un vocabular nesesar acestui web.
5
Silvia Velea [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Stimate APEX, nu e cazul să faceți o teorie a conspirației pe marginea observațiilor pe care Mirela le-a primit. Nimeni nu cred că vrea s-o "distrugă" pe Mirela, care are talent, ci a fost pur și simplu taxată pentru modul deloc politicos, deloc nobil, deloc elegant și deloc subtil în care i s-a adresat Olgăi. Și încă ceva, nu faceți presupuneri vizavi de calitatea sau competența celor care se ostenesc să-și exprime părerea aici, e mai înțelept așa.
6
APEX [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Stimată Silvia Velea, în primul rând nu am făcut nici o referire la dumneata și nici la cineva personal. Nu înțeleg cum vine cu înțelepciunea! Sună într-un fel inconfortabil.

Egalitatea criticii există pentru toți, indiferent de caliatea care o are fiecare. Nici nu cred ca este cazul de a pune, un anumit ton, în respectiva caliatea, de o asemenea manieră.

Cei care "critică" gen OLGA să își complecteze și numele real, respectiv competența.

"Olga" pur și simplu a insultat, nu a criticat. Este evident pentru oricine. Dacă vam deranjat vă rog să reacționați din poziția echivalentă a fiecăruia dintre noi.

Nu sună a insultă ce a scris OLGA? Considerați această propoziție critică?

Olga ce bine ar fi fost si-o foaie alba...
7
roman valevschi [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Dragă Apex,
Zău că ești nostim!
Le ceri altora să își "complecteze" (sic!) numele real și competențele,
în vreme ce d-ta te ascunzi sub denumirea unei firme de comerț exterior!
De fapt, competențele domniei tale sunt ușor de intuit, câtă vreme folosești sintagme de tipul "Dacă vam deranjat...", prin care insultați binișor ortografia limbii române moderne.
Cât privește îndemnul "vă rog să reacționați din poziția echivalentă a fiecăruia dintre noi" nu pot să-l urmez pentru că nu pricep ce doriți.
Vreți să comit și eu greșeli de gramatică pentru a ne plasa pe poziții echivalente?
8
APEX [din public] a spus pe 13 iunie 2008:
Nu sunt femeie domnule ca să`mi spuneți dragă și nici de altă natură, respectiv opusul unui bărbat adevărat. Sunt un barbat adevărat și cu greșeli normale.

Poate ați auzit de Costa de Beauregard care demonstrează două adevăruri paradoxale, dar legate între ele, anume că ireversibilitatea este de fapt instituită ca principiu al fizicii și că universul "nostru" predicția - prevederea viitorului - este adesea infailibilă statistic, în timp ce retrodicția - restabilirea trecutului - este, în sensul strict al cuvântului, imposibilă. Dumneavoastră ca sistem viu nu sunteți, nici irevesibil, nici previzibil, ci imposibil câte odată. La urma urmelor, evoluția devine ireversibilă din cauză că fiecare sistem, trebuie în mod necesar să interacționeze cu ansamblul universului, fie cât de apropiat sau de îndepărtat.

Dumneavostră cu ce interacționați? Aveți vreun sistem? Vă puteți reveni?

Vă mulțumesc. Am încheiat contradicția cu dumneavoastră și cu subiectul acesta.
9
mirela nicoleta hincianu [din public] a spus pe 14 iunie 2008:
Stimate domn Valevschi,

Inainte de toate, multumesc pentru critica dar si aprecierile pe care le-ati postat.
Intr-adevar, comentariul meu este acid, la fel ca si cel pe care l-am primit si recunosc ca este prima reactie de acest gen pe care am avut-o la un comentariu nefavorabil pe care l-am primit (nu este primul acesta) si imi pare rau pentru toata aceasta tevatura creata aici desi sunt o persoana calma, iertata-mi fie lipsa de modestie, care incearca sa ocoleasca astfel de situatii!
Nu prefer defel impunsaturile literare la modul acesta si nu incerc sa ma absolv de vina de a fi scris un mesaj nepotrivit ca raspuns la comentariul primit!
Varsta mea este de ceva timp trecuta de cea a majoratului, in ale scrisului insa, la inceput... scriu doar de cateva luni si sper sa perseverez. Nu am pretentia ca sunt sau voi deveni poeta iar calitatile despre care scriati dumneavoastra... trebuie sa fie in fiecare dintre noi, indiferent de locul pe care il ocupa in societate!
Inca o data, imi pare rau pentru cele scrise aici!

Cu respect,
mirela nicoleta hincianu
10
mirela nicoleta hincianu [din public] a spus pe 14 iunie 2008:
Stimati parteneri de discutie,
Consider ca fiecare dintre noi trebuie sa fim impartiali in a ne exprima opiniile, justetea afirmatiilor proprii fiind adevar pentru fiecare dintre noi. Se tese o discutie fara cap si coada aici, nu este nici locul, nici contextul propice dezvoltarii polemicilor tesute pe margini straine de subiectul in discutie. Am primit aprecierile si perdaful constructiv, sper eu si cred ca trebuie sa punem punct dicutiilor in contradictoriu indepartate de subiect!

Va multumesc,
cu stima,
mirela nicoleta hincianu
11
Viorel Muha [utilizator înregistrat] a spus pe 4 mai 2009:
După mult timp!

Nimeni din cei care au comentat, nu știu ce este albul! Nici eu nu știu, exact! Ea știe ce voi nu știți, și nici eu. Eu m-am apropiat de ce știe ea, ca fiind alb! Dar ea știe ce este și negru. Voi știți tot ce există între alb și negru?

Viorel Muha
12
Bălan Albescu [din public] a spus pe 4 mai 2009:
Domnule Muha,

Pur și simplu ne uimiți. Că noi, comentatorii, nu știm ce-i albul, mi se pare explicabil. De unde să știm, săracii de noi? Că doar noi vedem viața numai în roz...
Albul e o noțiune greu de perceput. Ca dovadă, nici măcar Dv. nu știți exact ce-i albul. Dacă Dv. nu știți, de unde să știe Restul Lumii!
În schimb, văd că știți ce "ea știe, ce voi nu știți, și nici eu". Dacă ați reușit această performanță, sunteți un mare om de știință, adică un galimatolog autentic.
La întrebarea pusă de Dv. vă răspund prompt. Habar n-am ce există între alb și negru! Am uitat, de când mi-am cumpărat televizor color. În schimb, știu cum se traduce APEX. În limba rusă înseamnă muscă.
13
Ein Mann [din public] a spus pe 4 mai 2009:
Pentru V. Muha:
Ne intrebi daca stim ce exista intre alb si negru... raspunsul e simplu: cugetarile tale.

Ps. Dl. Albescu are dreptate referitor la cuvantul ales de tine APEX!
14
Viorel Muha [utilizator înregistrat] a spus pe 20 septembrie 2009:
Bălan Albescu și Ein Mann.

Unele persoane în lipsa capacității de generare a unei argumentații bine fondate, pe conținutul unui text, gândesc de multe ori cu inconștientul. Conținutul în fapt nu există pentru aceștia. Evident în acest context sunt speculate cinic unele greșeli, sau dacă cumva numele poate fi interpretat sau orice altceva, precum copii mici, sunt folosite pentru a jignii!

Eul în acest caz și chiar și supra Eul, dispar în anumite conjucturi. Tipul de personalitate cu accese de refulare se pierde în cadrul interacțiunilor reciproce ale celor trei instanțe, ale ultimei tipologii freudiene. Eul la acest tip de persoane este o instanță depășită în întregime de inconștient.

Pot spune în acest caz doar ce a spus Freud : Eul este asemănător : " cavalerului care își stăpânește calul, dar care este obligat să se lase dus de el"

Cu bine. Viorel Muha
15
Dr. Freud [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
Domnule Viorel,
Vă mulțumesc
pentru onoare pe care mi-o faceți,
citând din opera mea.

Din păcate
nici lucrul acesta
nu-l faceți într-un mod
onorabil și exact,

Altădată să puneți în ghilimele
întregul text
care nu vă aparține.

Se pare
că faceți parte din gânditorii
care "gândesc cu inconștientul".

Aveți grijă!
Înotați prin ape foarte adânci
pentru condiția dv. spirituală.

Cu bine!
16
Sagittarius [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
Viorel Muha, atenție mare la cacofoniile din exprimare, care ar trebui, bineînțeles, evitate.
17
Gâgă [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
Sagittarius,

Cacofoniile domnului Viorel APEX nu țin de exprimare,
ci de gândire. Crede că dacă a stat trei ani în America
poate să-și permită orice. Sunt tare curios să știu ce-a făcut
trei ani în America? Pentru Universitate e prea puțin.
18
Sagittarius [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
3 ani în America?! Probabil că din cauza asta a cam uitat noțiunile elementare ale lb române; dl Muha prea face multe greșeli în exprimare.
19
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 20 septembrie 2009:
Nu domnul Viorel Muha este subiectul aici. Vă rog să păstrați discuția la subiect, adică poezia de față.
20
Echidna [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
Cu siguranță că nu domnul Viorel Muha este subiectul aici, însă dumnealui a deviat inițial discuția de la subiect (undeva aici, mai sus), atrăgându-le atenția (într-un mod destul de răutăcios sau cel puțin răuvoitor) unor alți vizitatori ai site-lui. Și a făcut numeroase greșeli în exprimare.
21
Gâgă [din public] a spus pe 20 septembrie 2009:
Păi
eu la poezie mă refer.

Poezia e albă,
din mai multe puncte de vedere.

Dar domnul Muha
o înnegrește,
rățoindu-se "filozofic"
la bieții comentatorii.
22
Viorel Muha [utilizator înregistrat] a spus pe 21 septembrie 2009:
Alb? Un spectru de culori, dualitate corpuscul-cuantă de energie. Albul poate fi înțeles, "văzut" sau "auzit" diferit de cei care nu văd sau nu aud, sau care au ambele disfuncții. El poate fi interpretat diferit, funcție de conformația mentală a fiecăruia. Trâim într-un univers relativ. Cand nu poți fi capabil să vezi muntele, nu ai cum să te urci pe el și dai cu piciorul într-o pietricică!

Un negustor zgârcit a făcut o afirmație privitor la o câpiță frumoasă de fân cu spice ca de aur pe care intenționa să o cumpere.

- Nu-i de calitate, contrazicându-se cu vanzătorul. Vânzătorul i-a spus că dacă găsește măcar un fir de pai înegrit, nu-i va lua nici un ban pe căpiță, dar cu condiția să numere fiecare fir de pai. Cumpărătorul s-a apucat să numere firele de paie, până a găsit câteva fire mai negre. Trecuse o lună! Vânzătorul nu a mai revenit. Tot ce am scris îmi aparține, inclusiv povestea cu negustorul!

Apex care am stat 13 ani in State!
23
Emilia Nedelcoff [utilizator înregistrat] a spus pe 13 februarie 2010:
Alăturarea unor cuvinte, prin care se urmărește obținerea unor figuri de stil cât mai impresionante, nu este de ajuns pentru a putea scrie o poezie reușită.
Trebuie să știi, cu exactitate, ce rol dorești să atribui fiecărui cuvânt și cum să transmiți cititorilor, prin ceea ce așterni pe hârtie, măcar o firmitură din emoțiile tale... Or, în ceea ce privește această poezie nu reușește să transmită prea mult. Cel puțin, în ceea ce mă privește, versurile acestea sunt incapabile de a-mi transmite vreo stare.
Poezia nu e o simplă înlănțuire de cuvinte. Trebuie simțită, trăită cu fiecare celulă a corpului nostru, pentru a putea să transmită, celui care o citește, senzația că, îm fiecare vers dăinuie un crâmpei de eternitate... Că omul nu este muritor, ci se salvează prin creație. Că, fiecare cuvânt, poate închide inlăuntrul său un strop de fericire și tristețe, umbra unui zâmbet sau a unei lacrimi.
Mai multă inspirație pe viitor și poezii mult mai reușite!
Cu respect, Emilia Nedelcoff.
24
Viorel Muha [din public] a spus pe 16 iulie 2010:
Și totuși nu ști să citești albul, Emilia Nedelcoff! Niciodată în viață nu o să-l vezi și nu vei avea putința să percepi adevăratul alb. Numai orbul știe ce este lumina și nu vreau să mai continui!
25
M [din public] a spus pe 16 iulie 2010:
gramatica dumitale este îndoielnică. În construcția: "nu ști să citești albul", "ști" este incorect. Mai trebuie un "i". Nici "continui" nu este corect. După regulile limbii române, forma corectă este "continuu".
26
Un Nimeni! [din public] a spus pe 3 martie 2019:
Emilia Nedelcoff

Neputinta unora se impiedica de un i ... cand nu sunt in stare a spune nimic!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook